Förhandlingar, frågor och framsteg i FN



Vi startade tidligt som vanligt på Svenska representationen.  Idag var det väldigt intressant att diskutera förhandlingsläget för den gemensamma slutsatserna som ska antas i slutet på denna årliga jämställdhetskonferens.   Vi tog del av förslagen, både slutsater och de åtgärder som behöver göras för att nå målet en jämställd värld. Dit är det tyvärr långt när vi ser mäns våld mot kvinnor, barnäktenskap, fattigdom som drabbar kvinnor och våldtäkter med mera med mera.
Men vi tog steg i rätt riktning när de nya hållbarhetsmålen 2030 antogs i höstas. I FN:s nya utvecklingsmål har jämställdhet och kvinnors rättigheter en särskilt plats. Nu gäller det att gå från ord till handling när detta ska genomföras i praktiken.
 
Förutom det femte FN-målet som handlar om jämställdhetsfrågor genomsyras flera av de andra målen också av kvinnors rättigheter, till exempel när det gäller hälsa och utbildning. 
 
Frågan om att nästa generalsekretare ska vara en kvinna efter åtta män kommer upp på många av de möten jag deltar i. Det ska bli mycket intressant att följa den frågan den närmaste tiden.

Ban Ki-moon själv har uttalat sitt stöd för att nästa generalsekreterare ska bli en kvinna. 
Att välja en kvinna skulle förstås få ett enormt symbolvärde och öppna för kvinnor på andra toppjobb inom FN och i internationella sammanhang. Dessutom är det smart på många andra sätt också. 
 
En annan kul grej som inträffade idag var när jag tryckte in mig på ett stort möte med flera hundra deltagare. UN womens event Step it up for gender equality startade med ett samtal mellan Pumzile och Kanadas karismatiske feministiska premiärminister Justin Trudeau. Sedan fick Stefan Löfven komma in på storbild lyfte frågan om lönegapet mellan män och kvinnor. 
 

 
Sedan har dagen fortsatt i rasande fart som vanligt. Nu ska vi avsluta dagen med ett mäktigt event i Generalförsamlingen. Det blir tal, sång och musik för flickor och kvinnors rättigheter på temat The time is Now. Där ska även Jan Eliasson tala. Jag skriver mer om det i nästa blogginlägg. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0