Välkommen till Skövde Olga Persson

(null)


Som ett led i att Skövde kommun uttalat en nollvision mot våld i nära relationer har jag i egenskap av kommunfullmäktiges ordförande bjudit in Unizons ordförande Olga Persson att inledningstala på till kommunfullmäktige den 18/9. 

Unizon är ett riksförbund för 150 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Mäns våld mot kvinnor är inte en isolerad fråga utan angår hela samhället. Unizon arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn, samt utsatta unga, ska erbjudas stöd och skydd av hög kvalitet oberoende av livssituation och bakgrund.

Den allra största delen av all misshandel mot kvinnor sker av en bekant till kvinnan och våldet drabbar även de barn som befinner sig i utsatta miljöer där de blir vittnen till våld. Därför behövs en nollvision mot våld i nära relationer i Skövde.  


Årligen dör 20 kvinnor i Sverige till följd av misshandel i nära relation, det är 20 för många och tyvärr det bara en liten bråkdel av alla de kvinnor som utsätts för våld, misshandel, övergrepp och våldtäkter av män i deras närhet.

I Skövde anmäls över 50 fall av misshandel i nära relation varje år. Men det finns ett stort mörkertal då de allra flesta inte anmäler förövaren, det blir för känsligt och svårt, många kvinnor till och med vänjer sig vid övergreppen. I BRÅs nationella kartläggning av brott i nära relationer uppgav endast 3.9 procent av de utsatta att de polisanmält händelsen eller någon av händelserna.   

I Skövde kommun kan mer göras för att förebygga våld i nära relationer. Fler utbildningsinsatser behöver genomföras. Redan i förskolan och skolan behöver det förebyggande arbetet börja. Alla kommunens verksamheter borde ha kunskap om våld i nära relationer för att kunna agera förebyggande, uppmärksamma när någon blir utsatt och uppmana till att reagera vid oro om våld. 


Fler enheter kan bli än bättre på att sätta in insatser vid tidiga varningssignaler. 

Skövdebostäder gör en god insats genom "Våga bry dej", med informationen som spridits i hyreshus och hos boende. Alla kommunens verksamheter borde arbeta mot våld i nära relationer, vilket till allra största delen är mäns våld mot kvinnor. 


I samband med Olga Perssons visit i Skövde ska hon även besöka Utväg Skaraborg, Kvinnohuset Tranan, ha möte med kommunens enhetschefer och träffa representanter från civilsamhället och organisationer som jobbar mot mäns våld mot kvinnor. 


Vi ser fram emot Olga Perssons besök på måndag.


Monica Green 

Kommunfullmäktiges ordförande i Skövde


20 år sedan Anna Lindh mördades

 
Det är 20 år sedan utrikesminister Anna Lindh rycktes ifrån oss – alldeles för tidigt och mitt i sin politiska gärning.
Anna Lindh stod upp för demokrati, mänskliga rättigheter och tolerans. Hon var en av våra mest framgångsrika och respekterade politiker såväl i Sverige som utomlands. I sitt arbete som utrikesminister betonade hon vikten av respekt för mänskliga rättigheter, rättvisa och solidaritet. Hon stod upp för sina åsikter och var inte rädd för att ta strid för sin övertygelse. Hon var känd för att inte ge sig under långa sammanträden förrän hon var nöjd med utfallet.
Anna Lindh var en modig politiker, med sin energi och medkänsla berörde hon sin omgivning. Hon var varm, men samtidigt korrekthet och handlingskraftig. Hon var tidig med att slå fast att hon var feminist, hon stod upp för homosexuellas rättigheter och låg i framkant inom miljö och klimat.
 
Anna Lindh gjorde miljöfrågorna till en kärna för socialdemokraterna och i regeringspolitiken. Hennes skarpsinne, arbetsglädje och allvar inför sina arbetsuppgifter gjorde henne till en förebild för många av oss. Hon var Socialdemokraternas ungdomsförbund SSUs första kvinnliga ordförande och det går bara att spekulera i hur långt hon gått om denna färgstarka och målinriktade politiker fått leva vidare. Ingen är förstås oersättlig och de 20 åren har på något märkligt sätt gått både fort och långsamt. Det har hunnit hända väldigt mycket sedan 2003. 
Mordet på Anna Lindh påverkade oss alla oavsett politisk uppfattning. Men en sak är säker, det är viktigt att minnas hennes goda gärningar och det hon stod för.
 Måndagen den 11/9 träffar ni några av oss på Hertig Johanstorg vid lunchtid med rosor för att minnas, hylla och respektera. 
Välkomna!
 S-kvinnor i Skövde genom styrelsen: 
Monica Green, Anita Andersson, Annica Falck, Sandra Ask, Birgitta Lövgren, 
Maarit Carington, Anna Fransson, Ann-Christine Svensson och Asima Pasalic.


RSS 2.0