Livsmedelsstrategi för Skaraborg och Sverige

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt
Sverige och Skaraborg har utmärkta förutsättningar att producera den mat som människor i vårt land och runt om i hela världen efterfrågar. Anledningen är att vi har lägst antibiotikaanvändning i EU, ett djurskydd i absolut världsklass och jämfört med de allra flesta andra länder en miljö- och klimatsmart produktion. Trots det har den svenska livsmedelsproduktionen konstant minskat de senaste tjugo åren. Så kan vi inte ha det, det har vi helt enkelt inte råd med.
Den 16 januari i år blev det verkliga startskottet för en stor förändring för Sverige och för den svenska livsmedelskedjan. Regeringen presenterade då en blocköverskridande överenskommelse med den borgerliga oppositionen och Vänsterpartiet om totalt fyra mål för livsmedelskedjan fram till år 2030. Partierna har tagit sitt ansvar genom samarbete och kompromissvilja och enats kring de tydliga och viktiga målen att svensk livsmedelsproduktion ska öka och konkurrenskraften ska öka i alla delar av livsmedelskedjan.
Igår den 30 januari lämnade regeringen över propositionen ”En svensk livsmedelsstrategi – för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet” till riksdagen. Med denna skapas förutsättningar för en långsiktig och hållbar politik för livsmedelskedjan. Detta är något som har saknats och efterfrågats under en lång tid av aktörer i livsmedelsbranschen. Andra länder har gått före men vi ska komma ikapp och vi ska gå förbi!
Det är mycket glädjande och ger hopp till vår livsmedelsproducenter och konsumenter.
I framtiden kommer livsmedelskedjan prioriteras av all eftersom detta är gjort med bred politisk enighet. Med en proposition säkerställs en långsiktig nationell hållbar politisk för hela livsmedelskedjan fram till 2030.
Det skapar jobb, trygghet och hållbar tillväxt i hela landet.


Kör som kvinnor

Idag möts trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Riksdagen.
NTF har en lång historia i Sverige och har under 80 år bidragit starkt till det stora intresset för trafiksäkerhet i landet och till framgångar som rönt med minskat antal olyckor, dödade och skadade genom åren. NTF har i sitt arbete haft fokus på trafiksäkerhet. Ett effektivt och framgångsrikt arbete har varit möjligt tack vare organisationens paraplyroll med många medarbetare i länsförbund och medlemsorganisationer med hög kompetens och stort engagemang.

Sedan vi möttes senast har NTF syns offentligt i flera sammanhang bl.a. märkning av vinterdäck, at ta det lugnt på vägarna i helgtrafiken och om hur viktigt det är att köra utan alkohol i kroppen.

Dessutom har det varit en diskussion om vårt avslöjande om att män – framförallt yngre män mellan 18 och 25 år – är överrepresenterade i olycksstatistiken på de svenska vägarna.

Den undersökningen och flera andra visar att manliga bilförare tar fler risker, kör med mindre marginaler och löper större risk att skada sig själv och andra i trafiken - än kvinnor.

Män är helt enkelt inte lika säkra bilförare som kvinnor, har vi kommit fram till, och menar at det är körstilen som påverkar riskfaktorn. Beteendet i trafiken påverkar olycksstatistiken. Nu tar regeringen en nystart på nollvisionen dvs att ingen ska dödas eller svårt skadas i trafiken. I den omstarten vill vi att det ska bli betydligt viktigare att väga in attityder och uppmaningar att köra med gott omdöme.


Vi har identifierat körstilen som den viktigaste riskfaktorn på svenska vägar. Därför uppmanar vi alla bilister att köra som en kvinna eftersom statistiken visar att kvinnors körstil är mycket säkrare än mäns.

Under 2015 omkom 201 män och 58 kvinnor i trafiken, än har jag inte sett statistiken för 2016. Men för 2015 är det en ökning med fem procent för männen och en minskning med 27 procent för kvinnorna jämfört med 2014. Andelen män samt kvinnor av det totala antalet omkomna har under lång tid legat på cirka 75 procent män respektive 25 procent kvinnor.

