Ingen uranbrytning

Ingen uranbrytning

Sedan moderatledaren Fredrik Reinfeldt öppnade upp för svensk uranbrytning har det funnits ett starkt hot mot Västgötabergen och andra uranrika berg i Sverige. Erfarenheterna från tidigare uranbrytning på Billingen i Ranstad är mycket negativa. Den Socialdemokratiska jobbkongressen beslutade idag att "aldrig medverka till uranbrytning i Sverige".

Konsekvenserna av uranbrytning är allt för stora både för miljön och de människor som arbetar med brytningen och anrikningen. Därför är det utmärkt att en Socialdemokratisk valseger också räddar västgötabergen från uranbrytning och därmed också grundvattnet i dess närhet.

Beslutet är en del av den omställning av energisystemet som kongressen beslutade om. Sverige ska ha en överproduktion av el för att basindustrin ska ha goda konkurrensförutsättningar. Den nya produktionen och omställningen ska ske med förnyelsebara energislag.

Vi måste istället främja de förnyelsebara energikällorna och medverkar vi till att svensk industri får ett försprång inom miljöteknikområdet.

 #jobb09


Varför dubbelbestraffning

 

 

Märkligt att det ska vara dubbelbestraffning på vår partiordförande. Eller inte så konstigt kanske. Det är många som vill sänka henne. Eftersom hon utmanar hela det borgerliga Sverige.

Men härskarteknikerna är många. Som till exempel att hon betraktas som att inte tillräckligt tydligt peka med hela handen, nästa dag är uppfattningen i media en helt annan nämligen att hon är en envåldshärskare och bestämmer för mycket. Sedan finna alla möjliga uppfattningar där emellan som ”bevisas” med lämplig undersökning

I själva verket har vi numera en partiordförande som är lyssnande, demokratisk, ideologisk, erfaren och modern. Det gillar jag

#jobb09


Mera sångchocker på jobbkongressen

 

Inte särskilt svårt att bli glad på den socialdemokraternas jobbkongressen

Inte nog med att det tas många kloka beslut om fler jobb och ordning och reda i ekonomin.

Den goda stämningen blev ännu bättre när Thomas Östros började sjunga en bergssprängartango

Mera sånt, det gillar vi..


Mona Sahlin enhälligt vald

en enig partikongress valde Mona Sahlin till partiordförande och det blev en fantastiks härlig stämning i kongresshallen, när hon stegade upp och tog emot folkets jubel. Hon passade också på att skicka med röda trådar om hur vi ska vinna valet med hjälp av erfarenhet, framtidstro och seriös politik.  Dessutom valdes Ibrahim Baylan till partisekreterare, han höll ett lysande ideologiskt tal och menade att vi vinner inte valet på vad som sker på partiexpeditionen, eller på något slags uppifrån rekommendation. Han menade istället att vi vinner valet på att vi är många, många som vågar ta fajten på arbetsplatsen, i tvättstugan, i livsmedelsaffären. Mängden människor som är beredda att göra en insats inför en valet avgör resultatet, det är folkrörelsearbete som behövs

claeskrantz

#jobb09


Jobben först – så klart

 

Arbete åt alla är en förutsättning för att bygga upp ekonomin igen. ”En ansvarsfull ekonomisk politik sätter jobben först”. Idag har Sverige ett budgetunderskott på 100 miljarder, så kan vi inte ha det sa Thomas Östros idag när han inledningstalade på ekonomidebatten. I dag lägger vi fast stora delar av partiets politik för  jobben, ekonomiska politiken, näringspolitiken och arbetsmarknadspolitiken.

Det handlar om ordning och reda på ekonomin, om framtidsprogram för de kreativa branscherna, en kompetensförsäkring för alla och att delar av arbetsförmedlingen byggs om till en kompetensförmedling.



läs gärna svd lögner, men gå inte på snacket som de påstår


http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sahlin-satter-jobben-i-centrum-1.984004

#jobb09

Greklands statsminister

2f1bf88f9736a0d2118340b1f92f4a4d.png

Greklands statsminister och EU-kommisionaren på #jobb09


Aldrig mer tappa i jobbfrågan


Nu när "Jobbkongressen". Är öppnad och temagrupperna igång känns det fint. Det mycket långa förberedelse arbetet är över, nu ska det levereras beslut, valplattform och besked.

