Allt fler i utanförskap

Regeringen gick till val på att minska utanförskapet mätt som "bred arbetslöshet". Därför ska regeringen utvärderas på utanförskapet med samma mått. Utanförskapet har ökat med 70 000 människor sedan valet.

Tyvärr använder Rapport borgarnas nya sätt att räkna. Rapport räknar på dem som får ersättning genom socialbidrag,  a-kassa, sjukpeng, förtidspension eller är i en arbetsmarknadsåtgärd som att de är i utanförskap.

Den mest uppenbara bristen med metoden är att den inte räknar dem som är arbetslösa och saknar a-kassa eller som utförsäkrats ur sjukförsäkringen som att de är i utanförskap.

Fakta är att ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa. Att sysselsättningen har minskat med motsvarande 100.000 människor sedan valet. Och att antalet arbetslösa har ökat med mer än 100.000. Dessutom vet vi att antalet långtidsarbetslösa är rekordhögt. Bara under det senaste året har antalet långtidsarbetslösa ökat med 140 människor varje dag. Samtidigt har socialbidragen ökat  i närmare 90 procent av landets kommuner. Bara under det sista året har socialbidragskostnaderna ökat med tolv procent.

 

Sedan kan borgarna naturligtvis skylla på krisen. Men borde vi inte ha en regeringen som försöker göra någonting åt problemen istället för att förvärra dem?

 

Moderaterna byter sätt att mäta utanförskapet så fort ett visst sätt att mäta inte ger det resultat Moderaterna önskar sig. Under mandatperioden har ett flertal olika sätt lanserats - och förkastats när de visat att utanförskapet ökar. Det är ett oseriöst sätt att bedriva politik.

 

Precis som med ungdomsarbetslösheten bekämpar regeringen nu statistiken i stället för att bekämpa utanförskapet. Statsministern anser att ungdomsarbetslösheten är en synvilla.

 

 

svt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0