Vad gör regeringen åt barnfattigdomen?
Nästan 12 procent, av Sveriges barn idag lever i ekonomisk utsatthet och klyftorna ökar.
Barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll löper ökad risk för dålig hälsa, med problem som till exempel fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Barn i familjer med dålig ekonomi lever också kortare. De löper också ökad risk att utsättas för våld. Den risken är tre gånger större för barn som lever i områden med låg inkomstnivå. Denna grupp barn mobbas oftare. Det är mer än dubbelt så stor risk att bli mobbad om man kommer från en familj med sämre ekonomiska förhållanden än genomsnittet. Barn från ekonomiskt utsatta hushåll får sämre skolresultat.
Rätten till att inte bli diskriminerad är en av de grundläggande principerna i Barnkonventionen. Men i Sverige utsätts barn som lever i fattiga familjer just för den typen av diskriminering. I de flesta samhällsfrågor tenderar barn och unga att glömmas bort, så är det även i den pågående finansiella krisen och det trots att det är just barn och unga som påverkas mest av en försämrad samhällsekonomi. I början av juni gav FN:s kommitté för barnets rättigheter den svenska regeringen ovanligt hård kritik. Kommittén uppmanade regeringen att anta en handlingsplan för att bekämpa barnfattigdomen, särskilt i tider av ekonomisk kris. Därför framförde kommittén rekommendationen att rikta särskilda insatser till de grupper av barn som lever i socioekonomiskt sårbara hushåll.
Veronica Palm skriver om barnfattigdomen och Expressen gör det
Vad tänker regeringen göra?
Rent konkret, vad vill du göra? Hur tycker du att man skall lösa problemet?
Höj skatten för dom rika Kristoffer... hon vill höja skatten för dom rika!!!
är det verkligen ett så stort problem med "fattigbarn"? Barn med ensamstående föräldrar brukar oftast ha det lite svårt ekonomiskt men att kalla dem fattiga är ett hån mot de som verkligen är fattiga.
I gårdagens expressen var det ju en "fattigfamilj" som det var synd om då de inte kunde åka på semester under sommaren utan fick vara tvungna att vara hemma i staden hela sommaren. Om det är det som är fattig så kan jag tala om att de flesta som jobbar på ett vanligt arbete är fattiga. Jag har inte heller råd att åka till djurparker, köpa glass eller åka utomlands. För det är ju svindyrt och då tjänar jag bra och är ensam. UTAN BARN. Det är klart det är dyrt. Har man hem och någorlunda med mat och kläder så är man inte fattig. Man kan ha det lite kärvt ekonomiskt men fattig det är man inte. Den dagen som man börjar äta ur soptunnor då är man fattig.
Monica; Denna artikelserie kördes även 2004 när Sverige var mitt uppe i en högkonjunktur och landet styrdes av er sossar. Vad gjorde ni åt problemet då?
Till Kristoffer - Vi vill utjämna skillnader, se till så att fler får jobb, höja ersättningsnivåerna i trygghetsförsäkringarna, satsa på skolan och kommunerna, stötta de utsatta m.m.
Till Marcus - Vi höjde barnbidraget och anställde 6000 fler lärare m.m
Ditt svar var tyvärr lite väl luddigt för min smak. Utjämna skillnader? Tycker du att det ska finnas några skillnader och i så fall hur stora skillnader?Hur ska ni se till att fler får jobb? Kvinnan i första artikeln hade ju möjlighet till jobb på annan ort men ansåg att hennes bästa val var att stanna där hon var nu. Hur ska ni få fler jobb i t.ex. Köping? Anser du att kvinnan själv har något ansvar för hur hon lever sitt liv?
Satsa på skolan och kommunerna är ju också lite luddigt. Vad ska satsas på? Har inte kommunerna egna styren och egna skattepengar? Vilket ansvar anser du att kommunstyrelserna borde ha?
När du skriver att ni vill "stötta de utsatta" så tolkar jag det som att ni inte anser att det görs idag. Vad vill ni göra där? Höja existerande bidrag eller införa nya former av stöttning?
Ja Marcus, alla har både rätt men också plikt att delta i samhällsbygget.
Kul att du vill veta mer om socialdemokratisk politik. Jag skickar med några länkar så kan du fördjupa dig mer i vår aktuella politik. Men på dina frågor om inte kommunerna har egna pengar så hittar du inte svaret under socialdemokratisk politik. Men visst är det så att kommunerna har dels inkomster på kommunskatten och dels från staten. Pengar som sedan ska användas till förskola, skola, äldrevård och välfärd. Tyvärr har regeringen övervältrat kostnader på kommunerna när de sabbat a-kassan. Nu är många arbetslösa det gör att kommunerna får sämre ekonomi, då de får lägre skatteinkomster, samtidigt har de högre utgifter ibland annat högre socialbidrag
http://www.socialdemokraterna.se/
http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Barn/
http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Trygghetsforsakringar/
http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Utbildning/Grundskola/