Kvinnors högre säkerhetsbeteende i trafiken visar att kvinnor har mellan fem och tio procent högre bältesanvändning än män. Bland yngre män är bältesanvändningen särskilt låg. Inom gruppen 18-25-åriga män beräknas bältesanvändningen ligga cirka 15 procent under övriga åldersgrupper.


Stoppa mäns våld i Ryssland och i resten av världen

Lyssnar på Maria Person Löfgrens reportage i Sveriges Radion om sänkt straff för våld i hemmet och blir bestört. Putins Ryssland är stockkonservativt och det är en utpräglad machokulturen som styr. Kvinnor är "vana" vid misshandel. Nu ska den som slår sin hustru, eller ett barn, få lägre böter om kvinnan slås så att det "bara" blir blåmärke. Om kvinnan däremot bryter ben eller får skador som kräver vård, då förblir våldet brottsligt, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
Jag tar mig för pannan och funderar förtvivlat på vart världen är på väg. Hur kan dessa fruktansvärda och förnedrade handlingar överhuvud taget graderas?

36 000 kvinnor misshandlas varje dag i Ryssland och tyvärr är det ju ingen nationell företeelse bara i Ryssland. Kvinnor över hela världen måste dagligen ta emot slag, misshandel och utsätts för våldtäkter.

Det känns som om värdegrunden alla människors lika värde och jämställdhet gungar betänkligt när så mycket backslag händer på en gång. Trump ska förhindra aborter, Putin tillåtet våld i hemmet, Turkiets president Erdoğans uttalar om att män och kvinnor inte kan ha samma positioner i samhället, eftersom det skulle strida mot naturen.

– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud, mannen, är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte. Men att såra mannen – det är otänkbart, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina i samband med att hon initierade förändringen av lagen om familjevåld, rapporterar Maria Persson Löfgren i Sveriges Radio.
Jag blir både både förtvivlad, arg och förbannad. Dessutom triggas jag av att jobba än hårdare på att förändra världen med mottot tillsammans gör vi skillnad.


Att följa rapporteringen från omvärlden just nu styrker övertygelsen om att det behövs mer jämställdhetspolitik och feminism, inte mindre.


Sett filmen tjuvjägaren

Skriv inläggstext 

Tjuvjägaren - Lasse
Nu har vi sett filmen om Lasse och Inga i Berget - Tjuvjägaren.
Det var kul att se eftersom det utspelar sig på Kinnekulle, där jag är uppvuxen.
Vi gjorde många utflykter till Lasse i Bergets grotta, där fikade vi, plockad blåsippor och fick höra berättelser av mamma och pappa om vad som kunde ha hänt Lasse och Inga.

Lasse byggde grottan, genom att mura intill en bergvägg, med ett utskjutande klippblock som tak. Inga ville inte flyttade med honom   sig tillslut. Hon var inte varken fi "bostaden" och hon var arg på Lasse som hade slaktat hennes vävstol för att göra dörrposten.
Men paret kom att bo i grottbostaden i mer än 25 år. På sommaren var grottan förmodligen en grönskande idyll, med blommor och grönsaksodling utanför, men på vintern var det nog inte så kul när fukt och kyla trängde in i bostaden.
Det sades också att Lasse var folkskygg och att Inga gärna ville träffa tanterna från byn. Hon bjöd hem sina vänninor när Lasse ute på jakt i flera dagar.

I filmen utspelas också ett drama mellan godsägare och Lasse som jagade på markerna. En alldeles utmärk film som jag rekommenderar.

Numera besöker jag grottan i samband med vandringar på Kinnekulles fina vandringsled, som min pappa varit med och anlagt.

Men mitt starkaste minne är en vårutflykt när min farmor Edit var med. Vattnet porlade i bäcken och marken vart täkt av vitsippor och blåsippor. Farmor Edit njöt för fullt och upprepa orden "det är som finast just nu, det är som finast just nu, det är som finast just nu" hela tiden.


