Moderaterna känner sig pressade

(null)


Nu påstår moderaterna i Skövde och på flera håll i landet att våra förslag till reformer går ut på att köpa röster. Förmodligen är de stressade över att vi har lyckats pressa tillbaka arbetslösheten samtidigt som vi investerat i välfärden och att vi nu vill ge mer lugn åt stressade barnfamiljer.

Det har vi lyckats med tack vare ordning och reda i ekonomin, tillväxtfrämjande åtgärder och omfördelning från de som har till de som inte har.

Att moderaterna i alla tider alltid försökt "köpa" röster, om vi nu ska använda deras uttryck verkar de inte förstå. Men det är också precis vad Moderaterna har ägnat sig åt. De tror att sänkt skatt ger röster, alltså köper de röster med sänkt skatt. 

Men det är en mycket vansklig politik. Deras skattesänkarambitioner är uppe i 60 miljarder kronor. Det motsvarar årslönekostnaden för 100 000 sjuksköterskor, eller lika många lärare. Och riktningen för Moderaternas visioner om sänkta skatter är tydlig - mest till de som tjänar bäst. 

Men det är inte en politik som svarar mot de utmaningar som Sverige står inför. För skattesänkningar försäkrar ingen förälder om att deras barn lär sig tillräckligt i skolan, ingen patient om att de får en trygg vård, och ingen gammal om att hemtjänsten kommer på regelbundna besök.  


Hur mycket Moderaterna än tror och hoppas, är det inte gratis att sänka skatten. Man kan inte få socialdemokratisk välfärd med moderata skattesänkningar. Med tanke på hur gärna de talar om prioriteringar, är det nog ett faktum som Moderaterna själva är medvetna om. Det ska omprioriteras, det ska prioriteras hårdare, det ska prioriteras tuffare och det ska prioriteras skarpare. Men ju närmare vi kommer valet, desto vagare blir beskeden om deras ekonomiska prioriteringar. De har sagt att de ska skära ned med 14 miljarder i välfärden för att finansiera nya satsningar, men berättar inte vad som ska bort. Är det tusentals förskolpedagoger som kommunerna ska dra in på? Eller hundratusentals hemtjänsttimmar som de ska stryka ur budgeten? 


Vi socialdemokrater har hela tiden varit tydliga med vad vi prioriterar. Vi sätter barnfamiljerna, tryggheten och välfärden före skattesänkningar. 












Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0