Hit och dit med Borg


Anders Borg har idag aviserat att regeringen kommer att revidera ned tillväxten till 2,0 procent 2008 från 3,2 procent i höstas. Han vet uppenbarligen inte hur han ska ha det Anders Borg. Så sent som för tre veckor sedan sa Finansministern att tillväxten bara skulle revideras ned ett par tre tiondelar, han har in i det sista nästan dumdristigt hållit fast vid de optimistiska kalkylerna. Men flipp blir flopp och nu är det annat ljud i skällan. Borde han inte ha kunnat bedöma bättre?  Lyssnar han inte på sina medarbetare?

Utfallet för helåret 2007 blev en tillväxttakt på 2,6 procent, vilket är betydligt lägre än de 3,2 procent som regeringen förutsåg så sent som i budgetpropositionen i höstas.


Det allvarliga är att de goda tiderna rinner Sverige ur händerna, de sämst ställda fick aldrig vara med om att dra nytta av den. Mitt under en brinnande högkonjunktur drog Regeringen in bristyrkesutbildningen, detta trots att stora delar av näringslivet skrek efter arbetskraft. Nu har det blivit ökad arbetskraftsbrist, högre räntor och högre inflation.


DN

e24


PANIK, Katastrof och svårt läge när sossarna "bara" får 43,7% av väljarsympatierna


Trots att vi socialdemokrater själva är större än de fyra borgerliga partierna tillsammans med sina sammanlagt 40,3% så blir det alltid en viss förvirring när siffrorna går neråt.

Men var så säkra de kommer att sjunka mer innan valet om två och ett halvt år. Att vara ett 45% parti är ett svårt läge och kräver både tålamod, öppet sinne, förändring och trygghet med värderingarna. Vi måste vara beredda på att det svänger både fram och tillbaks de här två åren fram till valet utan att vi behöver få panik, inta katastrofläge eller tro att vi ska förlora valet.

Allvarligare är det förstås att det främlingsfientliga, fackföreningsfientliga och kvinnofientliga partiet Sverigedemokraterna får 3% av väljaropinionen. Att det finns så många Svenskar som attraheras av deras lättköpta poänger är både oroande och tragiskt.


om opinionen i DN

och i svd


Jobben, jobben, jobben


Socialdemokraternas jobbpolitik måste alltid vara på topp, det är vår bästa gren. Självfallet är det genant för oss att moderaterna vann terräng på just det område som vi har varit outstanding på. Vi socialdemokrater har aldrig påstått att det är arbetsmarknadspolitiken som skapar jobb. Men den är en viktig del i den Svenska modellen för jobb och företagande. Det behövs en aktiv näringspolitik, ordning och reda i ekonomin, låg ränta, infrastruktur, utbildning och forskning. Men det behövs också omställningsbroar i form av ekonomisk trygghet, omskolning och bristyrkesutbildningar.

Vi behöver en tydligare socialdemokratisk politik för full sysselsättning och fler jobb. Dessutom behöver vi bli entreprenörernas och småföretagens parti.

Vår omprövning handlar bland annat om en attitydförändring till företagande, som behövs inom vårt parti men också i samhället i stort. Entreprenörskap borde bli en lika naturlig del av utbildningen som förberedelse för anställning. Alla universitet och högskolor ska erbjuda introduktionskurser i företagande och i fackligt engagemang borde jämställas i utbildningarna.

Dessutom behövs det livslånga lärandet. Chefer och höga befattningar på företag och offentliga inrättningar får betydligt mer fortbildning av sin arbetsgivare än tillexempel lokalvårdaren på samma arbetsplats. Denna orättvisa har till viss del uppvägs av samhällets insatser på komvux och folkbildningsorganisationer. Nu har den borgerliga regeringen väsentligt dragit ner på de möjligheterna. Vi sossar har en hemläxa att göra men det är etter värre med vad som sker i samhället idag med otrygghet och ökade klyftor


DN debatt


Varför dröjer satsningarna på pensionärerna?


Under de föregående åren med en socialdemokratisk regering så gjordes flera viktiga reformer som hade och har stor betydelse för pensionärerna.

När det gäller bostadstillägget så har det över åren gjorts återkommande förbättringar. Det är en mycket angelägen åtgärd, att se till att våra pensionärer har råd att bo på ett sätt som är värdigt och att man inte behöver flytta på grund av bostadskostnaden.

Andra skäl, än ekonomiska, som till exempel svårt att gå i trappor, att man vill komma närmare släkten, att butiker inte finns in närheten. Anledningarna kan vara många men grunden är att vi, genom bostadstillägget för pensionärer ska ge möjlighet att kunna bo där man är vill även efter pensioneringen.

I valrörelsen gav de borgerliga partierna löften om ett höjt bostadstillägg för såväl ålderspensionärer som förtidspensionärer. Detta har ännu inte uppfyllts.

Enligt försäkringskassans undersökningar finns det drygt en halv miljon pensionärer som har rätt till bostadstillägg. Men det är ändå är det ungefär 160 000 personer som varje månad går miste om ett bostadstillägg som de, ekonomiskt sett, är berättigade till.

Detta är inte alls bra. Om samhället gör reformer som är till för att göra människors vardag lättare så måste dessa kunna användas av dem som har rätt att få dem.

Försäkringskassan är den myndighet som administrerar bostadstillägget för pensionärer, Jag konstaterar att det är ganska mycket information som ges, det är inte helt lätt att ta sig igenom hela texten och förstå vad man ska göra.

Att fylla i blanketten på ett korrekt sätt för att ansöka om bostadstillägget kan vara krångligt även för de mest insatta.

Det är många frågor som är angelägna för pensionärsgruppen, oavsett om det gäller ålderspensionärer eller förtidspensionärer. Det är många som har en kärv ekonomisk situation och den blir inte bättre av att de inte får del av det skatteavdrag som de som yrkesarbetar får del av. Många kostnader är lika höga oavsett om man är förvärvsarbetande eller pensionerad. Mat, kläder och höjda försäkringskostnader på bilen är sådana exempel.

Så varför dröjer satsningarna på pensionärerna, varför var det viktigare att satsa på miljonärerna först och sedan säga att pensionärerna ska få sitt när det finns utrymme?


Anders Eriksson på FMLOG visar en stridsvagnsmotor

DSC01024.JPG
Anders Eriksson på FMLOG visar en stridsvagnsmotor

Roland Månsson på Skaraborgs regemente och jag

DSC01022.JPG
Roland Månsson på Skaraborgs regemente och jag

I mödrarnas spår för framtida segrar


Det är en underbar känsla att få spurta i Mora för att nå Vasaloppsmålet.

Två gånger tidigare har jag gjort det men då har det "bara" varit Tjejvasan på 3 mil. Nu hade jag bestämt mig för att snäppa upp utmaningen en smula och ta mig an Halvvasan dvs 45 km. Jag bor i Skövde, därför har jag kunnat träna på Billingens konstsnöspår trots den snöfattiga vintern. Därför har jag sett fram emot denna dag länge. Jag hade inte räknat med att spåren skulle vara så isiga och att jag skulle få köra i snöyra en stor del av loppet. Därför blev det kämpigare än vad jag tänkt. Men det är värt allt slit när man passerar klockstapeln i Mora och hör folkets jubel. Min tid på 4 timmar och 46 minuter är jag också mycket nöjd med. Men nu är jag stel och har skavsår lite överallt. Ska bli skönt med ett varmt bad i kväll


resultat

vasaloppet.se


dags för start

DSC01019.JPG
dags för start

Lasse räddar mig med valla för nysnö

DSC01017.JPG
Lasse räddar mig med valla för nysnö.
Min vallningstejp är inte bra när det snöar. Men jag får hjälp i sista stund innan jag går in i startfållan

snö och kö vid starten på Halvvasan

DSC01016.JPG
snö och kö vid starten på Halvvasan

påväg till vasaloppet. I denna tidiga morgon är vi i Sälen

DSC01015.JPG
påväg till vasaloppet. I denna tidiga morgon är vi i Sälen för att åka buss till Oxberg

Anders Borg ger sossarna kredit för sitt arbete med ekonomin

De borgerliga riksdagsledamöterna börjar bli desperata i sin jakt på väljarnas sympati. Många av dem beskriver borgerliga regeringens heroiska insatser som på drygt ett år har fått folk i arbete och gjort dem rika, tack vare jobbavdraget. Men till och med Anders Borg ger sossarna kredit för sitt arbete med ekonomin för landet.

