Clara har kommit tillbaks till Skövde

image236
Måndagen den 18 juni delades 2007-års pris ut vid Helensgården. Eftersom Anna skulle fyllt 50 år 2007, delades två pris ut. Dels till Tanzania projektet på Kavelbrogymnasiet med motiveringen "För framstående insatser för internationell förståelse", dels till Clara Lindefors. Men Clara kunde inte närvara vid prisutdelningen men nu är hon tillbaks i Skövde.Därför fick hon priset idag. Det var kul att få träffa henne. 
Clara Lindefors fick sitt pris med motiveringen "För framstående insatser med studiesociala frågor och för stort engagemang med HBT, jämställdhet och mäns våld mot kvinnor".
Clara är 22 år har jobbat med Studentkåren i Skövde med studenternas studiesociala frågor. I det arbetet har hon lyft fram frågeställningar om hur det är att vara student och samtidigt småbarnsförälder, gjort ett genomgripande arbete för att introduktionen av de nya studenterna skall tas emot på ett värdigt sätt utan kränkande lekar mm, arbetat med att förnya jämställdhets- och mångfaldsplaner på Högskolan etc. Hon är dessutom aktiv och engagerad i föreningen Gaystudenterna som arbetar för att få in ett HBT-perspektiv i undervisning och uppmärksamma dessa frågor under studietiden. Clara är även engagerad i en förening som heter Jämställda.nu i Skövde, de arbetar för att öka jämställdheten och på internationella kvinnodagen 8/3 uppmärksammade de mäns våld mot kvinnor genom en manifestation i Skövde.

Ännu en natt med Lisbet Selander

Kan inte slita mig från böckerna jag började läsa förra veckan.

Lisbet är outgrunderlig och spännande.
Micke Blomkvist är väl också bra men jag retar mig lite på hans kvinnosyn....

Bäst är förståss författaren Stig Larsson som på ett så fängslande sätt gör upp med trafficking, kvinnomisshandel och sexslaveriet som pågår i vår tid. Nu har jag läst två av de tre tegelstenarna

se förväntningarna


Läcköslott- Västergötlands pärla

Ingen sommar utan Läckö. det sagolika De la Gardieslottet, vid Vänerns strand har ett medeltida ursprung. Skarabiskopen Brynolf Algotsson la  1298 grunden till en borg, som sedan Greve Magnus Gabriel De la Gardie  övertog slottet och grevskapet. Drottning Kristina skänkte honom ( av någon outgrundlig anledning) många titlar och gåvor, men till slut råkade han i onåd och förvisades från hovet och blev fattigare, men inte fattig som vanligt folk.
I går var jag på Läckö för att se operan "Albert Herring". Det var kul men som vanligt tur att man får handlingen i förväg så att det går att förstå vad de sjunger om...

Läs mer om läckö http://www.lackoslott.se/

Förra året besökte jag den vackra slottsträdgården läckö-spiken06


Sms-lånen, ett gissel för många unga

Jag tog upp frågan om sms-lån  med finansminister Anders Borg i Juni. Men då var han ganska kallsinnig och menade på att om ungdomarna bara sköter sig bättre så fastnar de inte i dessa fällor. Jag tycker det är cyniskt att vräka ur sig att det är ungdomarnas eget fel.

Det finns skrupelfria kreditinstitut som lurar människor att enkelt och snabbt låna pengar som man sedan blir skyldig under en väldigt lång tid. Man har svårt att betala tillbaka, och det är dessutom ockerränta som gäller. Kreditinstituten lånar ut pengar utan att ta kreditupplysning, och man följer inte de regler som man borde följa.  Det finns till och med ungdomar som mitt i natten plötsligt kan ta ett lån på 3 000 kronor. Utan att riktig kreditupplysning eller person identifiering görs Det kan ju inte vara meningen att man ska vakna upp nästa dag och inse att man är skyldig en massa pengar. Det får inte vara "sköt dig själv och skit i andra attityden". Vi har alla ett ansvar för att våra med människor inte hamnar i klistret på kommersialistiska krafter när de är tillfälligt svaga för att stå emot.

Vi har alla ansvar för en bättre miljö

Det är väl själklart att människan måste göra något åt globala uppvärmningen. Det går inte bara att skylla på temperatursvängningar i tidscyklar och att hänvisa till att översvärmningar skedde även i bibelnVi behöver spara energi och resa mer miljövänligt. Insatser för en bättre miljö är nödvändigt och kan kombineras med fler arbetstillfällen och tillväxt.  Trafiken är det enskilt största hotet både på vägar och i luften. Vi måste göra oss oberoende av olja till 2020. Men alla måste kunna resa till sitt arbete, fritidsysselsättning osv. Vi behöver öka kunskapen och medvetenheten om den globala uppvärmningen. Alla borde se Al Gores film (bildspelet..) "En obekväm sanning". Det behövs ett ekologiskt kunskapslyft. människan kan göra mer

Hemligt nätverk i 15 år

Varje sommar träffar jag Regionpolitikern Birgitta Johansson och Riksdagsledamoten Carina Ohlsson med flera på en "hemlig" träff. Vi äter, skrattar, pratar, myser och diskuterar om politik med och om våra vänner. Just nu pågår en sådan träff, vi är hos Birgitta Johanssons sommarstuga och har det jätte trevligt.
bj co
Carina och Birgitta är några av kvinnorna som ingår i nätverket.....


PÅ Bio för att se Harry Potter

 

Nu har jag sett Harry Potter och Fenixordern. En mycket spännande film men som inte är den bästa i raden. Barnen var besvikna över att så mycket från boken var borta, Jag kan hålla med om att det var mycket förenklingar även om det var kul, sevärt och underhållande.
Dessutom har vi traditionen att efter varje Harry Potter film äta Thaimat tillsammans och bara det är värt att se fram emot tills filmen om bok nr sex visas.
Men nu gäller det att läsa den sista boken i serien Harry Potter and the Deathly Hallows
.som släpptes igår. Ska det bli Harry eller Woldemort som överlever?


