om jämställdhet igen

 

Så blev jag påmind om viken av att återupprepa sig. En del tror att jämställdhet, välfärd, rättvisa kommer automatiskt. Men det ligger långt och träget politisk arbete inför varje förbättring. Det tar lång tid att bygga upp men går fort att rasera med skattesänkningar, lägre anslag och mindre fokus.

 

Eftersom jämställdheten måste återerövras dagligen måste vi upprepa vikten av ett jämställt samhälle hela tiden. Jämställdhet är både moraliskt och ekonomiskt smart. Sverige måste bli bättre på att implementera FNs kvinnokonvention, CEDAW, hejda all diskriminering, stoppa våldet mot kvinnor och se till att kvinnor har rätt till sin egen kropp.

 

Fortfarande skiljer det 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män i Sverige. En bidragande orsak är att kvinnors sysselsättning är lägre. Kvinnor och män ska ha lika hög sysselsättning och självklart lika lön för lika lön, så är det inte idag. Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 13,4 %. Det innebär att kvinnor arbetar gratis efter kl. 15:56 varje dag. (Räknat på en arbetsdag mellan kl. 08 och 17.)

 

Fler kvinnor ska kunna bli chef och göra karriär. Kvinnor är underrepresenterade som chefer. Andelen är högst i landstingen och lägst i den privata sektorn.

En del påstår att det beror på att kvinnor inte vill bli chefer. Men det beror på könsmaktsordningen dvs att kvinnor som grupp är underordnad männen som grupp.

 

Kvinnor och män ska ha samma goda hälsa. I dag är två av tre sjukskrivna kvinnor, många på grund av psykiska besvär. Kvinnor stressar mer, tar större delen av ansvar i hemmet. Så när männen kopplar av efter jobbet, går stressnivån upp för kvinnor ytterligare eftersom de så ska hämta barn, handla, städa, tvätta, laga mat och förbereda nästa dag. Många kvinnodominerade yrken innebär dessutom tunga lyft, förslitningsskador och stressande arbetstider.

 

Ett jämställt samhälle tjänar alla på men det krävs att var och en ställer upp.


Kommentarer
Postat av: Olof Hansson

Helt okey att påtala skillnader som man vill åtgärda.

Dock är det ohederligt att inte ta upp en helhet.
-Fler män än kvinnor dör på arbetet i olyckor.
-Kvinnor lever längre än män

Svar: Ok, nu har du fått påpeka det. Bra!
Monica Green

2015-08-07 @ 15:09:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0