Med EU ska vi tygla råkapitalismen och hindra att företag spelar ut länder mot varann.

Som till exempel med REACH som naturligtvis borde varit tuffare men som är ett steg i rätt riktning.Motståndet från den politiska högern i parlamentet och den tyska kemikalieindustrin har varit starkt. Den kompromiss som nu har nåtts måste i ljuset av det detta hårda motstånd bedömas som en framgång.
Ingenting tyder på att vi skulle få ett starkare REACH genom att fördröja processen.
Förslaget till ny kemikalielagstiftning i EU, REACH, arbetades fram under Margot Wallströms tid som EU:s miljökommissionär. REACH står för Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals.
REACH innebär ett kraftigt utvidgat ansvar för de som tillverkar och importerar kemikalier i EU. Tillverkare och importörer ska analysera och redovisa om deras ämnen medför risker och vilka säkerhetsåtgärder som behövs. Ämnen med särskilt farliga egenskaper får inte användas utan tillstånd. Det kommer även ställas krav på information till konsumenter. EU:s nya kemikaliemyndighet i Helsingfors kommer att leda arbetet med att genomföra lagstiftningen.   
Förslaget har utarbetats under stor konflikt med miljörörelser och fackföreningar som velat ha ett starkare REACH på ena sidan och tysk kemikalieindustri på andra sidan som velat försvaga REACH.
Man kan kalla det en urvattnad kompromiss om man vill. Jag väljer att se fördelarna som även andra länder utanför EU också kommer att tvinas ta efter och att vi som konsumenter och EU medborgare ska efterfråga
Kort sagt det är ett steg framåt för miljön och för EU samarbetet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0