Carin och Roberts vigsel

Carin och Roberts vigsel

Jag fick fömånen att vara vigselförättare åt Carin och Robert. Vi var vid Vikinga Skeppet Sigrid Storråda som har sin hamn i Blomberg i Vänern vid Kinnekulle. Det blev jätte fint och regnet höll sig borta tills vi var klara. Det bådar gott

Upplev Kinnekulle på hästryggen, det har jag gjort

rid
Jag kan varmt rekommendera Carl von Linnés blomstertur
på Kinnekulle ridande till häst en varm sommardag i juli. Det har jag just upplevt och är mycket nöjd med alla intrycken. Vi hade en fantastiks dag tillsammans med Maria och hennes hästar. Vi red på stigar, ängar och skogar på Kinnekulle. Vi skrittade, travade och galopperade samtidigt som vi insöp blommorna, dofterna och trädens grönska. En underbar dag som avslutades med dopp i Vänern och grillparty
Läs mer

http://www.ridupplevelser.com/dagsturer.htm

  Mer om Linné  http://www.linne2007.se/

http://www.hellekis.com/linne_pa_hellekis.html


Hemma i Skövde

Eftersom jag är hemma i Skövde nu har jag bloggat lite på bloggar i min hembygd och bland annat hittat  Där står att man ska anmäla sig för att ingå  en bloggkarta
Jag antar att det betyder att det blir en plopp på kartan i Skövde och att det syns även andra bloggare från Skövde där. Jag prövar så får vi se vad som händer.
I övrigt måste jag tyvärr konstatera att det är en regning sommar även i Skaraborg. Men någon gång ska väl sommaren bita fast sig bättre

Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist

Har sent om sidor tagit mig tid till att läsa Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och luftslottet som sprängdes. Men nu är jag fast och det känns som jag kommer att sträckläsa.  Lisbeth Salander är så märklig och duktig så det är svårt att tro att sådana människor finns, men så ska jag inte tänka utan bara låta mig underhållas av Salander och "Kalle Blomkvist". Stieg Larsson skrev mycket intressant och detaljrikt.
Han raljerar med Sverige demokrater också, hoppas han ger dem en rejäl snyting i dessa böcker. Gör han nog med tanke på att han varit expos chefredaktör http://expo.se/stieglarsson.html

Träff med VD för Sveriges Skeppsmäklareföreningen

Jag har diskuterat om smarta kombinationer av väg, järnväg och sjöfart med Berit Blomqvist, VD Sveriges Skeppsmäklareförening.

Den diskussionen kommer att fortsätta var så säker. Berit har många kloka synpunkter och är dessutom trevlig att umgås med.
Berit Blomkvist


Efter Almedalsveckan tog jag ledigt, lyssnade på Chuck Berry och drömde

I samband med att de sista dagarna med utspel om invandring, systemskifte och ekonomi från näringsliv, föreningar och andra organisationer började jag runda av.För min del var höjdpunkten givetvis Mona Sahlins bejublade tal men även andra initiativ har varit mycket bra för det fortsatta samhällsbygget. Miljön och skolan har varit de största samtalsämnena men även debatten om trygghet på arbetsplatsen och barns uppväxtvillkor är godbitar som jag tar med hem. 
Chuck
 Men sedan tog jag ledigt och åkte på konsert med Nisse Hellberg, Chuck Berry och Status Quo. Det som stod i DN om chuk berry var inte så smickrande men jag tyckte att de var bra både han och hans barn, även om han missade en del i gitarrspelet. Men sedan kom regnet och då var det inte så kul att stanna på Status så det blev dags för att sova och drömma om bättre tider....
Chuck och Anders

Skattesänkningar för de rika viktigare än reformer säger Borg

 Fler väljare anser att de borgerliga partierna står på de välbärgades sida. Socialdemokraterna däremot förknippas med trygghet och allt fler anser att de står på de svagas sida. Enligt en ny opinionsmätning. Det är väl inte så konstigt att väljarna tycker det. När de genomfört sin blå skatteväxling med skattesänkningar för 65 miljarder för de som har det allra bäst då gynnar de faktiskt de rika.Sedan säger Borg att det inte finns plats för reformer. Skattesänkningarna för de förmögna är viktigare än studiemedel, än jämställdhetsreform och satsningar på infrastruktur.En sak var ändå bra med Anders Borg tal i Aledalen. Han lyfte upp jämställdheten, talade om hur olika flickor och pojkar blir bemötta och hur könsrollerna tidigt i uppväxten sedan påverkar resten av livet. Det ska han ha en eloge för.

Skolan i fokus

Moderaterna har ekonomiska semiarie på Gotland, de har tagit efter socialdemokraternas idé. Där deltog bland andra Finansrådet Maria Hemström hon beskrev att sysselsättningsgraden bland unga sjönk drastiskt med 90-talskrisen. Hon menar att alla inte blir godkända i grundskolan och att alla går på gymnasiet. Det finns en grupp som tidigt hamnar utanför, och de förlorar mest om klasserna blir större och lärarna färre. Dessa unga måste få en chans att klara sig i livet, att inte hamna snett för att bli uppmärksammade. Därför behövs en bra skola där alla blir sedda och hörda.
 Därför är det dags för omprövning  av s


När Marie Granlund (s) och Ulla Lindqvist, LO, presenterade det material som kommer att ligga till grund för rådslagsgruppens arbete för en ny (s)-politik på skolområdet i Almedalen var det många som lyssnade.

Skolans uppgift är att förmedla kunskap till alla elever. Därför är det väldigt viktigt att skolan följer upp vilka kunskaper eleverna har och att det görs tillräckligt tidigt för att de åtgärder som behövs ska kunna sättas in. Hur verktygen för kunskapsuppföljning ska se ut är ett exempel på en viktig fråga att diskutera.För oss socialdemokrater är skolan en språngbräda för det jämlika samhället och därför en avgörande framtidsfråga.  Vi vill få igång en bred diskussion om socialdemokratisk skolpolitikFrågorna lyder:

Bör alla barn lära sig läsa och skriva redan i första klass?
2. Hur kan vi bryta klassamhället så att alla elever, oavsett föräldrarnas bakgrund, verkligen kan nå målen?
3. Går det att förena valfrihet med en gemensam skola där elever med olika bakgrund lär sig tillsammans?
4. Varför anser många väljare att (s) inte står för en kunskapsskola?
5. Hur ser en socialdemokratisk politik ut för ordning, reda, trygghet och studiero i skolan?
6. Kan vi vara nöjda med att 25 % inte når målen i gymnasieskolan?
7. Behövs nya grepp för att anpassa vuxenutbildning till framtidens krav?
8. Är socialdemokraterna lärarnas vän?
9. Lär sig eleverna mer om de också får vara med och bestämma?

