Corona visar på vikten av fortsatt satsning på välfärden

(null)


Vi S-kvinnor är stolta över att tillhöra en feministisk rörelse. Det behövs både kraft och prioriteringar för att bygga ett jämställt samhälle för alla, ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar får leva sina liv, utan förtryck eller att någon hålls tillbaka. Men vi ser att välfärden, som är så viktig särskilt för utsatta, har flera brister. Coronaviruset har slagit hårt, inte minst mot kvinnor och flickor som redan befinner sig i utsatta situationer. Virusets framfart har inneburit, död, lidanden, svåra umbäranden och visar den ekonomiska ojämlikheten. Våld mot kvinnor i hemmet, ojämn fördelning av resurser, kvinnors utsatta roll som vårdare har blivit tydliga under den kris vi genomgår just nu. Förutom att det blivit extra tydligt att äldreomsorgen behöver stärkas ytterligare, har vi fått se psykisk ohälsa och ensamhet. Dessutom har alla som arbetat i vården slitit, stressat och pressats till det yttersta. De flesta av oss tycker att det  är självklart med gemensamt ansvar för att vård, skola och omsorg av hög kvalitet är tillgänglig för alla och i hela landet. Nu gäller det att se till att krisens konsekvenser inte leder till neddragningar i välfärden utan att vi istället säkerställer den långsiktiga finansieringen.

Tyvärr finns det populistiska partier som påstår att de vill prioritera välfärden men när de får chansen sänker de hellre skatterna och på så sätt försämras möjligheterna ytterligare.

Nu behövs tydliga beslut och en politik som satsar för framtiden, en politik som ökar tryggheten för alla som bor i vårt fina land. Vi menar att det behövs mod för att omfördela makt och resurser till ett mer jämställt/jämlikt samhälle, målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, så är det inte idag.

Jämställdhet är en del av lösningen för de utmaningar Sverige står inför. För att klara prövningarna på arbetsmarknaden, i etableringen, skolan och vården måste alla bjuda till, förstå och beakta de behov och villkor som råder för kvinnor, män, flickor och pojkar.

För att komma längre och ta nya steg i stället för att stå och stampa behöver jämställdhetsperspektivet in i allt arbete, det behövs jämställdhetsperspektiv i budgetarbeten. Inga kvinnor eller män ska falla mellan stolarna när satsningar görs för att ta oss ur krisen.

Barn och unga ska leva trygga liv, i skolan och hemma. Våra äldre har rätt till en kvalitativ omsorg med trygg personal som vet att de har sina arbeten och sina arbetskamrater kvar, omvårdnadsyrket behöver uppvärderas. Kvinnor ska ha egen ekonomisk makt att styra sina egna liv och fatta egna beslut och det behövs ytterligare resurser mot kvinnors ohälsa.

Nu måste vi gemensamt bygga ett starkare samhälle genom satsning på välfärden.

 

S-kvinnor i Skövde


(Foto från Arbetsmiljöverket, syntolkning: kvinnor i stressad vårdmiljö)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0