Detta behöver du veta om ekonomin

Några av våra politiska motståndare försöker påstå att vår politik inte började ge effekt förrän vi lagt budgeten för 2016. De menar att eftersom M,L, C, KD, och SD fällde vår första budget i december 2014 så fick inte heller politiken något genomslag. Men eftersom vi aviserade investeringar och satsningar i välfärden fick husållen en trygghet och framtidstro. Signalerna bidrog till den goda utvecklingen och vi kunde i april 2015 lägga våra förslag med vetskapen om att de kunde gå igenom i Riksdagen.
Vi la om arbetsmarknadspolitiken från dag ett. Istället för breda och ineffektiva skattesänkningar bedriver vi en mer aktiv och riktad politik utifrån den arbetslöses förutsättningar. Sen är det klart att våra stora satsningar på välfärden självklart gjort att det har kunnat anställas mycket mer människor där.

Nu har Svensk tillväxt stabiliseras på en god nivå med en prognos på över två procent 2017. Det är en av de allra högsta i Europa. Högre än vad som förväntas i Finland, Danmark och Norge. Tillväxten är bred och drivs av ökade privata investeringar - främst i byggsektorn - och konsumtion, både privat och offentlig.

Arbetslösheten minskar. Sedan vi tillträdde har ungefär 120 000 fler människor ett jobb att gå till. Vi har den högsta sysselsättningsgraden1 Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land och den högsta i Sverige sen 1992.

För första gången på över sju år ligger arbetslösheten på under sju procent, efter att ha legat still på runt åtta procent sen finanskrisen.

Vi har överskott i de offentliga finanserna även 2016 vilket innebär att regeringen hittills har haft två år av överskott – av två möjliga. Statsskuldens andel av BNP sjunker.

Antalet arbetslösa är över 350 000.

Antalet lediga jobb är ungefär 100 000.

Antalet arbetade timmar ökar.2

Arbetslösheten ligger på under 7 procent,3 vilken är en minskning med ungefär 1 procentenhet

jämfört med då vi tillträdde.

Sysselsättningsgraden har ökat från under 66,5 procent när vi tillträdde till runt 67 procent i den
senaste mätningen (åldersgrupp 15-74 år). Tittar vi på åldersgruppen 20-64 år som vi har längre dataserier för får man gå tillbaka till år 1992 för att hitta en så hög sysselsättningsgrad i Sverige. För denna åldersgrupp har vi också den högsta sysselsättningsgraden i EU, faktiskt den högsta Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land.

Ungdomsarbetslösheten har minskat kraftigt, och ligger på sin lägsta nivå på 13 år.

Långtidsarbetslösheten, dvs de som varit arbetslösa mer än månader, är den lägsta i EU4.

Byggtakten är högre än på flera decennier. Preliminärt påbörjades 48 900 bostäder i Sverige under
de första tre kvartalen 2016. Det är 39 procent fler jämfört med samma period 2015. Inte sedan miljonprogrammets dagar har det byggts så mycket.


Det är fortfarande rekordhög tillväxt jämfört med jämförbara länder men givetvis vet vi inte om det håller i sig. Kanske stannar det av och lägger sig på en medelnivå. 2016 har vi höga investeringar framförallt i bostadssektorn och stabil privat och offentlig konsumtion. Ett högt förtroende för den ekonomiska utvecklingen bland hushåll borgar för en stark tillväxt i hushållens konsumtion 2017.

Men givetvis kan vi inte slå oss till ro. Det är mycket kvar att göra. En sak är dock säker. De stora skattesänkningarna som pågick löste inte Sveriges problem. Nu investerat vi istället. Investerar i människor så att de kan gå starka mot framtiden.


