Extra glad idag för satsningar på cancervården

 

 

Vi är nog ganska många som kommit nära den förbannade cancern. Som ser hur den söndrar, sliter isär och dödar. Samtidigt som jag är tacksam över att Svensk sjukvård är så bra som den är vill jag att den ska bli ännu bättre och väntetiderna måste kortas.

 

Idag presenterade statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll en välkommen satsning på 500 miljoner kronor per år till cancervården.

 

I dag står vården inför stora utmaningar och de växer när vi blir allt äldre och det föds fler barn. Väntan är  för lång, skillnaderna för stora runt om i landet och personalen går på knäna. För att ta itu med de här problemen behövs mer resurser och mer personal. Satsningen kommer att stärka barncancervården, förbättra till exempel hudcancervården och stärka kompetens på cancerområdet i primärvården.

 

 

Den som tror att det finns utrymme för skattesänkningar de närmaste åren har fel och kommer att montera ned välfärden och den svenska modellen som vi känner den. Jag förstår inte ens mig på de som står i TV och säger att de ska korta köerna till sjukvården och samtidigt sänka skatterna, mest för de som tjänar mest. Den ekvationen går inte ihop. Märkligt att de får stå oemotsagda i TVn.

 

 

Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd!

Sverige är starkare när vi håller ihop.


Mänskliga rättigheter för alla


Tredje dagen i FN-skrapan handlade förutom dramatiken i säkerhetsrådet också om hur FNs medlemsländer ska ge migranter samma mänskliga rättigheter som alla andra. Tyvärr utsätts människor på flykt för våld, misär och omänskliga förhållanden. Vi diskuterade rätt till sjukvård, arbetsmiljö, utbildning och andra avgörande frågor för att migrationen ska fungera.

Många representater från flera länder vittnade om allt får lång tid i flyktingläger utan möjlighet att ta sig vidare.  En ledamot från Kenya beskrev hur kvinnor och barn kan utnyttjas inom trafficking, utsättas för sexuellt våld och tvingas leva i misär och press under mycket lång tid.

Varje samhälle vilar på en uppsättning normer och värderingar. De kommer till uttryck genom lagar och regler men också genom hur vi organiserar vårt samhälle. Jämlikhet och jämställdhet, individuella rättigheter och skyldigheter, yttrandefrihet och tydligt värnande av barns rättigheter är exempel på kollektiva värderingar som vårt samhälle vilar på. De senaste årens stora flyktingmottagande har ökat behovet av att ge nyanlända män, kvinnor och barn   information. Det lägger bättre grund för etablering och integration.

Civilsamhällets organisationer gör ett värdefullt arbete med att ge asylsökande tillgång till språkinsatser och kunskap om samhället. Genom att ge kommuner och civilsamhället större utrymme kan samhällsinformationen nå fler nyanlända.

Att stärka nyanländas etablering är viktigt för att bryta tristessen och ökar möjligheten att snabbt komma i arbete, det tjänar alla på. Utbildning, språk och delaktighet i samhället skyndar på etableringen. Vi måste alla hjälpas åt för att barnen, kvinnorna och männen får en chans att leva sina liv som fria individer. Vi har fortfarande mycket kvar att göra.

(null)



Kvinnor, fred och säkerhet i FNs säkerhetsråd

Ni känner säkert till att FN:s generalförsamling valde 2016 Sverige som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017–18. Platsen i säkerhetsrådet är en framgång för svensk utrikespolitik och diplomati. Det ligger i Sveriges intresse att som ett öppet och omvärldsberoende land bidra till och slå vakt om den internationella rättsordning där FN och dess säkerhetsråd är kärnan. 


Det i sin tur innebär att vi som besöker FN kan få nyheter från säkerhetsrådet direkt. Idag inbjöds vi tillsammans med våra Nordiska kollegor till en genomgång om vad som hänt den senaste tiden. Vi diskuterade förslaget om en vapenvila Syrien har förberetts av Sverige och Kuwait. Det kom till bland annat pågrund av de senaste dagarnas kraftiga bombningar och raketbeskjutning av rebellkontrollerade östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus där civila inklusive barn dödats. 

Det är en oerhört spänt läge på hur säkerhetsrådets länder ska rösta senare ikväll. 


Andra frågor som också togs upp var:

FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner kring export från Nordkorea för att tvinga det slutna landet att överge sitt kärnvapenprogram. Nordkorea har genomfört sex kärnvapentester och skjutit upp robotar vid en lång rad tillfällen.


