Gott Nytt Bättre Rättvisare solidariskare År



Önskar alla ett trevligt och roligt slut på 2011 och att 2012 innebär fler chanser för alla.
Vi behöver solidaritet, fred, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.
Nu tar vi nya tag inför framtiden

Borg med de dubbla tungorna

 

Det är besvärande säger Anders Borg om att inkomstskillnaderna ökar. De rikaste har fått 80.000 kronor mera medan de fattigaste fått 4000 kronor mindre.

 

Enligt Studieförbundet näringsliv och samhälle är det främst ökade inkomster av kapital, som vinster från börsen och försäljningar av hus och lägenheter, som drivit på inkomstskillnaderna de senaste 30 åren. Om gapet fortsätter att växa kan det mycket väl få "sociala och politiska konsekvenser” skriver de.

 

Enligt Borg är detta alltså besvärande ändå har hela hans politik gått ut på att öka skillnaderna. ”Det måste vara större skillnad och incitament annars sövs folket” har moderaterna trummat ut sedan de startades och de hette vad de är Högerpartiet.

 

Att sänka skatterna mest för de som har det allra bäst och försämra för de som har de allra svårast får konsekvenser. Det blir svårare att hålla uppe kvalitén i den gemensamma välfärden och det kan skapa oroligheter, bråk och bråk mellan olika delar av samhället.

 

 Det rika blir rikare och bygger staket och murar runt sina fina stadsdelar för att de är rädda för de fattiga.

Att Borg nu påstår att han vill hålla i hop Sverige är bara snack.

 

 

DN SVD Metro GP Göran Johansson


God Jul

God Jul med mycket avkoppling och mys med när och kära önskar jag alla


Är det verkligen fred vi vill ha?

Så sjöng Thåström i Emperiet redan på 80-talet men det var Mikael Wiehe som skrev låten till Hoola Banddoola. I höst har vi hört Laleh framföra den på sitt mycket speciella sätt.

Texten är provocerande eftersom den ifrågasätter det som vi tycker är självklart att alla skulle vilja ha, nämligen fred. Så här i juletid önskar vi extra mycket att vi kunde få fred på jorden.

Tänk om vi kunde få uppleva fred mellan Israel och Palestina snart. Två stater som lever sida vid sida som goda grannländer. Det vore fantastiskt. Tänk om Unesco kunde utse någon av alla de historiska platserna i området till Värdsarvslistan. Nu har ju Palestina kommit med som medlemmar i Unesco (trots att den borgerliga regeringen i Sverige var emot). Nu kan de framföra synpunkterna om att det märkliga i att det inte finns något på Unescos världsarvlista från Mellan Östern med på listan.

Tänk om Israeliska bosättare kunde sluta bygga hus och bosättningar på Palestinsk mark. Det underlättar inte fredsprocessen precis att de fortsätter och fortsätter att bygga. Vi de verkligen ha fred?

Det är dags för Sverige att erkänna staten Palestina och rösta för det i FNs generalförsamling.

Det är dags att gå från ord och sång till praktisk handling. Är det verkligen fred vi vill ha, då måste vi också agera och inte passivt titta på

I skidspåret på vintervackra Billingen

img_5835 (MMS)

I skidspåret på vintervackra Billingen


Maud, Maria och Mikaela

img_7952 (MMS)

Maud, Maria och Mikaela


Snö, sol och solidaritet

Äntligen har snön kommit, det lyser upp, ger julstämning och får mig att hoppas på bra skidspår på Billingen. Idag sken dessutom solen. Finns det något bättre än gnistrande snö? Ja det finns det ju faktisk. Solidaritet till exempel. Att dela glädjeämne och på bördor är solidaritet. Skatt efter bärkraft är ett sätt som vi tyvärr går i från i Sverige allt mer. De som har det bra har fått det bättre och de som har det svårt har fått det tuffare.  Ett bevis på det hårdare klimatet är barnfattigdommen. Att Sverige har 220 000 fattiga barn enligt Rädda Barnen är en skamfläck. Det ska inte behövas allmosor till dessa barn. Det behövs generell välfärd värd namnet, en modern familjepolitik. Jobb, barnomsorg, förskola, skola, fritidshem, stöd till föreningslivet och vettiga försäkringar till de som är sjuka och arbetslösa. I brist på empati och förståelse från sittande regering har  S-kvinnorna i Skövde har gått från ord till handling och samlar in pengar till barn som vill åka på läger till sommaren.  Idag sålde jag julklappslotter på min Greenkontakt (Mitt medborgarkontor heter så) det gick strålande. Behållningen går till vår insamling som ska bekämpa barnfattigdomen.  Efter Greenkontakten deltog jag i firandet av Skövde kommuns vinnare av årets jämställdhetspris, konstenheten. Därefter var det kommunfullmäktige. Vi tog äntligen beslut om ett om ett Ungdomens Hus i Skövde. Det var 12 år sedan socialdemokraterna motionerade första gången om det. Det var på tiden. Nu åker jag tåg påväg till Stockholm.  Det är två dagar kvar i Riksdagen före juluppehållet men i morgon är den officiella avslutningen. Jag hoppas på snö, sol och solidaritet på onsdag