Dessa ska nu diskuteras bland partiorganisationen som bland elever och föräldrar, personal och en intresserad allmänhet. Svaren kommer att redovisas mycket öppet


Vapenexport i Almedalen

Nu har jag just varit med i en paneldebatt om Svensk vapenexport

Det svenska regelverket för krigsmaterielexport ska göras om.  Viktiga frågor är till exempel vilka krav en förändrad omvärld ställer på Sveriges politik på området och hur Sveriges utrikespolitiska målsättningar bör avspegla sig i dagens och morgondagens regler och riktlinjer för krigsmateriel. Vapenexporten har skjutit i höjden och Sverige har militärt samarbete med länder som kränker mänskliga rättigheter. Hur är detta förenligt med våra utrikespolitiska målsättningar om nedrustning, demokrati och mänskliga rättigheter? Vad väger egentligen tyngst, de utrikespolitiska målen eller de svenska jobben? diskussionen var mellan politiker, bland annat från exportkontrollrådet, och folkrörelseföreträdare, om målen för Sveriges politik och dess praxis.

Medverkande gjorde förutom jag var  Annicka Engblom (m), Annie Johansson (c), lars Oly(v), Lennart Rohdin (fp), Lars Ångström (mp)
Moderatorer för diskussionen var Bengt Westerberg, ordförande för Röda Korset, och Maja Åberg, lobbyansvarig på Amnesty International.
Arrangörer var  Amnesty International, Diakonia, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Kristna Fredsrörelsen och Röda Korset. Det behövs  en ökad kontroll genom att även import av krigsmateriel regleras,  även tekniskt bistånd avseende krigsmateriel materiel till någon i utlandet föreslås regleras, kriterierna i EU:s uppförandekod för vapenexport integreras i de svenska riktlinjerna för tillståndsprövning och att straffmaximum för grova brott mot krigsmateriellagen skärps från fängelse i fyra år till fängelse i sex år. 
 En av utgångspunkterna för KRUT-utredningen var att utmynna i förslag som följer målsättningen för Sverige att ha en restriktiv exportkontroll.  Innan valet 2006 var det den socialdemokratiska regeringens ambition att möta de nya kraven som bl.a. den säkerhetspolitiska utvecklingen givit genom en anpassning av grunderna för tillståndsprövningen enligt lagen om krigsmateriel och en mer heltäckande kontroll av krigsmateriel med enklare och tydligare bestämmelser. Utrikespolitiska skäl skulle ges större utrymme som grund för att bevilja tillstånd enligt lagen om krigsmateriel och kriterierna i EU:s uppförandekod för vapenexport skulle integreras i de svenska riktlinjerna för tillståndsprövningen. Den svenska krigsmaterielförteckningen skulle också bygga på EU:s gemensamma militära förteckning. 

Krav på tillstånd för införsel av krigsmateriel, för enskilda fall av tillhandahållande inom landet samt för lämnande av tekniskt bistånd avseende krigsmateriel till någon i utlandet. Vidare skulle  undantagen enligt befintliga bestämmelser om tillståndskrav för tillverkning och tillhandahållande av krigsmateriel begränsas och att straffmaximum för grova brott mot lagen skärps från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

 vapen

Vafför Gör di på detta viset?

Anders Borg påstår på ett seminaie i Almedalen att han vill ha kvar hyresrätter. Han påstår att hyreslägenheter är jätte bra men han agerar precis tvärt om.

Det var på ett seminarie som hyresgästföreningen  anordnade på rubriken.

Vart ska flyttlassen gå? Ett seminarium om arbetsmarknad, rörlighet och boende
Medverkande: var Finansminister Anders Borg (m), Sven-Erik Österberg (s), v ordf i Riksdagens arbetsmarknadsutskott, Dan Andersson, chefsekonom LO, Stefan Fölster, chefekonom Svenskt Näringsliv, Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen. 

 

På seminariet stod han och pratade vitt och brett om hur väl han ville för de som hyr sin bostad. Men i praktiken gör Anders Borg det motsatta, nämligen missgynnar hyresrätter och tar bort räntebidraget. Han påstår att han vill ha alla boendeformer, men gör tvärt om. Precis som Göran Hägglund i sitt Almedalstal igår som låter som han vill alla väl men ändå gör tvärt om.

 

På sätt och vis kan man säga att Stefan Fölster från Svensk Näringsliv var ärligare än Anders Borg.
Fölster pläderade för att vi skulle ha marknadshyror och tyckte inte att det skulle byggas fler lägenheter. Han sa till och med att det inte behövdes så många hyresrätter i kommunala bostadsbolag. Det är på något sätt ärligare att säga rakt ut så att väljare och andra kan göra sin egen bedömning än att göra som Borg.
Å andra sidan ändrade även Fölste sig under seminariet och sa sedan att det behövdes byggas fler hyresgäster under en tid. Häpnadsväckande var att Stefan Fölster antydde att det inte borde finnas kollektivavtal för byggbranschen något som faktiskt även Anders Borg kom in på.

Nu vill folkpartiet sänka värnskatten också utan att förankra i resten av högeralliansen. Skillnaderna ökar och ändå vill de inte se problemen.

Borg, Hägglund och grabbarna i högeralliansen låter snälla och trevliga och håller ofta med den som senast pratade.

 Jag blir trött på dessa visserligen hyggliga men hala och hycklande högergrabbar.

Vafför gör di på detta viset?