En mycket stark internationell högkonjunktur och sunda svenska statsfinanser har gjort att fler människor har fått ett jobb att gå till. Det är vi socialdemokrater väldigt glada över. Arbete är grunden för självbestämmande och innebär frihet för den enskilde. Den borgerliga regeringen kan inte ta åt sig äran av vare sig den internationella högkonjunkturen eller den starka ekonomi som byggdes upp under den socialdemokratiska regeringsperioden.

När det gäller påståendena om bidrag så ha Socialstyrelsen publicerat en rapport om socialbidragen. Den visade att antalet socialbidragstagare i det närmaste har halverats under de senaste tio åren. Det var också målet för s-regeringen, när den tog över efter den förra borgerliga regeringens havererade ekonomiska politik med rekordarbetslöshet.

Dessutom blev det ingen tusenlapp i skattesäkning för vanligt folk
De har inte svårt att räkna ut att en hundralapp blir mer i procent för en låginkomsttagare än för en miljonär. Faktum kvarstår att de förmögna fått skattesänkningar på tiotusentals kronor medan låginkomsttagarna fått nöja sig med några hundralappar.

För låginkomsttagaren har också skattesänkningen mer än väl ätits upp av kraftigt höjd avgift till a-kassan, skatt på bilförsäkringen, högre räntor och stigande matpriser. När inflationen har tagit fart är det minus i kassan för många familjer idag.

Pensionärer, sjuka och arbetslösa betalar dessutom högre skatt på sin inkomst är löntagarna, då de inte har fått någon skattelättnad. I stället har de fått sänkta ersättningsnivåer och får på så sätt betala de gigantiska skattesänkningar som regeringen har delat ut till den rikaste tiondelen i landet. Detta är djupt orättvist.

Ordkrig eller presidentvalscirkus i USA?

Clinton har förlorat mot Obama i de elva senaste primärvalen och är i desperat ändå har hon stor chans att bli demokraternas presidentkandidat.
Barack Obama utnyttjar nu tillfället för att öka pressen på sin rival.

? Jag är utmanaren, hon är proffset, Barack Obama till CNN.
Dessutom påstår han att ?Om Clintons förslag blir verklighet kommer alla människor tvingas till att teckna en sjukvårdsförsäkring, oavsett om man har råd eller inte?.
Det inte är sant, säger Clinton. Och menar att det enda riktigt rättvisa är att alla har sjukförsäkring.
Nästa vecka möts de två demokratiska kandidaterna i en debatt i Cleveland, Ohio. En debatt som båda ser fram mot. Undrar om de kommer att kasta smuts då också eller om de ska berätta att de är hedrade över att få vara med i spelet.
Obama, som har elva raka vinster i bagaget sedan Supertisdagen, leder över Clinton med 140 delegater enligt siffror från CNN, har naturligtvis också goda chanser att bli demokraternas presidentkandidat.
Men sedan återstår att se om amerikanen i gemen föredrar en svart man framför den gamle farbrodern McCain, eller en kvinna framför samma gamla vita farbror.
En cirkus eller ett gigantiskt demokratiprojekt? NJA kanske någonstans mitt i mellan. Vi Svenskar ör ju ovana vid att man inom partier öppet kritiserar varann och till och med smutskastar varann, innan man enas om lämplig kandidat.

Jag är glad så länge vi slipper det.

Obama och clinton i DN

ordkriget i svd


Det blir ovanligt mycket luft i lönekuverten i år.

Efter flera goda år av reallöneökningar kommer inflationen att göra 2008 till det sämsta löneåret på 13 år.

I dagsläget ligger inflationen förmodligen på samma nivå eller högre än de genomsnittliga löneökningarna. Det betyder att reallönerna kan ligga på minus. I november låg löneökningstakten i snitt på 3,2 procent, vilket är den senast tillgängliga statistiken. Inflationen pendlar samtidigt kring samma nivåer eller strax däröver.

Om ekonomerna får rätt i sina prognoser för innevarande år landar därmed reallöneökningarna i genomsnitt på låga 0,5 procent eller strax däröver. Senast löntagarna fick så dåligt utfall var 1995 och åren dessförinnan. Det kan jämföras med de senaste tio årens snitt på drygt 2,5 procent.

Bara att tugga i sig

I år är det bara för löntagarna att svälja att det blir mest luft i lönekuvertet, enligt LO:s chefekonom Dan Andersson:

- Det är bra för LO:s medlemmar att veta att den långsiktiga inflationstakten blir två procent. Så att de inte tror att de blir lurade när det gäller prisökningarna, säger Dan Andersson.

- Men nu måste de tugga i sig den här låga reallöneökningen just i år, därför att inflationen kom från omvärlden. Vi i Sverige kan inte styra omvärldens prisökningar.

För många arbetare och tjänstemän blir det förmodligen dessutom minus i kassan eftersom löneavtalen bara i begränsad utsträckning garanterar ett minsta lönepåslag. Tjänstemännen i dåvarande Sif (heter nu Unionen) som jobbar i industrin kan bara vara säkra på 353 kronor mer i månaden i år, eller bara drygt en procent. På liknande sätt ser det ut i många andra yrken i varierande grad.

- Det är ju tråkigt om det blir så men samtidigt befinner vi oss på peaken på en högkonjunktur. Den kommer att mattas av och jag är inte orolig för de tre åren, säger Transports ordförande Per Winberg.

Kan säga upp

För facken står stigande reallöner alltid i förgrunden. IF Metalls ordförande Stefan Löfven är orolig över utvecklingen även om han tycker det är för tidigt att ropa på vargen. Han och hans kolleger bland industrifacken kan säga upp löneavtalet med arbetsgivarna i förtid.

- Vi får ta den frågan längre fram, säger Löfven.

Nyligen höjde Riksbanken oväntat sin styrränta ytterligare för att dämpa inflationen. I det korta perspektivet kan effekten paradoxalt nog bli den motsatta när de stigande räntorna höjer bolånekostnaderna. Just de stigande räntekostnaderna för många hushåll förklarar den största delen av den ökade inflationen det senaste året.

Stefan Löfven är inte alls är lika negativ till Riksbankens räntehöjning som många andra eftersom det är så viktigt att få ner inflationsförväntningarna.

- Allt fler misstror Riksbankens inflationsmål. Det riskerar bli en självgående spiral, säger han.

klipp från Olle Lindström/TT


påväg till tunnelbanan i Paris efter en mycket intressant dag på OECD

image477
påväg till tunnelbanan i Paris efter en mycket intressant dag på OECD

Vem älskar socialarbetaren?