Konstenheten firar jämställdhetspriset

img_5468 (MMS)

Konstenheten firar jämställdhetspriset


Stöd kampen mot barnfattigdom, köp en julk...

img_6013 (MMS)

Stöd kampen mot barnfattigdom, köp en julklappslott


Flickors rätt att gå i skolan

 

Musikhjälpen i P3 gör en värdefull insats åt Radio hjälpen och årets insamling pekar både på fattigdom, det ojämställda samhället och bristen på demokrati genom att lyfta fram flickors rätt att gå i skolan.

Alla flickor har rätt att gå i skolan men det är långt ifrån verkligheten för många flickor i Etiopien. Bara hälften av alla flickor som börjar skolan går ut grundskolan

Grundidén är att publiken betalar för att önska en låt, att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. All musik som spelas i P3 under dessa dagar är önskad av er. Så önska din favoritlåt och skänk samtidigt 50 kronor till Radiohjälpen.

Men sedan har det tillkommit en mäng roliga initiativ, aktioner, insamlingar m.m.

Jag hakar på Twittter-initiativet och skänker 1 kr för varje följare jag har på twitter. Just nu har jag 1228 följare

 

 

 https://twitter.com/#!/GreenMonica


Juholt kritiserar neddragning av utbildningsplatser i Skövde

Under statsministerns frågestund igår valde Håkan Juholt att lyfta fram minskningen av anslag till många av våra högskolor och universitet och tog Skövde som exempel.

Håkan Juholt hänvisade till sina resor i landet. - Från lärosäte till lärosäte hör jag samma sak: rektorer, lärare, studenter och företagare är alla bekymrade över nedskärningar av den högre utbildningen, sa Juholt i sin fråga till Reinfeldt. Han fortsatte med exempel i Östersund, Sundsvall Skövde, i Umeå, i Växjö och i Trollhättan där antalet utbildningsplatser skärs ned. Det om mellan 20 000 och 30 000 platser totalt för alla lärosätena under de kommande två åren Vi socialdemokrater vill investera i en kunskapsbaserad ekonomi. Nästa år investerar vi i 8 700 nya utbildningsplatser vid högskolor och universitet. Vi investerar 300 miljoner mer årligen i högre kvalitet i högskolan än vad regeringen gör.

– Varför väljer regeringen att dra ned på utbildningsplatserna samtidigt som arbetslösheten är hög och söktrycket är större än någonsin. Vad är det för tanke bakom detta? Var Juholts fråga till statsministern som inte hade något svar alls utan pratade något om att vi socialdemokrater inte har finansierat våra förslag. Vilket är fel och det vet Reinfeldt. Vår budget går i hop och vi har ett större finansiellt sparande än regeringen.
 

I Skövde har vi i veckan kunnat ta del av att Annie Lööf tydligen inte stödjer den regering som hon sitter i. Eller också var hon bara på artighetsvisit i Skövde, klappar på huvudet och säger att det är viktigt att ha kvar de regionala högskolorna. Framtiden får visa om hon står för sina ord eller om hon röstar med Björklunds centraliseringspolitik


svd

Skövdes Lucia lyser upp

img_3535 (MMS)

Skövdes Lucia lyser upp


Hoppas jag hinner med tåget

Ikväll genomför Skövde kommun det årliga tacket till de medarbetare som jobbat 25 år i kommunen. Det sker i Västerhöjdsgymnaiets matsal. Jag tycker det är så trevligt att vara med och få visa min uppskattning för det engagemang alla välfärdsarbetare ger. Men just nu vet jag inte om jag hinner med tåget. Vi har debatten och beslut i stor omfång just nu i Riksdagens och voteringen som börjar kl. 16 kan ta lång tid. Men jag hoppas på att hinna till Skövde inte allt för sent i kväll. I morgonbitti åker jag till Stockholm igen för då ska jag ha två debatter. Dels en debatt med skolminister Jan Björklund angående IT i skolan. Dels en debatt med äldreminister Maria Larsson angående kvalitén i äldreomsorgen. Tror att dessa debatter blir väldigt intressanta