Ska Sverige sakta ner?, Almedalen tar upp teknikintresse

Om några år kommer det att fattas upp till 50 000 ingenjörer. Sämre företagsutveckling, färre innovationer och ett avstannat Sverige blir konsekvenserna om inte fler ungdomar vill studera teknik och vetenskap. Idag saknas tekniken i skolmiljön och teknikrädslan är stor bland pedagogerna.

 Anders Flodström, universitetskansler menade att högeralliansen sätter framtiden på spel när de försenar gymnasiereformen. Men var också positiv till att teknikintresset ökar
 Luciano Astudillo (s), arbetsmarknadsutskottet, menar att det intresset ska väckas tidigt och att lärarna ska ha bra kompetens men han menar också att civilingenjörsutbildningen till en modern utbildning, inte som det är nu när det är en restprodukt från industrisamhället.
Han avslöjade också att i morgon torsdag presenterar socialdemokraterna i Almedalen sitt första rådslag om skolan. Socialdemokraterna ska självfallet ha en kunskapskola där vi ställer krav på eleverna men att vi inte ska ha en utsorteringsskola där barnen sållas bort och får dåligt självförtroende redan från starten.Lars Hjälmered (m), utbildningsutskottet sa att man skulle kunna göra olika matteförsök och öka engagemanget men manade till återhållsamhet från politiken. Och menade att Högeralliansens utbildningspolitik var bäst
 Eva-Lis Preisz, Lärarförbundet, beskriver hur viktigt det är att intresset väcks och att lärarna har rätt utbildning för att klara teknikutbildning. Dessutom efterlyser hon bredd i kompetensen och insyn i olika yrkeskårer. Sedan efterlyste hon inspiration på olika sätt.
Lars Tengvall, NCC berättade om en positiv satsning i Malmö med en byggskola för invandrarbarn på Rosengård där arbetslösheten är mycket hög
Marinette Radebo, Saab ville att samhället och näringslivet hjälps åt för att väcka intresset för teknik redan i förskoleåldern.
Sonia Åström menade att kommunerna inte ska kunna anställa vem som helst på skolan

Peter Larsson från Sveriges Ingenjörer säger att det är behov, värderingar, skolan och arbetsplatsen som påverkar vilka val som ungdomar gör.
Eftersom allt färre söker sig till tekniska utbildningar bjuds alla barn och ungdomar på Gotland till ett teknikkollo. Där byggs u-båtar av brödrostar, programmerar robotar och gör tvål. Kollot visar unga att teknik och naturkunskap är roligt och intressant.

Maffiametoder eller Vilda Western diskussion i Almedalen om Salladsbarer och Vaxholm

Vid en debatt som arrangerades av Hotell- och restaurangfacket, Handels, Livs och LO-TCO:s rättsskydd, inledde Dan Holke vd för rättsskyddet, med att berätta om hur vår kollektivavtalsmodell fungerar. Det råder egentligen ingen tvekan om att kollektivavtalen har ett starkt stöd i Sverige. Hela 94 procent av arbetsmarknaden täcks av kollektivavtal, de skapar justa spelregler och ser till att anställda får anständiga löner och arbetsvillkor. Per Schlingmann började diskussionen med att slå fast att moderaterna i dag är ett parti som står bakom kollektivavtalen. Man har numera insett att det finns ingen modell som är bättre. Och den uppfattningen är de ensamma om i högeralliansen eftersom kristdemokraterna, centerpartiet och vissa folkpartister vill ha förändringar i arbetsrätten.Jan-Peter Duker underströk att hans organisation, Svenskt Näringsliv, står bakom kollektivavtalen men att det finns obalanser på arbetsmarknaden som måste rättas till. Facket har för mycket att säga till om och arbetsgivarna ställs ofta inför fullbordat faktum. Svenskt Näringsliv kräver därför förändringar. Sven- Erik Österberg menade att om arbetsgivarföreningens krav blir verklighet, krackelerar kollektivavtalen snabbt. Förbjuds sympatiåtgärder och om små företag undantas, blir det inga nya kollektivavtal. De anställdas löner och arbetsvillkor kan då inte längre garanteras, oseriösa arbetsgivare kommer att konkurrera ut de seriösa. Ett sådant laglöst tillstånd är det nog ingen som önskar sig, när det väl kommer till kritan.

Nu har jag sprungit Hälsoloppet i Visby

 

Eftersom solen skiner var det skönt att motionera lite under Almedalsveckan. Det var ett Gå-lunka-löp-lopp på tre kilometer längs Hälsans Stig, starten var vid kruttornet.

Vi var ett drygt hundratalsom hade hörsammat uppmaningen från SKTF

De båda partiledarna Göran Hägglund och Lars Oly deltog

Han tror sig själv

Göran Hägglund är en hygglig prick, snäll och vill alla väl. Synd bara att hans politik leder till ökade klyftor och fler som slängs ut utanför skyddsnätet i Sverige.

Han vill nog väl men det blir fel. Ta till exempel hans inledning i Almedalen. Han pratade om att högeralliansen vunnit för att de lovat avskaffa fastighetskatten. Han sa til och med att den avskaffas vid årsskiftet. Har han glömt att de höjer reavinstbeskattningen och inför en Kommunalavgift istället. Kommunalavgift är dessutom en sanning med modifikation eftersom det är staten som ska ha pengarna. Dessutom nämner han inte det orättvisa nämligen att alla ska betala samma. Borta är tanken på att betala efter förmåga. Borta är utjämning från de som har det allra bäst till de som har det svårt att gå ihop ekonomiskt. Om man dessutom lägger till att allmännyttan ska säljas ut och att räntebidraget avskaffas så kan vi tydligt se slakten av en social bostadspolitik.
Men Göran han tror att han gör något bra när han är med och genomför den blåskatteväxlingen. Han tycker det är bra att slott och koja ska beskattas lika

dn

svd

Socialdemokraternas ekonomiska seminarie handlade om rättvisa och solidaritet

 

Magdalena Andersson och Jan Larsson presenterade arbetet med Ett skattesystem för jämlikhet som har namnet En rättvis och hållbar beskattning. Det är en genomgång av internationaliseringen, om kunskapssamhället, om den nödvändiga gröna skatteväxlingen och om förändringarna som skett sedan århundradets skattereform.