En av mina bästa vänner är en lågavlönad socialarbetare som tvingas till tuffa beslut, hot och ilande känslan att inte räcka till, till de mest utsatta. Pendeln slår mellan att barn omhändertas för lätt till att barn får bo kvar allt för länge hemma hos föräldrar som av olika skäl inte klarar av sin föräldraroll och som till och med skadar sitt eget barn. Vad de ökade klyftorna med den borgerliga regeringens politik kommer att innebära för de mset utsatta vet vi inte ännu, men vi har all anledning att vara oroliga. Men den politik som vi presenterar för väljarna 2010 kan inte vara en samling nej till alliansregeringen, eller ett hopkok av reformer som inte blev av under förra mandatperioden. På negationer och anakronism vinner vi socialdemokrater inte människors förtroende. Förtroendet skapas av egna meriter utifrån en verklighetsförankring som berättar om människors behov och vilja till förändring. Ta exemplet med privatisering av vårdinstanser. På goda grunder har vi varit kritiska därför att vi ser att det som sägs vara valfrihet egentligen handlar om företags intresse att göra vinster på skattepengar och människors vårdbehov. Samtidigt kan vi se att alternativa lösningar ger den ensamstående mamman en bra skolgång för sina barn, stöd till utsatta människor där socialtjänsten inte nått fram och någons dotter eller son fick den vård som behövdes för att komma ur ett heroinmissbruk. Därför måste vi vara beredda på både ansvar och förnyelse men vara starkt förankrade i det socialdemokratiska folkhemmet. Spännande och viktiga utmaningar för att klara av en modern socialtjänst så att människor känner både tilltro och trygghet i förändring




Eva Nordmark i DN
Maria Larsson i DN

På möte med OECD om Subprimekrisen


Problemet med felbedömningar av värdet på riskfyllda subprime-lån, som lett till förluster för dem som investerat i lånen, var känt redan i början av 2007. Men det var på sensommaren som problemen blev riktigt påtagliga, när flera stora "hedgefonder" kollapsade och ECB tvingades att tillföra mer likviditet till marknaden i augusti 2007. Därefter har problemen fortsatt och ett stort antal internationella banker har redovisat kraftiga förluster pga investeringar i subprime-lån. Banker i USA, Tyskland, Japan, Schweiz och England har tvingats skriva av osäkra lån, vilket inneburit stora förluster. En engelsk bank (Northern Rock) har drabbats så svårt att staten tvingats gripa in och garantera kundernas insättningar i banken. Centralbanker i USA, England och eurozonen har sänkt räntorna som ett svar på den finansiella oron.

Om oron på marknaden sprider sig ytterligare eller om detta går att häva genom krav på öppenhet, information, rådgivning, krav på ansvar och utbildning om ekonomi är några frågor som diskuteras här idag.


För skojs skull kan ni roa er med att se denna "upplysande film" på youtube


http://www.youtube.com/watch?v=SJ_qK4g6ntM_


om Riksbanken i Dn


One night in Paris... I morgon är det möte med OECD

DSC00951.JPG
One night in Paris... I morgon är det möte med OECD

"Hela Sverige ska leva" besökte Riksdagen

image473

Vi möte Karl-Erik Nilsson, Staffan Bond och Birgit Andersson. De presenterade sin viktiga verksamhet läs mer på http://www.bygde.net/

Eller varför inte anmäla dig till Landsbygdsriksdagen

http://www.bygde.net/landsbygdsriksdagen


Dessutom träffade vi Gräsöbor. De beskrev målande om hur det är att bo på en ö med alla fantastiska fördelar och nackdelar image474




Hela Sverige ska leva presentation i Riksdagen

DSC00941.JPG
Hela Sverige ska leva presentation i Riksdagen

glesbygdsfrågor i Riksdagen

DSC00944.JPG
glesbygdsfrågor i Riksdagen

Varför finns det flest kvinnor i rikspolitiken och flest män i näringslivet och pressen?


Riksdagens talman anordnande en jämställdhetsfrukost där Anita Göransson deltog. Anita är professor i genus, ekonomisk förändring och organisation vid Linköpings universitet.

Kvinnor och män på maktpositioner i det svenska samhället. I januari 2008 lämnade utredningen sitt betänkande Kön, makt och statistik. Där visas att

  • kvinnor och män är chefer på olika områden, olika nivåer och olika typer av positioner
  • det är jämnast på riksnivå, flest män på lokal och regional nivå
  • könsarbetsdelning finns även bland chefer
  • män leder och verkställer, kvinnor är ledamöter
  • flest kvinnor finns i rikspolitiken, flest män i näringslivet och pressen
  • mansdominansen är störst på lokal nivå.

Anita Göransson är också medförfattare till boken Maktens kön: kvinnor och män i den svenska makteliten på 2000-talet. I boken presenteras en världsunik undersökning - den första som systematiskt kartlägger och analyserar kvinnors och mäns olika villkor i dagens svenska maktelit. På den efterföljande diskussionen kom många spännande frågor upp så som: Vilka utgör den svenska makteliten i dag och hur har de nått toppen? Krävs det mer av kvinnor för att nå makt? Varför är media så mansdominerande och vad kan vi göra åt det?


det kommunala vårdnadsbidraget debatteras i Riksdagen.

DSC00935.JPG
det kommunala vårdnadsbidraget debatteras i Riksdagen. Här syns Veronica, matilda och Jasenko

Klimatberedningen är inte bara siffror som bollas hit och dit, det handlar om förutsättningarna för att klara livet på jorden, d

Alla partier i Klimatberedningen är eniga om att Sverige ska minska sina utsläpp av klimatgaser med 75-90% till 2050. Denna gemensamma utmaning måste mötas genom att utsläppen minskas i jämn takt under hela perioden. Förutsättningarna för svensk industri och konkurrenskraft får inte förståras geom att ställa omöjliga skyhöga krav några år innan 2050. Att göra lite i början och mycket i slutet är en strategi som ökar kostnaderna och påfrestningen på vårt samhälle Det gäller att börja i tid.


Sveriges tätposition inom miljöteknikområdet får inte förspillas. Sverige kan göra stora vinster med att exportera miljöteknik.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har föreslagit att Sverige ska ha ett ambitiöst nationellt mål som gör Sverige i lugn takt till kan ställa om till 2050. Vi bör minska våra utsläpp med 40 % till år 2020 i förhållande till nivån 1990 och sedan fortsätta mot det gemensamma målet 2050

EU kräver efter FN-mötet i Bali att de industrialiserade länderna ska minska sina utsläpp med mellan 25 % och 40 %. Om Sverige ska ta ledartröjan i det globala klimatarbetet kräver det att också vi axlar denna målsättning. Detta är inte minst viktigt inför det svenska ordförandeskapet i EU 2009.


Men vi ska inte beskatta elintensiv industri mer än idag. I stället vill Sverige investera sig bort från oljeberoendet. Det är fullt realistiskt att ställa om Sverige och svensk industri om vi väljer att prioritera insatser som stimulerar alternativen.


Klimatberedningen har handlat om att ta fram ett mål för den svenska klimatpolitiken, därutöver beredda var socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet  att göra stora internationella åtaganden, men gör man inte den egna hemläxan riskerar vi att tvingar u-länderna att bära bördorna för vår klimatförstöring.


Utsläppshandeln borde givetvis tas in transportsektorn i en egen bubbla, så att svensk industri inte tar stryk helt i onödan utan vinster för klimatet och jobben.


Industrin måste ha konkurrenskraftiga priser och långa avtal. Det går att göra hemläxan på den nordiska och svenska elmarknaden

Så kavla upp ärmarna, sätt igång och ta besluten för att klara klimatet för våra barn och barnbarn.

Politik är att vilja



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_889537.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=744097

En bra dag

Det har varit en bra dag idag. Jag gillar att ha mycket att göra. Efter mötet med PRO och glesbygdslunchen har jag varit i Södra Ryd för att ta del av fritidsverksamhet och förebyggande arbete för ungdomar "på glid"
Sedan har jag naturligtvis varit på socialdemokraternas expedition i Skövde, tränat och läst handlingar.
På kvällen har jag svarat i telefonen och pratat med människor som vill ta del av vår politik och ge förslag på hur sossarna borde hantera oppositionstiden.
Dessutom har jag hunnit med att se på TV, det är inte ofta jag ser någon serie, men jag hann se första delen av Kungamordet. Boken var förfärlig, dvs tar upp det fruktansvärda med kvinnomisshandel.