Första beskedet från partiordföranden Mona Sahlin, var givetvis att jobben är viktigast.

Vi ska aldrig mer förlora ett val på jobben. Under de 324 dagar som är kvar till riksdagsvalet 2010 ska vinna kampen jobbfrågan mot den borgerliga arbetslöshetsalliansen.

Vi ska aldrig mer förlora initiativet i jobbfrågan. Nu viker vi inte en tum: arbete åt alla, sa hon..

Borgarnas  löften om färre arbetslösa och färre i utanförskap i själva verket blivit det motsatta, den historisk höga arbetslösheten är ett svek mot välfärden. Borgarna hade kunnat göra annorlunda, för politik är att välja. Men de valde skattesänkningar.

Nu är det bara resten kvar …

 

aftonbladet

 

dn

 

#jobb09


Speakers´ corner

Speaker corner


Nordiska Rådets Speakers corner frige Dawit Isaak

Vi här i Norden ser det som självklart att få tala fritt, säga sin mening. Yttrande frihet och mänskliga rätigheter som går hand i hand är en förutsättning för ett demokratisk öppet samhälle. Därför är det både bra, modernt och roligt att vi medlemmar i Nordiska Rådet också har infört ett speakers corner för att ytterligare fördjupa, förbättra och öppenhet. Vi politiker ska inte besluta i slutna rum, vi ska finnas ute, vara synliga och granskningsbara. Vi vill förbättra öppenheten inte försämra

Tyvärr är det inte en självklarhet på alla håll i världen.

Ett hemskt exempel på att människor inte får säga vad de vill, inte skriva vad de vill, inte granska makten ostraffat.

Den jag talar om är den svenske medborgaren Dawit Isaak. Han har suttit i fängelse i sju långa år. I 3000 dagar. Han sitter i fängelse för att regimen i Eritrea inte accepterar det fria ordet, inte accepterar mänskliga rättigheter, inte accepterar granskning. Men den eritreanska regeringen verkar inte vara särskilt intresserad av att frige en svensk journalist. Eritreas president har ett övertag. För honom är Dawit Isaak eritreansk medborgare och inget annat.

Det kan och ska vi i Sverige och Norden aldrig ställa upp på.

Vi som tar det fria ordet för givet, men som i själva verket fått kämpa för det länge, innan vi hade demokrati. Vi måste nu stå upp för yttrande friheten i hela världen.

Vi kan göra skillnad med vårt engagemang, med att inte tystna, med att skriva på protestlistor och att i alla Sammanhang lyfta frågan om fri och mänskliga rättigheter

Därför kräver jag nu frige Dawit Isaak


Mindre än ett dygn kvar …..

Tills vi får se öppningsspelet på kongressen och lyssna på en lysande, taggad pariordförande när hon öppnar den socialdemokratiska jobb-kongressen. Dessutom får vi lyssna till Jóhanna Sigurðardóttir, partiledare Samfylkingin, statsminister på Island och Jens Stoltenberg, partiledare, statsminister i Norge. Det ska bli fantastiskt

Därefter tar de öppna seminarierna vid. Seminarier som ska underlätta debatten i plena på respektive politiskt område. Ombuden och övriga intresserade har möjlighet att redan nu kompromissa ihop förslagen med partistyrelsens föredragande. Förhoppningsvis blir det färre nattdebatter om fler är överens i förväg, men det är inte säkert

Kul att de rödgröna fått ännu bättre siffror nu men det ska vi inte dra för stora växlar på ännu.

Men läs gärna om Mona Sahlin i svd


M TAPPAR JOBBFRÅGAN.

 

Moderaterna har förlorat greppet om jobbfrågan till Socialdemokraterna, enligt en Sifo-mätning har Mona Sahlin nu större förtroende än Fredrik Reinfeldt att hantera frågan om "jobb och arbetslöshet".

 Denna korta nyhet går att läsa i dagens industri (DI mån) Jag är ganska säker på att om det hade varit tvärtom hade det blivit en större nyhet, men det är ändå glädjande att vår politik äntligen når utanför Riksdagsmotionerna och kongresstexter.

En annan glädjande nyhet är att Mona Sahlins ledarstil lovordas i SVD, men det går också att läsa att Mona syns mer i media i aftonbladet. Mycket bra att vår partiledare syns, när vi om ett år tillträder den rödgröna regeringen och ministrarna är utsedda kommer dessa synas mer tillsammans med Mona Sahlin.

