Women for Growth

(null)


(null)


(null)


(null)


Tredje dagen i Washington blev omöjligt ännu bättre än de två tidigare. Det vill inte säga lite eftersom vi redan fått fantastiska fakta om hållbar tillväxt, fattigdomsbekämpning och information om arbetet mot korruption mm.

Men det har varit en del dystra senarior också. Bland annat det faktum att arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor sjunker och klyftorna ökar i USA.  Kvinnorna har helt enkelt inte råd eftersom USA har kvar sambeskattningen och för att avgiften till barnomsorgen äter upp hela lönen för kvinnorna.

Det var nog därför jag blev extra glad när IMFs chef Christine Lagarde var så oerhört tydlig med vikten av att kvinnors deltagande i arbetslivet är avgörande för tillväxten. Som t.ex Japan, där utbildas kvinnor till fantastiska yrken men tvingas stanna hemma när barnen kommer, det är samhällsekonomisk slöseri. Sådana exempel finns i land efter land. Det är när kvinnornas oavlönade arbete blir betalt som landets ekonomi kan växa osv.


Idag blev jag mycket imponerad av Kristalina Georgieva, CEO på världsbanken, när hon beskriver det faktum att 41 000 flickor gifts bort varje dag.  i 13-16 års åldern. Hon menade att vi alla har ett ansvar för att stoppa detta. Barnäktenskap, att flickor gifts bort vid 13-16 års ålder till betydligt äldre män har med ekonomi och med tradition att göra.

Många föräldrar har fullt upp med att mätta sin familj och blir lättade av att få ordnade förhållanden för sin flicka. Men det innebär att en äldre man kan utnyttja och till och med misshandla en ung flicka innan för hemmets väggar. Detta måste stoppas, enligt Kristalina Georgieva och hon berättade att världsbanken numera ställer sådana krav i samband med lån och ekonomisk hjälp.


En annan intressant programpunkt var Women for growth. Det visade sig att det fanns ett samarbet mellan UN Women en organisation som heter Global Pulse. De jobbade med att ta fram fakta om kvinnors ekonomiska självständighet (economic empowerment).


Det betyder att jämställdhet äntligen tas på allvar och betraktas som en av förutsättningarna för ett hållbart och framgångsrikt samhälle. 

Det gör mig trots allt hoppfull trots att vi har långt kvar och att vi upplever backlash efter backlash. Men det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare.




Metoo ger avtryck i vårbudgeten

(null)


Idag lyssnar de flesta med intresse på vårändingsbudgeten och finansminister Magdalena Anderssons genomgång av den starka ekonomin för Sverige. Det var i höstas budgeten för 2018 presenterades och innehöll helt otroliga 40 miljarder i välfärdsinvesteringar. En vårbudget däremot ska enbart innehålla sådant som vi inte har förutsett tidigare.


En sak som inte var känt i höstas var de många #metoo-uppropen som riktat uppmärksamhet mot sexuella trakasserier, förminskande, våld och kränkande behandling inom flera sektorer och branscher. 

I vårändringsbudgeten föreslås därför över hundra miljoner kronor för förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till #metoo och mäns våld mot kvinnor.



Polisens kompetens avseende sexualbrott

Kompetensen inom Polismyndigheten avseende sexualbrott behöver stärkas. Hela förstärkningen till Polismyndigheten ligger på 200 miljoner kronor men då avses ett flertal insatser inom flera områden, till exempel även att öka Polismyndighetens förmåga att ingripa mot organiserad brottslighet och terrorism.


Samtyckeslagstiftning

Brottsoffermyndigheten har i uppdrag att under 2018–2020 genomföra informations- och utbildningsinsatser med anledning av den nya sexualbrottslagstiftningen. Ytterligare informations- och utbildningsinsatser behöver göras om den nya sexualbrottslagstiftningen därför ska anslaget för Brottsoffermyndigheten ökas med 10 miljoner kronor.