Om ett samhälle vill ha äldreomsorg, skola, utbildningsmöjligheter för alla och gemensam sjukvård och dessutom barnbidrag, studiemedel och socialtskyddsnät då behövs höga skatteinkomster. Frågan är bara vilka skatter, hur de ska tas ut och hur argumenterar är så att alla känner sig delaktiga i att betala skatt. Att det är solidaritet att dela med sig och att ställa upp för andra, tycker inte alla. Det måste kännas rättvis, förutsägbart och hållbart att betala skatt. Idag skattefuskas det för 100 miljarder varje år känns inte rätt för de som betalar skatt. Därför behövs skatter som är robusta och som är svåra att fuska bort. Fastighetskatten är en skatt som är svår att fuska med, den flyttar heller inte utomlands. Att högerregeringen valt den blåskatteväxlingen med att gem mest subventioner till de som har det bäst beställt är ORÄTTVIST.

Professor Jan Södersten gjorde en grundlig både av socialdemokraternas ekonomiska styrsystem och vad som hänt de senaste 10 månaderna med skattesänkningar på 65 miljarder. Han fick frågan om Skattereformen är död och begraven? Svaret blev, Nej men den är utsatt för mordförsök?.


Mona - Simple the best

mona
Hon var till och med bättre än jag hade väntat mig. Hon var taggad mycket väl förberedd och avlossade rejäla salvor mod den borgerliga regeringen. Den som tycker oppositionen är för tyst kunde, har inte det argumentet kvar. Vi ska ha tillbaka rättvisan i det här landet sade Mona och vi som satt i publiken kunde bara hålla med. Vi blev faktiskt helt lyriska efteråt och uppfyllda över att vi har en så tydlig, rättfram och ödmjuk ledare. Det var över 4000 tusen i Almedalen som lyssnade. Många var nog där för att de var nyfikna på Mona Sahlin, det gjorde de rätt i. Det blev en trevlig kväll med många argument över varför vi ska ha mer rättvisa inte mindre, varför vi ska hjälpas åt istället för att premiera bara de med vassa armbågar om varför vi ska fortsätta att vara i framkant på miljölagstiftningen och inte ett medelmåtta land. Dessutom bjöd Mona på många skratt som när hon hört att Mats Odell bott hemma tills han blev 47 år och att han därför inte förstår varför ungdomar behöver bostäder. Och när hon citerade Reinfeldt då han påstod att han gick på jungfruligmark när han gjorde en extrem make over och numera också är för en bra miljö. För ett år sedan sade Reinfeldt inte ett ord om miljön, så sent som i mars sa han att Sverige inte kan vara et föregångsland i miljön för at det skulle vara företagarfientligt. Nu vet han bättre nu vet han att det går at förena miljökrav med tillväxt. Hoppas bara att han förstå att det inte bara är möjligt utan helt nödvändigt.
ms och mg


Hur bemöter vi högerpopulismen?

Vi ska ta debatten mot högerextremaåsikter, men hur? Ett seminarium på hamnplan 5 i Visby, om hur arbetarrörelsen ska bemöta främlingsfientliga och högerpopulistiska partier.
Anders Ferbe, andre vice ordf IF Metall, Menade att tiden är förbi då vi kan tysta ihjäl sd och menade att sd är stödparti åt högern. Vi måste vara ödmjuka men om orättvisorna ökar i landet så ger det en grogrund till höger extreministiska partier

Daniel Poohl, chefredaktör expo sa bland annat problemet att vi inte ser var Sd finns och agerar. Daniel beskriver att sd har en lättköpt politik dvs mer pengar till äldreomsorgen och mindre på spåkundervisning och mindre på stöd till invandrare. Vi måstevåga prata om att Sverige demokraternas framgång kan vara att det finns en rasisms i landet, men det är fler som är upprörda över deras frammars än vad det finns rasister, fortsätt diskutera, fortsätt öka kunskapen. Nisha Besara, frilansskribent, säger - vi måste ta en debatt om vad vi tycker om Sverige utan att se järnspöken och utan att vi är rädda för att tappa väljare. Hemfall inte åt enkla lösningar för svåra problem  säger Nisha.

Moderator var Håkan A Bengtsson. Och berättade om den folkbildnings som kommer att ske framöver
anders ferbe
http://www.expo.se/2007/48_2007.html

EUs klimatmål

EUs klimatmål

Nästa seminarie för min del är EU:s klimatmål.Även Svenskt Näringsliv , SKGS (skogen, kemin, gruvorna och stålet) och Svensk Energi vill visa sitt miljöengagemang. Därför hade de bjudit in en panel med Carina Ohlsson  (s), Anders Wijkman (kd), Bengt Kriström, professor SLU, Marie S Arwidsson, vd Skogsindustrierna, Hans von Uthmann, vvd Vattenfall och Stig-Björn Ljunggren, Folkhemstudier. Men det började med att  Bo Källstrand, vd på Svensk  Energi gav sin syn på elen i Europa och resten av världen.  Moderator är Susanna Popova.
Det blev intressant när debatten kom in på  ekonomi, lönsamhet, krångligheter som tar tid och hejdar miljöförbättrningarDet är klart att jag är jävig men jag tvekar inte ett ögonblick på att utnämna Carina till den mest genomtänkta och som kunde sätta miljön i sitt sammanhang både nationellt, Europeiskt och internationellt. Alla kan göra något säger Carina men sätt mer krav på näringsliv och politiken än på individen
panelen

ssu och östersjön

SSU gör en insats för miljön handgripligen genom att få uppmärksamheten riktad på Östersjön



ssu och östersjön

SOPdebatt i Visby

Det kan tyckas trist att gå och lyssna på en debatt om sopor hit eller dit. Men faktum är att sopsortering är en stor folkrörelse och har en stor betydelse för hur vi ska klara framtidens miljöutmaningar. Men det får ju inte bli för krångligt och betungande.

