En solidarisk och ansvarsfull migrationspolitik

Efter ett oerhört starkt och beslutsamt tal av partiordföranden Stefan Löven var det dags för s-kongressen att ta sig an migrationspolitiken. Det var en lång, mycket lång talarlista med många engagerade ombud med övertygande tal. I går hade partistyrelsens föredragande Morgan Johansson ett förmöte med de som ville diskutera i en särskild temagrupp. Många talare hänvisade till den diskussionen och var nöjda med partistyrelsens nya förslag.
Utan invandring skulle vårt land varit fattigare, såväl ekonomiskt och socialt som kulturellt. Flyktingpolitiken går ut på allas moraliska plikt att ge skydd åt människor som flyr krig och förtryck.
Världen plågas idag av många svåra konflikter och krig på samma gång. Över 65 miljoner människor i världen befinner sig på flykt. Kvinnor utsätts för misshandel och sexuella övergrepp men måste ändå kämpa vidare för att klara överlevnaden för sig och sina barn Den hänsynslösa flyktingsmugglingen måste motverkas, hindras och stoppas.
 
Inget land, ingen kontinent och ingen organisation klarar denna utmaning på egen hand. Men tillsammans kan vi göra stor skillnad. Det kräver globalt ledarskap och gemensamt ansvar. Men det kräver också att alla kommuner i Sverige tar ansvar.
 
Sverige måste vara en pådrivande kraft såväl inom EU som globalt för att värna asylrätten och för att fler länder ska ta ansvar för att människor på flykt ska få en fristad. Det viktigt att verka för fler lagliga vägar för människor i behov av skydd.
 
I EU måste vi driva på för att familjer ska hållas ihop och för att både permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd ska kunna ges för att erbjuda skydd.
Permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0