Turboekonomin - den globala kampen om jobb och välfärd

Just nu lyssnar jag på en intressant inledning av TCO-ekonomen Roger Mörtvik.

Han beskriver hur tillverkningen är global, hur en barbiedocka, en bil eller en dammsugare tillverkas av smådelar från hela världen. Att varan designas i ett land, att råmaterialet tas från ett helt annat land, att material från detaljerna tas från andra delar av världen och att varje del/komponent tillverkas i olika platser på jorden.

Han beskriver också finanskrisen, fastighetskrisen och efterfrågekrisen. Han menar att skattesänkningar är så otroligt verkningslöst i att lösa kriser.

Vi får en spännande diskussion om att klyftorna har ökat, att utanförskapet inte har minskat trots att arbetslösheten sjönk under högkonjunkturen, om att många inom den blåa alliansen faktiskt inte vill rädda välfärden. De påstår att de vill rädda välfärdens kärna men egentligen vill de fortsätta skattesänkningarna och därmed också fortsätta nedmontera tryggheten och  skyddsnät för alla


Kommentarer
Postat av: Anita

Jag förstår att det var en bra inledning, Roger Mörtvik är mycket kompetent.

Om Reinfeldt inte hade stängt dörren för Sture Nordh och Wanja Lundby-Wedin så kanske dem hade kunnat berätta för honom om skattesäkningseffekten (eller avsaknad av effekt)

2009-01-14 @ 20:12:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0