Så blir barnombudsmannen kvar trots allt

Barnen är det viktigaste vi har, de är våra älskade ungar och de är värda all vår uppmärksamhet och våra omsorger. Det är därför Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention om barns rätt och det är därför vi har en myndighet som heter Barnombudsmannen.


Det är mycket snack om privatiseringar av olika verksamheter som rör barn i samhället och har Statskontoret i en utredning lagt förslag om att man ska lägga ner Barnombudsmannen.

På fredag ska vi debattera barnombudsmannens framtid i Riksdagen och på tisdag blir FN:s barnkonvention myndig, dvs det är 18 år sedan den ratificerades.

Mot bakgrund av det var det tur för Göran Hägglund att han kom fram till att inte lägga ner barnombudsmannen.


FN:s barnrättskommitté har rekommenderat Sverige att man ska stärka Barnombudsmannens roll och att man ska överväga om man ska ge myndigheten rätt att utreda individuella klagomål från barn. Idag har cirka 25 länder i Europa barnombudsmän och i höst fyller Barnkonventionen 18 år, den blir alltså myndig. Då är det märkligt att Sverige skulle lägga ner BO för att istället bygga upp en ny myndighet, som utredningen kallar Barndelegation.


Att lägga ner en fungerande myndighet kommer förstås att innebära att vi förlorar viktig tid när det gäller kontroll av och genomförandet av barnkonventionen i våra kommuner. Att dessutom lägga ner en myndighet för att ersätta med en annan kan inte vara rätt väg att gå. Det är statsmakterna som ger myndighetsuppdrag och det kan man fortsätta att göra även om Barnombudsmannen består.


BO

barnombudsmannen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0