Min KU-anmälan av Göran Hägglund


De statliga företagen lyder under aktiebolagslagens bestämmelser för hur styrning ska ske. Det finns ett antal formella sätt för ägare att styra bolag på, oavsett om de är statligt ägda eller inte. Tillsättandet av en styrelse med förtroende och mandat är det viktigaste. Styrelsens främsta uppgift är sedan att se till att det finns en kompetent företagsledning som förmår att operativt driva bolaget i enlighet med lagar och förordningar mot de mål som satts upp. Till detta kommer att ägarna på bolagsstämman fattar beslut om bolagsordning och ägardirektiv.


Den borgerliga regeringen vill att privata aktörer att sälja läkemedel. Det påverkar det statligt helägda bolaget Apoteket AB:s verksamhet.

Men på bolagsstämman 2007 tog ägaren inte några initiativ till förändringar av bolagsordning eller ägardirektiv. Men den 9 oktober sa socialminister Göran Hägglund till TT:

"Jag har påmint om vår utgångspunkt, och vad vi förväntar oss av bolaget för att vi ska nå det mål vi har, och att de inte ska använda tiden på ett sådant sätt att det försvårar en omreglering av marknaden."


Frågan är vilket mål Hägglund talar om och vilka förväntningar som regeringen har på bolaget. De finns i alla fall inte tillgängliga i några av de officiella styrdokument som Apoteket har att följa. Bolaget och dess ledning hamnar självklart i en mycket besvärlig situation när den förväntas följa mål som inte är anhängigjorda bolaget i korrekt ordning. I värsta fall riskerar ledningen att bryta mot aktiebolagslagen.

Till Dagens Nyheter säger Göran Hägglund, också den 9 oktober: "Vi har från departementets sida haft kontakt med Apotekets styrelseordförande och då förstått att styrelsen inte har för avsikt att fatta beslut i detta ärende på styrelsemötet."


I ljuset av hur Apoteket hanterat ärendet så långt är det svårt att tolka Hägglunds uttalande på annat sätt än att departementet sagt åt bolaget att lyfta bort ärendet från dagordningen.

Därför vill jag att KU prövar om Göran Hägglund sätt att styra Apoteket AB i ärendet gällande bolagets samarbetsplaner med Medco är i enlighet med gällande lagar och styrdokument.


dn om min KU-anmälan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0