Metoo

Just nu befinner jag mig i det manschauvinistiska Ryssland. Många kvinnor vittnar om lägre löner, dubbelarbete, trakasserier och mäns våld mot kvinnor.

Det passar bra att jag i dessa sammanhang berättar om UN Womens kampanj HeForShe som vill engagera alla människor världen över att verka som förespråkare för jämställdhet. Vi har alla ett gemensamt ansvar i kampen för att stoppa alla former av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor.

HeForShe betyder att männen tar aktivt ansvar för sina handlingar och aktivt stoppar och säger ifrån när tex sexuella trakasserier förekommer eller där mäns våld mot kvinnor syns eller hörs. Skratta inte åt de sexuella anspelningarna, säg ifrån. Acceptera inte att någon kallas för slampa eller hora. Ta debatten om männniskosynen och värdegrunden i idrottsföreningarna, på fritidsgården, på jobbet och i skolan. Riksdag och regering, rättsstaten, civilsamhället och universitet kan bidra till att sexuella övergrepp och trakasserier stoppas och att jämställdheten blir en realitet.

Det är inte ok med en liten klapp på rumpan, ögon som stirrar på brösten och plötsligt en hand på låret från helt okänd man. Allt detta tvingas flickor och kvinnor stå ut med. Sexuella trakasserier pågår dagligen och över hela välden. Jag välkomnar alla som träder fram i sociala medier genom #metoo.


Jämställdhet innebär inte bara att kvinnor blir fria från diskriminering, det innebär också att män och pojkar frigörs från förutbestämda sociala roller och könsstereotyper.
Men fler män måste kliva fram för att driva jämställdhetsarbetet framåt. Alla män kan ta sin del av ansvaret - på jobbet, i familjen och bland vänner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0