Måste säga att jag gillade Hane Vibeke-Holts bok Kronprinsessan bättre, hur TV-serien var vet jag tyvärr inte, för den missade jag helt. Nu har jag i alla fall sett första avsnittet den här gången.


Dax att packa väskan för att åka till Stockholm i morgon bitti


Josef Mbomba i Ryd,

DSC00934.JPG
Josef Mbomba i Ryd, jobbar med föreningar, fritidsaktiviteter för ungdomar och fotboll. Han gör ett jätte jobb i Södra Ryd

Gert, Helena, Carina diskuterar landsbygdsutveckling

DSC00933.JPG
Gert, Helena, Carina diskuterar landsbygdsutveckling

PRO tycker inte det är rättvist att de betalar mer skatt

DSC00932.JPG
PRO tycker inte det är rättvist att de betalar mer skatt

Idag ska jag träffa PRO, många pensionärer är djupt besvikna över den nonchalans som borgarna visar mot de äldre.


Många pensionärer här i Skaraborg är oerhört besvikna och arga på att den borgerliga regeringen nonchalerar pensionärerna. Vallöftesbrottet om fastighetsskatten är en av andledningarna till ilskan. Det blev inget borttagande av fastighetsskatten som många trott utan ett namnbyte. Men en avgift på 0,75 % av taxeringsvärdet upp till ett tak på 6 000 kronor + flyttskatt är lika illa som fastighetskatt för pensionärerna i Skaraborg. Samtidigt har reavinstskatten höjts och alla uppskov, gamla som nya villor, beskattas med 0,5 %.  Den stora höjningen av trafikförsäkringen och kostnader för bilen drabbar de Skaraborgska pensionärerna eftersom de har ett stort behov av att ha bil. De har inte fått någon kompensation för det, men det har de som jobbar fått.


Jobbskatteavdraget, (högre skatteavdrag ju mer du tjänar), det gäller inte pensionärerna det hörs ju till och med på namnet. De som var med och byggde upp vårt samhälle och vårt välstånd, de får inte del av dessa pengar alls! Om de inte väljer att fortsätta jobba efter 65 år, då får man lättnader. Men att fortsätta jobba kan bara den göra som inte slitit ut sig i ett tungt och ansträngande arbete, den som jobbat hårt i industrin eller vården orkar oftast inte fortsätta. Det är nog mest de högavlönade med mindre ansträngande fysiska arbetsuppgifter som orkar jobba efter 65år. Många yrken är så stressiga, uttröttande och förslitande att de inte ens går att jobba fram till pensionsåldern.

Men idag är vi några styckens om träffar PRO, får se vad de har att säga


kunde inte låta bli att delge bloggläsarna tidiga snödroppar,

DSC00931.JPG
kunde inte låta bli att delge bloggläsarna tidiga snödroppar, men så är det ju en varm vinter vi upplever.
Å jag som ska åka Vasaloppet  (halva Vasaloppet menar jag) om en dryg vecka...

Väljarna gillar inte borgarnas politik - rekordgap i opinionen


Att misslyckas i en högkonjunktur när Sverige går som tåget och jobben strömmar in är inte bara klantigt, det är katastrofalt dåligt. De borgerliga partierna tycker inte att de värderas rättvist. Anders Borg säger att de borde bli bättre på att marknadsföra sin politik. Reinfeldt tror fortfarande att om bara folk tittar på sina bankomatkvitton så ändrar de sig och börjar gilla den borgerliga politiken Olofsson tror att det går att flirta med väljarna genom modekläder. Men icke. Människor gillar inte orättvisa, omoderna och oansvariga politiker. Dagens opinionsmätning visar sitt tydliga språk. Socialdemokraterna får själva över 45% de fyra borgerliga partierna får inte ens när de räknas gemensamt mer än 38,2%


om rekordgapet i svd

om utklassningen i GP

om opinionsgapet i DN


Är blåögda Borg en siffernisse?

Under de senaste åren så har den ekonomiska utvecklingen varit positiv. Resultatet har varit ökade inkomster i hushållen, starka offentliga finanser och låga räntor. Idag är läget inte lika ljust. Inflationen har ökat kraftigt, liksom räntorna. Produktivheten i näringslivet har varit negativ i flera kvartal i rad.


Att räntorna har höjts är inte konstigt. Regeringen har själva erkänt att deras politik är för expansiv i den konjunktur som varit och att riksbanken måste parera detta med högre räntor. Detta är ett allvarligt hot mot jobben.


Till detta kan nu läggas den finansiella krisen i USA som spridit sig över världen, i kombination med tilltagande börsoro. Detta kan inte regeringen lastas för. Däremot kommer det vara avgörande svensk ekonomi de kommande åren vilken politik som regeringen kommer att föra för att utvecklingen ska vända igen.


Misslyckas regeringen kan konsekvenserna i form av förlorade jobb bli förödande. De sociala och samhälleliga konsekvenserna av en lågkonjunktur i kombination med inhemska problem i ekonomin när 400 000 löntagare lämnat A-kassan vågar man knappast spekulera i.

De har hittills inte lyckats särskilt bra med någonting. De har ridit på högkonjunkturen och om Borg bara är en siffernisse som inte kan hantera lågkonjunkturer återstår att se.


 borg


Om bomber på huvudet, konstnärer som kan gå över lik för att bli kända och fredspristagare

Många intressanta kommentarer blev det på mina tidigare inlägg om
konstnärers leverbröd =att provocera men varför såra?
Och varför ingen ritar bomb på jesus
På den frågan har jag bland annat fått svar att det finns redan sådana bilder. Det var ju bra att jag fick det svaret även om det hade varit ännu bättre om det inte funnits bilder med bomber på huvudet på vare sig Jesus eller Mohammed. Eller för den delen att ingen i Guds namn ska starta krig, mörda, våldta, misshandla, skendränka eller begå andra illdåd
Dessutom är det ju så att konstnärerna som går över lik för att bli upptäckta har ju i det danska fallet blivit uppmuntrade av tidningar. Som ni säkert minns utlystes en tävling om att kunna rita Mohammed på ett så roligt sätt som möjligt. Där har alltså Danska journalister (eller tidningsutgivare) som i sin iver att få reta upp Muslimer använder konstnärer som verktyg. Visst är det tröttsamt?
Jag blir betydligt piggare av att läsa om Parvin Ardalan en Iransk Kvinnokämpe som var Olof Palme pristagare för 2007. Det finns goda krafter och det är upplyftande.

Vem är det som egentligen ljuger?


Vem är det som egentligen ljuger?

Borgerliga företrädare har fått lära sig ett mantra om att det blir fler jobb om de arbetslösa blir fattiga. Det upprepar det så många gånger så att de numera tror att det är en sanning. Så för dem spelar det ingen roll att fakta talar sitt tydliga språk och att flera arbetskraftsundersökningar har visat på mottsatsen.

Den senaste som kom i början av veckan talar sitt tydliga språk

Den visar att Sysselsättningsökning från januari 2006 - januari 2007, alltså socialdemokraternas senaste år i regeringsställning, var 160 000.

Nu visar AKUn (arbetskraftsundersökningen) att med borgarnas första år i regeringsställning  

januari 2007 - januari 2008, var Sysselsättningsökning 53 000.

Ungdomsarbetslösheten biter sig fast och den borgerliga regeringen står handfallen, de har bara ridit på högkonjunkturen och gjort de mest utsatta ännu mer sköra.

De borgerliga företrädarna till och med påstår att vi ljuger om jobben.