Thomas Di Leva inledde med sång och reflektioner kring avfall och miljö.

ssu
 - Medborgare och företag måste veta vad de ska göra, det krävs ett användarvänligt systemoch en återkoppling om uppnådda miljövinster för att stärka deltagandet, säger KristerNilsson socialdemokraterna. Men lägg inte allt ansvar på den enskilde individen. Det måste finnas materialåtervinning, ekonomiska styrmedel, lagstiftning och infrastruktur som ärnära och enkelt för individen är viktiga faktorer för en fungerande avfallshantering och en

utveckling där avfallsmängderna minskar.

 - Producentansvaret fungerar inte fullt ut. Ett syfte var att driva producenterna mot mindremiljöfarliga, materialförbrukande produkter, menar Per-Anders Hjort Vd SITA i England. - Jag tror att medborgarna vill känna att deras slit med källsortering gör skillnad, säger

Weine Wiqvist vd Avfall Sverige . Därför är det viktigt med återkoppling om nyttan. Det behövs därför en huvudman för allt hushållsavfall. Mest lämplig är kommunen. På sikt behövs en mer hållbar materialhantering,

-         Den avfallsmängd som inte går att återvinna måste minimeras detta måste man ta hänsyn till redan vid produktion. Både kommuner, konsumenter och privata aktörer har viktiga roller i den framtida avfallshanteringen, säger Elisabet Falemo centerpartiet. Hon ville att det skulle gå lättare att återvinna till exempel vispar.

Det blev mest intressant när vi kom in på klimatmärkning och att priset på transporten av varan framgå tydligare för konsumenter och vikten av att dricka kranvatten istället för importerat flaskvatten. Bli snålare helt enkelt för miljöns skull.

http://www.e24.se/dynamiskt/politik/did_16106626.asp


Grått i Visby men intressant start

Min morgon i Visby började med att jag fick veta att jag blivit utnämnd av http://www.foretagarna.se till en av den Riksdagsledamot som tagit mest initiativ för småföretagarna. Det var ju smickrande, hoppas bara att den borgerliga regningen lyssnar på mina förslag om infrastruktur, IT, mindre krångel (som de påstår att de ska göra men istället gör tvärtom) Så jag sprang in till min vän och kollega Carina Ohlsson för att berätta nyheten för henne. Hon blev också glad men var upprörd över att Andreas Carlgren försöker påskina at socialdemokratiska regeringen inte gjort något för Östersjön.

-         Men de har ju varit emot alla våra satsningar och osams inom alliansen om grönskatteväxlingen, om koldioxidutsläpp och om vi ska gå före de andra länderna eller vara medlemåttor. Dessutom vill de ha med oss i opposition nu när de vill höja bensinskatten, säger Caina, är det inte typiskt?

 

Sedan tog vi en uppfriskande promenad på 30 min i regnet ner till Högskolan i Visby


Alltid något Carlgren

För mig är Almedalsveckan en naturlig del i mitt politiska uppdrag. Det är både intressant, givande och kul.  Jag gillar detta otvungna och informella sätt att diskutera och inspireras om samhällsfrågor. Den för med sig många fruktbara kontakter med förtroendevalda politiker från olika nivåer, företag, föreningar, journalister, samhällsintresserade människor m.m.
Antalet seminarier har tiodubblats under de senaste åren. I år deltar 200 arrangörer, 25 fler än tidigare toppåret 2006. Under veckan pågår 462 olika aktiviteter. Det blir både företag, föreningar, Riksdagsledamöter, kommunpolitiker och regionpolitiker som debatterar rättvisa, solidaritet, vård, omsorg, tillväxt och sysselsättning. Men det finns de som kallar detta för Lobbyisternas Mecka. Det kan ligga något i det.

 Olof Palme höll tal i Almedalen i slutet av 60-talet.  Efter några år var det fler och fler partiledare som hängde på. Almedalstalen utvecklades så småningom till en Almedalsvecka.
1982 ordnade socialdemokraternas ekonomiska seminarium det var också då som Palme slog publikrekord med 5000 åskådare och sedan dess har veckan utvecklats allt mer. Från mitten av 90-talet har även andra aktörer förutom de politiska partierna valt att förlägga seminarier under Almedalsveckan. Det är både trevligt och lärorikt men alla bör vara medvetna om "lobby" faktorn, om det nu är något negativt, jag vet inte.
I år inleder miljöminister Andreas Carlgren och han beskriver också i DN  idag hur han ska använda havsmiljöpengarna som avsattes i vårpropositionen och som Riksdagen redan fattat beslut om.
Några nya pengar kom han inte med, det är synd för det behövs en offensiv för östersjön. Men det är bra att han försöker visa handlingskraft och det är bra att miljön står i fokus.
Alltid något...

tre taggade tjejer i Vansbro

tre taggade tjejer
Just innan start, Lotta och Maria var fantastiska

Japp, jag gjorde det

 

På en timme och en minut simmade jag de 3000 metrarna i 17 gradit vatten i Vansbro.

En skön känsla efteråt trots att det regnade och var 13 grader i luften när jag gick upp ur vattnet. Inför ett motionslopp är det alltid en viss anspänning och i år när vi skulle ge oss på långa Vansbro kändes det extra pirrigt. Men det gick utmärkt, kändes knappt kallt, det är nu efteråt när jag sitter på tåget som jag känner mig frusen. Borde kanske ha simmat lite fortare eftersom jag inte var helt slut efteråt. Men det var inte så lätt att veta hur loppet skulle läggas upp och hur trött jag skulle bli. Om jag simmar nästa är ska jag klara det under en timme!


Min Almedalsvecka börjar på ett helt annat ställe den här gången.

