Klass och Kön. Jämlikheten och jämställdheten tappar



Jämställdhet är ett politiskt begrepp definierat som jämlikhet mellan könen. Jämställdhet innefattar mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Kön ska aldrig vara ett hinder för personlig utveckling, möjlighet till samhällsinflytande eller inflytande över det egna livet.

Tyvärr har den nuvarande regeringen orsakat växande klyftor inte bara mellan klasserna utan även mellan könen. Enligt beräkningarna från RUT har fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar, majoriteten kvinnor, ökat från 19 procent 2006 till 30 procent 2009. En utav de bakomliggande orsakerna till denna radikala tillbakagång är regeringens försämring av arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.

Kvinnor som grupp är oftare visstidsanställda, deltidsarbetslösa, föräldralediga, hemma med sjukt barn, ensamstående med barn eller långtidssjukskrivna än män som grupp. Och det är just dessa grupper som har fått betala notan för regeringens orättvisa politik.

Olyckligtvis så är dessa konstateranden inte lika överraskande som när regeringen lovade ut 400 miljoner i jämställdhetsarbetet. Tyvärr fick vi aldrig se dessa pengar och resultatet är slående negativt. Nya moderaterna är allt annat än nya utan behåller sitt konservativa förhållningssätt till jämställdheten. Regeringen har tagit Sverige ett stort steg bakåt när det gäller både jämställdhet och jämlikhet.

Ojämlikhet är inte lösningen på Sveriges problem - för att vända utvecklingen krävs inget mindre än ett regeringsskifte 2010.




Läs mer

eller lyssna

Min IP


Kommentarer
Postat av: Siri

Problemet med er jämställdhetssyn

är att den utgår från feminismen.

Dessutom ignorerar ni männens

problem fullständigt.

Ni pratar alltså om vikten av

jämställdhet genom att diskriminera.

Jag träffade en riksdagsledamot från

ett allianspart och frågade vem som

var "jobbigast" av hans politiska

motståndare. Och det var du och Carina H.

2009-08-02 @ 23:34:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0