Bra för Sverige med borgarna i opposition

I dag har vi fått uppleva en turbulent och cirkusbetonad opposition. Först får vi veta att moderaterna kan tänka sig att fälla regeringen med hjälp av rasistiska SD. Vi fick också höra att hon meddelat övriga borgerliga partier om att hon vill att de lägger en gemensam budget till hösten. Det i sig innebär samma cirkus som vi fick se hösten 2006 när SD skulle hålla Riksdagen på halstren innan de visade sina högerkort. Men det är bara 8 dagar sedan som moderaterna hade motsatt uppfattning dvs att de inte skulle ha gemensam budget.

Men bara några timmar efter beskedet från moderatledaren fick vi veta att meddelanden hade skett via sms i går kväll och att det absolut inte var en gemensam uppfattning. Det var KD och SD som var glada över moderaternas besked menas C och L står fast vid att de inte vill ha kaos i Riksdagen igen.

Förmodligen har moderaterna ett tryck internt om att de ska närma sig SD eftersom de ser att deras väljare går dit.
Vi har en orolig omvärld och vi är i behov av stabilitet, trygghet och långsiktighet. Vi har inte tid för politisk cirkus.
Moderaterna verkar ha gett upp tanken om att vinna förtroende genom sin politik, utan talar istället om att samarbeta med SD för att försöka få statsministerposten.


De borgerliga partierna rör sig nu snabbt ifrån varandra och de har helt olika inställning till samarbete med SD som vill göra skillnad på folk och folk. Moderaterna har under en tid rört sig åt SD. Det som förvånar är att M inte har en genomtänkt parlamentarisk strategi.

Däremot kan vi konstatera att det går bra Sverige. Att det gått bättre och bättre sedan vi lämnade den borgerliga regeringen.
Arbetslösheten går ner, ekonomin är mycket stark, bra tillväxt, fler och fler lediga jobb. Det ska vi vara glada och stolta över. Stolta men inte nöjda, vi har mycket kvar och göra för en förbättrad välfärd och trygghet. Så vi får hoppas att det tar lång tid innan vi har regeringsskifte i Sverige.


Glöm inte Fadime

Glöm inte Fadime
Den är tiden på året blir vi påminda om fruktansvärda övergrepp som kvinnor blir utsatta för inom familjer och inom hemmets väggar. Det kan kanske vara på sin plats att kommentera oron som kvinnor känner när de går ut på kvällarna. Förra veckans nyhet från BRÅ, brottsförebyggande rådet som visade oron som kvinnor känner. Mer än 30 procent av kvinnorna svarade att de känner sig otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna. Förra året var det 25 procent.

Det är mest unga och gamla kvinnor som känner sig otrygga. Och en del av dem känner sig så rädda att de stannar hemma istället för att gå ut. Kvinnorna är mest oroliga för att bli överfallna och för att bli utsatta för sexuella brott.
Kvinnors oro för att bli överfallna av någon de inte känner måste tas på stort allvar.
Ändå är tyvärr allt för vanligt med våld i nära relationer och så kallat hedersrelaterat brott alldeles för vanligt. Särskilt hedersamt är det förstås inte, tvärtom det är fullkomligt ohedersamt, oförsvarligt och obegripligt att någon inom släkten och familjen ska slå ihjäl en kvinna för att hon älskar någon.

Den 21 januari 2017 är det 15 år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållit tal i riksdagen där hon lyfte upp frågan med hedersrelaterat våld och förtryck.

De närmaste veckorna framöver anordnas en mängd seminarier, arrangemang och minnesstunder för att hedra Fadime.
Idag besökte Carina Ohlson och jag ett av dessa arrangemang i Norra Latin. Det var Terrafem som stod som inbjudare till konferensen Fridskränkningsbrottens begränsningar vid hedersrelaterad brottslighet. På konferensen deltog jämställdhetsminister både Åsa Regner, justitieråd Mari Heidenborg och åklagare Rebecca Dison med flera.

Konferensen tog upp situationen för våldsutsatta kvinnor och deras barn samt unga våldsutsatta kvinnor med utländsk bakgrund.

Även omständigheter att lagföra personer som begått brottshandlingar i hederns namn inom fridskränkningsparagrafen och ta del av de argument som finns för att utreda eventuella behov av att införa hedersmotiv som en särskild straffskärpningsgrund.

