Glöm inte Fadime

Glöm inte Fadime
Den är tiden på året blir vi påminda om fruktansvärda övergrepp som kvinnor blir utsatta för inom familjer och inom hemmets väggar. Det kan kanske vara på sin plats att kommentera oron som kvinnor känner när de går ut på kvällarna. Förra veckans nyhet från BRÅ, brottsförebyggande rådet som visade oron som kvinnor känner. Mer än 30 procent av kvinnorna svarade att de känner sig otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna. Förra året var det 25 procent.

Det är mest unga och gamla kvinnor som känner sig otrygga. Och en del av dem känner sig så rädda att de stannar hemma istället för att gå ut. Kvinnorna är mest oroliga för att bli överfallna och för att bli utsatta för sexuella brott.
Kvinnors oro för att bli överfallna av någon de inte känner måste tas på stort allvar.
Ändå är tyvärr allt för vanligt med våld i nära relationer och så kallat hedersrelaterat brott alldeles för vanligt. Särskilt hedersamt är det förstås inte, tvärtom det är fullkomligt ohedersamt, oförsvarligt och obegripligt att någon inom släkten och familjen ska slå ihjäl en kvinna för att hon älskar någon.

Den 21 januari 2017 är det 15 år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållit tal i riksdagen där hon lyfte upp frågan med hedersrelaterat våld och förtryck.

De närmaste veckorna framöver anordnas en mängd seminarier, arrangemang och minnesstunder för att hedra Fadime.
Idag besökte Carina Ohlson och jag ett av dessa arrangemang i Norra Latin. Det var Terrafem som stod som inbjudare till konferensen Fridskränkningsbrottens begränsningar vid hedersrelaterad brottslighet. På konferensen deltog jämställdhetsminister både Åsa Regner, justitieråd Mari Heidenborg och åklagare Rebecca Dison med flera.

Konferensen tog upp situationen för våldsutsatta kvinnor och deras barn samt unga våldsutsatta kvinnor med utländsk bakgrund.

Även omständigheter att lagföra personer som begått brottshandlingar i hederns namn inom fridskränkningsparagrafen och ta del av de argument som finns för att utreda eventuella behov av att införa hedersmotiv som en särskild straffskärpningsgrund.

Dessutom fick vi ta del av de förslag som sexualbrottsutredningen har kommit fram till, diskutera betydelsen av våldtäkt som begrepp samt ta del av den nationella strategin mot mäns våld mor kvinnor.

Kontentan blir att kampen mot mäns våld mot kvinnor måste pågå ständigt i fler forum för att nå resultat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0