Infrastrukturdebatt i Riksdagen

Idag debatterar Riksdagen vikten av att investera och underhålla vägar och järnvägar. De borgerliga ledamöterna slår sig för bröstet och säger att de satsar i investeringar. Tyvärr står ju tågen still, människor fryser på perronger och det behövs mer och smartare satsningar.
Det är bedrövligt att den nödvändiga upprustningen av Västra Stambanan kom av sig när moderaterna i Lerum satte stopp för fler spår där.
En annan viktig fråga är att E20 behöver mittseparerade vägbanor för trafiksäkerheten och dessutom behövs minst två vägbanor i båda riktningarna.
Mitt bidrag i debatten handlar annars mest om vikten av att alla ska kunna ta del av modern IT-infrastruktur i hela landet. Det behövs bredband, trygghetstelefon, mobiltelefontäckning både i stad, land och i glesbygd för jobb,  trygghet och välfärd. Då behöver vi bredband till byn, kanalisation dvs alltid lägga ner tomtrör och en kartläggning om var befintligt fibernät finns.

Carema ska skatta i Sverige – så snällt !!!!

 

Carema har avslöjats med fingrarna i syltburken, dels genom vårdskanadaler och dels genom att det visat sig att de placerat pengar i skatteparadis. Idag på Luciadagen och inför de kommande debatterna i Riksdagen om kvalité i äldrevården backar de. Fortsättningvsi ska det skattas i Sverige på de vinster de gjort på vården. De vill inte ha en skattediskussion säger de men frågan är om de äldre kommer att få ta del av en bättre omvårdnad?

Carema Care har uppmärksammats för brister på rad äldreboenden. Det har handlat om undernäring och liggsår bland de gamla samt brist på personal och vårdutrustning. Samtidigt har koncernen Ambea, där Carema Care ingår, ökat sin nettovinst kraftigt. Från 88 miljoner till 624 miljoner i vinst visar vilken vinstmaskin det blivit för privata intressenten i vällfärdssektorn

Det är av högsta vikt för förtroendet för skattesystemet att de pengar som skattebetalarna betalar i skatt används till det som är tänkt. Medborgarnas vilja att betala skatt till gemensamvälfärd undergrävs om de ser undermålig kvalité och skatteflykt för de som tjänar storkovan. Å nu inför lagändringshotet ska vinster i Carema Care skattas i Sverige på de vinsterna, säger Magnus Lindquist på Triton


DN  Resumé 2 AB expr Ola jämlikhetsanden Moberg


Nya medlemmar i S

img_6947 (MMS)

Nya medlemmar i S


Avtal i Durban för miljöns skull

 

Igår kom världens länder överens om ett lagligt bindande avtal på toppmötet i Durban. Det är bra, ett steg i rätt riktning. Men nu gäller det att gå från ord till handling och ta ansvar för miljöomställningen på hemmaplan. Här har världen, EU och Sverige mer att bevisa.

 

Vi Socialdemokrater började arbetet för att komma bort från beroende av fossila bränslen som olja, kol och naturgas, till förnybara bränslen. Alla svenska jobb både privata och offentliga är beroende av fossila bränslen. När dessa blir dyrare och dyrare, på grund av att oljan håller på att ta slut, då har den som ställt om till förnybart och den som har mindre energiförbrukning en konkurrensfördel.

Vi vill göra denna omställning på samma sätt som vi gjort tidigare i Sveriges historia för att komma framåt till ett modernare samhälle. Vi vill använda politik. Det handlar om regler och lagar och det handlar om att göra det som smutsar ner dyrare att använda. Istället förslår vi investeringar i sådant som också gör att utsläppen minskar. På så sätt får ju åtgärden dubbel miljönytta.

Minns ni de lokala klimatinvesteringsprogrammen som socialdemokraterna införde 1998?

De ledde det till investeringar i kommuner och företag lokalt i Sverige som minskade utsläppen med i genomsnitt 2 miljoner ton koldioxid per år. Det är nästan två tredjedelar av utsläppsminskningarna i Sverige 1998-2006 som beror på dessa investeringar.

Det var kommuner som byggde biogasanläggningar, det var bostadsbolag som energieffektiviserade, det var företag som satsade på ny klimatvänlig teknik.

