Politik är att vilja, politik gör skillnad

Det är klart att det går att göra något åt jobbkrisen, om viljan finns

Visst det går att påstå att inget kan göras och att det är någon annans fel att arbetslösheten ökar. Det går till och med att försöka påstå att det är ansvarstagande att inte gasa i lågkonjunktur. Men hur länge?

Regeringen borde ha satsat mellan 15 och 25 miljarder kronor redan 2009 för att stimulera den svenska ekonomin" säger Lars Calmfors och hävdar också att: "det är först nu som alliansregeringens arbetsmarknadspolitik prövas på allvar. Problemen med den är att den utformades för en helt annan situation. Nu ska politiken möta helt andra problem - en snabb ökning av den konjunkturella arbetslösheten. Precis som i början av 1990- talet improviserar man då fram åtgärder"

Även LOs chefsekonom menar att det måste satsas mer, inte mindre, på aktiva åtgärder och använda finanspolitiken som det instrument det är tänkt. " En tillfälligt mer expansiv finanspolitik är helt nödvändig för att säkra hållbara offentliga finanser på sikt. Massarbetslöshet riskerar annars att leda till varaktig utslagning av arbetskraft och ett lägre arbetsutbud efter krisen" enligt Lena Westerlund.

Enligt dagensarena är kraven på Mona Sahlin stora och jag håller med. Det är nu i kristider som vi kan visa att politik gör skillnad och att vi faktiskt vill göra någonting. Inte bara, som den borgerliga regeringen gör, skylla på att det inte går att göra något och att det är någon annans fel.

Vi måste fortsätta visa våra förslag om fler jobb och en rättvis skattepolitik.

Vi har chansen redan i morgon på vår favoritdag.

Politik är att vilja


Jobben går före skattesäkningar


Idag presenterar socialdemokraterna en budget som ger 100 000 möjligheter till jobb och utbildning. Alla ska kunna växa efter egen kraft, och att ta ansvar för det gemensamma. Det handlar om ett Sverige där alla ges chansen att forma sitt liv. Vårt mål - full sysselsättning - är grunden för det Sverige vi tror vinner framgång. Därför sviker vi inte arbetslinjen, vi sätter jobben först. Jag kommer att vara på vuxenutbildningen i Skövde för att presentera våra alternativ. Jag har bjudit med mig människor som kan berätta hur otrygghetschocken slagit mot dem i form av varsel, osäkra anställningar, lägre a-kassa och att även de med jobb håller hårt i plånboken.


Den globala krisen har slagit mot Sverige. Men inte hårdare än mot andra länder i Europa. Ändå stiger arbetslösheten snabbare i Sverige. Arbetslösheten ökar nästan dubbelt så mycket här som i EU. Sverige har näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa.


I juni i år lämnar en ungdomskull lika stor som fyrtiotalisterna gymnasiet. De tar studenten mitt i lågkonjunktur. Regeringen väljer att sänka skatten med lånade pengar istället. Är det inte bättre att investera i Komvux, KY och högskola och att öka högskolornas sommarkurser redan i sommar?


Unga saknar ofta erfarenheten och de kontakterna som krävs för att få jobb. För att ge alla unga chansen ger vi kommuner och landsting möjlighet att skapa 90 000 sommarjobb. Vårt ungdomsprogram innehåller utökad möjlighet till praktik på högskolan, lärlingsplatser för långtidsarbetslösa och ett första jobbet-avdrag som är skatterabatt till de som anställer en långtidsarbetslös ungdom.


Jobbkrisen slår hårt mot byggandet. Här finns stor potential och möjlighet att skapa tusentals jobb och gör Sverige klimatsmart. Ett utvidgat ROT-avdrag gör detta. Avdraget ska rikta sig mot småhus, flerfamiljshus, enskilda fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Det är att ta ansvar för Sverige.

Sverige ska tillbaka till överskott i de offentliga finanserna. Vi sätter jobben före skattesänkningarna.


Läs gärna Leif Pagrotsky i GP om att regeringen förstärkt krisen med sin politik

Och Mona Sahlin och Thomas Östros i DN och oppositionens gemensamma artikel i svd


Unga människor behöver fler chanser


Antalet unga förtidspensionärer aldrig vart högre enligt DN. Det är oerhört alvarligt och märkligt eftersom de borgerliga partierna gjorde ett jätte grej av utanförskapet i valrörelsen. Många väljare trodde nog att den nya regeringen skulle infria några fler vallöften än skattesänkningar. Men när det gäller att bekämpa arbetslöshet och utanförskap står regeringen handfallen (eller vill inte göra något)

veronica Palm skriver på sin blogg: Människor med mer än tjugo år kvar på arbetsmarknaden ställs helt utanför. När vi dessutom är mitt inne i den djupaste lågkonjunktur så är risken än större att en stor grupp människor hamnar i permanent utanförskap. Det är helt ovärdigt ett välfärdssamhälle.
det som behövs är att
1. Att den sjuke får aktivt stöd och individanpassad rehabilitering.
2. Att arbetsgivaren ges stöd att anställa också människor med lång sjukfrånvaro.
3. Att den sjuke kan känna en trygghet i sin försörjning för att orka och våga omställning till arbete.

TCO:s granskring

nyfriskjobb.

 regeringen,

Rehabiliteringskedja,

sjukförsäkring,

Sjukskrivning,


Kan en kvinna bli statsminister?