Men vem är det som egentligen ljuger?


inte sur men orolig över Svensk ekonomi


De skaraborgska Borgerliga Riksdagsledamöterna har anklagat mig för att jag är sur för att det går bra för Sverige. Särskilt sur är jag inte, men orolig för Sveriges framtid och för vad de ökade klyftorna bär med sig. Det är mycket glädjande att Sverige har gått igenom en högkonjunktur, och att sysselsättningen har ökat. Men det är befängt att tro att det är den borgerliga regeringens förtjänst. Sysselsättningstillväxten tog fart 2006 - långt innan borganas politik hade trätt i kraft. Konjunkturinstitutet har heller aldrig påstått det och har faktiskt själva reagerat på att deras analyser har tolkats felaktigt i debatten.

När det gäller kostnaderna för infrastruktursatsningar så har de ökat. På fyra år har kostnaderna i bygg- och anläggningsbranschen ökat med hela 17 procent - vilket tyvärr inte är ovanligt med tanke på den starka konjunkturen i byggbranschen. Den borgerliga regeringen har avstått från att kompensera Banverket och Vägverkat för dessa kostnadsökningar i de senaste två budgetpropositionerna - medan vi socialdemokrater i stället har ökat våra anslag till infrastrukturen. I stället har ni prioriterat stora skattesänkningar till de välbeställda


Den borgerliga regeringens skattesänkningar har gått till höginkomsttagarna. Det räcker med att titta på en grupp av låg- och medelinkomsttagare för att se att era påståenden inte stämmer. Pensionärerna får inte en krona i sänkt skatt - samtidigt som miljonärerna får tiotusentals kronor.


Sur är inte rätta ordet. Men orolig över hur den Borgerliga regeringen ska hantera den ekonomiska krisen. Just nu lever de på att vi socialdemokrater har sett till att det är ordning och reda på ekonomin. Men det kan de ju tyvärr ändra snabbt


Catharina gästar socialdemokraterna och talar om äldreomsorgen

DSC00930.JPG
Catharina gästar socialdemokraterna och talar om äldreomsorgen

Varför är det så in i vassen viktigt att provocera och såra?


Först och främst måste jag slå fast att jag fördömer de mord, massmord, självmordsbombare som vissa extrema idioter inom islam ägnar sig åt. Liksom jag fördömer de dödsstraff, skendränkningar och krig som till exempel det kristna USA ägnar sig åt.

Men steget från att aktivt verka för demokrati, mänskliga rättigheter och att rakryggat fördöma illdåd till att medvetet provocera fram våldshandlingar är för mig väldigt långt

Jo jag vet att konstnärer lever på att provocera, gör de inte det är det ingen som bryr sig. En konstnär måste ju bli känd på något sätt därför är leverbrödet att provocera, visst jag är med på det

Självfallet tycker jag att det ska vara tillåtet enligt lag att få provocera, rita och tycka precis vad man vill. Yttrandefriheten måste omfatta alla.  Det är jag också med på

Men jag begriper fortfarande inte varför det ska vara så väldigt viktigt att få publicera bilder som missförstås och sårar


kommunals kamp för rättvisa

DSC00925.JPG
kommunals kamp för rättvisa

Hjärna och Hjärta på alla Hjärtansdag = Rättvisemärkt


Passa då på att förena nytta med nöje den 14 februari genom att köpa rosor till dig själv eller till någon du håller av.

Intresset för rättvisemärkta varor ökar och vi kan som konsumenter fråga efter rättvisemärkta produkter så som bananer, frukt, grönsaker, glass, kläder, vin, fotbollar m.m. Nu har vi chansen att visa vår konsumentmakt genom att även fråga efter rättvisemärkta rosor. Rättvisemärkningen innebär bland annat att producenterna i tredje världen har fått skäligt betalt för sitt arbete och att det ställs krav när det gäller arbetsmiljö

Eller varför inte rättvisemärkt choklad att njuta av tillsammans med någon. Att ge bort en bukett rättvisemärkta rosor och choklad är att ge både med hjärta och hjärna.

Rättvisemärkt är en etisk och social märkning som fokuserar på mänskliga rättigheter. Producenter i tredje världen ska till exempel uppfylla krav på arbetsmiljö och sociala villkor. Det får inte förekomma barnarbete, odlarna får en extra premie som de kan använda för gemensamma syften som skolor, hälsokliniker eller förbättring av produktionen. Producenterna måste arbeta aktivt med miljöfrågor.


Om du ska ge bort något idag, ge något Rättvisemärkt


dn


Varför är det ingen som ritar en Jesus med bomb på huvudet?


Jag begriper inte varför det ska vara så väldigt viktigt att få publicera bilder på Mohammed med en bomb på huvudet. Varför ritar de inte de inte en Jesus med en bomb på huvudet?

Kan det möjligtvis vara så att det finns konstnärer och andra som i sin naivitet tror att det allra viktigaste här i livet är att provocera? Varför vill de i så fall hellre provocera den muslimska världen än den kristna? Kan det till och med vara så att de hellre provocerar för att spä på rasistiska tendenser? Jag vet inte

dn

svd

svd

konstnärers leverbröd =att provocera men varför såra?


Hur är det med Gubbväldet inom EU, Barosso?


EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso till riksdagen för att tala om aktuella frågor inom EU. Miljön och klimatförändringarna kommer  natuligvis att få en fraskjuten plats i debatten och det är oerhört viktigt att alla EU- länder gör sin hemsläxa. Just nu pågår debatten i alla länder om Lissabon-strategin. Det är en viktig demokratisk process för alla EU-länder och dess medborgare.

En sak som jag tänker fråga om är Gubbväldet. EU och består av hälften kvinnor men det syns inte bland makthavarna. Det sägs att det är en inre krets av manliga makthavare gör upp i slutna rum om EU:s viktiga toppjobb.
Jag tänker fråga Barosso om han tycker att det stämmer att manliga politiker sitter bakom stängda dörrar och kokar ihop hemligheter och att män väljer män. Och om han är beredd att göra någonting åt jämställdheten inom EU-familjen?

barosso om Miljön i svd


Man ska inte behöva vara rik, frisk och stark för att orka vara


Det är behoven som ska styra tillgången till vård, inte plånbokens tjocklek eller kontakter.

Regeringen Reinfeldts sjukvårdspolitik är orättvis.


Därför kan vi socialdemokrater lova politisk strid om sjukvården - det blir en av 2008 års viktigaste politiska frågor


Vi socialdemokrater tänker visa att en mer framtidsinriktad och rättvis sjukvårdspolitik är möjlig. Vi är kritiska till en politik som stirrar sig blind på enbart driftsformen.

Vi anser att vår viktigaste uppgift som politiker är att säkerställa en hög kvalitet i sjukvården.

Patienten har inte möjlighet att själv veta vilka behandlingsmetoder som är de bästa eller hur infektioner och biverkningar bäst kan undvikas.

Det är politikens uppgift att se till att medborgarna inte bara har lika tillgång till vård utifrån sina behov utan även att denna vård överallt håller god kvalitet.


Därför tar vi socialdemokrater nu fram ett nytt sjukvårdspolitiskt program där vi utgår från det grundläggande. Vården ska vara till alla oavsett kön, etnicitet eller plånbokens storlek



dn


S-kvinnor på möte om rättvisemärkt och miljökrav

DSC00924.JPG
S-kvinnor på möte om rättvisemärkt och miljökrav

Tomhylsan har varit i Skövde!


Idag har försvarsminister Sten Tolgfors besökt Skövdes Räddningsskola. Han har av sin företrädare kallats för tomhylsan. Jag antar att det hänger ihop med den tvist som drabbade moderaterna när Anders Borg inte ville gå med på försvarsanslagen, som enligt Mikael Odenberg menade behövdes för att upprätthålla ett Svenskt förvar. I den striden ställde sig Reinfeldt på Borgs sida och Mikael Odenberg avgick med buller och bång. Eftersom det inte blev några pengar till försvaret kallas alltså Tolgfors för tomhylsan...