Över huvud taget känns det bra att starta kongressen på onsdag med sådan mediebevakning. Vi har alla chanser att komma ut med vår rättvisepolitik där vi sätter jobben först


Snart dags för sossarnas julafton

För mig är kongress det roligaste och häftigaste man kan vara med om.

Det är som julafton fast bättre. Något man längtat efter, sett fram emot och förberett en mycket lång tid. Alla rådslagsgrupper är färdiga och har levererat förslag, motionerna är som är skrivna av medlemmar runt om i landet, är inskickade och debatterade på arbetarekommuner, partidistrikt och partistyrelse, ombuden är utsedda osv

Nu packar tusentals socialdemokrater sina väskor och ska bege sig till Älvsjö utanför Stockholm. Väl framme blir det många härliga återseenden, många nya och gamla vänner träffas.

Efter Mona Sahlins öppningstal tar debatten fart. På julafton får inte alla sina önskningar uppfylla. Så är det på en kongress också. 1107 motioner ska behandlas på fem dagar. Jobben, välfärden och utbildnings- och forskningspolitiken - det är de tre kongressområden som det inkommit flest motioner till inför Jobbkongressen.  

Men även om det inte blir exakt som man tänkt sig när man plitat ned sin motion, eller skickat in synpunkter till rådslagen så blir det i alla fall bra, kanske till och med bättre när fler har fått slå sina kloka huvud ihop.

Söndagen den 1 november avslutas kongressen och då står vi rustade att ta valdebatten. Argumenten är slipade och vi åker hem för att vinna valet. Vinna för ett mer rättvist, jämställt och ansvarstagande regering.

Jag gillar kongresser, men jag gillar första maj och valrörelser också. Det här ska bli kul #jobb09


Ge kvinnorna chansen

 

I dag på S-kvinnors studiedag i Rås gård, Tranås debatterades barnfamiljers möjlighet till politiska uppdrag. En viktig debatt


S-kvinnors studiehelg på Rås gård

678dcdabf1d3d86d83b920b910b49068.png

S-kvinnors studiehelg på Rågsgård


rättvisemärkt på torget i Skövde

0-5e3cb00ca6e90dcc0ae40ca0e79d4249.png

rättvisemärkt på torget i Skövde


Nu startar vi en Palestinsk - Svensk vänskapsförening

0-321bc9dc05ea0257dce6445a81b67200.png

Nu startar vi en svensk-palestinsk parlamentarikerföreningen


Den socialdemokratiska arbetslinjen står mot den borgerliga bidragslinjen.

Socialbidragen ökar i borgarnas Sverige. 70 000 fler finns nu i utanförskap än före valet 2006.

Arbetslösheten stiger mer och snabbare i Sverige än EU:s genomsnitt och enligt regeringen blir det 12% arbetslöshet, nästa år. I Skaraborg har arbetslösheten ökat med nästan 10 000 personer det senaste året. I Skövde har över 900 personer förlorat sitt arbete. I Lidköping har över 500 personer förlorat sitt arbete osv Ungdomarna är värst drabbade.

Det har inte hjälp ett enda dugg att sänka skatterna för det rika, arbetslösheten rusar i höjden och klyftorna ökar.

Socialdemokraterna har en politik som fungerar både i bra och dåliga tiden. Som utjämnar klyftorna, som sätter jobben före passivitet och som prioriterar investeringar i jobb före lån till skattsänkningar


elever i Tidaholm

-4c7220b3064b59b0e6ee85e0cbefa4b.png

elever i Tidaholm


Varför har sossarna gått med på borgarnas skattesänkningar?

 

Frågan är berättigad och många undrar ju varför vi inte kan vrida klockan tillbaka och låtsats som om de tre åren av skattesänkningar på lånade pengar aldrig har skett.

Men det är lite mer komplicerat än så.

Tänk dig att du under har en lång tid planerat och sparat för en fest, där du ska bjuda på både mat och underhållning. Tänk dig att du har lagt upp kvällen så att maten och godsakerna ska räcka hela kvällen, till och med till nattamaten.

