Välkomna på årsmöte med UN Women

Välkomna på årsmöte med UN Women

Idag slår vi upp portarna för UN Women nationell kommittés årsmöte i Hammarby Sjöstad. Lokalföreningar och medlemsorganisationer har utsett ombud men givetvis är medlemmar välkomna att delta.

Det blir en intressant dag som inleds med att Lena Ag generaldirektör för nya jämställdhetsmyndigheten beskriver strategin och utmaningarna för att få ett mer jämställt samhälle.  Myndigheten ska även försöka komma åt sexuella trakasserier och våld mot kvinnor.

Sedan fortsätter vi med att summera det gånga året, välja styrelse och blicka framåt.

År 2017 var ett omtumlande år.

Det började med att Donald Trumps första beslut som USAs president handlade om att dra in stödet till organisationer som bistår kvinnor med preventivmedelsrådgivning och säkra aborter. I Ryssland antogs en lag som avkriminaliserar "lätt våld" i hemmet och Turkiets ledare Erdoğan gjorde ett uttalande om att kvinnor inte hör hemma i demokratiska församlingar. 

Tusentals kvinnor och flickor har blivit utsatta för sexuellt våld, misshandel och förtryck i de många flyktingläger som finns runt krigets Syrien. Ett krig som nu är inne på sitt åttonde år och trots idoga försök från resten av välden inte minst FNs säkerhets råd finns än så länge inget ljus i tunneln.

UN Womens insamlingar till utsatta kvinnor och flickor i världen blir därför alltmer angeläget. Där finns i alla fall en ljusning.

 Vi i UN Women har lyckats öka våra insamlingar för ytterligare stöd. Stöd som också går till att stoppa könsstympning, barnäktenskap och sexuella övergrepp.


Det bästa med 2017 var nog ändå #metoo revolten. Vilken kraft det innebar när kvinnor i bransch efter bransch gick ut och vittnade om förtryck, osynliggörande och trakasserier.


Vi i UN Women tog fasta på #metoo genom att ta den vidare med uppmaning till män att ta snacket. En kampanj som gick ut på att stötta män som ville säga ifrån när någon uttrycker  sig nedlåtande om en kvinna. Att uppmana männen att stötta varandra och att ta snacket på fika rasten, i omklädningsrummet och med kompisar är framgångsrikt.


UN Women är en jämställdhets organisation som jobbar både med att förändra attityder, värderingar och lagstiftning men också med internationella insamlingar.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något. 

Tillsammans kan vi göra skillnad för en jämställd värld fri från våld. Idag har vi årsmöte och blickar framåt. Kanske vill du bli medlem eller vet någon som vill eller borde bli det? 

http://www.unwomen.se/engagera-dig/bli-medlem/


Häng på!!!!!  (null)


Foto Elisabet Carlsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0