Klimatberedningen är inte bara siffror som bollas hit och dit, det handlar om förutsättningarna för att klara livet på jorden, d

Alla partier i Klimatberedningen är eniga om att Sverige ska minska sina utsläpp av klimatgaser med 75-90% till 2050. Denna gemensamma utmaning måste mötas genom att utsläppen minskas i jämn takt under hela perioden. Förutsättningarna för svensk industri och konkurrenskraft får inte förståras geom att ställa omöjliga skyhöga krav några år innan 2050. Att göra lite i början och mycket i slutet är en strategi som ökar kostnaderna och påfrestningen på vårt samhälle Det gäller att börja i tid.


Sveriges tätposition inom miljöteknikområdet får inte förspillas. Sverige kan göra stora vinster med att exportera miljöteknik.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har föreslagit att Sverige ska ha ett ambitiöst nationellt mål som gör Sverige i lugn takt till kan ställa om till 2050. Vi bör minska våra utsläpp med 40 % till år 2020 i förhållande till nivån 1990 och sedan fortsätta mot det gemensamma målet 2050

EU kräver efter FN-mötet i Bali att de industrialiserade länderna ska minska sina utsläpp med mellan 25 % och 40 %. Om Sverige ska ta ledartröjan i det globala klimatarbetet kräver det att också vi axlar denna målsättning. Detta är inte minst viktigt inför det svenska ordförandeskapet i EU 2009.


Men vi ska inte beskatta elintensiv industri mer än idag. I stället vill Sverige investera sig bort från oljeberoendet. Det är fullt realistiskt att ställa om Sverige och svensk industri om vi väljer att prioritera insatser som stimulerar alternativen.


Klimatberedningen har handlat om att ta fram ett mål för den svenska klimatpolitiken, därutöver beredda var socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet  att göra stora internationella åtaganden, men gör man inte den egna hemläxan riskerar vi att tvingar u-länderna att bära bördorna för vår klimatförstöring.


Utsläppshandeln borde givetvis tas in transportsektorn i en egen bubbla, så att svensk industri inte tar stryk helt i onödan utan vinster för klimatet och jobben.


Industrin måste ha konkurrenskraftiga priser och långa avtal. Det går att göra hemläxan på den nordiska och svenska elmarknaden

Så kavla upp ärmarna, sätt igång och ta besluten för att klara klimatet för våra barn och barnbarn.

Politik är att vilja



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_889537.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=744097

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0