Tänk dig sedan att festen inte blir som du har tänkt dig, att vissa av dina gäster, tar över i köket och bränner vid maten. Men de bryr sig inte utan tycker att det vore jätte kul att äta upp alltihop på en gång. Att de börjar dela ut godis och mat på ett orättvis sätt (mest till de som redan fått mycket), att de inte tycker det är viktigt att maten räcker hela kvällen.

Att de redan vid 23-tiden början gå in till grannen för att för låna mer mat och godis.

Då kan man naturligtvis låtsats om det aldrig inträffat, blunda för verkligheten och genast gå runt och skrapa tillbaks maten från tallrikarna.  

Eller så får du anpassa dig till det inträffade, försöka rätta till det så gott det går. Säga åt de som fått på tok för mycket godis, mat och dricka att de gärna får dela med sig till resten av gänget.

 Det är därför vi har accepterat de orättvisa skattesänkningarna när de väl är genomförda. För den saken skull betyder det inte att vi gillar det men måste inse läget. Nu måste vi sakta men säker börja införa skatt efter bärkraft igen


Uppmaning om krafttag mot arbetslöshet

 

När socialdemokraterna i Västsverige samlades i Trollhättan debatterade de 150 ombuden vikten av att bryta arbetslösheten. Både kommuner, regionen, regeringen och näringslivet måste genast göra vad de kan för att erbjuda jobb, praktik, utbildning och investering.

Socialdemokraterna i Västsverige menar att regeringen gör för lite och för sent (ja vi bukar säga det ofta men det är för att det är sant).

Nu är närmare 80 000 arbetslösa i Väst varav 55 000 i öppet arbetslösa. Under 2010 riskerar 100 000 att stå utan arbete i Västra Götaland  

Nu gäller det att gå från ord till handling


Gert Inge Andersson nyvald

0-67521255606fc0bf1940c9430f08bcca.png

Gert Inge Andersson nyvald till socialdemokraternas ledare för hela Västsverige. Dvs han ska ta över Roland Anderssons uppdrag som regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland


Johan har varit med och utveckat Fret nice

0-296fcaac7ac4699586edb02bbdbedd34.png

Johan har varit med och utveckat Fret nice


Peter på Ideus

3c8151d12ebf8613e59045f6407f18fa.png

Peter på Idéus


portalen är bland annat dataforskning

25a7a8ba48c54df217a5e9c19ab10dd4.png

portalen är bland annat dataforsknings projekt


idag invigs Portalen i Skövde

350135129b39473605c1e64c3894045b.png

Portalen i Skövde


Socialdemokraternas långtidsutredning

Hur ser Sverige ut på 2020-talet? Hur ser de materiella förutsättningar för välfärdspolitiken och näringslivet ut då? Vilka är utvecklingstendenserna på litet längre sikt som påverkar varje land och i förlängningen varje människa? Hur ska socialdemokratin värderingsmässigt och realpolitiskt möta dessa utmaningar? Hur klarar vi av att förbättra hälsan och hur organiserar vi det? Ganska få vet att Thomas Östros tagit initiativ till en långtidsutredning. Men det arbetet pågår just nu. Och det är tunga namn som slår sina kloka huvud ihop för att se vilka utmaningar vi står inför och hur vi ska hålla ihop samhället på lång sikt. Det är uppiggande att höra Mats Svegfors hyllar skattefinansierad välfärd. Det är intressant att höra Anna Hedborgs idéer för att hålla samman samhället genom att bevisa att det är bättre om alla delar på risken. Rättvisa, sammanhållning, människovärde, solidaritet är så viktiga för att den Svenska modellen ska hålla i länden menar Anna Hedborg. Anna Thoursie är chefsekonom på Kommunal och redaktör för långtidsutredningen hon talade i kväll under rubriken: En åldrande befolkning och generationsskifte på arbetsmarknaden.

Framtiden är ideologiskt laddad. Men det är inte svart eller vitt och det är inte förutbestämt. Det handlar om hur det svenska välfärdssystemet ska formas sig i framtiden, särskilt med tanke på att vi lever längre och längre. Det handlar om hur ett mer jämlikt och jämställt samhälle ska kunna åstadkommas, om att kunna förena rättvisa smart ekonomisk

Är det så enkelt att höginkomsttagare som kan köpa tjänster och är friskare skulle säga nej och de som är skröpligare skulle säga ja till gemensamma lösningar. Eller finns det en större solidaritet och djupare tankar att det blir billigare att dela på risken ?

