Teknik, globalisering och ekonomisk politik



En av grupperna på socialdemokraternas och miljöpartiets gemensamma gruppmöte handlade om framtidens jobb. 
Jag lyssnade på Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström och SEB:s seniorekonom Klas Eklund. De ska bland annat visa hur den tekniska utvecklingen kan förenas med låg arbetslöshet. De ska jobba med digitalisering, robotisering, Jämställdhet, de ska jobba framtidsinrikat och hållbart. 

De beskrev att deras analysgrupp ska definiera utmaningar och problem, utveckla strategier och komma med förslag till prioriterade, politiska åtgärder på medellång och längre sikt. Tanken är att analysgruppen ska ange möjliga vägar för att målen ska uppnås. 


Den svenska modellen består av arbete och vi har lyckats skapa en social infrastruktur i Sverige där vi har barnomsorg åt alla, vilket gör att alla kan arbeta. Det är något alldeles unikt genom att vi kan och ska bereda alla möjlighet att delta i arbetslivet. En stor utmaning blir att se till att den sociala infrakturen kan bestå och utvecklas så att den stödjer ett aktivt arbetsliv på olika sätt.

Industrin har länge varit motorn i svensk ekonomi men det håller på att ändras. Det är svårt för ett så litet land som Sverige att vara på spets på många områden. En annan utmaning är tekniken, den svenska traditionen har varit väldigt teknikvänlig till skillnad från flera. 

Men det är inte säkert att den nya tekniken skapar jobb på samma sätt som den gamla tekniken. Digitalisering och robotisering ersätter jobb på arbetsmarknaden, både inom industrin och tjänstesektorn. 
Det är svåra och spännande utmaningar som alla uppmanas att delta att engagera sig i. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0