Borgarna skyller ifrån sig (som vanligt)


Idag är det budget debatt i kammaren. Det är en märklig debatt eftersom de borgerliga partiernas budget som de ska dunka igenom idag är byggd på helt felaktiga grunder.

Regeringens budget vilar på överspelade prognoser. Oberoende bedömare har gjort kraftiga revideringar de senaste veckorna. Jobbkrisen förvärras. Varslen är mycket omfattande. Pessimismen breder ut sig både bland hushåll och företag. Det behövs insatser här och nu!

Regeringens ekonomiska prognoser skriver om oförändrad sysselsättning, om en måttligt ökad arbetslöshet och om en hygglig tillväxt


Men Riksbanken (23 oktober) förutser nu nolltillväxt, minskad sysselsättning och kraftigt ökad arbetslöshet.

Konjunkturinstitutet (29 oktober) bedömer att jobben blir 100 000 färre, att arbetslösheten stiger till 8,2 procent och att tillväxten nästa år blir negativ.

Nordea (5 november) bedömer att BNP sjunker med 0,5 procent nästa år och att arbetslösheten ökar med närmare 100 000 personer under de närmaste två åren.


I debatten säger bland annat Carl B Hamilton att det är anledningen till att de arbetslösa ska ha lägre ersättning och högre skatt är att det behövs incitament. Med andra ord menar han att de varslade och de arbetslösa och de sjuka har valt det själva


Kommentarer
Postat av: Per Lundqvist

Nej de arbetslösa och sjuka har inte valt att vara just arbetslösa och sjuka. Incitament handlar om att skapa förutsättningar för att stimulera beteenden vi bedömer vara eftersträvansvärda. Detta betyder att vi som samhälle tycker det är bra att människor arbetar och strävar efter att få arbeta. Detta vet du också så egentligen är det rätt fånigt att jag sitter och skriver detta.

2008-11-19 @ 15:25:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0