#metoo i socialtjänsten

Att utveckla våldsförebyggande insatser utgör en angelägen del av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialtjänsten har en viktig roll i detta arbete och regeringen anser därför att utbildningsinsatser bör genomföras för att öka kunskapen och beredskapen inom socialtjänsten i syfte att motverka våldsproblematik. För detta ändamål bör ytterligare 25 miljoner kronor tillföras anslaget.


#metoo i arbetslivet

Det är viktigt med trygga anställningar så att kvinnor ska kunna säga ifrån i samband med övergrepp utan att vara rädd för att mista jobbet.

Arbetet med att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet är ett område som behöver stärkas, bland annat genom informations- och utbildningsinsatser med stöd till arbetsgivare, anser regeringen. Det är också viktigt att stärka den verksamhet som bedrivs av de regionala skyddsombuden. Anslaget till Arbetsmiljöverket ska ökas med 25 miljoner kronor.


#metoo i skolan

Sexuella trakasserier och kränkande behandling i skolan hindrar elever från att ha likvärdiga möjligheter att lära och utvecklas. Det finns ett behov av att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen och arbetet mot kränkande behandling i skolan genom kompetensutvecklingsinsatser.




Världsmöte i Washington

(null)

       

Internationella valutafondens (IMF) och Världsbanksgruppens vårmöten äger rum i Washington.

Om några dagar åker finansminister Magdalena Andersson, statssekreterare Karolina Ekholm och statssekreterare Ulrika Modéer för att delta i IMF och världsbankens vårmöte.

Det är IMF:s internationella monetära och finansiella kommitté och IMF:s och Världsbanksgruppens gemensamma utvecklingskommitté som sammanträder.


Men vi i Riksdagens finansutskott har också möjlighet att skicka representanter och jag har fått förmånen att delta den del som kallas IMR/världsbankens Global parliamentary conferens i ett par dagar.  


Just nu läser jag på handlingarna och ser fram emot detta stora världsmöte i Washington.

Enligt världsbanken och IMF är att mycket har hänt sedan den globala ekonomiska krisen 2008.  Växande handel och ökande investeringar bidrar till den starka konjunkturen i euroområdet, Japan, USA och Kina. Utvecklingen är mer blandad i andra delar av världen. Det ser bättre ut för länder i Asien och Europa och en blygsammare ekonomisk utveckling i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika söder om Sahara enligt IMF.


Ekonomin förväntas öka ytterligare några år men på ett par års sikt väntas tillväxten dämpas. Det i takt med att förhållandena på finansmarknaderna normaliseras med högre räntor som följd och att den amerikanska skattereformen inte längre bidrar till global efterfrågan. Osäkerheter finns också kring effekterna av det ökade underskott och den höjda statsskuld som skattereformerna i USA innebär.


Förutom tal, seminarier, föreläsningar och biraterala möten blir det naturligtvis diskussioner om hur värdens tillgångar ska fördelas mer rättvist. En fråga som Sverige och vår krets drivit i flera år är jämställdhet som tillväxtmotor och i år kommer förslag om att tillsättningen av chefer och överdirektörer ska vara mer jämställt.

   Det ska bli mycket intressant att få följa diskussionerna på plats i Washington samt att få diskutera med kollegor från stora delar av världen.   



Välkomna på årsmöte med UN Women

Välkomna på årsmöte med UN Women

Idag slår vi upp portarna för UN Women nationell kommittés årsmöte i Hammarby Sjöstad. Lokalföreningar och medlemsorganisationer har utsett ombud men givetvis är medlemmar välkomna att delta.

Det blir en intressant dag som inleds med att Lena Ag generaldirektör för nya jämställdhetsmyndigheten beskriver strategin och utmaningarna för att få ett mer jämställt samhälle.  Myndigheten ska även försöka komma åt sexuella trakasserier och våld mot kvinnor.

Sedan fortsätter vi med att summera det gånga året, välja styrelse och blicka framåt.