Först skrattar jag åt Reinfeldts lögner om att han saknar Persson. Han saknar inte honom för en bråkdelssekund, var min reaktion. Men sedan påminde min Facebooks kompis Sofia Erlandsson mig om att Reinfeldt förmodligen är rädd för Mona Sahlin eftersom han längtar tillbaks till tiden med Persson.
Det finns nog många politiska motståndare som är rädda för vår partiordförande eftersom hon är den med längst erfarenhet och bredd av alla. Det är väl därför de jobbat så hårt för att få igång denna Mosa-Mona kampanj som nu pågår. Den kampanjen skrev PM Nilsson om redan förra sommaren att den skulle komma.
Många starka högerkrafter har jobbat hårt för detta och sedan får de möjlighet att sitta i TV sofforna och bekräfta det som sker.

Visst ska Mona bli statminister trots att det är tufft just nu och trots att kvinnor granskas hårdare av såväl män som kvinnor. Vår politik står för rättvisa och fler jobb. Deras politik står för större skillnader (det ska ju löna sig och arbeta som ni hört av dem tusen ggr), de står också handfallna nu när jobbkrisen är över oss. Det skulle vi aldrig ha gjort. Dessutom ska vi inte bara ge Mona goda råd om vad hon ska göra. Valsegern ligger i varje socialdemokrats eget ansvar. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Vad kan du själv göra?


Borgarna gör en fuling


Visst är det som Henrik Brors skriver på DN att det beror inte på att regeringen kan hantera budget särskilt skickligt. Utan mer att de lyckas med konststycket att ge sken av att man tar ansvar. Inget kan ju vara mer fel, men så länge folk tror det så kan regeringen tro att de lyckas. Varför är de då duktigare på att paketera sitt budskap på ett häftigt sätt? Förmodligen för att ingen granskar dem. Att de tvingas höja anslaget till passivt arbetslöshetsunderstöd med 10 miljarder och påstå att det är aktiv arbetsmarknadspolitik är en sak. Men att ingen granskar det är märkligt. Att de påstår att de höjer anslagen till kommuner och landsting är en sak. Men att ingen ifrågasätter att det anslaget redan ätits upp av de övervältade kostnaderna för ökat passivt försörjningsstöd (det ökar ju eftersom borgarna sabbat a-kassan). Att de tvingar kommunerna betala vara med att betala den statliga infrastrukturen låter tjusigt när de säger att det är frivilligt. Att ingen granskar att kommunerna med sina försämrade ekonomier ska ta från skolluncherna, äldreomsorgen eller förskolan för att inte komma sist ner på prioriteringslistan kommer sällan fram. Men det kommer inte att hålla i längden


Nu utser jag veckans hjältar


Efter en mycket händelserik vecka med många spännande möten, debatter, förhandlingar och besök har mitt hjärta ändå stannat kvar på Asko.

Veckans hjältar är för mig metallarna på Asko i Jung. Företaget har 250 anställda och tillverkar tvättmaskiner och diskmaskiner. Varför metallarna där har blivit förebilder är för att de gör ett fantastiskt demokratiarbete just nu och drillar alla medlemmar att engagera sig i EU-valet. De ordnar kurser, de tar debatter, de delar ut flygblad och tar ett mycket stort ansvar för att fler ska rösta i EU- valet. Jag är djupt imponerad över de som tar saken i egna händer och inte bara väntar på att någon annan ska göra det.

Stå på er!!!










Fint besök av Västerhöjdselever



Kul för mig att få visa runt intresserade Skövde elever

Bra att nedgången kommer nu, för då får vi jobba hårdare innan valet


Det har varit mycket negativa skriverier om oss. Och många upplever att det är tungt.

Men det är bara att jobba vidare och se det som en utmaning att ta tillbaka eventuella förlorade röster. Och det är valet som gäller, inte alla dessa mätningar som görs i tid och otid.

Vi har haft fantastiska bra möten under våren på alla distriktskongresser och på det stora mötet i Västerås i februari. Vi har mött många människor på arbetsplatser och vi har lagt en mängd bra förslag för att komma ur jobbkrisen och minska klyftorna. Vi ska inte behöva tappa modet bara för att media inte granskar regeringen utan oss i stället. Det är inte konstigt att många inte tycker att vi syns. Men det får vi ändra på nu med gemensamma krafter.

Stå på er, annars gör någon annan det


miljöanpassa bostäderna - gemensam politik s,v och mp

Allt för många vet inte om vilka förslag socialdemokraterna lägger i Riksdagen

I två års tid har vi socialdemokrater lagt förslag på åtgärder i Riksdagen förslag om hur klyftorna kan minskas, förslag på en a-kassa värd namnen, förslag på bilskrotningspremie, och hur vi ska sätta jobben först med hjälp av investeringar för framtiden.

Många av dessa förslag går obemärkt förbi eftersom de blir nedröstade i Riksdagen. Vi skickar pressmeddelande men förslagen passar inte in i media bilden om att sossarna inte har någon egen politik därför publiceras de inte. Vi skriver om det på bloggar och hemsidor men allt för få läser.

Det senaste exemplet är de förslag på ROT-avdrag som vi lagt och återupprepat i Riksdagen vid ett flertal tillfällen utan att folk känner till dem.