 


Trängd Reinfeldt höjer tonen

 

Det sägs att om man har lite och säga så ska man höja rösten. Undrar om det var det som Reinfeldt använde sig av idag i Riksdagens partiledardebatt.. Han pratade vitt och brett om hur han är stolt över den förda politiken. Stolt över vadå? stot över att arbetslösheten biter sig fast? stolt över 12% arbetslöshet eller stort över budgetunderskottet mindre. han skröt över att han hade 8 åtgärder som han genomfört för jobben, problemet är att det inte har hjälpt

Han har förvärrat krisen genom att skära ner på komvux, på arbetsmarknads, lånat pengar till skattesänkningar, inte långsiktiga besked till kommuner och landsting, han har inte använt fordonsindustripaketet. Allt detta har förvärrat krisen trots detta höjer Reinfeldt rösten och säger att han är stolt


Anders Borg vill inte ha Borgfred

Nu har halva tiden på Sveriges ordförandeskap gått och än så länge har vi väl inte sett några framsteg precis. Men vi socialdemokrater vill att Sverige ska klara sitt ordförandeskap bra och att vi hittar gemensamma lösningar för jobbkrisen, klimatkrisen och finanskrisen.

Då är det mycket upprörande att finansminister Anders Borg väljer att ta strid med oss. Vi ledamöter i finansutskottet skulle i dag ha fortsatta diskussioner med nämnde Borg om hur en finansiell tillsyn skulle kunna gå till. En viktig fråga för hela EU nu när det kapitalistiska systemet blottat sina svagheter och vi ser att vi i allra högsta grad behöver tillsyn och insyn på hur bankerna sköter sig.

Men vad hände jo, Anders Borg meddelar att han inta kan komma förrän på eftermiddagen. Det tillhör ovanligheterna att vi flyttar ett finansutskottsmöte eftersom alla anda möten på eftermiddagen då också måste flytta på sig som en dominoeffekt.

Men vi tog till ovanligheten och flyttade vårt möte för finansministerns skull. Vi bjöd till och flyttade våra inplanerade möte på eftermiddagen.

Döm om vår förvåning när vi får veta vad det var som var så viktigt för Borg.

Jo, han skulle ha presskonferens om vår politik (inte sin egen) om vår politik. Och var hölls presskonferensen? Jo i finansutskottets sessionssal (för vi var ju ändå inte där….). Snacka om fräckhet.

Måttet är rågat, vill han inte ha Borgfred så behöver han inte


På onsdag finns det möjlighet att riva upp FRA-lagen

På onsdag den 14 oktober röstar Riksdagen om att förbättra den signalspaningslag som beslutades av den borgliga majoriteten i riksdagen den 18 juni 2008. Den är så dålig att det är ett hot mot integriteten. Nu kommer några förbättringar från den borgerliga majoriteten men fortfarande saknas helheten.  Därför måste FRA-lagen rivas upp om vi vinner valet 2010.

Det behövs en bred parlamentarisk utredning med uppgift att bedöma behovet av en ny lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten, med öppenhet, insyn och tid för debatt, då kan vi skapa en lag som skyddar och inte hotar. Det går inte att lappa och laga när flera viktiga frågor fortfarande är olösta. Regeringen har sedan det första lagförslaget lyckats peta in nästan fyrtio förändringar runt signalspaningslagen.

Undrar hur de borgerliga ledamöterna som profilerat sig, genom att rösta för det som de är emot, tänker rösta?


Ute i verkligheten är inte bra enligt TV4??

För demokratin och yttrande frihetens skull vill jag i motsats till moderater ha fri Radio och TV. Därför är det naturligtvis bra att vi blir granskade i vårt riksdagsarbetet.

Så när jag fick frågan av TV4 om varför jag inte varit på alla voteringar under våren berättade jag vad jag gjort. Att jag var på Island i samband med att regeringen avgick pågrund av finanskrisen. Att jag varit på en begravning, att jag varit i Köpenhamn på Nordiska Rådet och att jag de andra 4 tillfällena varit på arbetsplatsbesök i Skaraborg. Arbetsplatsbesöken är särskilt viktiga nu när jobbkrisen slagit så hårt och många är oroliga för sin framtid.