År 2017 var ett omtumlande år.

Det började med att Donald Trumps första beslut som USAs president handlade om att dra in stödet till organisationer som bistår kvinnor med preventivmedelsrådgivning och säkra aborter. I Ryssland antogs en lag som avkriminaliserar "lätt våld" i hemmet och Turkiets ledare Erdoğan gjorde ett uttalande om att kvinnor inte hör hemma i demokratiska församlingar. 

Tusentals kvinnor och flickor har blivit utsatta för sexuellt våld, misshandel och förtryck i de många flyktingläger som finns runt krigets Syrien. Ett krig som nu är inne på sitt åttonde år och trots idoga försök från resten av välden inte minst FNs säkerhets råd finns än så länge inget ljus i tunneln.

UN Womens insamlingar till utsatta kvinnor och flickor i världen blir därför alltmer angeläget. Där finns i alla fall en ljusning.

 Vi i UN Women har lyckats öka våra insamlingar för ytterligare stöd. Stöd som också går till att stoppa könsstympning, barnäktenskap och sexuella övergrepp.


Det bästa med 2017 var nog ändå #metoo revolten. Vilken kraft det innebar när kvinnor i bransch efter bransch gick ut och vittnade om förtryck, osynliggörande och trakasserier.


Vi i UN Women tog fasta på #metoo genom att ta den vidare med uppmaning till män att ta snacket. En kampanj som gick ut på att stötta män som ville säga ifrån när någon uttrycker  sig nedlåtande om en kvinna. Att uppmana männen att stötta varandra och att ta snacket på fika rasten, i omklädningsrummet och med kompisar är framgångsrikt.


UN Women är en jämställdhets organisation som jobbar både med att förändra attityder, värderingar och lagstiftning men också med internationella insamlingar.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något. 

Tillsammans kan vi göra skillnad för en jämställd värld fri från våld. Idag har vi årsmöte och blickar framåt. Kanske vill du bli medlem eller vet någon som vill eller borde bli det? 

http://www.unwomen.se/engagera-dig/bli-medlem/


Häng på!!!!!  (null)


Foto Elisabet Carlsson


Bättre förutsättningar för kvinno- och tjejjourer

(null)


Ideella kvinno- och tjejjourer utför ett betydelsefullt arbete med att ge stöd och skydd till kvinnor som har utsatts för våld. Det är viktigt att de får bättre förutsättningar. Därför är regeringens satsning i vårändringsbudgeten som lägga på måndag mycket välkommen. Där stärks kvinnojourernas arbete med ytterligare 50 miljoner kronor redan innevarande år dvs 2018.

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I det arbetet spelar tjej- och kvinnojourerna en viktig roll.  Syftet med bidraget är att stödja kvinno- och tjejjourer som i sin tur stöttar kvinnor och deras barn. Det gäller t.ex. rådgivning, samtalsstöd eller samtal, och att följa med eller på annat sätt stödja kvinnor och tjejer i sina kontakter med myndigheter.   


Minst lika viktigt är information, kompetensutveckling och insatser för att förebygga mäns våld mot kvinnor ingår i arbetet. Det är oerhört viktigt att börja i tidiga åldrar med värdegrunds arbete, alla människors lika värde och jämställdhet. Förskolan, skolan, fritidshemmen, fritidsgårdar, föreningsliv, fackförbund, arbetsgivare .... alla måste jobba med förebyggande arbete och fler behöver lära sig se när flickor och kvinnor är utsatta för förtryck, våld och misshandel. 

De män som vågar ta snacket med andra män och ställer upp på Heforshe arbetet behöver stöttas och.bli fler.

Tillsammans kan vi göra skillnad mot våld och övergrepp mot kvinnor och flickor.


Västra stambanan vår pulsåder!