Vi socialdemokrater vill investera Sverige ur krisen genom gröna jobb, miljöförbättrande åtgärder, infrastruktur, utbildning, trygghet och framtidstro. Gröna jobb betyder dels att vi lagt förslag i Riksdagen om miljöförbättrande åtgärder, i energieffektivitet, om skrotningspremie på bilar. Det handlar om att ROT-avdrag även ska gälla i bostadsrätt och hyresrätter och inte som den borgerliga regeringen gjort att det bara ska gälla för de med villor. Det finns enorma behov inom miljonprogrammen som ger dels många byggnadsarbetarjobb, moderniserar för de boende och ger nödvändiga miljöförbättringar. Jag fick frågor om dem i min egen lokaltidning Sla och förstår att folk inte känner till vår massiva politik för jobben och klimat.

Därför är det bra att s, v och mp gör gemensam sak om skriver om ROT-avdraget på DN debatt

Jag noterar också att byggnads tycker att det är en nödvändig åtgärd för jobbens skull.

Dessutom har sabo efterlyst en sådan åtgärd från regeingen


När ska regeringen ta ansvar för de drabbade?


Regeringen påstod att de kunde skapa jobb genom att göra de arbetslösa fattigare. Nu visar det sig att de red på en högkonjunktur och nu står de handfallna efter att ha slarvat bort de goda åren med gigantiska skattesänkningar.

Volvo varslar 1543 anställda om uppsägning från sina jobb i Göteborg, Umeå, Eskilstuna, Hallsberg, Braås, Vara, Skövde och Köping.

Som Skövdebo tar jag chockbeskedet som ett tydligt tecken på att regeringen lämnar de drabbade i sticket.

Den globala krisen slår hårt mot svensk exportindustri. Varje ansvarsfull regering borde agera för att dämpa konsekvenserna av krisen och investera för framtiden. Sverige måste investera i spetskompetensutbildning, forskning och utveckling, framtidsprogram för branschen med mera. När konjunkturen vänder ska Sverige stå starkt.


Den borgerliga regeringen har sabbat  a-kassan, den måste stärkas igen. Krisen är global men försämringen av a-kassan är borgerlig politik. Nu tvingas vanliga löntagare leva på en a-kassa som ger en bråkdel av den tidigare lönen, om man överhuvudtaget får någon ersättning. Dessutom får man höjd skatt om man drabbas av arbetslöshet

Nu tvingas den borgerliga regeringen att de höja anslagen till arbetslöshetsunderstöden med 10 miljarder. Det hade varit bättre att satsa på utbildningar och framtidstro


nlt

Radio Skaraborg

aftonbladet

gt

dn

svd


Kan det finnas någon bättre anledning att skriva på facebook och twitter än detta?



Just nu läser jag i många tidningar att vi Riksdagsledamöter skriver fel saker på twitter och på facebook. Antingen skrivs det om att vi är för personliga, det påstås att folk inte vill veta att vi åker tåg, går till gymmet eller köper skor.

Eller också får vi ta del av det rak motsatta nämligen att vi skriver för mycket politik med motiveringen, folk vet ju redan att du är arg på regeringen.

Men när jag får kommentarer på facebook i stil med det jag just fick av Jörgen Kjellkvist så inser jag att det är bara att fortsätta med både politiska och mer personliga kommentarer. Eller vad tycker ni?


Så här skriver Jörgen Kjellkvist. "jag trodde du skulle komma och tala för oss If Metallare i avd 27 och 28. Men det var Olle Ludvigsson och Anders Ferbe som kom de var nästan lika bra.

Jag gör så mycket jag kan för vi ska få ett rödare Sverige och EU. Jag tackar för att allt du skriver här på facebook. Jag läser dina kommentarer och kollar dina länkar. Har användning av det i mitt fackliga arbete som handledare"


Bättre andledning att fortsätta kan jag inte få


Jobbkris och regeringen är handfallen, jag skriver en interpellation

Sverige har gått in i en jobbkris.  Arbetslösheten stiger och de offentliga finanserna tar stryk.

Men politik är att vilja, det går att vända jobbkrisen till framtidstro. Ett eget arbete är en förutsättning för personlig utveckling, gemenskap och frihet att forma sitt eget liv. Arbetslöshet är ett enormt slöseri - både med mänskliga resurser och skattebetalarnas pengar.

Jobbkrisen måste mötas med aktivitet och beslut - för fler jobb, för bättre jobb och för gröna jobb. Sverige ska konkurrera med kunskap - inte med låga löner. Nu behövs investeringar i forskning och utbildning. Arbetslösa måste få möjlighet att utveckla sitt kunnande. Nu behövs investeringar i infrastruktur och klimatsmart teknik. Det skapar jobb och utveckling. Nu behövs investeringar för bättre arbetsvillkor.

Varför målar regeringen allt så nattsvart? Varför påstår de att de inget kan göra och skyller allt på utlandet? Det vill jag ta reda på och har nu skrivit en interpellation till statsministern om deras svikna löften. För det kunde väl inte vara så att deras löften bars kulle gälla i högkonjunktur? Det är i de svåra stunderna politiken prövas på riktigt. Att styra ett land när allt går bra är väl ingen konst (om man inte slarvar bort pengarna förstås)


Inte så illa som jag befarat


Efter detta massiva drev som vi inom arbetarrörelsen upplevt den senaste månaden hade jag befarat det värsta. Det blev jag glatt överraskad när jag tog del av dagen opoinonsmätningar.