Alla sådana synpunkter kan jag ta med i mitt Riksdagsarbete i Interpellationsdebatter, motionsskrivande och utskottsarbetet. Men så kollade jag på TV4as vinjett inför sändningen. Där påstår de att vi får extra betalt när vi inte voterar. Det är alltid lika tråkigt att bli intervjuad med andra avsikter än vad som påstås i intervjun. Men jag kan berätta att jag inte får något extra för att träffa folk, vara på möten, samla in synpunkter lyssna som jag använder för att lägga förslag i Riksdagen. Däremot har jag mot min vilja fått sänkt skatt av borgarna, men det har ju alla höginkomstagare fått, utan att det har lett till några nya jobb


Sverige kan bättre, satsa på de unga

 

Trots att arbetsförmedlingens chef försöker tona ner problemet med ungdomsarbetslösheten så går det inte att blunda för den.  Vi måste hörsamma ungdomsgenerationens krav, med SSU i spetsen på att de inte ska behöva börja sitt yrkesliv som arbetslösa

Sverige har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. Bland ungdomar mellan 18 och 24 år var det i juni dubbelt så många arbetslösa som ett år tidigare. Arbetsförmedlingen spår att var tredje ung kommer att vara arbetslös nästa år. Dagens jobbkris och det ovanligtstora antalet unga som nu slutar skolan sammanfaller och måste givetvis mötas med en rad olika åtgärder.

 

Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har socialdemokraterna föreslagit ett ungdomspaket för att rusta de unga inför framtidens arbetsmarknad. Alla unga arbetslösa mellan 18 och 24 år ska kunna erbjudas jobb, utbildning eller praktik från första dagen, de ska inte behöva vänta i sex månader på att få hjälp.


De som är friska och har jobb har gynnats av den blå regeringen

Det skulle kunna uppfattas som en ”nyhet” att de som har det bra har fått det bättre med den nuvarande regeringens politik. Till och med jag har mot min vilja fått sänkt skatt. Men jag tycker inte samhället har blivit bättre bara för att jag har fått mer pengar i plånboken.

Jag vill nämligen inte att de arbetslösa ska straffas med lägre ersättning och högre skatt. Jag vet att sjuka inte blir friskare av att bli fattigare.

Att borgarna försöker köra in en kil mellan de som har ett jobb och de som inte har det, en kil mellan friska och sjuka är uppenbart. Mätningar kan självfallet bevisa att så och så många har fått det bättre. Men att hålla ihop ett samhälle är viktigare för att slippa bygga murar från de som ställts utanför. Nu ökar utanförskapet och dessutom ökar en annan grupp nämligen de som ställs utan ersättning helt och hållet och det är mycket oroande och måste åtgärdas snarast.

 

Några ord också om samverkan mellan de tre partier som ska bilda regering nästa höst.

Den samverkan går mycket bra och vi kommer som jag skrivit tidigare leverera en gemensam budget till våren

 

 

 

 

Läs mer:

gemensamma

har klarat att samarbeta tidigare

Peter Andersson

svd

dn


Regeringsduglighet

Det roliga med samarbetet mellan s. v och mp är att det går bättre och bättre och att vi har mycket god stämning. Vi är tre olika partier som har olika politik men som samarbeterar på fler och fler områden. Nu har vi gjort 50 överenskommelser tillsammans

Och i budgetmotionerna har vi samma förslag när det gäller bl.a

•         Rättvis fastighetsskatt

•         Ungdomspaket

•         Utvidgat ROT-avdrag

•         Skol-ROT

•         Riskkapitalfond

•         Skattefuskprogram

•         Myndighetseffektiviseringsprogram

•         Miljöfordonspaket

Dessutom kan det ju vara bra att veta att den blåalliansen hade fyra olika budgetförslag ett år före valet. Det var inte förrän i april 2006 som de lade sin första gemensamma budget. Där har vi s, v och mp betydligt bättre på fötterna eftersom vi kom överens om 12 budgetar från 1998-2006.

Nu sätter vi jobben före skattesänkningar på lånade pengar. Skattesänkningarna har hitills inte gett ett enda nytt jobb. Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem


budgetmotionen presenterades för elever på Västerhöjdsgymnaiset






http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3609241.svd


Jobben först

Idag presenterar vi en budgetmotion som sätter jobben och välfärd i stället för att låna till skattesänkningar. Tuffast är det för landets unga. Det är tydligt att den borgerliga regeringen inte klarar av att bekämpa krisen. Skattesänkningar på lånade pengar leder inte till nya jobb. Det ökar klyftorna mellan människor och urholkar landets ekonomi.