Jag startar med  vansbrosimningen som är 3000 meter, 2000 m i Vanån och 1000 m i Västerdalälven.
Det blir första gången jag simmar den långa sträckan, tidigare har jag klarat av Tjejvansbro.
vansbro
Just nu är det 16 grader i luften och 17 grader i vattnet i Vansbro. Därför har jag införskaffat en våtdräkt men jag kommer nog att vara ganska frusen när jag anländer Visby på söndagskvällen.
Men sedan blir det mingel, samtal, debatt om köns och klasskamp, klimat och   miljö , krig och klirr i statskassan för hela slanten.
Jag rekommenderar S-kvinnornas arrangemang, Socialdemokraternas ekonomiska seminarium samt Arenagruppens semiarie på måndagen som ställer frågan ?hur bemöter vi högerpopulismen?? Bakgrunden är att 4,1 procent av LO-medlemmarna röstade på sverigedemokraterna i senaste valet, att sd skulle ha tagit plats i riksdagen om hela svenska folket röstade som medlemmarna i LO. Det är slut med att ducka för ett svårt och obehagligt problem säger Anders Ferbe

Givetvis rekommenderar jag veckans höjdpunkt med Mona Sahlins tal på måndagskvällen, det kommer att bli jätte bra.  
LO i Almedalen
s i Almedalenaip.nu
s-kvinnor i Almedalen

Dags för Almedalsveckan, det ska bli kul

Det är både intressant, givande och kul.  Men det är klart att en viss oro känner jag inför att det blir mer och mer lobbyister och kapitalstarka krafter som vill ta över agendan. Det vore synd eftersom jag gillar detta otvungna och informella sätt att diskutera och inspireras om samhällsfrågor. Snart dags för min 15 vistelse på Gotland i samband med politiker veckan eller Almedalsveckan som den kallas, den kan också kallas Palmedalsveckan eftersom det var Olof Palme som startade traditionen.

Jag kommer att finnas där, delta på flera seminerier, debattera och träffa samhällsintresserade män och kvinnor från alla delar av landet och resten av världen.

Naturligtvis ska jag blogga om mina intryck

alla är inte där


Bara början på ökade klyftornas politik

Vad skulle vi förvänta oss när den borgerliga regeringen hela tiden haft som mål at försämra arbetslöshetsförsäkringen. Nu står det klart att a-kasseavgiften måste höjas ytterligare. Eftersom 263.000 personer lämnat a-kassorna sedan i höstas, då högerregeringen införde dyrare avgifter och lägre ersättning i kombination med ändrade villkor för att få a-kassa.

svd


De har förstört mycket redan
1. Medlemsavgifterna höjdes kraftigt vid årsskiftet Genom en ny avgift, Förhöjd finansieringsavgift ska a-kassorna under 2007 betala in ytterligare 10 miljarder till staten. Därefter måste a-kassorna höja medlemsavgifterna med 150-300 kronor per månad.  
2. Arbetsvillkoret har skärptsFör att uppfylla ett arbetsvillkor ska den sökande ha arbetat i 6 månader. Enligt huvudregeln ska en månad innehålla minst 80 timmars arbete för att arbete ska räknas i ett arbetsvillkor. Enligt det alternativa arbetsvillkoret ska arbete ha utförts minst 480 timmar under 6 sammanhängande månader. Varje månad måste numera innehålla minst 50 timmars arbete. 
3. Beräkningen av ersättningen ändrades Arbetslöshetsersättningen baseras numera på de 12 senaste månaderna innan arbetslösheten. Alla månader inom tolvmånadersperioden ska ingå i beräkningen, även månader utan arbete. 
4. Den överhoppningsbara tiden har förkortats Beräkningen av den överhoppningsbara tiden har sänkts från 7 till 5 år. 
5. Ny ersättningsnivå vid ny ersättningsperiod  En ny regel har införts som gäller den som under en löpande ersättningsperiod med a-kasseersättning kvalificerat sig för ytterligare en ersättningsperiod. Regeln innebär att, om det är till fördel för den sökande, får den sökande behålla inkomstunderlaget från den tidigare perioden och att ersättningsperioden i den nya perioden då blir 65 procent.  
6. Den förhöjda ersättningen togs bort Den högsta ersättningen har sänkts från 730 till 680 kronor per dag. Ersättningen har tidigare kunnat betalas ut under de första 100 dagarna. Sänkningen gällde även för aktivitetsstöd.  7. Studerandevillkoret togs bort Möjligheten att få arbetslöshetsersättning grundad på studier togs bort. Detta gäller även för dem som börjat studera under tid i aktivitetsgarantin.  
8. Ersättningsnivåerna sänktes den 5 mars
·        Dag 1-200 är ersättningsnivån 80 procent
.·        Dag 201-300 är ersättningsnivån 70 procent.
·        Efter dag 300 är ersättningsnivån 65 procent.
·        Föräldrar som har barn under 18 år den dag som den 300:e ersättningsdagen infaller får 70 procent till och med dag 450.
·        Sänkningen till 70 procent påverkar ersättning som baseras på en lön under 21 371 kronor i månaden.
·        Sänkningen till 65 procent påverkar ersättning som baseras på en lön under 23 015 kronor i månaden.
 ·        Sänkningen gäller även dem som har aktivitetsstöd.  
9. Möjligheten att begränsa arbetssökande togs bort den 2 juliAtt under de första 100 dagarna i en arbetslöshetsperiod begränsa sitt arbetssökande till egna yrket och till sitt närområde tas bort.  
10. Möjligheten att förlänga ersättningsperioden med 300 dagar tas bort Längsta period att kunna få arbetslöshetsersättning blir 300 dagar. Om man är förälder till barn under 18 år, då man får den 300:e ersättningsdagen, kan man få ytterligare 150 ersättningsdagar. Kompensationsnivån är då 70 procent.  
11. Arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd räknas ihop Detta innebär att ersättningsperioden blir sammanlagt 300 dagar eller 450 dagar med aktivitetsstöd och arbetslöshetsersättning.  
12. Bisyssla 12 månader vid sidan av heltidsarbete För att få extraarbete godkänt som bisyssla kommer att krävas att bisysslan utförs 12 månader vid sidan av heltidsarbete.  
13. Starkare incitament till återhållsamhet i lönebildningen har aviserats I vårpropositionen skriver regeringen: De förändringar av finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen som infördes 2007 förbättrade incitamenten till återhållsamhet i lönebildningen. Regeringen avser att stärka dessa incitament ytterligare.  
14. Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring Regeringen avser att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. En enmansutredare har fått i uppdrag att se över en sådan konstruktion.  
15. Snabbare nedtrappning av arbetslöshetsförsäkringen för ungdomar Regeringen inför en så kallad jobbgaranti för ungdomar från och med den 1 december 2007. Målgruppen är ungdomar i åldersgruppen 16-24 år som varit arbetssökande längre tid än tre månader.  
·        Ersättningen för ungdomar som har kvalificerat sig för arbetslöshetsersättning trappas ner snabbare och sänks från 80 till 70 procent efter 100 ersättningsdagar.
·        Efter ytterligare 100 ersättningsdagar sänks ersättningen till 65 procent.
·        För föräldrar i åldersgruppen sänks ersättningen till 70 procent efter 200 ersättningsdagar.
·        Övriga deltagare i jobbgarantin i åldern 18-24 år och som inte är berättigade till arbetslöshetsersättning får en utvecklingsersättning i nivå med 1 050 kronor respektive 2 525 kronor per månad.  