Blir det inte sämre resultat än så i dessa värsta stunder som vi upplevt. Ja få kan vi socialdemokrater se framtiden an med tillförsikt. Jag känner att det vänder snart.

Med en passiv regering som inte vill göra (påstår sig inte kan göra) något åt den massarbetslöshet som väntar. De ökade klyftorna som skakar om den Svenska trygghetsmodellen i grundvalarna. Det gör att människor i gemen kommer att ty sig till oss igen. Eftersom Sverige kan betydligt bättre än detta

svd

dn

aftonbladet

expressen


Stefan Löfvén gäst hos socialdemokraterna i Skaraborg

Metalls ordförande uppmanar alla inom arbetarrörelsen att räta på ryggen.

-         Sträck på er, vi socialdemokrater har lagt en mängd förslag om hur vi ska kunna mildra krisen. Utbildningsplatser, ungdomssatsningar, omställningsutbildningar, spetskompetens, trygghet för de arbetslösa, gröna investeringar, satsningar på kommuner och landsting. Listan kan göras hur lång som helst på åtgärder som socialdemokraterna lagt i Riksdagen och blivit nedröstade av den borgerliga majoriteten. Allt enligt Löfvén som också skickar med uppmaningen att hålla ihop. Samlade vi stå - söndrade vi falla!

Det är bara att hålla med. Det finns bara en avgång vi är kräva och det är på Fredrik Reinfeldt


Stefan Löven och Linda Henricsson


Urban är på hugget på Skaraborgs socialdemokraters distriktskongress


Vad vill socialdemokraterna?


Jag får ibland frågan om vad vi socialdemokrater driver för frågor. I den frågan ligger naturligtvis en kritik över att vi syns för lite. Men de som läser den här bloggen ska aldrig behöva tveka på vad vi vill.

Vi vill tillbaka till ett mer rättvist, solidarisk land där jobben alltid prioriteras.

Den 7 juni kan vi alla rösta för ett mer rättvist, solidariskt och miljövänligt Europa. Idag styr borgerliga partier EU och det är inte bra för tryggheten och jobben.

Precis samma sak är det i Sverige. Den borgerliga regeringen har valt att låna till sänkta skatter i stället för att mildra jobbkrisen. Nu tvingas de höja anslaget med 10 miljarder till arbetsmarknadsunderstöd. Det hade varit bättre att i tid inse att krisen, satsa på kommunerna, på yrkesutbildningar och högskolan.

Vi socialdemokrater vill investera Sverige ur krisen genom gröna jobb, miljöförbättrande åtgärder, infrastruktur, utbildning, trygghet och framtidstro.

Sverige kan bättre

För oss socialdemokrater är jobben alltid den viktigaste frågan. När det fattas beslut om utbildning för tillväxt då investerar en socialdemokrat i människors mod och kunskap - det gäller både i Sverige och i Europa.


Den tredje makten

Numera vet vi svart på vitt att medierna har skrivit negativt om Mona Sahlin och positivt om Fredrik Reinfeldt. För mig var det ingen överraskning och jag har också sett hur dessa negativa skriverier hänger ihop med sämre siffror i opinionsmätningar. Att media har stor makt vet de allra flesta och det borde också leda till eftertanke. Det är inte så konstigt att media granskar oss socialdemokrater hårdare, det gör vi själva också. Jag tror att det hänger ihop med att vi styrt Sverige så länge, så det går av gammal vana. Tidigare var det bra, att media granskar makten, det var bra att vi själva alltid var självkritiska. Det förbättrade politiken och vidgade den demokratiska debatten.

Men nu när både media och vi själva fortsatt i samma hjulspår, så blir det en förödande maktförskjutning där den Borgerliga regeringen kan påstå i stort sett vad som helst utan att kritisk granskas. De kan koppla av och avfärda vår kritik med att vi bara klankar ned på dem utan att ha egna idéer. När vi lägger fram förslag på åtgärder, vilket vi gjort i stort sett dagligen i Riksdagen sedan vi förlorade valet. Så får ingen veta det eftersom det speglas väldigt lite i media.
Vi socialdemokrater måste helt enkelt bli bättre på att berätta om vår politik


Dagens Arena

ekot


Är det dags för eftertanke Anders Borg?

Vad sa Anders Borg för  ett år sedan när vi påpekade att det kunde bli sämre tider?
Jo han säger att INGEN delar svartmålarnas depressionsfaror.

15 april 2008

I en riksdagsdebatt avfärdar Anders Borg farhågorna om bankkris.



22 maj 2008

I en utfrågning av Finansutskottet meddelar Anders Borg att påverkan på den svenska ekonomin av finanskrisen bara varit "begränsad". Enligt regeringens samlade bedömning finns det till och med utrymme för reformer under 2009 och 2010, då regeringen strävar efter full sysselsättning. Anders Borg:

"Vi konstaterar också att effekterna på den svenska ekonomin av alltmer turbulenta finansmarknader hittills varit begränsade. Starka offentliga finanser tillsammans med en trovärdig penningpolitik dämpar utsattheten för svensk ekonomi."

