Morgan Johansson har tyvärr missförstått diskussionen om utgiftstak


Det är naturligtvis tragiskt att vissa utspel inom (s) används av media för att påstå att det finns sprickor inom socialdemokratin.

Särskilt tragiskt är det när utspelen bygger på missförstånd.

Socialdemokraterna har hela hösten anklagat regeringen för att vara för passiv i krishanteringen. Vi har föreslagit förslag på stimulanser för att investera Sverige ur krisen:

Det handlar om miljardsatsningar på utbildning i form av högskoleplatser, kvalificerade yrkesutbildningar, komvux, arbetsmarknadsutbildningar, lärlingsutbildningar, spetskompetenslyft, utbildning för fordonsindustrin.

Det har handlat om ROT-avdrag, ombyggnad av miljonprogram, upprustning av förskola,

skola, äldreomsorg, Investeringsstöd för byggande av hyresrätter och klimatbonus.

Det har handlat om höjt barnbidrag, sänkt skatt för pensionärer och höjt bostadstillägg för pensionärer.

Det har handlat om KLIMP dvs klimatinvesteringsprogram, om klimatbonus och miljöbilpremier, kollektivtrafik och infrastruktur.

Det har handlat om Entreprenörsprogram: i form av :Trygghetsgaranti, Småföretagarstipendium, Innovationslån och Kostnadsfri exportrådgivning osv

För att kunna komma till rätta med det akuta ekonomiska läget föreslår vi ett ekonomiskt krispaket till den offentliga sektorn. Under de två närmaste åren behövs ett tillskott på minst tio miljarder extra i form av höjda statsbidrag till kommuner och landsting. Denna satsning krävs för att välfärdssektorn ska kunna stå emot de värsta effekterna av den ekonomiska krisen.

Regeringens egen expert Lars Calmfors efterlyser höjda statsbidrag för att kommuner och landsting inte ska behöva skära ned på personalen. Regeringen har en häpnadsväckande brist på verklighetskontakt eftersom den moderatstyrda regeringen inte har avsatt en krona extra till kommuner och landsting nästa år.

Utöver allt detta ligger våra självklara krav om höjd a-kassa och sjukförsäkring.


Dessa miljardsatsningar ryms inom den budgeteringsmarginal som finns för de offentliga finanserna. En av poängerna med det ekonomiska regelverket är att vi ska ha ett överskott i de statliga finanserna som vi kan använda till offensiva ekonomiska insatser när ekonomin vänder. Det är nog ingen överraskning för de som följer ekonomin och svensk inrikespolitik att utgiftstaket höjs. Vi hade i våra förslag ett högre utgiftstak än vad den borgerliga regeringen klubbade igenom.

Därför kan det tyckas märkligt att utspel plötsligt görs om att spräcka taket. Nej det handlar nog om helt andra grejer eller om rena missförstånd.....


Kommentarer
Postat av: Jan Andersson

Bra inlägg Monica!

2009-01-11 @ 16:53:41
Postat av: Stig-Björn Ljunggren

Fast det är inte "reformism" i den still du beskriver som dessa opponenter vill ha. De vill rulla tillbaka hela den politiska förändring som skett sedan 70-talet. Ställa den statliga kyrkan åter mitt i byn. Men för att göra detta måste man ställa krav på politiken som inte går att uppfylla, utan en radikal förändring av samhället. Jag vill minnas att det kallas för "övergångskrav"....

2009-01-11 @ 20:29:22
URL: http://www.ljunggren.com
Postat av: Eva Olsson

Dessa skånesossar borde tillhöra det parti som delar deras reaktionära åsikter.

2009-01-11 @ 23:39:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0