Ändå är detta bara början på de ökade klyftornas politik

Facket i sommarland besökte Skövde

facket i sommarland
Jag mötte "Facket i Sommarland" på commerse i Skövde, dvs. fackligt aktiva som är ute för att informera om villkoren på arbetsmarknaden.
- Vårt arbete med sommarjobbande ungdomar är viktigt eftersom vi på så sätt kan förbättra situationen för en grupp som är extra utsatta på arbetsmarknaden, Carina Pettersson som är vice ordförande i Handels avdelning 14. Frågor om anställningsbevis och semesterersättning är viktiga.

De vanligaste frågorna rör lönesättning men också arbetsmiljö och arbetstider.

- För oss har det alltid handlat om att sprida information och förhindra mindre nogräknade arbetsgivare att utnyttja ungdomar. Det är viktigt att ungdomar får en bra start i arbetslivet, säger Carina

LOs hjälptelefon 020-56 00 56 är bemannad alla vardagar kl. 8-18, året runt och man kan även e-posta sina frågor via ett webbformulär på www.lo.se/ung. Från den 3 maj och till den 31 augusti brukar behovet öka. Då förstärks hjälptelefonen med ett gäng unga fackligt aktiva tjejer och killar så att man kan svara alla som ringer eller mailar.


RUT är 99 år stil going strong

Idag när jag praktiserade på äldreboendet, servicehuset Bagaren i Skövde träffade jag Rut som är 99 år. Tänkte på det när jag såg att Alice dött hon som var primadonna. Rut har aldrig varit en primadonna men en hjältinna. Hon har arbetat inom äldrevården eller som hon själv sa fattigvården som det hette på 40-talet. Hon berättade om hur hon jobbat på lasarettet i Lidköping och från 1948 på ålderdomshem/fattigvården i Örslösa. 1961 byggdes ett nytt ålderdomshem med namnet Lugnet i Örslösa. Då blev Rut föreståndare där. Nu blir hon själv omhändertagen och uppskattar personalen väldigt mycket. Hon ville gärna framföra till mig att det behövdes mer personal för att de har det så stressigt. Det märkligt att den borgerliga majoriteten föredrar indragningar i äldrevården för att ha råd med 30 öre i skattesänkning. De pengarna hade behövas för kompetens och kvalitetsförstärkning i vården.
Rut

(Rut har givit mig tillåtelse att ta kort till Bloggen)

Läs mer på

Monica.nu

 


Fortfarande Full fart på Bagaren

Synd att jag inte tog stegräknare på mig i morse. Jag har gått jätte mycket, träffat många intressanta människor som vill berätta minnen, äldre som varit med om så ofantligt mycket, personal som är fantastiska Petra, Yvonne, Hanna, Matilda, Jan, Amanda, Lotta och många fler..
Just nu pågår 95-års fest i fritidslokalen, fullt med folk från när och fjärran
personal


Idag är jag på äldreboendet i servicehuset Bagaren i Skövde

Jag har bjudits in av personalen att följa med, arbeta  och få en inblick i den fina men slitsamma jobb personalen har inom äldrevården..Hittills har jag fått vara med och testa på allt det personalen gör till vardags. Duscha de äldre, hjälpa till med toalettbestyr, koka gröt, diska, damma städa och allt annat som tillhör vardagen. De äldre är jätte goa men det gäller att ha ett stort tålamod eftersom alla med rätta har olika krav på hur saker och ting ska skötas.Nu ska jag ska hjälpa till med att gå med de äldre till matsalen.
Jag kan inte förstå hur vissa partier föredrar skattesänkningar framför mer personal och resurser till  bra äldreomsorg.  

städa


 
Det är mycket lärorikt men stressigt därför hinner jag inte skriva mer nu...

Besök en restaurang i Sommarsverige med schysta villkor

 Under sommaren och semestern är det många av oss som går på restauranger och serveringar. Det är en trevligt. Men jag tycker det blir ännu trevligare om man vet att de som lagar och serverar maten, diskar och städar har schysta villkor. Att arbetsgivaren har kollektivavtal som garanterar de anställda lön och anställningsvillkor enligt avtal.  
Vi talar i olika sammanhang om konsumentmakt. Vi kan påverka sådant som pris och kvalitet på varor och tjänster genom våra val. Att avstå från att köpa en viss vara eller tjänst kan vara ett effektivt påtryckningsmedel. Men det valet bör också gälla på vilket sätt varan eller tjänsten tillverkas eller erbjuds oss konsumenter. Vi reagerar med rätta mot omänskliga arbetsförhållanden i fattiga länder. Även om det givetvis ser annorlunda ut i Sverige borde det vara självklart att reagera mot och kritisera dåliga anställningsförhållanden också i vårt land. Så här bra uttrycker Hotell- och Restaurangfacket det: ?
Ingen ska få komma undan med lönedumpning eller att behandla sin personal illa. Ingen ska heller få komma undan med osund konkurrens, genom att vägra att teckna avtal, kapa lönekostnader, och kunna hålla mycket lägre priser.?
  
Det är inte bara personalen som far illa när arbetsgivaren är oseriös. Också de seriösa företagen, och det är de flesta, drabbas. Konkurrensvillkoren blir orättvisa. På
hotell och restaurangfackets hemsida finns en sammanställning över näringsställen som har kollektivavtal.

RSS 2.0