"Regeringens samlade bedömning, utifrån det finanspolitiska ramverket och den aktuella prognosen i vårpropositionen för den ekonomiska utvecklingen, är att det för budgetåren 2009 och 2010 nu föreligger ett visst reformutrymme."

Underrubriker som "Full sysselsättning" och "Fler kommer i jobb" fogas till texten.

Är det dags för eftertanke nu?


Sverige halkar efter

Sverige utvecklas just nu sämre än EU-snittet. Arbetslösheten ökar fortare, framförallt för unga människor. Vi klarar helt enkelt av den internationella lågkonjunkturen sämre än andra.


Enligt regeringens ekonomiska vårproposition kommer  

•·        arbetslösheten att stiga till 11,7 procent 2011. Det innebär lika höga nivåer som under 1990-talets krisår.

•·        unga (15-24 år) och de med endast förgymnasial utbildning att drabbas hårdare av arbetslösheten än andra. .

•·        utanförskapet[1] att växa med nästan 200 000 personer mellan 2008 och 2010

•·        socialbidragen öka med mer än 50 procent mellan 2007 och 2012. Det motsvarar 5 miljarder kronor i ökade kostnader för kommunerna 2012 jämfört med 2007.

•·        tillväxten att falla kraftigt i år, med -4,2 procent.


Sverige halkar inte efter p.g.a svensk export sjunker som Anders Borg påstår.. Tvärtom, svensk export har utvecklats bättre än EU-genomsnittet under de gånga åren.


Problemet är istället att den inhemska konsumtionen kollapsar. Svenska folkets framtidstro har urholkats av försämringarna i välfärden som nu görs i Sverige. Just nu sparar svenska folket faktiskt mer än under nittiotalskrisen.


Orsaken till att Sverige klarar sig sämre än många andra länder beror i hög grad på politiska beslut som fattats av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.


Vi socialdemokrater satsar på ett finansierat krisprogram med fler än 100 000 jobb och utbildningsplatser. Vi sätter fler jobb framför stora skattesäkningar


Inte en spänn- trots stora ord


Vad menar Anders Borg om att det ska vara ordning och reda i ekonomin? Betyder det att det är viktigare att människor får passiva stöd i lågkonjunktur än att satsa på riktiga jobb?

Varför innehåller han så kallade satsningar annars bara stöd till passiva åtgärder i det som kallas ungdomsgaranti och utvecklingsgaranti (men som inte ger någon garanti till jobb trots namnet) De 10 miljarderna som Anders Borg skryter om går till a-kassa och aktivitetsstöd. Det blir noll kronor till utbildning och praktik för arbetssökande.

Av de 10  miljarder kronor går 93 procent till ökade utgifter för a-kassa och ersättningar till arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska program (aktivitetsstöd).

De återstående 7 procenten går till ökade kostnader för lönegarantier vid konkurser (totalt knappt 800 miljoner kronor).

Av de 10  miljarderna går alltså inga nya pengar till aktiv arbetsmarknadspolitik: praktikplatser och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Det innebär att regeringen inte har något förslag om mer pengar för aktiva insatser för de 220 000 personer som nu riskerar långtidsarbetslöshet.
Läs också Sture Nord på TCOs uttalande
Ska det behövas en Jobbävning för att regeringen ska förstå att de måste mildra jobbkrisen.


Regeringen tvingar de arbetslösa till passivitet


Men storslagen retorik förklarar Borg varför han ökar på AMS åtgärderna i dåliga tider.

Men egentligen leder regeringens senfärdighet till passivitet hos de arbetslösa.

Oviljan att mildra krisen i tid gör att arbetslösheten når rekordsiffror som liknar krisen under den förra borgerliga regeringens tid. Nu bedömer Borg att 12% ska vara arbetslösa och det kostar mångmiljardbelopp för staten. Det hade gått att satsa stora belopp på yrkesutbildningar och spetskompetens i stället för passiva åtgärdsprogram för de arbetslösa


Det går att kickstarta jobbskapandet (om viljan finns)


Med massiva stödprogram och investeringar i byggen och offentliga sektorn går det att vända och mildra jobbkrisen. Jag lyssnar just nu på TCO-ekonomen Roger Mörtvik.

Han menar att med kloka investeringar i byggnation av vägar och järnvägar, inventeringar i miljöförbättrande åtgärder i offentliga byggnader och i allmännyttan och med satsning på kommuner och landsting så räddas jobben. Enligt Roger Mörtvik så kostar detta visserligen pengar men dessa pengar kommer ändå att användas dels senare i lågkonjunkturen och dels på kostnaderna för massarbetslösheten.

Frågan är om regeringen verkligen vill hindra massarbetslösheten? Det kanske är bekvämt med ett kuvat folk som är oroliga för att endast få 55% i a-kasseersättning. Då kanske det känns bra att gömma sig bakom den internationella lågkonjunkturen. Varför har Sverige ha sämre socialt skydd och sämre a-kassa än många andra Europeiska länder om det är den internationella lågkonjunkturens fel?


Schlingman bryr sig inte om jobben


Lyssnade just på debatten i P1 om valet den 7 juni till EU-parlamentet.

