Trygghet och en hållbar framtid

 

 Idag presenterade den socialdemokratiskt ledda regeringen med Magdalena Andersson i spetsen vårbudgeten.

 

 

Vi har ljusare tider just nu och det känns bra med en stark rättvisebudget i en allt mer orolig omvärld.

Sveriges ekonomi går starkt, sysselsättningen är rekordhög och arbetslösheten sjunker. Nu får Polisen, totalförsvaret, förlossningsvården, klimatet och skolan får höjda anslag för att öka tryggheten och förbättra mijlön.

 

Tillväxten drivs av en ökad export, ökade privata investeringar – främst i bostadsbyggande – och ökad konsumtion, både privat och offentlig.

Sedan 2014 har arbetslösheten minskat snabbt och minskar ytterligare de kommande åren. Sysselsättningsgraden i åldern 20-64 år är nu den högsta som någonsin uppmätts i EU. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tretton år, samtidigt som långtidsarbetslösheten har minskat och är, tillsammans med Danmark, lägst i EU. Detta trots att många borgerliga företrädare inklusive Svensk Näringsliv påstod och skrek högt att ungdomsarbetslösheten skulle öka när vi ändrade så att arbetsgivaravgiften är samma för alla åldrar.

 

En ansvarsfull politik och god tillväxt i sysselsättningen har lett till överskott i de offentliga finanserna under både 2015 och 2016 och en minskad statsskuld. Från ett underskott på över 60 miljarder år 2014 har det finansiella sparandet förbättrats med 100 miljarder till 2016 och överskottet hamnade på 40 miljarder.

 

Idag besöker inrikesminister Anders Ygeman Skaraborg och kan berätta om satsningarna på Polisen som har stora utmaningar. Det föreslagna tillskottet på 700 miljoner kronor möjliggör bland annat för myndigheten att ytterligare öka antalet anställda.

 

 

Dessutom tillförs totalförsvaret ytterligare 500 miljoner kronor, det har nog många redan hört talas om.

Men även grundskolor med allra störst behov kommer att få möjlighet till högre anslag och gymnasieskolans introduktionsprogram får 150 miljoner kronor ytterligare.  

 

Behoven inom psykiatrisk vård och socialt stöd för barn och unga har visat sig större än tidigare bedömningar och totalt ytterligare 250 miljoner kronor tillförs därför detta område i år. Situationen inom förlossningsvården är mycket ansträngd. Därför utökas den tidigare satsningen med 500 miljoner kronor i år.

 

Som sagt, det känns bra med lägre arbetslöshet och en stark rättvisebudget. Vi är på rätt väg igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0