Dessutom kom vi naturligtvis in på fredsplanen mellan Palestina och Israel ska kunna bli verklighet. För några dagarn sedan fick Palestiniernas president Mahmoud Abbas har hålla tal inför FN:s säkerhetsråd, han var djupt besviken på USA som dragit stödet och som så tydligt stöder Israel i stället för en gemensam lösning för de båda länderna. Sverige har just tagit initiativ till en tvåstatslösning och jobbar nu aktivt för att den ska gå igenom. 


Naturligtvis lyfte vi jämställdheten och kvinnors deltagande i fredsprocesser ska bli verklighet på marken och engagera sig i rådets informella arbetsgrupp för kvinnor, fred och säkerhet.


(null)



Migration - utmaning och möjlighet!

Just nu pågår en diskussion i FN om hur migrationen ska fungera bättre i välden. Vi som är här representerar parlament, regeringar, föreningsliv, näringsliv, ideella organisationer med flera som är beredda att göra en insats. Befolkningsrörelser har alltid pågått och kommer att fortsätta göra det. Därför behövs trygga, säkra, ordningsamma sätt att förflytta sig på. Dessutom behövs solidariskt ansvarstagande för de som tvingas fly från krig, förtryck och misshandel. 

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Många av oss vill kunna ta emot flyktingar som flyr från krig och förföljelse. Men då krävs det att länderna kommer överens globalt för att klara det.  


Migrationen i världen ökar just nu och det gäller att vara en del av den utvecklingen.  För att upprätthålla asylrätten krävs en reglerad invandring och ordning och reda.


Människor som reser för att uppleva, studera eller arbeta i andra länder berikar världen. Migration är därför i grunden positivt. Men i dess spår finns också negativa sidor. I sökandet efter en bättre tillvaro riskerar utsatta människor att falla offer för brottslighet och människohandel. Orättvisa ekonomiska villkor, diskriminering och brist på mänskliga rättigheter är en grogrund för människohandel. 


På konferensen i FN byggnaden idag kom även frågan om jämställdhet och kvinnors utsatthet upp. Vi måste på alla sätt förhindra och stoppa sexuellt våld, våldtäkt, trafficking, prostitution osv. Dessutom måste vi minska klyftorna i världen, det är en mycket stor politisk utmaning. 

Fler länder och regioner i världen måste präglas av demokrati, mänskliga rättigheter och stabilitet. För det behövs mer samarbete över gränserna, inte mindre! 

(null)



Med barnen börjar det jämställda samhället.

(null)



Det kan låta självklart att investerar vi i barnen investerar vi framtiden, men allt för ofta glöms barns rättigheter bort. Vi kan aldrig acceptera att något barn faller genom skyddsnätet. Inget barn ska bli bortgift, könsstympat eller utsättas för våld och misshandel. Alla barn har rätt att må bra oavsett var de ä födda någonstans. Flickor och pojkar ska ha både chansen och rätten att få leva sina liv och förverkliga sina drömmar. 


Barnkonventionen ska bli svensk lag. Det innebär tydligare krav att i mål och ärenden som rör barn ska barns roll och deras särskilda rättigheter tydliggöras. Naturligtvis hade det varit bra om även Kvinnokonventionen blir lag men jag vet att Sveriges feministiska regering menar att de har betydligt mer långtgående krav än den mer allmänt hållna Kvinnokonventionen antagen av FN 1977.


Stärkt ekonomi för barnfamiljer är också nödvändigt för att ge barn likvärdiga livschanser. Ensamstående föräldrar, vilket nästan alltid är mammor, är extra utsatta ekonomiskt – kvinnor och barn som ofta lever med väldigt knappa resurser och sällan får tillräckligt stöd. Nu i mars kommer en efterlängtad höjning av barnbidraget på 200 kronor per månad. Förra året höjdes också underhållsstödet. Något som utöver det skulle underlätta är ett indexerat underhållsstödet. Det skulle ge bättre ekonomisk trygghet, så att ingen regering helt kan strunta i den här gruppen i flera år.


Fritidsaktiviteter, ett busskort, eller att bara kunna gå på fritids, borde vara självklarhet för alla barn. För många barn är skolan och fritids inte bara en viktig trygg plats, utan till och med den enda plats där de har vuxna förebilder och får synas, utvecklas och får närhet. Fler anställda på fritis är viktigt för att ge barnen trygghet, läxhjälp och rekreation.



