#Metoo på internationella kvinnodagen.

(null)


Idag den 8 mars uppmärksammar vi och manifesterar att det är den internationella kvinnodagen. Det sker på i stora delar världen och på många håll i Sverige. Jag startade på Rosenbad där Åsa Regnér bjudit in till debatt och diskussion på temat Metoo vad händer nu.

Det blev mycket bra samtal med Statssekreterare Pernilla Baralt samtalade med Lena Ag, gd för Jämställdhetsmyndigheten, Anders Thornberg, rikspolischef och Anna Serner, vd för Filminstitutet. Samtalet leddes av Lawen Redar, 

Det blev extra tydligt hur viktigt det är att bli uppbackad och att det inte går att få ett jämställtssamhälle utan strategi, målmedvetenhet och uthållighet. 

Sverige är fortfarande inte jämställt. Vi ligger långt fram på flera plan och många andra länder sneglar på vad vi gör. Men kvinnor har fortfarande lägre löner, sämre möjligheter att utvecklas i arbetet och sämre arbetsmiljö än män.

Kvinnor och män ska ha lika rätt och lika ansvar i familjeliv, yrkesliv och samhällsliv. Jämställdhet, tillväxt och jobb hänger ihop. All kompetens ska tas tillvara på arbetsmarknaden. På så sätt kommer kvinnors sysselsättning öka.

Kvinnor har sämre möjligheter att utvecklas i arbetet och har en sämre arbetsmiljö än män. Sverige är fortfarande inte jämställt. Dessutom har vi som så många andra länder mycket kvar att göra mot våldet mot kvinnor. Förebyggande arbete med värdegrund börjar i tidiga åldrar. Obligatorisk undervisning både i sex och samlevnad och i att upptäcka och synliggöra våld är nödvändigt. 




Det är unga och framför allt unga kvinnor som mår allt sämre. Det är också i gruppen unga kvinnor som andelen otrygga anställningar är störst. Här finns ett tydligt samband mellan anställningsvillkor och välmående. Det är dessutom bevisat att osäkra och korta anställningar innebär mer ensidiga och monotona arbetsuppgifter, mindre frihet och sämre möjligheter till utveckling. 

Eldsjälarna behövs men det räcker inte.  Nu är vi inte några få,  nu är vi en tack vare #metoo stor rörelse som kan flytta fram positionerna tillsammans.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0