Kreativa kvinnor kräver jämställdhet



Igår anordnande UN-womens lokalavdelning Skaraborg , tillsammans med EDCS på Portalen i Skövde, ett möte för att utveckla Feministiska överenskommelser och krav.

Under Nordiskt forum i Malmö träffades tusentals aktivister, forskare, eldsjälar, pragmatiker, myndighetspersoner, politiker, nyfikna och många fler. 

UN-Wommen och många andra kvinnoorganisationer från Skaraborg var med i Malmö och Skövde kommun bidrog med en bussresa.

 

Det är oerhört viktigt att de dokument som fastställdes när 20 000 deltagare var i Malmö, följs upp med konkreta förslag och åtgärder tycker jag och därför kontaktade vi Kicki Borhammar på EDCS.

 

Hon berättade med liv och lust om kravdokumentet och mötesdeltagarna fick välja bland de 60 kraven inom 12 områden så som: rätt till schysta heltidsjobb, kvinnors rätt till sin egen kropp, delat hemarbete, medbestämmande i miljö och klimatarbetet, feminists ekonomi och kvotering.

Stöd till kvinnoorganisationer, ekonomisk självständighet och säker pension, stopp/förebyggande av  mäns våld mot kvinnor och stöd till utsatta kvinnor, betonades av flera deltagare.

Även krav på kvinnors delaktighet i freds och konflikthantering i den så kallade 1325 paragrafen togs upp liksom kvinnors sociala, ekonomiska och politiska ställning. Det är avgörande för en hållbar utveckling inom alla områden i livet.

Målen om jämställdhet, utveckling och fred kan inte nås enbart med lika representation. Detta kräver även kvinnors aktiva deltagande i allt beslutsfattande och genomförande och att ett jämställdhetsperspektiv införlivas på alla nivåer.

Avhopp från politiska uppdrag sker i högre grad bland kvinnliga förtroendevalda än bland manliga. Villkor för beslutsfattande samt former för det politiska arbetet är av betydelse för kvinnors fulla deltagande, både för unga och gamla kvinnor.

Kvinnor inom politiken har vittnat om olika typer av förlöjligande, åsidosättande och trakasseriet. Detta är demokratiskt oacceptabelt. Det är viktigt att kvinnor finns företrädda på samhällslivets alla områden.

UN-women kommer nu att fortsätta med de utvalda områdena på olika sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0