Studier är vägen till jobb

 

 

Sveriges unga behöver framtidstro, självförtroende och förutsättningar för att växa upp och ta ansvar. Vi vet att den som har en gymnasieexamen har mycket större chans att få ett jobb än den som saknar detsamma. Än större blir chanserna för den som också har en högskoleutbildning. Dagens unga möter helt enkelt större krav än sin föräldrageneration. Därför behöver de också större möjligheter.

 

Detta – höga krav på utveckling, kopplat till stora möjligheter – är kärnan i regeringens utbildnings- och jobbpolitik. Den som är ung och arbetslös ska ha möjlighet till traineejobb, YA-jobb, praktik eller studier inom 90 dagar. Samtidigt ställer vi kravet att var och en ska göra sitt och ta den möjlighet som ges.

 

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. Därför måste Sverige aktivt arbeta för att fler personer kan ta del av kunskap och högre utbildning, inte färre. Trots ett ökat söktryck och stora ungdomskullar så skar högerregeringen under sin tid ner på antalet högskoleplatser. Det var fel väg att gå.

 

Vi socialdemokrater vill istället ge fler chansen att studera. Därför har regeringen ändrat i den borgerliga budgeten för i år och investerat i 1200 nya utbildningsplatser på högskolor och universitet och 5 250 nya platser på Komvux, Yrkesvux och folkhögskolor. Vi kommer att fortsätta den utbyggnaden under de kommande åren när vi får lägga våra egna budgetar. Vi ser också till att den investeringen kommer hela Sverige till del genom att satsa på studieorter över hela landet.

 

Sverige har nu en regering som prioriterar utbildning för dagens unga. På det sättet hoppas vi kunna gratulera ännu fler till att ha blivit antagna på sin studieplats nästa år. De investeringarna lönar sig långsiktigt, för samhället och inte minst för den som studerar vidare.


Kommentarer
Postat av: Lars Flemström

Jag möter dem varje dag: personer som har jobb, som kräver låg eller ingen utbildning (utöver grundskola). De jobben har inte blivit färre som andel av den totala arbetsmarknaden. Det är arbetskraftbehovet som andel av hela den arbetsföra befolkningen som har minskat, samtidigt som antal arbetssökande med låg eller ingen utbildning har ökat. Därtill kommer att när antalet högutbildade ökar, så ökar också andelen högutbildade sökande till de jobb, som inte kräver hög utbildning.

Alla arbetsgivare, som söker högutbildad arbetskraft är inte ute efter kunskaperna i den högre utbildningen, utan något slags bevis på skötsamhet, att den arbetssökande har nött skolbänk i stället för att vistas i diverse knarkarkvartar.

Jag vill ingalunda skära ner antal utbildningsplatser jämfört med regeringen. Men jag ser inte individuella klassresor som en lösning som passar alla. De är inte ens möjliga för alla, även om de studerar vidare. Man har rätt till ett bra liv, även om man stannar kvar i arbetarklassen.

2015-08-03 @ 12:34:18
Postat av: Leif

Frågan är emellertid om det finns några studentbostäder att tillgå eller om vederbörande tvingas tacka nej pga den obefintliga bostadspolitiken under åtminstone senaste 20 åren.

Svar: Helt rätt påpekande, det finns inte tillräckligt med bostäder, det behöver byggas betydligt mer
Monica Green

2015-08-03 @ 16:57:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0