Idag lät han sig imponeras av Räddingsskolan i Skövde, det förstår jag för verksamheten där är av världsklass, skolan har det största övningsfältet, ligger bra utifrån upptagningsområdet har hög kvalité i sina övningar osv.

Tyvärr kunde Tolgfors inte ge några löften om framtiden, kanske något symtomatisk för just honom. Eller också får ha också sluta när det visar sig att Borg ska spara in även på dessa viktiga skolor?

Men i så fall kan han nog räkna med att bli generaldirektör någonstans. Hittills har det visat sig att vara man och moderat är en bra kombination för att bli GD


Anders Borg och bidragen i TVs Agenda


Det är lite trist med en finansminister som tror att försäkringar är bidrag.

Att Anders Borg är så okunnig över att sjuka människor ska ha rätt till en skälig försäkring när de inte kan arbeta, borde han inte blotta för väljarna. Det ökar på klyftan mellan mannen som hellre sitter inlåst på finansdepartementen och gömmer sig bakom siffror än att gå ut att möta människor. Det är trist för jag tror inte att han vill ha den imagen, han vill verka engagerad i sin nästa, i sin omgivning i sina väljare. Nu blir bilden en annan. Bilden av en person som föraktfullt kallar försäkringar för bidrag och som insinuerar att om de sjuka får lägre ersättningar så blir de med automatik friska.

Men att vara fattig gör inte ens Anders Borgs släktingar friska


Som sagt det kan vända, men försprånget är mycket stort eftersom folk är missnöjda



I dagens Demoskop får Socialdemokratiska fantastiska 43,6. Om någon sagt det för ett år sedan, att vi skulle ha över 40% i opinionsmätningar. Hade den blivit betraktad som över optimistisk och orealistisk. Nu blir istället reaktionen, fick vi inte mer? Jag vill varna för att vi lätt vänjer oss vid höga siffror och därför också blir väldigt nervösa om vi närmar oss realismen som är runt 40%. Det kommer att hända mycket under de här åren, vi har gott om tid att formera oss och driva vår politik. Det är helt andra partier som borde vara nervösa. Kd har länge levt på repet, c och fp kommer att turas om att vara månadens förlorare.



Att M ökar och Fp minskar i nästan samma storleksordning är inget tecken på att folk gillar moderat politik plötsligt. Det ä nog mer ett tecken på att fp legat högt ett tag efter partiledarbytet Kd hamnar under spärren.


svd

blogg.svd


Opinionsmätningar brukar visa vad folk tycker - just nu gillar folk inte de borgerliga partierna men det kan ändra sig


Det politiska minnet är kort. Så även om vi socialdemokrater just nu har ett mycket stort försprång i opinionsmätningar så kan det snabbt förändras. Anders Borg börjar försiktigt prata om reformer för si sådär 30 miljarder. Vad det blir av det återstår väl att se, men en grupp är nog de äldre. Fler och fler borgerliga företrädare säger att de snart ska sockra budet till pensionärerna. Pensionärerna är med rätta arga på att de betalar mer skatt på sin uppskjutna lön än de som jobbar.

Jag tycker att de borde börja inse att det inte är rätt politik att öka klyftorna, dvs. göra de fattiga fattigare och de rika rikare. Det heter visserligen att det måste vara större skillnad eller som det heter på Borgspråk "måste finnas incitament". Men den politiken uppskattas inte i Sverige.

dn


Om inte läraren kommer ihåg mitt namn efter att ha haft mig i historia i ett helt år hur ska han då kunna sätta betyg?


Uttalandet kommer från Amanda 18 år, hon är arg på att det ställs ännu högre krav på eleverna trots att det fortfarande finns lärare som uppenbarligen inte sköter sitt jobb. Hon berättar om lärare som inte kan namnen på en enda elev.

Jag har återigen drabbat samman med SSUare om partiets linje om betygen. Och jag träffar målmedvetna, aktiva ungdomar som vet vad de vill. De beskriver betygshetsen, om stressen på nätterna inför alla prov, om att glömma snabbt för att satsa inför nästa prov. Jag förstår deras frustration. Och förklarar återigen att det enda vi som socialdemokrater hittills gjort är att ge Mona Sahlin mandat att förhandla med Jan Björklund. I mandatet fanns möjlighet att gå med på betyg i 7an eller 6an mot att Björklund inte skulle införa skriftliga omdömen i de lägre åldrarna.

Nu har Björklund i sin iver att få igång en konflikt med oss socialdemokrater ändå bestämt att betyg ska införas i tidigare och att skriftliga omdömen ska införas från början.

Kopplar man samman det med den BRIS-rapport som diskuterades igår. Så haltar verkligheten mycket för Björklund. Ska han skicka hem skriftliga omdömen till barnen med föräldrar som inte orkar med sitt föräldraskap?


Kunskap och bildning är fortfarande en klassfråga. Skolan ska utjämna skillnader och kompensera barn från hem som saknar studietradition. Men kommer skillnaderna att minska med Björklund skola?

Han påstår att elevdemokrati är flum.

Han söker inte breda lösningar, han söker låsningar för att han tror att han tjänar på det.


Barn far illa, vem har ansvar? Du, jag, familjen, skolan, socialen, föreningar, staten?



Efter att ha tagit del av BRIS-rapporten och seminariet blir jag först deppig över att vi har det så här i Sverige. Men sedan funderade jag på hur det har blivit så här och vad vi ska göra åt det. Ingen av oss kan ju skylla på någon annan, åtminstone inte jag.  Varför är könsrollerna så starka? Vad gör vi för att bryta det? Är det de kommersialistiska krafterna som genom att sälja budskapet om en viss livsstil påverkar flickor, pojkar och oss vuxna så mycket? Om det är kapitalismen som ligger bakom, varför är då politiken, dvs de folkvalda, inte tillräckligt stark motkraft? Vad kan inte professionen göra mer? Blir det värre nu när klyftorna ökar?


Vi uppmuntrar flickor att klara sig själva och ser till att de inte tar så stor plats.

Dessutom finns det män som har betalt för att säga och skriva att de är förtryckta, det är löjligt att sådana män överhuvudtaget får uppmärksamhet i media (och nu även i min blogg)

"Flickor sover lite och äter dåligt", står det i rapporten. Flickor tycker inte om sina kroppar och dessutom lever de i en värld där hierarkierna flickor emellan är mycket tydliga. Vilket bekräftades av Sara och Sara igår på seminariet.

"Manligheten skördar ständigt nya offer men svär sig fri från ansvar", har Per Wirtén skrivit i  Arena Pojkars och unga mäns våldshandlingar fyller torgen med demonstranter mot "gatuvåldet".

Prinsessan Viktoria upprörs med rätta över att överklassens barn mördas på Kungsholmen.

Men varför har inte samhället samma engagemang över mord i förorten och för flickors i rop på hjälp när de skär sig själva ? Idag skriver Devrim Mavi Dagens Arena om Bris-rapporten

Nu är det är upp till oss politiker att komma med åtgärder. Att ge mera resurser till skolan och psykvården är det första man kan tänka på, Utbilda all personal som arbetar med barn och ungdomar i genus- och antidiskrimineringsfrågor. Jag för min del ska börja med att skriva en interpellation för att få upp samma debatt i Riksdagen som vi fick igår på BRIS-seminariet.


om BRISrapporten i svd

Läs Bris-rapporten

Min blogg om BRIS


Eloge till BRIS. Jag tycker att de gör ett jätte jobb.

