Alliansen klämmer åt lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor

Alliansen klämmer åt lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor

Tre fackförbund vars medlemmar till största delen består av kvinnor riktar skarp kritik mot regeringens budgetproposition. Det är Kommunals ordförande Ylva Thörn, Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia och Handels ordförande Lars-Anders Häggström.


Ylva Thörn: -Det står fullständigt klart att det här är ren klasspolitik

Regeringens förslag om skärpta regler för deltidsarbetslösa innebär att du som deltidsarbetslös kan få ersättning i högst 75 ersättningsdagar. Dessutom läggs ytterligare två karendagar till de fem som redan finns. Detta drabbar många kommunalares vardag. Enligt statistik från Kommunals a-kassa fick 73 500 medlemmar arbetslöshetsersättning för deltid under 2006. Kommunals ordförande Ylva Thörn är mycket kritisk till hur budgetpropositionen påverkar de som redan idag har en svår situation.

Tuffare sjukförsäkring
Även i sjukförsäkringen dras tumskruvarna åt och reglerna blir tuffare. Det betyder bland annat att efter ett års sjukskrivning sänks sjukpenningen från 80 till 75 procent av inkomsten. Om du har en avtalsförsäkring som ger pengar så räknas den av så att du aldrig kan få mer än 75 procent.
- Om man tittar på helheten i budgetpropositionen står det fullständigt klart att det här är ren klasspolitik. Man försämrar för de som har det sämst för att fördela pengar och resurser till de som har det bäst ställt. Det går igen i hela budgeten, till exempel i hur den påverkar kvinnor och män eller om man ser till landsbygden i förhållande till städerna, säger Ylva Thörn.

Ella Niia: Löntagarna förnedras

I budgetpropositionen föreslår regeringen en ytterligare kraftig höjning av a-kasseavgiften för Hotell- och restaurangfacket. De föreslår också inskränkningar av a-kassan för deltidsarbetslösa och att man inte via avtalsförsäkringar ska få täcka upp inkomstbortfallet vid långtidssjukskrivning.

Ella Niia, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket kommenterar regeringens budget:
- Regeringen har med sin budget överträffat sig själv i attacker på våra medlemmar. De säger nu öppet att syftet med sänkningen av a-kassan för våra medlemmar är att pressa ner lönerna. Man undrar till vilken nivå när våra medlemmar redan tillhör de lägst avlönade. För ett vanligt restaurangbiträde ligger minimilönen på 15 856 kronor i månaden. Vad tycker regeringen är en lämplig nivå? Hur många jobb ska man behöva ha för att försörja sig?
- Regeringen väljer också att ge sig på de deltidsarbetslösa. Våra medlemmar, som ofta är kvinnor med invandrarbakgrund, jobbar i snitt 55 % av en heltid. Många av dem vill jobba mer men måste ibland ta till a-kassa eftersom man förvägras heltid. Att de redan efter 75 dagar ska mista sin a-kassa samtidigt som regeringen skryter över en bra ekonomi och har råd med skattesänkningar är inget annat än cyniskt.



Lars-Anders Häggström: Budgetförslaget en fälla för kvinnor och unga

De stora förlorarna i regeringes höstbudget blir kvinnor, ungdomar och deltidsarbetslösa - konsekvensen blir att de får kraftigt sänkta inkomster. I budgeten, som presenterades på torsdagen, införs en begränsning av möjligheten att få deltidsersättning från a-kassan till 75 dagar.

Problemet är att det inte finns heltidsanställningar eftersom arbetsgivarna medvetet byggt sin organisation efter deltider. Krutet borde i stället ha lagts på en lag som tvingar fram mer heltidstjänster. Med en lag om rätt till heltid hade situationen varit helt annorlunda, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström

En fälla
Han är mycket kritisk till budgetförslaget som han menar antyder att deltidsarbetslösa inte skulle vara intresserade av att arbeta full tid. Häggström betecknar förslaget som ett dråpslag mot Handels 11 000 deltidsarbetslösa medlemmar (augusti 2007).


Läs mer på
http://www.feministas.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0