Klyftorna ökar mellan fattiga och rika

Inkomstskillnaderna har ökat kraftigt i Skaraborg de senaste 20 åren. Att klyftorna ökar är en tydlig trend för hela landet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Det är alltså både under den förra borgerliga regeringsperioden i början på 90-talet, under den socialdemokratiska regeringens tid och den nuvarande borgerliga regeringens tid

Genom att jämföra den tiondel postnummer med högst respektive lägst medianinkomst för åren 1990, samt 2010, har Sveriges Radio fått fram ett mått på hur inkomstklyftorna har förändrats.

Statistiken från SCB visar medianinkomst på postnummernivå. Efter att ha vägt in inflationen visar det att skillnaderna ökat med ca 60 procent i Skaraborg mellan 1990 och 2010.

Siffrorna visar förvärvsinkomster för personer över 18 år. Som förvärvsinkomst räknas: löneinkomst brutto (före skatt), pensioner, ersättning från Försäkringskassan, arbetsmarknadsstöd, inkomst av näringsverksamhet och inkomst av tjänst.

Jag lyssnade på en Nationalekonom som menar att politiken kan göra mycket för att förändra och jag håller med.

Eftersom det är så uppenbart att den nuvarande regeringen pläderar för ökade skillnader, incitament, när det sedan visar sig att det inte är någon bra politik eftersom det drabbar de fattiga. De blir inte friskare eller plötsligt hittar sig arbete bara för att de blivit fattiga.

Vi gillar inte ökade klyftor, barnfattigdom, fattigpensionärer och skyll dig själv politiken.

Vi använde i stället skatteinstrumentet till att utjämna skillnaderna. Den borgerliga regeringen har ökat på skillnaden ytterligare eftersom de sänkt skatten, mest till de som tjänar mest.

Dessutom vet vi att trygga människor vågar. Är du ekonomisk trygg när du blir varslad eller uppsagd, klarar du omställningen till de nya jobben.


Kommentarer
Postat av: Razid Saffari

Det är bra med inkomstskillnader. Det behöver vi får att kunna uppnå den svenska drömmen. Alla av oss.

2012-10-30 @ 20:42:26
Postat av: Razid Saffari

Det är bra med inkomstskillnader. Det behöver vi får att kunna uppnå den svenska drömmen. Alla av oss.

2012-10-30 @ 20:42:26
Postat av: Leif Andersson

Riksdagsledamöterna kan börja med att sänka sin ersättning som ett led i detta arbete.

2012-10-31 @ 07:08:47
Postat av: Izabelle Friberg

Hej Monica!
Kan inte du halvera din lön så minskar skillnaden något i Skaraborg?

Jag vet att du inte bestämmer din egen lön men du kan anmäla att du vill gå ned till 50% tjänstgöring så får du bara 50% av arvodet. Det är du säkert villig att göra i solidaritetens namn, eller hur?

2012-10-31 @ 14:38:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0