Stort engagemang på internationella kvinnodagen i Skövde



Det är imponerande att så många organisationer i Skövde ställer upp för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. 
Det är inspirerande att se engagemanget hos kvinnor och män, tjejer och killar när vi kommer samman för en bättre mer jämställd värld.   
Jämställda.nu hade tillsammans med ett 20-tal organisationerna fått fram ett kul och späckat program för dagen. Arrangemanget ägde rum på Nyeport i Skövde. 

Det var feministiskt självförsvar, utställningar, tipspromenad, plakatmålning inför manifestation, musik av Frida Jansson och Matilda Kindbom, Manifestation på gatorna på väg till och på Hertig Johanstorg och en mängd andra aktiviteter.

S-kvinnor och UN-women stod för den feministiska sopplunchen, våra medlemmar ställde upp för att göra 28 liter grönsakssoppa.  

Dessutom hade vi ju vår BH-utställning, där varje BH symboliserar varje kvinna som dödats av sina män i Sverige de senaste 14 åren. Vi diskuterade utmaningar som kvinnorörelsen står inför och hur vi kan utmana de rådande maktstrukturerna och skapa strategier för förändring.

En av dagens höjdpunkter blev Cecilia Andrén Nyström beskrev arbetet inom Futebol dá força - en 
organisation som använder fotboll för att ge kraft åt hundratals tjejer i 
Moçambique. Initiativet belönades på idrottsgalan 2015. Det var en oerhört intressant och välbesökt seminarie. Cecilia visade på ett mycket påtagligt sätt att det går att förändra välden. Hon har visat att det går att peppa tjejer att spela fotboll men hon kopplar också ihop sina utmaningar med maktstrukturerna i samhället. Att tjejer både i Sverige, Mocamnbic och i resten av välden har sämre självförtroende än killarna. Tjejerna har högre krav på sig själva och tror inte att de är tillräckligt bra. Det gäller både fotbollen och i resten av samhället.



En fantastiks bra dag. Tänk om vi hade internationella kvinnodagen varje dag ......

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0