Vi kräver jämställd hälsa

(null)

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Tänk dig att du är sjuk, eventuellt behöver mediciner eller en operation. Vård efter behov är devisen och ibland är det väntetider på ingrepp eller på att träffa läkare. Tänk dig då att du är kvinna. Det är lätt att tro att det inte spelar någon roll, men det gör det.

Hälso- och sjukvårdslagen (SFS nr 2017:30) fastslår att vården ska vara jämställd. Och regeringen fastställer det i de jämställdhetspolitiska målen.

Men om det nu visar sig att det faktiskt inte gör det, så är vi nog alla överens om att det inte är acceptabelt. Och som socialdemokrater kan vi inte luta oss tillbaka förrän det här är ordentligt uppmärksammat och åtgärdat.

Kvinnor lever i genomsnitt längre men har sämre hälsa och är sjukskrivna mer än männen. Detta konstateras i en rapport utgiven av SKR där alla Sveriges kommuner och regioner är medlemmar. (O)jämställdhet i hälsa och vård visar aktuell forskning och data (utg hösten 2019). Vi kan konstatera att det finns osakliga skillnader mellan kvinnor och män när det gäller tillgång till vård och behandling som borde vara på lika villkor inom hälso- och sjukvården.

Det kan handla om att vården sätts in i olika skeden av sjukdomsförloppet, att väntetiderna är olika för kvinnor och män, och att insatsernas innehåll skiljer sig åt.

Några exempel på omotiverade skillnader är:

I vården av hjärt- och kärlsjukdomar är kvinnor underbehandlade och får i lägre grad en behandling med läkemedel med bevisad nytta.

Kvinnor får inte lika mycket blodfettsänkande läkemedel utskrivet.

Kvinnor får vänta längre på operation av grå starr och ser sämre än män när de väl opereras.

Män får oftare nyare och dyrare mediciner utskrivna.

Män får dyrare rullstolar utskrivna både när det gäller eldrivna och manuella.

Kvinnor får vid kontakt med vården oftare råd om egenvård och uppmanas att vänta och se. Män rekommenderas snabbare läkarkontakt.

I ljuset av rapportens resultat går det också att se kvinnors sjukskrivningstal och sämre hälsa i ett större perspektiv. Om du får vänta längre på operation eller har mer smärta innan vård ges är risken överhängande att du är sjukskriven en längre period.

Även inom kommunerna finns det omotiverade skillnader mellan männens och kvinnornas tillgång till vård och omsorg efter behov. Kvinnor med Alzheimers sjukdom fick tre timmar mindre hemtjänst i veckan än män i samma situation utan att det är motiverat, visar Nationella Alzheimerstudien.

Ett välkänt faktum är att kvinnosjukdomar är lågprioriterade inom forskningen och många gånger saknas kvinnor i forskningsstudier. Och behöver vi påpeka vilka som till största del äger en egen privat sjukförsäkring och därmed går före i vårdkön?

Socialdemokraterna kräver att vården inte gör skillnad på kvinnor och mäns vård, tillgänglighet eller hjälpmedel. Vi förutsätter att de borgerliga partierna som styr sjukvården omedelbart säkerställer en jämställd vård.


Maria Hjärtqvist

Sjukvårdspolitiker

Monica Green

S-Kvinnor i Skövde



Magdalena Andersson - bäst!

(null)


Denna vecka har varit fantastiskt ur jämställdhetssynpunkt. En mängd företag, organisationer, föreningar och privatpersoner har på olika sätt synliggjort de manliga strukturer som sätter normer för samhället. Inte bara det, förutom synlighet av patriarkatet har många även visat vägen framåt med en mängd ljuspunkter. Ett sådant exempel är att Magdalena Andersson utnämndes av DI till mäktigaste personen i Sverige. Med motiveringen: När stora delar av det svenska näringslivet förlamades har hon med lyhördhet, men med kamrersgrepp om statens kassa, stöttat företag, stora som små med hundratals miljarder kronor i krisåtgärder. Coronapandemin har ställt mycket på ända och sällan har samarbetet mellan regering och näringsliv varit så viktigt. Som finansminister är Magdalena Andersson en av Sveriges allra viktigaste beslutsfattare, inte bara för landets finanser utan även för näringslivets välstånd och överlevnad.


Tydligt ledarskap är viktigt i alla tider men kanske ännu viktigare när det är kris. Att inneha en hög ledarposition i näringslivet eller inom politiken ger makt och status. Magdalena Andersson inger respekt och kan peka med hela handen om det behövs. Det behövs oftast inte eftersom hon kan argumentera utifrån sin kompetens och erfarenhet, dessutom är hon alltid väl påläst.


RSS 2.0