Nu gäller det att öka trycket för att få med fler spår längs Västra Stambanan. För några veckor sedan bjöd jag in Göteborgs hamns ordförande Ulrica Messing till den nya omlastningscentralen i Falköping. På vår distriktskongress för någon vecka sedan antog vi ett uttalande för västra stambanan.  Idag deltog jag i socialdemokraterna i Skaraborgs seminarie för utbyggd Västra stambanan  http://vastrastambanan.se/wp-content/uploads/2018/03/Inbjudan-seminarium-Västra-stambanan.pdf


Ändå finns det vissa  (läs moderaterna i Skövde) som anklagar mig för att vara tyst om Västra stambanan. De vet att de har fel men de tycker att det låter bra i dagens läge att anklaga mig för det. De som följer mig i Riksdagen och på sociala medier vet hur mycket jag engagerat mig för Västra Stambanan både genom motioner, uppvaktningar, debattartiklar och interpellationer mm oavsett regering. Tex http://www.gp.se/nyheter/debatt/satsa-på-västra-stambanan-nu-1.4748272



Tyvärr har inte kommunalförbundet Skaraborgs ordförande moderaten Katarina Jonsson prioriterat Västra Stambanan i remissvar till regeringens kommande nationella plan. När jag sedan interpellerade i fullmäktige om detta tråkiga faktum blev både Katarina Jonsson och Anders G Johansson förnärmade på mig och påstod att de aldrig hört någon värre anklagelse eftersom det enligt dem är sossarnas fel. Men faktum kvarstår, kommunalförbundet i Skaraborg hade inte västra stambanan som första prioritet. Vem ska driva på i frågan om inte vi som bor och verkar här gör det? Tror moderaterna i Skövde att någon annan tex i Borlänge eller Stockholm ska driva på åt oss?


Dagens seminarie med Göteborgs hamn, Skaraborgs kommunalförbund, transportnäringen, Jula och Trafikverket visade med all önskvärd tydlighet att vi behöver fler spår på Sveriges pulsåder dvs Västra Stambanan. 


Läs även gårdagens blogginlägg http://monicagreen.webblogg.se/2018/april/stoppet-pa-vastra-stambanan-visar-att-vi-inte-kan-vanta-30-ar.html (null)




Stoppet på Västra stambanan visar att vi inte kan vänta 30 år!

(null)


De som påstår att Västra Stambanan redan finns och därför inte behöver vara med i några framtida satsningar har fullständigt fel. Det visar inte minst den nattliga tågurspårningen vid Väring utanför Skövde. Det var ett arbetsfordon som spårat ur i Väring.  Men det påverkade resande med fjärrtåg mellan Göteborg och Stockholm. Dels lades tågen om och gick en lång omväg via Nässjö och Linköping, dels sattes bussar in och senare gick det med sänkt hastighet då ena spåret kunde användas igen.  Så här blir det varje gång något inträffar längs vårt viktiga transportsträcka. 


Trafikverket konstaterade redan 2015 att Västra stambanans maximala kapacitet är nådd och samtidigt finns det önskemål om att köra fler tåg än vad som är möjligt. Både kapacitet och kvalitet på banan behöver ökas.

 

Därför är det nödvändigt att kapaciteten på Västra stambanan ökar. Idag tampas gods och persontransporter om utrymmet på banan.

 

Det finns vissa som påstår att vi ska vara nöjda med den bana vi har och i stället se fram emot att det ska dras nya järnvägssträckor som ska vara klara om 30 år. Naturligtvis är det bra med nya järnvägssträckor men vi måste se till att de banor vi har fungerar tillfredställande. Allt för många lockas till att ta bilen när det inte går att lita på att tåget kommer fram i tid.  


Förutom persontrafiken på västra stambanan har vi godstrafiken.  Västsveriges industri är beroende av att transporterna till och från Göteborgs hamn fungerar. Här spelar Västra stambanan en nyckelroll. Nu måste alla goda krafter samla sig och gemensamt agera för att vi får fler spår och en fungerande tågtrafik längs hela Västra Stambanan.

 



RSS 2.0