DSC00872.JPG
Eloge till BRIS. Jag tycker att de gör ett jätte jobb. Här syns Allan Comstedt och Eva Waltre' lämna förslag på åtgärder om vad som bör göras.

svd
dn


Familjekonflikter, emotionell omsorgssvikt och psykisk misshandel- Tunga grejer på BRIS seminariet


Vi talar om barn som far illa i familjekonflikter, barn som ringer till BRIStelefon och är förtvivlade, barn som har föräldrar som inte räcker till i sitt föräldraskap.

Ingela Thalén ordförande i BRIS ger ett ödmjukt välkomnande i dörren när vi kommer. Göran Harnesk generalsekreterare i BRIS är glad över att så många är med för att lyssna, ta del och engagera sig i dessa angelägna och svåra frågor. Skrämmande och nästan hissnade fakta läggs fram som att Upp emot 250 000 barn i Sverige fal illa på något sätt

Vi får exempel på hur barn agerar när familjen eller omgivningen sviker och när barn far illa.


Vad kan andra göra, vad kan samhället göra och vad kan vi förvänta oss av ideella organisationer? .Är frågor som vi ställs inför. Att strärka lagstifningen, naturligtvis men hur då?

Sedan får vi ta del av ungdomars uppfattning om vad de förväntar sig av vuxna, samhället och omgivningen. Sara Delsol och Sara Philipsson berättar om sina uppfattningar vad som är viktigast. Skolan, kompisar och gänget är avgörande för att få hjälp när någon mår dåligt. De berättar också att det är skillnad på tjejer och killar. Att tjejer gråter är mer "naturligt" än när killar gör det. Killar måste vara tuffa i sin roll mot kompisarna. Ändå är det oerhört tufft att vara tjejer eftersom det förväntas att tjejer ska ställa upp för andra, kunna allt i skolan och utseende pressen.

Karo Killén beskriver sin forskning om emotionell omsorgssvikt och psykisk misshandel. Madelenine Cocoza berättar om sin doktorsavhandling med 1570 anmälningar till socialtjänsten om misstanke att barn far illa.


svd
dn



mobbing


Sara och Sara berättar om sin situation i skolan och på fritiden

DSC00871.JPG
Sara och Sara berättar om sin situation i skolan och på fritiden

svd
dn


Kari Killen forskare från Norge talar på BRIS

image459
Kari Killen forskare från Norge talar på BRIS

svd
dn


Barn far illa


Det finns utsatta barn i Sverige. Det finns föräldrar som inte klarar/orkar med sitt föräldraansvar och barnfattigdomen har ökat

Jag deltar i BRIS seminariet om utsatta barn i kulturhuset i Stockholm
Med på seminariet finns förutom Ingela Thalén och Göran Harnesk
Kari Killén, forskare emerita på det norska forskningsinstitutet Nova, socionom och fil. Doktor, som har forskat kring emotionell omsorgssvikt och psykisk misshandel är världsledande.
Barbro Henriksson, konsult med mångårig erfarenhet av pedagogisk gruppverksamhet för barn till alkohol- och drogberoende föräldrar.
Madeleine Cocozza, medicine doktor och legitimerad psykoterapeut, som granskat anmälningar till socialtjänsten om misstanke att barn far illa barn i Linköpings kommun.

Varför ska barn fara illa i vårt välmående land och varför ska klyftorna öka? Det är frågor som jag ställer mig när jag hör om dessa utsatta barn.



mer betyg

barn i DN

mera betyg och skriftliga omdömen


Cirkusen är inte över än


Nej, det blev ingen som kan utnämna sig som sitt partis presidentkandidat efter super tisdagen. Men Clinton och McCain blev natten vinnare och vann många viktiga delstater i primärvalen. Hillary Clinton tog hem de största delstaterna för demokraterna och tog ett stort steg närmare tillbaks till Vita Huset.

Av dessa två högerpartier är det svårt att utröna någon riktig vilja till fattigdomsbekämpning och vilja till att minska klyftorna. Men det är ändå Clinton som har en tydligare inriktning och styrka till sjukförsäkring för alla invånare i USA.  McCain och Republikanerna är mer för frihandel vilket skulle gynna ekonomin i hela välden mer än den protektionism som Demokraterna står för. Få talar nu om varför de är för krig och dödsstraff.

Fördomarna mot att kvinnor och mörkhyade inte kan bli ledare sitter djupt rotat och många säger att USA inte är redo för någon av Clinton eller Obama.

Men visst är det märkligt att det inte finns någon åldersdiskriminering, när det finns köns och etiskdiskriminering?

Att 72-åriga farfar McCain kan uppfattas som mer trovärdig är de båda demokratiska kandidaterna är för mig en gåta.

Min förhoppning kvarstår, att Hillary Clinton ska hem rubbet i november.

DN DN SvD


Lämna facket eller gå med?

image455


Handels uppsökeri i Lidköping

Vi har mött många oroliga deltidsarbetslösa som inte får mer tid och som den 1 april råkar ut för den nya lagstiftningen om att de endast få stämpla i 75 dagar, det berättar Handels ordförande Viola Olofsson.

Många är förtvivlade över att avgiften till a-kassan gått upp och många blandar i hop det med fackföreningsavgiften säger vice ordförande Carina Pettersson.

Vi besökte 100 arbetsplatser dvs butiker, lager och frisörer besöktes under tisdagen.

Lidköpingsbor är väldigt trevliga och vi har mött många intresserade människor säger men vi har också mött missnöje med sänkta ersättningsnivåer för de som har arbetsskador. Det finns de som gått ur facket för att den borgeliga regeingen höjt a-kasseavgiften men vi har också träffat  de som vill gå med i facket för att få en tryggare tillvaro.

På Framnäsområdet besökte vi ett 10-talbutiker. Det har varit en mycket givande dag och jag har fått många synpunkter som jag kan ta med till Riksdagen


Charlotte och Anna jobbar på Sport In

DSC00864.JPG
Charlotte och Anna jobbar på sport in som ska stänga i slutet av mars. De tar tacksamt emot jobberbjudande

Henrik på On Off har mycket att göra

image453
Henrik på On Off har mycket att göra

Catharina på Rydéns är också med i facket

DSC00861.JPG
Catharina på Rydéns är också med i facket

Pernilla på Rydéns är redan med i facket

DSC00859.JPG
Pernilla på Rydéns är redan med i facket

Janne jobbar hårt på bensinmacken

DSC00858.JPG
Janne jobbar hårt på bensinmacken

Lovisa på EM funderar på att gå med i Handels

DSC00852.JPG
Lovisa på EM funderar på att gå med i Handels

Dennis i Djuraffären

image444
Dennis plockar upp varor i sin butik

Birgitta, Carina och Marita jobbar med köttet på Willys

DSC00850.JPG
Birgitta, Carina och Marita jobbar med köttet på Willys

Annhild, Karin och Andreas på Willys

DSC00849.JPG 
Annhild, Karin och Andreas på Willys

Christina på Johan Larssons garnbutik

DSC00848.JPG
Christina på Johan Larssons garn butik

Christina, Josefine, Petra, Kerstin har bakat semlor sedan kl.05

DSC00846.JPG
Christina, Josefine, Petra, Kerstin har bakat semlor sedan kl.05 men är jätte glada ändå

Carl-Johan i mejeriet på Hjärtberg

DSC00845.JPG
Carl-Johan i mejeriet på Hjärtberg

Ann-Louise på Hjärtbergs slåss för de små högskolorna

image445
Ann-Louise på Hjärtbergs, som gått på Halmstads högskola, tycker att det är viktigt att små och medlestora högskolor får finnas kvar i framtiden

Kristina på ICAHjärtbergs

image446
Kristina på ICAHjärtbergs

Jennie på kappAhl

image447
Jennie på kapAhl

Louise och Katrine jobbar på Lui i Lidköping. Vi pratar om villkor

DSC00841.JPG
Louise och Katrine jobbar på Lui i Lidköping. Vi pratar om villkor för egen företagare

Elin och Carina på Dressman träffar Viola från Handels

DSC00840.JPG
Elin och Carina på Dressman träffar Viola från Handels

handels på uppsökeri i Lidköping

DSC00839.JPG
handels på uppsökeri i Lidköping

vacker viktig tavla på Rådhuskonditoriet i Lidköping

DSC00830.JPG
vacker viktig tavla på Rådhuskonditoriet i Lidköping

fackförbundet Handels planerar sina besök på arbetsplatser i Lidköping.

