Gymnasievalet spännande och svårt.

Spelar det någon roll vilket gymnasieprogram man väljer? Den som väljer ett yrkesprogram får en utbildning som i många fall leder till en stark arbetsmarknad. Nu när arbetsmarknaden går bra och jobben växer till har det blivit brist på många yrken. Det finns ett mycket stort behov av bland annat undersköterskor, byggnadsarbetare och maskinförare.

Idag har alla elever på yrkesprogram rätt att välja till de ämnen som också ger högskolebehörighet. Sveriges elever var smartare än Jan Björklund, när han tog bort högskolebehörigheten på yrkesprogrammen sjönk ansökningarna som en sten.

Nu kan även den som vill komplettera sin utbildning har vi infört en rätt till komvux och byggt ut möjligheterna att läsa vidare genom ett kunskapslyft. Så även om gymnasievalet känns stort och avgörande finns det möjligheter att senare i livet välja om.

Fundera i första hand över vilket program som verkar bäst och därefter vilken skola som är aktuell. Det är trots allt programmet som avgör vad du kan arbeta eller studera efteråt.

Ett enkelt sätt att öka valmöjligheterna är att öppna ögonen för de många yrken och utbildningar som förr ansågs passa bäst för män eller kvinnor. Flickor och pojkar som bryter traditionella könsmönster får dubbelt så många utbildningar och yrken att välja på.

Men till syvende och sist är valet av utbildning och yrke en fråga om intresse och lust. Ett tips är: Tänk med hjärnan och välj med hjärtat! Det är dina intressen, dina ambitioner och dina drömmar som ska avgöra vad du vill studera och arbeta med. Och valet av utbildning och yrke är viktigt när du formar ditt liv. Vi lovar att göra vad vi kan för att gymnasieutbildningen ska hålla hög kvalitet och för att det ska finnas ordentliga möjligheter till livslångt lärande så att du kan ställa om eller komplettera din utbildning senare i livet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0