Ny historisk ordförande i IPU

Sent i går kväll kunde den ryska talmannen Valentina Matvienko slå ordförandeklubban i bordet och förklara IPU-mötet i Sankt Petersburg för avslutat. Mer än 800 parlamentariker från 155 länder har i veckan samlats för möte med den globala församlingen för världens parlament, Interparlamentariska unionen (IPU).

IPU valde en kvinna till IPU-president, det kändes mäktigt och viktigt att få önska Gabriela Cuevas från Mexiko lycka till med tre intensiva år.

Vi passade även att göra studiebesök hos olika ryska myndigheter och organisationer med fokus på bland annat jämställdhetsfrågor, HBTQ, pressfrihet, och rättsväsendet i Ryssland.


Vi antog en resolution som handlade om att främja kulturell mångfald och fred genom dialog mellan olika kulturer, religioner och trosinriktningar.

Vi efterlyste transparens, ansvarsutkrävande och respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen som grund för att bygga ett hållbart och fredligt samhälle med mångfald, och att motverka diskriminering och brott mot mänskliga rättigheter i frågor kopplade till religion och etnicitet.

Ett så kallat emergency item, antogs om den etniska rensningen av minoritetsbefolkningen Rohingya i delstaten Rakhine i norra Myanmar. I resolutionen uppmanas Myanmars regering att omedelbart stoppa våldet och tvångsförflyttningen av Rohingyas befolkning och det uppenbara brotten mot mänskliga rättigheter. 

Dessutom har vi med olika beslut försökt framhäva vikten jämställdhet mellan kvinnor och män, oberoende domstolar, fria och rättvisa val, öppen och fri media, parlamentarisk kontrollfunktion och skyddande av minoriteters rättigheter och sårbara och marginaliserade grupper.
 
Debatter och diskussioner fördes om bl a rörande 20 års parlamentariskt bidrag till FN, cybersäkerhet, spridning av kärnvapen, och den privata sektorns roll i främjandet av förnyelsebar energi.

Uzbekistan, Turkmenistan, Vanuatu, och Marshallöarna in som nya medlemsländer vilket innebär att IPU numera har 177 medlemsländer.

Intensiva dagar som vanligt, nu gäller det att åka hem och låta ord övergå till handling.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0