Dessutom fick vi ta del av de förslag som sexualbrottsutredningen har kommit fram till, diskutera betydelsen av våldtäkt som begrepp samt ta del av den nationella strategin mot mäns våld mor kvinnor.

Kontentan blir att kampen mot mäns våld mot kvinnor måste pågå ständigt i fler forum för att nå resultat.


Socialdemokraterna i Skövde för framtiden

Vi socialdemokrater tar ansvar för Skövde genom att ge våra unga de förutsättningar som behövs för att få tillräcklig kunskap. Vi ska ta makten i Skövde, så inleder arbetarekommunens ordförande Malin Wadman vår utvecklingsdag. Vi ska göra det för att kommuninnevånarna ska få en bättre välfärd, trygghet och livsglädje. Vi kommer inte få makten, vi måste ta den genom att övertyga medborgarna att vi är ett bättre alternativ än den borgerliga allians som styrt för länge av gammal vana.

Vi ska erbjuda lösningar som möjliggör att balansen mellan arbete och fritid underlättas.
Förskolan är starten på det livslånga lärandet. Vår ambition är att minska gruppstorlekarna på våra förskolor och att göra förskolläraryrket mer attraktivt.
Dagens grundskola ska forma morgondagens vuxna och kräver kvalitet och flexibilitet. Varje barn ska ges möjligheter att växa och utvecklas som individ.
Engagerad, kunnig och välutbildad personal är den enskilt viktigaste faktorn för ett bra resultat i skolan. För att ungdomar ska ha en chans på arbetsmarknaden krävs gymnasieutbildning. Idag kan elever passera genom grundskolan utan att ha fått med sig tillräckligt med kunskaper för att kunna fortsätta utbilda sig. Oavsett psykiska eller fysiska förutsättningar ska alla ha en värdig omvårdnad, omsorg och rätt till ett aktivt liv på sina egna villkor.

Högskolan i Skövde, Gothia Science Park är viktigt för utvecklingen och tillväxten. Vi ska arbeta för att utbildningsmöjligheter svarar upp mot kraven från kunskapsintensiva företag och organisationer och för att skapa förutsättningar för ett varierat och blomstrande näringsliv.
Företagen i Skövde och Skövderegionen skapar utvecklingsmöjligheter för vår kommun. Såväl nya företag, sprungna ur Högskolan, som befintliga företag ska ges förutsättningar att växa och utvecklas. Detta sker bland annat genom att kommunen underlättar kontakterna med olika instanser ”en väg in”, men också genom att byggklara tomter och infrastruktur ska finnas på plats för företag som vill växa.
Skövde ska vara tillväxtmotorn och ett regionalt centrum i vår del av Västra Götalandsregionen. För att uppnå detta är en väl fungerande infrastruktur en avgörande faktor. En väsentlig del i denna tillväxt är ett rikt kultur- och fritidsliv.


Välkommet besked om järnvägsunderhållet

Tågen ska gå i tid, men vi är allt för många som istället känner frustrationen när tågen stått stilla. Givetvis har jag förståelse för att det inträffar saker särskilt under vintertid då vädrets makter spelar många spratt. Men timmar av förseningar, inställda tågavgångar pga nedrivna kontaktledningar, ruttna sliprar och sprickor i rälsen håller inte.

Efter med flera år av skattesänkningar och eftersatt underhåll fungerar järnvägen inte som den ska. Dessutom har det splittrade järnvägsunderhållet försvårat och fördyrat skötseln av våra spår.

Sverige ska ha en tågtrafik som är tillförlitlig och skapar jobb och tillväxt i hela landet. Därför blev jag glad när infrastrukturministern igår kom med beskedet om att staten ska återta kontrollen över järnvägsunderhållet. Trafikverket tar över besiktningsverksamheten som är en nyckel för att få ordning på järnvägsunderhållet, säger Anna Johansson.
Ett välkommet besked.
 
