Women for Growth

(null)


(null)


(null)


(null)


Tredje dagen i Washington blev omöjligt ännu bättre än de två tidigare. Det vill inte säga lite eftersom vi redan fått fantastiska fakta om hållbar tillväxt, fattigdomsbekämpning och information om arbetet mot korruption mm.

Men det har varit en del dystra senarior också. Bland annat det faktum att arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor sjunker och klyftorna ökar i USA.  Kvinnorna har helt enkelt inte råd eftersom USA har kvar sambeskattningen och för att avgiften till barnomsorgen äter upp hela lönen för kvinnorna.

Det var nog därför jag blev extra glad när IMFs chef Christine Lagarde var så oerhört tydlig med vikten av att kvinnors deltagande i arbetslivet är avgörande för tillväxten. Som t.ex Japan, där utbildas kvinnor till fantastiska yrken men tvingas stanna hemma när barnen kommer, det är samhällsekonomisk slöseri. Sådana exempel finns i land efter land. Det är när kvinnornas oavlönade arbete blir betalt som landets ekonomi kan växa osv.


Idag blev jag mycket imponerad av Kristalina Georgieva, CEO på världsbanken, när hon beskriver det faktum att 41 000 flickor gifts bort varje dag.  i 13-16 års åldern. Hon menade att vi alla har ett ansvar för att stoppa detta. Barnäktenskap, att flickor gifts bort vid 13-16 års ålder till betydligt äldre män har med ekonomi och med tradition att göra.

Många föräldrar har fullt upp med att mätta sin familj och blir lättade av att få ordnade förhållanden för sin flicka. Men det innebär att en äldre man kan utnyttja och till och med misshandla en ung flicka innan för hemmets väggar. Detta måste stoppas, enligt Kristalina Georgieva och hon berättade att världsbanken numera ställer sådana krav i samband med lån och ekonomisk hjälp.


En annan intressant programpunkt var Women for growth. Det visade sig att det fanns ett samarbet mellan UN Women en organisation som heter Global Pulse. De jobbade med att ta fram fakta om kvinnors ekonomiska självständighet (economic empowerment).


Det betyder att jämställdhet äntligen tas på allvar och betraktas som en av förutsättningarna för ett hållbart och framgångsrikt samhälle. 

Det gör mig trots allt hoppfull trots att vi har långt kvar och att vi upplever backlash efter backlash. Men det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0