De båda partisekreterarna Schlingman (m) och Bayland (s) debatterade om hur fler skulle använda sin rösträtt. En viktig oerhört viktig debatt eftersom så mycket är gränsöverskridande numera, då gäller det ha en skarp politik som kan hejda miljöförstöring, brottslighet och arbetslöshet. Men när debatten skulle avslutas och debatterarna skulle sammanfatta om vad som var viktigt i det kommande valet. Vad händer då? Jo Per Schlingman tar inte arbetslösheten i sin mun. Det är ytterligare ett tecken på att moderaterna sviker sitt vallöfte om att jobben är viktigast.

Ibrahim Bayland däremot lyfte fram socialdemokraternas viktigaste fråga nämligen jobben.

Kan det bli tydligare? Ska det behövas en Jobbävning för att regeringen ska förstå att de måste mildra jobbkrisen.


Dilemma


Kan inte låta bli att reflektera över den dubbel bestraffning som många råkar ut för. Jag skriver inte för att jag är bitter utan ser mer det komiska i att vad än politiker gör så är det fel, enligt vissa.

Det gäller även andra i samhället men eftersom jag är politiker så kan jag lätt ta några exempel.


Exempel 1 (som är aktuellt i dagarna)

Påståendet: Politiker går bara på i gamla hjulspår, de vet inte ens vad Internet är!

De av oss som bloggat i många år, kan ju tycka att påståendet känns lite mossigt.

Påpekande om att det finns åtminstone 80 talet Riksdagsledamöter som bloggar regelbundet blir kallsinnigt mottaget med att detta är ett fiasko eftersom vi får för få kommentarer. Hua


Exempel 2 Politiker är lata, de skriver för få motioner detta påstående kombineras alltid med "hela listan" med de mest lata dvs de som skrivit minst motioner.

Denna sanning vänds till en annan nyhet ett halvår senare då vi får veta att antalet Riksdagsmotioner ökar nästan varje år och då kommer ofta kommentaren. - Det skrivs på tok för många onödiga motioner, till ingen nytta.

(Några av mina kollegor som skriver många motioner blev i stället listade i en särskild lista för att de inte hade några egna idéer, de skrev bara motioner ihop med andra....)


Exempel 3 Politiker tar för lite egna initiativ och syns för lite i debatterna. Några av oss har skrivit många Interpellationer för att kunna tydliggöra skillnaderna i politiken, för att få lyfta särskilt angelägna frågor och använda Riksdagens kontrollmakt på Regeringen.

Men se det är inte bra det heller eftersom då är det synd om ministrarna som måste slösa sin dyrbara tid på att gå till Riksdagen för ofta och försvara sin politik.


Exempel 4 För få politiker i Sverige syns i de sociala medierna - se bara hur Obama syntes på facebook med mera! Nu när vi är med i facebook med hundratals vänner. Att vi dessutom Twittrar om vad vi gör under dagarna kan kanske släcka nyfikenheten hos någon.

Men inte hos alla då får vi istället höra att "gör ni inget vettigt än att skriver på nätet hela dagarna"


Nåja fiasko eller ej, jag tänker fortsätta skriva motioner, lägga interpellation, blogga, twitta och följa mina vänner på facebook. Dessutom tänker jag delta på vanliga fysiska partimöten, göra arbetsplatsbesök, träffa väljare på min GREEN-kontakt och möta folk på stan i Skövde.


Visst är det spännande med lite nya media


Jag gillar både Bloggar,  Facebook och Twitter för det är ett sätt att kommunicera, berätta och kolla vad andra tycker i vissa frågor. Naturligtvis kan inte dessa sociala medier ersätta det personliga mötet och kan heller inte konkurrera (på lika villkor) med papperstidningar eller TV,  jag ser det som ett mjukt komplement. Att journalister har börjat läsa våra bloggar och följa oss på http://twixdagen.se/ är ju också kul. Men det verkar som om tidningarna känner sig hotade. Varför skulle de annars vinkla våra försök att vidga väljarkontaktera med fiasko? om twitter i svd

om kommentarer till bloggar i DN


Dags för årets påminnelse inför Blåkullafärden


När påskharen kommer med påskägg, blir det rättvisemärkt choklad i ägget


Det gäller även de påskkärringar som eventuellt tar vägen förbi innan de far till blåkulla. Jag väljer Rättvisemärkt för att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.  Det gör jag eftersom jag känner mig mer säker på att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor . Att barnarbete och diskriminering motverkas. Att demokratin och organisationsrätten främjas. Att Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt  och att miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Idag finns det ett stort utbud av Rättvisemärkt att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Rättvisemärkt vin, blommor, sportbollar, och produkter som innehåller Rättvisemärkt bomull.


Det är inte bara varsel - arbetslösheten rusar i höjden!


2600 varslade i Skövdeområdet. 13,3 % av ungdomarna är arbetslösa


Det går naturligtvis att skylla på den internationella lågkonjunkturen, men det är den borgerliga regeringen som sabbat a-kassan, ökat klyftorna och dragit ner på utbildningsmöjligheter. De människor som nu förlorar jobbet ingår i den svenska ekonomin. Att lämna dessa människor till sitt öde utan ett säkerhetsnät är att slösa med mänskliga resurser. Dessutom blir det en övervältring på kostnaderna till kommunerna.


