Sverige sticker ut

(null)


Jag befinner mig just nu på ett av IPUs årliga möten i Genève och igår hade vi ledamöter från Sverige ganska kul eftersom vi "kvoterade in en man" för att få full rösträtt.

 Många av de 150 länder som är representerade här har väldigt få kvinnliga ledamöter. Det känns nästan som att en del länder tar med kvinnliga ledamöter för att det står i IPUs stadgar att för att få full rösträtt måste både män och kvinnor finnas med i delegationen. I Sverige har vi många kvinnliga ledamöter som vill delta i IPUs arbete och olika kommittéer.  Många kvinnor som är både pålästa, engagerade och starka.

Men inget av det arbetet har kommit automatiskt. Det har varit ett långt, hårt medvetet arbete ända sedan Gerd Engman kom med den statliga utredningen varannan damernas. Partierna har olika sätt att ta till sig män och kvinnors kunskap och erfarenhet. Socialdemokraterna antog redan på sin kongress 1993 sin strategi för jämställda listor till politiska församlingar. Några blev vettskrämda och trodde att kvinnor skulle bli invalda "bara för att de är kvinnor". Män har visserligen i alla tider blivit invalda för att de är män och det är klart att de inte frivilligt ville bli av med sin makt.   

Sveriges Riksdag har arbetat kontinuerligt med jämställdhet sedan 2006. Riksdagsledamöterna ska oavsett kön ha samma verkliga förutsättningar att verka i riksdagen. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter till andra parlament och det lär behövas...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0