DSC00829.JPG
fackförbundet Handels planerar sina besök på arbetsplatser i Lidköping. Det är uppsökerivecka och jag ska vara med idag

Att vara emot raserandet av tryggheten i välfärden är att ha en politik


Ibland möter vi människor som tycker att vi sossar har för lite politik och at vi syns för lite. Att vara emot neddragning av det livslånga lärandet är i allra högsta grad att ha en politik. Att bekämpa utförsäljningen av statliga bolag är i allra högsta grad att ha en politik. Att vara emot försämring av anställnings trygghet  är i allra högsta grad att ha en politik. Att vara emot att friskolor ska ha mer betalt än kommunala skolor är i allra högsta grad att ha en politik. Men vi får hjälpas åt att argumentera för det.

Ibland möter vi människor som har synpunkter att vi politiker försöker göra saker för enkla - att verkligheten inte alltid är vare sig svart eller vit. Dagens ekonomiska utveckling är ett exempel på det. Vi ser både en avmattning av konjunkturen i USA  - med risk för en global konjunkturnedgång - och risker för inflation här hemma. Riksbanken har därför knappast någon lätt uppgift. Men det är klart att deras situation hade varit enklare om regeringen inte, mitt under en brinnande högkonjunktur för ett år sedan, hade sänkt skatterna med 65 miljarder kronor. Sedan är jag den förste att välkomna om regeringen verkligen kommer med några satsningar på forskning, ny teknik, infrastruktur och klimat i höst - men jag har ingen som helst förståelse för varför det inte har kommit tidigare. Det hade varit bättre om regeringen hade utnyttjat de chanser som högkonjunkturen gav att investera i framtiden - i stället för att sänka skatterna. I vårt socialdemokratiska budgetalternativ, som vi presenterade i höstas, föreslog vi redan då satsningar på forskning och ny teknik, ett stort brett klimatpaket och mer resurser till infrastruktur.


Super duper tisdag för demokrater och republikaner


Clinton gentemot Obama och Romney gentemot McCain. Som jag konstaterat tidigare är det två konservativa partier. Där demokraterna är något mer för socialreformer, fattigdomsbekämpning och sjukförsäkringar. Där republikanerna har fler anhängare som är för Irakkriget och är abortmotståndare. Reinfeldt som förra valet stödde republikanerna säger nu att han hejar på demokraterna, det ingår väl i hans kamelionta sätt att vara.

I vilket fal som helst så kommer det bli mycket spännande presidentkandidats dag i USA i morgon. Jag hejar fortfarande på kvinnan.


Reflektion, gamla moderater och nya centerpartister eller tvärtom....

Efter att ha ägnat två dagar i skidspåret på berget Billingen känns det skönt att koppla av framför datorn med lite reflektion om vad som hänt den gångna veckan, innan det är dags att sätta fart mot nästa vecka.

För egen del har det varit fullt med Riksdagsarbete som vanligt med utskott, debatter och möten. Men det har också oförutsedda händelser så som att Pär Nuder bjudit på semlor och jag fått en ny gruppledare i finansutskottet.

Jag har deltagit i Nordiska rådet och Skaraborgs fackligakonferens. Dessutom har jag ställt fråga till Statsministern om varför han säger en sak och gör en annan. Jag tog sjukvårds privatiseringen som exempel eftersom han besökt sjukhuset i Skövde. Det är inte bara Reinfeldt som besökt Skövde i veckan.

500 centerpartister har varit här och lyssnat på Maudan,  som har 5% av svenska folket förtroende, hon påstår hon ska avvänja folk från att vara sossar. Hon är ju numera till högern om högern. Och kan knappt hejda sin fackförenings fientliga iver att försämra anställningstrygghet och ekonomisk trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Det är tragiskt att se ett tidigare folkrörelseparti så medvetet såga av sin rötter. Så de kan numera betraktas som gamla moderater. För de andra de såkallade "nya moderaterna" ska bli ännu nyare. Eftersom de vann val på att bli nya ska de alltså göra om det. Man undrar ju om inte väljarna tröttnar på reptricken tillslut och oavsett om de är ännu nyare moderater så fortsätter de kanan ner mot 15%


(I dagarna har vi fått ta del av skatteutskottets förslag om anställdas skatteregler om idrott i svd . Och att offentliganställdas löner ska sättas beroende på effektvitet. När det gäller det så vet jag få yrkesgrupper som sliter mer än kvinnorna i vården.)


Sven-Erik Österberg beskriver sossarnas politik för arbetslinjen och jobbpolitiken


Utbildning och trygghet är sossarnas politik till fler jobb. Inte som den borgerliga regeringen gör med att försämra för det livslånga lärandet och göra de som står utanför otryggare.

På område efter område har vi en modernare syn på arbetslinjen. Vi är fullt medvetna om att vi förlorade valet och att borgarna sa att det skulle bli större skillnad. Men då visste inte Svenska folket om att högre egenavgifter till a-kassan och försämrade regelverk skulle leda till ett tudelat samhälle. Sänkta ersättningsnivåer leder på sikt till lägre löner och större skillnader. Tusentals människor har lämnat a-kassan och facket för att det har blivit för dyrt att vara med. Detta är en medveten politik för att styrkan hos facket ska försämras. Det blev livlig debatt även på detta område


Mona bjuder in till debatt och engagemang


Att engagera sig, debattera och bry sig var Mona Sahlins uppmaning till de fackliga kompisarna. Dessutom menade hon på att rättvisa och solidaritet sitter djupt hos Svenskarna. Det är en av anledningarna till att opinionsmätningarna visar att Svenskarna att de vänt borgarna ryggen. Hon menade också att det är en my att sossarna inte har någon politik. Hon tog exemplet med utförsäljningen av statliga bolag. Varför ska det betecknas som att "ha en politik" om man som borgarna vill sälja och att det ska betecknas som att inte ha en politik om man är emot utförsäljningen som sossarna är.

Sedan kom hon in på hur viktigt det är att facket och sossarna samarbetar för att slå vakt om tryggheten och att alla ska ha chansen. Visst har det tillkommit många nya jobb den senaste tiden men det är den internationella högkonjunkturen förtjänst inte de borgerliga partierna.

Hon berörde också vikten av att ta debatten mot de partier som är främlingsfientliga. Eftersom de försöker köra in en kil mellan de äldre och de nyanlända. Vi bör komma ihåg att främlingsfientliga partier också är emot kvinnor och mot fackligt aktiva.

Sedan följde en lång debatt om den solidariska skattefinansierade sjukvård och äldrevård.

Om att privatiseringen i sjukvården nu blir verklighet och som leder till ett tudelat samhälle.m.m.


Mona Sahlin besöker vår fackliga konferens

image428
Mona Sahlin besöker vår fackliga konferens

fackliga konferensen fortsätter med debatt om de ökade klyftorna

DSC00820.JPG
fackliga konferensen fortsätter med debatt om de ökade klyftorna

fackliga konferensen fortsätter

DSC00819.JPG
fackliga konferensen fortsätter

RSS 2.0