Efter oräkneliga signalfel och trasiga växlar ska vi återigen ha en järnväg som går att lita på. För det krävs en ordentlig och långsiktig upprustning av järnvägen. Därför höjs anslagen till järnvägen och underhållet med flera hundra miljarder.
 
Fram till 2029 satsar den socialdemokratiskt ledda regeringen över 620 miljarder kronor på järnvägen.  Det är gigantiska belopp. Regeringen har konsekvent lagt över en miljard extra på underhållet varje år, och riktat satsningar på järnvägstrafiken utanför storstäderna.
 
Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas. Därför måste investeringar i bättre tågtrafik i hela Sverige gå före skattesänkningar och nedskärningar.


Partiledardebatten

Jobben viktiga i partiledardebatten.
I dagens partiledardebatt var polisen, försvaret och jobben stora frågor.
Att vi ska stärka försvaret tycks vi vara överens om, trätan stod i stället hur det ska gå till. Dessutom att fler poliser ska utbildas så att det går att anställa fler och därmed öka tryggheten. När det gäller arbetslösheten tycks borgerliga företrädare inte vilja se att fler går till jobbet nu. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år, vi har den högsta tillväxten i Norden, och sedan den här regeringen tillträdde har 120 000 fler människor kunnat gå till jobbet.

De resurser som skapas nu, ska inte gå till skattesänkningar för de allra rikaste, samtidigt som vanligt folk ska nöja sig med nedskärningar och sänkta löner. Resurserna ska gå till ett samhällsbygge som gör att hela landet kan leva. Den svenska modellen ska inte avvecklas, den ska utvecklas.

Det som krävs nu är ett samhällsbygge, som gör att vi alla kan leva som fria, jämlika och förhoppningsfulla individer, oavsett om vi växer upp i en samhälle i norra Skaraborg, på en gård i Essunga eller i förorten utanför storstäderna.

Stefan Löfven har vid flera tillfällen beskrivit hur vi investerar i jämlikheten mellan barn.

Vi har ökat stödet till ensamstående föräldrar i hela landet, gjort tandvården kostnadsfri upp till 23 år, infört glasögonbidrag och gjort medicin kostnadsfri för barn.

Skolan är viktig för att se till att alla barn får chansen. Och i år har vi fått glädjetecken i internationella rapporter, som visar att kunskapsresultaten vänt uppåt. Runt om i Sverige finns nu rektorer, lärare och elever som just kommit tillbaka från jullovet sträcka på sig. Men det räcker inte med bättre resultat i PISA rapporter, vi måste fortsätta förbättra skolan. Fler lärare ska utbildas och anställas, grundskolan stärkas, vuxenutbildning ska vara en rättighet, högskolorna utvecklas.


Nytt år - nya möjligheter

Nu har vi lämnat år 2016 bakom oss. Det var ett mörkt och oroligt år på många sätt. Krig, övergrepp mot kvinnor, miljökatastrofer och nationalistiska populistiska strömningar på många håll i världen. Men vi ska komma ihåg de ljusglimtar som finns. I Colombia har ett fredsavtal undertecknats efter 50 år av konflikt. Sedan 1990 har mödradödligheten i världen minskat med närmare 50 procent. Under de två senaste decennierna har fattigdomen nästan halverats i världen, en fantastisk utveckling. Jämställdheten har gjort framsteg på många håll. Långt i från alla flickor få gå i skolan men fler har fått möjligheten.
Nu idag tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Säkerhet byggs genom samarbeten – i Norden och EU, med USA och andra länder, med Nato, OSSE och FN.. Sverige kan och ska använda de två åren i säkerhetsrådet till att påverka världspolitiken för en ökad säkerhet och rättvisa.
Vi vill alla lämna över en värld till våra barn och barnbarn som är bättre än den vi fick. För att klara det krävs både mod och tålamod.
Tillsammans kan vi fortsätta det enträgna arbetet för en fredligare mer jämställd värld och gå från oro till framtidstro.
Vi har ett nytt år framför oss. Ett nytt år med nya möjligheter.


RSS 2.0