 Regeringen ställer pensionärer mot löntagare genom en fortsatt orättvis straffbeskattning. Vi prioriterar en rättvisare skatt och föreslår därför att klyftan mellan löntagare och pensionärer i beskattning halveras. Det ska löna sig att ha arbetat ett helt liv. Pension är uppskjuten lön.

 Den svenska ungdomsarbetslösheten är nu bland de högsta i Europa. Unga arbetslösa ska inte behöva vänta i 90 dagar innan de får stöd att ta sig vidare. Vi vill införa ”Jobbstart för unga” med insatser från första dagen av arbetslöshet som leder till jobb, utbildning eller praktik.

 Gemensamma resurser ska användas för att skapa jobb och nya möjligheter, inte till skattesänkningar för de rika. Arbetslösheten måste mötas med investeringar i framtidens jobb – i utbildning, minskade klyftor mellan människor och förstärkt kvalitet i välfärden.

 


Avskaffa allmänna motionstiden i Riksdagen

Allmänna motionstiden är en gammalmodig metod att förändra i politiken.

Det läggs ner mycket tid och kraft på alla de motioner som skrivs under allmänna motionstiden Det är faktainsamling från allmänhet, myndigheter, arbetsmarknadens parter, organisationer och civilsamhället. Arbetsgrupper som diskuterar vad som är viktigt att lyfta fram, fokusera på och prioritera. Motioner skrivs, diskuteras och lämnas in.

Därefter granskas motionerna i media och topplistor i form av kvantitet inte kvalité premieras.

Motionerna fördelas sedan mellan utskotten och behandlas inom 1-2 år. En mycket liten del av motionerna bifalls, resten skrivs om och läggs på nytt året därpå.

Därför vill jag avskaffa allmänna motionstiden. Det är inget bra sätt att under en månad skriva om allt det som är angeläget att förändra.

Ett mer modernt, snabbare sätt är att låta det vara motionstid året om och de ledamöter som vill föreslå något gör det. Det förfaringssättet skulle ge en bättre arbetsro för de anställda i partikanslierna och på utskotten. Ledamöterna kan få sin fråga prövad när det är aktuellt och behöver inte vänta ett helt år på att få motionera igen


Ge unga en chans

Efter att ha besökt musikgalan LOkatt i Skara och träffat många inspirerande ungdomar blir jag än mer övertygad om att det måste göras betydligt mer för att ta till vara engagemanget.

De som är unga idag ska bära upp samhället imorgon. Unga människor står för en stor och positiv kraft i vårt samhälle; de är kreativa och ser nya lösningar. Att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation är en framtidsinvestering. Idag står vi inför en enorm utmaning. Arbetslösheten bland unga ökar rekordsnabbt – och den ökar betydligt snabbare i Sverige än i många andra EU-länder. Ungdomsarbetslösheten är nu 27 procent – och bland den högsta i Europa. Sveriges unga halkar efter.

Att skapa möjligheter och en ljusare framtidsbild för dagens unga generation är en nyckel för att klara framtidens utmaningar. Unga måste få chansen så att de kan växa och bidra med sin fulla potential. Därför föreslår vi ett program i fem punkter för att minska ungdomsarbetslösheten:

  1. Jobbstart för unga
  2. Ungdomslyft
  3. Fler möjligheter till jobb, utbildning och praktik – och krav på utbildning efter ett års arbetslöshet
  4. Fler platser i KY och högskola – och bättre kvalitet
  5. Snabbare övergång från studier till arbete

 


fart och fläkt på Lokatt

07270f9c534f13ee19e6ab35acfa2911.png

fart och fläkt


Skara skolscens simon, astrid och henrik

0-53c44f52caef3cdd32b4be6a972ea20e.png

Skara skolscens simon, astrid och henrik var fantastiska


musikgalan alla pratar om

0-35370d208c359866f7042851e7b0e67e.png

musikgalan alla pratar om


Weet fortsätter musikfesten LOkatt

5157cb399d10dd2d23427cc16974aee4.png

Weet fortsätter musikfesten LOkatt


LOkatt i Skara började med Affe oc

3823ae37f43fbf2f3f8d9dbfc34b7891.png

LOkatt i Skara började med Affe och Mackan


RSS 2.0