Några ytterligare ord om Vitryssland

Kan inte släppa Vitryssland eftersom det var en omtumlande helg. Så jag berättar lite till.

-Vi lever ju i alla fall och det är det viktigaste. Så sa Nikolaj, en Vitrysk kille i 25 års åldern, till mig när vi pratat en stund om varför han stänger av TVn när det handlar om politik.

 

Enligt Nikolaj har söndagens Parlamentsval ingen betydelse eftersom presidenten bestämmer allt. Vitryssland blev fria från Sovjet 1991 men förlorade sin frihet 3 år senare när Aleksandr Lukatjenkos valdes till president 1994. Men Nikolaj sätter också Vitryssland i ett längre sammanhang när han beskriver för mig att en tredjedel av befolkningen dödades i andra världskriget. Hur städer och byar sattes i brand när Ryssland slogs mot Polen och Tyskland. Hur fattigt allt blev efter kriget, hur många länder slogs samman till Sovjet osv.

 

Jordbrukslandet Vitryssland som av sina grannländer kallas för potatislandet eftersom de försåg stora delar av gamla Sovjet med potatis som odlats på bra åkermark. De lever fortfarande av potatis men också på sin fantasisk goda kefir, på kyckling och svinuppfödning m.m. Stor del av befolkningen, särskilt på landsbygden är beroende av statligt stöd, vilket gör det möjligt att hitta rapportörer bland folket.

 

Nikolaj visar stolt upp det 100 år gamla universitetet och det nya fina biblioteket som finansierats med hjälp av insamlingar från det Vitryska folket.

Klart att de är både stolta och nöjda med att de lever.

Men nu vill de ha friheten tillbaka, de vill kunna tala fritt utan att bli kastade i fängelse, de vill kunna resa fritt utan krångliga och dyra visum till EU och Schengenländer. Men då behövs en gemensam opposition, den är sönderslagen av regimen idag.


Kommentarer
Postat av: Leif Andersson

Glöm inte den vita och röda flaggan som är symbolen för det självständiga Vitryssland och som förbjudits av Lukasjenko.

Dagens flagga är bara en modifierad variant av kommunisttidens vämjeliga styggelse.

2012-09-26 @ 18:20:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0