Mänskliga rättigheter för alla


Tredje dagen i FN-skrapan handlade förutom dramatiken i säkerhetsrådet också om hur FNs medlemsländer ska ge migranter samma mänskliga rättigheter som alla andra. Tyvärr utsätts människor på flykt för våld, misär och omänskliga förhållanden. Vi diskuterade rätt till sjukvård, arbetsmiljö, utbildning och andra avgörande frågor för att migrationen ska fungera.

Många representater från flera länder vittnade om allt får lång tid i flyktingläger utan möjlighet att ta sig vidare.  En ledamot från Kenya beskrev hur kvinnor och barn kan utnyttjas inom trafficking, utsättas för sexuellt våld och tvingas leva i misär och press under mycket lång tid.

Varje samhälle vilar på en uppsättning normer och värderingar. De kommer till uttryck genom lagar och regler men också genom hur vi organiserar vårt samhälle. Jämlikhet och jämställdhet, individuella rättigheter och skyldigheter, yttrandefrihet och tydligt värnande av barns rättigheter är exempel på kollektiva värderingar som vårt samhälle vilar på. De senaste årens stora flyktingmottagande har ökat behovet av att ge nyanlända män, kvinnor och barn   information. Det lägger bättre grund för etablering och integration.

Civilsamhällets organisationer gör ett värdefullt arbete med att ge asylsökande tillgång till språkinsatser och kunskap om samhället. Genom att ge kommuner och civilsamhället större utrymme kan samhällsinformationen nå fler nyanlända.

Att stärka nyanländas etablering är viktigt för att bryta tristessen och ökar möjligheten att snabbt komma i arbete, det tjänar alla på. Utbildning, språk och delaktighet i samhället skyndar på etableringen. Vi måste alla hjälpas åt för att barnen, kvinnorna och männen får en chans att leva sina liv som fria individer. Vi har fortfarande mycket kvar att göra.

(null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0