Sverige har genomlidit kriser innan men då har vi haft ett skyddsnät som plockat upp de drabbade. Den här krisen är annorlunda. Den moderatledda regeringen har demolerat den svenska välfärden genom sänkta skatter för de med redan höga löner, man har massakrerat a-kassan vilket resulterat i att en halv miljon människor lämnat den och man har skurit ned på utbildningsplatser över hela Sverige. Att säga att man då tar ansvar och för Sverige är fulltsändigt fel. Det regeringen Reinfeldt borde ta ansvar för är den ökade klassklyftan, de ökade socialbidragen och den jobbkris som nu tagit ordentligt krafttag om Sverige.


Den borgerliga regeringen vill inte längre prata jobben och det finns moderater som menar att jobben inte är den viktigaste frågan


Vi tror på nya jobb - inte ökade klyftor mellan människor.

Jobbävning


Påskägget från regeringen var tomt, Inte en enda krona


  

Nu är den blågröna på turné och har med sig ett påskägg när de kommer ut. Vid första anblicken ser det ut som om det vore mycket godis i det ägget, det ser ju så fint ut på utsidan.

Men tyvärr visade sig påskägget vara tomt förutom en lapp med löften om att det blir pengar nästa år. Men det kommer inte att hindra varselvågen i skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Regeringen skjuter inte till en enda krona till kommunerna och landstingen 2009, och för lite åren därefter.

Bara för 2009 och 2010 är regeringens tillskott fem miljarder mindre än vad regeringens egen expertmyndighet Konjunkturinstitutet säger behövs för att motverka uppsägningar. Det motsvarar bara i år cirka 10 000 vårdbiträden, lärare och socionomer.

Det är ju nu som var tredje kommun varslar anställda i skolan.


Konjunkturinstitutet menar att det krävs 3 miljarder kronor 2009 och 9 miljarder kronor 2010 för att hålla sysselsättningen på 2008 års nivå 2010. De menar att 250 000 jobb kommer att försvinna

Vi Socialdemokrater lämnade redan förra året besked om att kommunsektorn skulle få besked om totalt minst 10 miljarder kronor mer 2009 och 2010 - vilket är tre miljarder mer än vad regeringen nu föreslår. Och inser ldet allvarliga läget om att det behövs ytterligare insatster


Är det manligt och kvinnligt?


Jag har fått frågor om drevet mot LOs ordförande Wanja Lundby Wedin verkligen har med genusperspektivet att göra. Svaret är JA . Men givetvis finns det många parametrar i ett drev.

Sakfrågorna brukar försvinna långt inne i en dimma. I det här fallet var "sakfrågan" oförsvarlig stort pensionsavtal, där inte alla kort fanns på bordet när besluten togs. Wanja har blivit rentvådd om AMF-historien, hon och resten av styrelsen blev vilseledda. Det är hela styrelsen överens om. Trots det är det Wanja som fått ta hela smällen. I det måttet är det också ett klassperspektiv eftersom direktörerna i Svensk Näringsliv inte förväntas sätta emot mot de stora bonusarna. De finns ju redan i det privata näringslivet. Där har också Wanja tagit sitt ansvar och ångrar att hon tillräckligt stark protesterat utan nöjt sig med förklaringarna hon fått.

Men sedan fortsatte drevet med alla möjliga påståenden, mer eller mindre väl underbyggda och så alla undersökningar som ska förstärka det som just har skrivits (som man ropar får man svar). Hur kommer genusperspektivet in. Jo det finns ett större krav på kvinnor än på män. Männen kan gömma sig bakom sina kritstrecksrandiga kostymer och se sådär mäktiga ut så att journalister inte vågar ställa samma frågor. Tilläggas kan att både män och kvinnor har högre krav på kvinnor än på män.

Ett annat exempel är just dagarna efter regeringsskiften då journalister fortsatte i samma stil som om det vore sosseregering ända till Fredrik Reinfeldt sa till den församlade media kåren att nu räcker det nu får ni uppföra er justare. Det gjorde han i samband med att två kvinnor, Stegö Chilo och Borelius, fick lämna regeringen. Då sa Reinfeldt att Tobias Billström inte skulle behöva avgå av samma skäl som kvinnorna och hör och häpna, då fann sig media i det och har sedan dess inte alls granskat den borgerliga regeringen lika hårt.

Nu är det egentligen läge att granska Anders Borg och alla hans olika turer, men det törs inte media, tyvärr

politikerbloggen

dn

sätter punkt

om LO-distr i svd

aftonbladet       

svd

expressen

expressen


Visst ska det bli mycket intressant att höra Wanjas första majtal?


Så fick då journalistkåren gå hem efter att ha belägrat LO-borgen i 8-10 timmar. Lite molokna över att de inte fått tugga i sig godbiten Wanja. För de ville ju så gärna att hon skulle avgå, det är ju de som i flera veckor använt sig av krigsrubriker över Wanjas misstag. Efter att ha väntat och snackat ihop sig över förfärligheterna kan jag tänka mig att några av dem knyter handen i byxficka. Några tänker nog att det ska gå att hitta några fler fel på henne så att vi kan fortsätta detta roliga gatlopp.

Jag är imponerad över att Wanja Lunby Wedin stod emot och fick förbunden med sig. Jag är lättad över att hon inte fick bära hela ansvaret för att den kapitalistiska girigheten som ätit sig in från privata bolag till AMF och delar av arbetarrörelsen. Nu väntar ett gigantiskt arbete med att återfå förtroendet efter alla turer.