Investera i välfärden

När S-kvinnorna i Skövde samlas inför sitt årsmöte är det med full tillförsikt om att socialdemokraterna, för allas bästa, borde styra Skövde.
Skövde behöver investera mer i välfärden, i vården, i förskolan, skolan och fritidshemmen.
Alla i Skövde ska känna sig trygga i hemmet, på jobbet och i bostadsområdet men också ekonomiskt. Våra barn ska gå i skolor som förmedlar de kunskaper som krävs för att klara sig i framtiden, även de barn som inte har högutbildade föräldrar med studievana. Det behövs fler lärare och elevvårdsteam som kan motverka flickor och pojkars psykiska och fysiska ohälsa. Det krävs tidiga insatser för att se till att ungdomar inte hamnar i destruktiva beteenden. Förebyggande insatser är en investering för framtiden.
När det gäller förskolan anser vi att det ska finnas tillräckligt med barnskötare och förskollärare så att dagarna blir trygga, lärorika och utvecklande. Föräldrar ska kunna gå till jobbet med vissheten om att barnen har det gott. Därför behövs det flexibla öppettider som passar moderna arbetstider.
S-kvinnor vill att fritidshemmen ska ha tillräckligt med personal, så att möjligheter finns att dela upp i mindre grupper. Fritiden spelar stor roll för ett barns utveckling. Resursstarka föräldrar kan se till att barnen får en aktiv och stimulerande fritid och de har bättre möjligheter att hjälpa sina barn med läxorna. Fritidshemmen och den samlade skoldagen kan kompensera de barn som inte har samma möjligheter. På det sättet kan vi skapa en mer jämlik skolmiljö och samtidigt höja skolresultaten. På fritidshemmen behöver barnen få rekreation, läxhjälp och avkoppling.
S-kvinnor vill ha mer personal inom äldreomsorgen för att öka kvalitén och förbättra arbetsmiljön. Alla äldre ska kunna känna trygghet och få den hjälp de behöver och har rätt till.
Skövde kommun behöver högre personaltäthet och bättre arbetsmiljö så att de anställda, varav de flesta är kvinnor, inte sliter ut sig. Det är viktigt att Skövde som arbetsgivare tar ansvar för att uppmärksamma och förebygga sexuella trakasserier mot kvinnor. Höstens Metoo-rörelse borde sätta avtryck och förändra bemötandet mellan människor med respekt och omtanke.

Alla kvinnor och män, ska ges möjligheter att leva det liv de önskar och att kunna förverkliga sina drömmar. Kort sagt, det ska vara gott och leva i Skövde.


OECD hyllar Sverige

Befinner mig i Paris några dagar. Här har kommit 20 cm snö så allt ställs in, skolor ställs in, kollektivtrafiken ställs in och trafiken står nästa stilla förutom några bilar som slirar hit och dit över gatorna. Men jag är inte här för vädrets skull utan för att OECD bjudit in till ekonomiska seminariet tillsammans med riksdagsledamöter från stora delar av världen.
Det är oerhört intressant, extra kul är det förstås att OECDs samlade kunskap hyllar Sverige och den Svenska modellen. De tycker visserligen att det var oklokt av Sverige att avskaffa fastighetsskatten men i övrigt tycker de att vi har en utmärkt modell för att sköta ett samhälle.
Arbetslösheten sjunker mycket tack vare att vi har ett livslångt lärande med chanser senare i livet än under ungdomsåren. Vi är ett av de mest jämställda länder i världen och vi löser utmaningarna tillsammans istället för att var och en måste ha egna privata dyra lösningar osv


Generalsekreteraren öppnade dagens samtal genom att uppmana oss att ta itu med djupa sociala och ekonomiska skillnader. Jag blev intervjuad och för att ge några reflektioner på talen.
För mig är svaren gemensam välfärd, lika möjligheter till utbildning och arbetslöshetsbekämpning mm. Fattigdom leder till oroligheter, rädsla och konflikter.

Alltså tjänar vi alla på att ha samhällen där vi håller ihop. Rika blir inte lyckligare av att bli ännu rikare om det innebär att de måste låsa in sig och gömma sig av rädsla för att inte bli rånad osv.

Välutbildade med välavlönade jobb har ofta möjlighet att gå internutbildning på sina jobb. Menas lågutbildade och lågavlönade måste få andra chanser för att lyckas och komma vidare.

Sverige har en feministisk regering, vilket innebär att vi ser till att könsperspektivet alltid är närvarande i vårt beslutsfattande. Män och kvinnor borde ha samma möjligheter att forma sina liv och att forma samhället, det handlar om mänskliga rättigheter. Det är också en ekonomisk fråga, se till att vi utnyttjar alla resurser i samhället på rätt sätt. Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet, men vi har långt kvar innan vi blir jämställda.


RSS 2.0