Fred, frihet och framtid?

(null)


(null)


Nu är vårens IPU församling i Genève, Schweiz avslutat. Högt på dagordningen stod arbetet med migration- och flyktingskydd. Det är viktigt, angeläget och högaktuellt inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. 

Vi i den Svenska delegationen var som vanligt aktiva i de flesta politiska områdena. Vi presenterade bl.a förslag om hur vi borde ta nästa steg efter #metoo och ett resolutionsförslag om bekämpandet av sexuellt våld i FN:s fredsbevarande insatser.  

Närmare 750 parlamentariker från 137 länder deltog under veckan i Genève. Nu åker vi hem till våra respektive länder och ska förmedla och förankra de beslut som tagits.

Att uppnå de globala hållbarhetsmålen (SDGs) har varit ett av veckans huvudteman. Även parlamentariska åtgärder för att få spridning på FNs beslut mot kärnvapen, har diskuterats. Dessutom hållbarhetsfrågor kopplade till hälsa, förnyelsebar energi och konfliktförebyggande åtgärder var andra frågor under församlingen.

Vi antog två resolutioner:

Den ena resolutionen handlade om fred för att uppnå hållbar utveckling och med koppling till hållbarhetsmålen, förhindrande av konflikter. I fokus för debatten var behovet av att bygga starka och effektiva institutioner, såsom parlament.

Den andra resolutionen handlade om att få med  den privata sektorn på hållbarhetsmålen, med särskilt fokus på förnyelsebar energi. Resolutionen efterlyser privata investeringar inom hållbar utveckling.

I samband med IPU-mötet passade vi på att träffa  politiker från Ukraina, Ryssland och Sydafrika. Vi hade ett mkt intressant möte med FN:s Högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, och med Internationella rödakorsfederationen, IFRC. Även där diskuterade vi kvinnor och barn i flyktingsituationer, jämställdhetsfrågor och terrorism. 


En bra vecka om det inte hade varit för de missunnsamma länder som vill förvägra homosexuella deras rättigheter att leva sina egna liv i trygghet, fria från förtryck och fria från fördomar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0