Och jag ser fram emot att få höra Wanjas första majtal, det ska bli mycket intressant


politikerbloggen

dn

sätter punkt

om LO-distr i svd

aftonbladet       

svd

expressen

expressen


TV4 och politikerbloggen fortsätter drevet som duktiga idioter


Givetvis fortsätter drevet på Wanja Lundby-Wedin eftersom vargarna känner blodvittring.

Drevkarlarna drar i ett snöre och som duktiga idioter fortsätter de som vill gå högerns väg att tugga vidare på sitt byte.

Som en bricka i detta spel ställer nu TV4 och politikerbloggen frågor till oss Riksdagsledamöter om vi tycker att Wanja Lundby Wedin ska avgå.

Snart kommer Sverige att häpna över nyheten att Riksdagsledamöter tycker att LO-ordföranden ska avgå. Naturligtvis tycker de det eftersom det är en majoritet av borgare i Riksdagen. Dessutom kommer den häpnadsväckande nyheten om att så och så många socialdemokrater inte svarat och det kommer att vinklas med undertonen att antagligen svarar de inte eftersom de egentligen tycker som borgarna....

Det är tragiskt att behöva ta del av smutsen.
I själva verket har inte Riksdagsledamöterna med detta och göra men det är klart att de tycker att de har (allmänintresse bla bla). Även Statsministern tyckte för en vecka sedan att han hade med LO-medlemmarnas ordförande att göra. (undrar om han vill lägga sig i vem Svensk Näringsliv ska ha som ordförande)

Men nu när drevet går så bryr sig ingen om längre vare sig etik eller moral.

Just nu gillar jag min egen LO-ordförande Hasse Andersson (Ordförande för Västsverige) väldigt mycket. Han ser igenom drevet och vet att Vanja nu inte ifrågasätts för sina misstag utan för att hon är så stark som ordförande att hon är ett hot mot hela det borgerliga Sverige som bara väntat på att få sätta klorna i henne för att bli av med en sådan duktig företrädare


Ingen borgerlig regering om det vore val idag.



Jag sticker inte under stolen med att jag tycker att det är oroliga siffror som dagens opinionsmätning visar. Men det är ju inte så att borgarna skulle vinna valet om dessa siffror skulle stå sig som många media påstår.

Både Kristdemokraterna och centern är en lång bit under 4% spärren i en av mätningarna. Moderaterna klarar sig inte med bara folkpartiet i regeringen.

Reinfeldt har visserligen inte tagit avstånd från Sverigedemokraterna som i en av dagens mätningar når över riksdagsspärren men jag kan inte tänka mig att folkpartiet skulle gå med på att luta sig på dem.

När man tittar närmare på siffrorna visar det sig att den rödgröna alliansen har goda chanser även om det blir mycket jämt.

För oss gäller det att fokusera på sakfrågorna. Nämligen jobben, jobben och rättvisan


Halva befolkningen tycker att regeringen bör avgå


Drevet på Wanja Lunby Vedin fortsätter. Som ytterligare en drag från de krafter som ligger bakom drevet på Vanja har naturligtvis en opinionsmätning gjorts. Föga förvånade efter en vecka med krigsrubriken tycker varannan svensk att LOs ordf bör avgå. I denna undersökning har endast  262 LO-anslutna deltagit, men det spelar ingen roll för de som fått uppgiften driva drevet mot Vanja (och för de som hakar på som vanligt flockdjurs betenede) . Upplysningsvis kan det kanske vara intressant att veta att halva befolkning även vill att regeringen avgår, det har 62 opinionsmätningar på rad visat.  

Nu försvarar jag inte höga bonusar, tvärtom det är absurt det som pågår. Och det måste vara arbetarrörelsens uppgift att gå till storms mot avarterna i det kapitalistiska systemet där giriga direktörer roffar åt sig. Men det är inte LO som drivit utvecklingen däråt, det är kulturen i privata bolag som tyvärr sprider sig. Dessutom kan det kanske vara bra att känna till att det är en hel styrelse som bär ansvar. Vem ska driva drevet mot resten av styrelsen?


REGERINGEN UNDERKÄND


Inte konstigt att många är oroliga för att bli arbetslös, dels för att det är lågkonjunktur, dels för att varslen aldrig slutar, dels för att regeringen sabbat a-kassan. Det har de gjort med påståendet om att det blir fler jobb om den arbetslöse blir fattig. Verkligheten har med all önskvärd tydlighet bevisat motsatsen. När dessutom arbetsmarknadspolitiken är under all kritik med kraftiga neddragningar och minskade möjligheter till åtgärder och utbildningar fördjupas människors oro och möjligheter att ta sig tillbaks. Nu ger arbetsförmedlare regeringen underkänd i svd. Så här kan vi inte ha det.


Nu prövas politiken, och borgarna gör ingenting


I nöden prövas vännen, då prövas också om det politiska ledarskapet fungerar. Tyvärr har vi en regering som inget vill göra. De gömmer sig bakom internationell lågkonjunktur istället för att ta ansvar för sina handlingar. Det är i Sverige borgarna har sabbat a-kassan, försämrat sjukförsäkringen, dragit ner på KOMVUX och stoppat nybyggnationen. Det är i Sverige borgarna sänkt skatterna med 80 miljarder och står nu utan handlingsfrihet.

Vill de göra något för att mildra krisen, eller kan de inte eller har de bara otur?


RSS 2.0