Det behövs mer sådant som bygger Sverige starkt och som gör att vi är ett föredöme i den viktiga miljöomställningen

 

Dessutom måste var och en av oss fundera på vad vi kan bidra med själva. Hur kan vi hushålla, spara och effektivisera? Och när vi vet det hur kan den kunskapen spridas till fler?


DN


Välkomna till S i Skövde

img_5321 (MMS)

Välkomna till S i Skövde


Ring, Ring bara du slog en signal!

 

Jag har noterat att några skribenter försökt påskina att Håkan Juholt borde ha pratat med mig innan han kräver att trygghetstelefonerna ska fungera och att det ska vara bättre mobiltäckning. Det skriver de enbart i syfte att försöka svartmåla S och ingenting annat.


Varför skulle han ha gjort det, han vet ju vad jag tycker.


Jag har drivit frågan internt både om att vi givetvis ska ha fullgod mobiltäckning i hela landet och höga hastigheter i bredbandsnäten till bostäder runt omkring i landet. Jag har interpellerat ministern och tagit upp frågan på olika sätt i och utanför riksdagen.


Därför välkomnar jag partiordförandens krav den gånga veckan.


Han sa heller aldrig att det ska byggas master i naturskyddade områden till miljardbelopp. Det var motståndarna pådyvlade honom det påståendet. När han sedan förtydligade det så kallades det för att han backade (trots att han aldrig hade sagt det)


Men så är det allt ska förvrängas till vår nackdel.


Tur då att vi får helt positiva reaktioner av folk. Många har kontaktat mig och tackat för att vi tar upp ett problem. En mängd människor upplever ”mobilskuggan” som ett otrygghetsproblem. Det är också problem för de som jobbar ute i fält såsom hemtjänsten på landet, lantbrukare och skogsarbetare med flera.



Men sedan finns det de som påstår att vi inte ska driva det självklara kravet med att trygghetstelefoner och mobiltäckning bara för att vi har större problem.



Klart vi har större problem. Massarbetslöshet som stiger, osäker ekonomi, sjuka som tvingas jobba, ökade klyftor, barnfattigdom, äldre som inte blir omhändertagna på ett bra sätt m.m.



De frågorna driver vi också, både i Riksdagen och genom att skapa opinion mot orättvisorna. Att vi dessutom behöver fullgod telefoni tycker jag hänger ihop med tillväxt, trygghet och frihet.



Det är viktigt för småföretag på landbygd och för tillväxten i hela landet att vi ska kunna kommunicera med varandra. Så fortsätt ring (om ni kan)


Tord O


Varför inte bättre telefontäckning? – vilken passivitet

 

Det är helt otroligt att vi har så många bromsklossar för bättre mobiltelefontäckning. Trots alla vackra tal jag hört från regeringshåll om att hela landet ska leva och vikten för småföretag i glesbygd ska ha tillgång till elektroniska kommunikationer med såväl mobilnät som Internet.

 

Men plötsligt får vi höra att det inte ska bli någon bättring på mobilfronten. Borgerliga företrädare är snabbt ute och säger att det räcker med den täckning vi har idag.

 

Bristen på empati är häpnadsväckande och brist på att komma på nya kreativa lösningar för att människor ska kunna känna trygghet med att mobilen fungerar utanför städerna.

 

Istället för att prata om rooming dvs att operatörer ska kunna använda andras nät för att få bättre täckning så räknar i stället bromsklossarna utbyggnadskostnaderna fem gånger vilket skulle bli fallet om man  tvingar fem operatörer att bygga varsitt nät.

 

Istället för att fundera ut hur vi ska kunna söka av de EU medel som snart blir möjliga att söka för bredband i glesbygd så påstås det att det blir för dyrt.

 

Istället för att berätta om nya frekvensband som PTS ska dela ut så påstås det att det är orealistikst

 

Så om du bor i Åsap eller i någon annan glesbygd utanför Falköping om du bor i Edsvära utanför Vara, Bäck utanför Töreboda så ska du inte räkna med att det blir bättre framöver. Ni har fått ett tydligt svar från både PTS och regeringsföreträdare de här dagarna, ni är inte lönsamma så därför får ni nöja er med att inte kunna använda mobilerna.

 

Jag tycker att det är otroligt passivt


expr 2 svd 2  3 Tord O AB-debatt


Offentlig utfrågning om tågförseningar i Riksdagen

 

När vi i trafikutskottet hade utfrågning av berörda om järnvägens vinterberedskap för person och godstrafik kom både stenografen och några av talarna för sent pågrund av tågförseningar.

Ironiskt men helt logiskt eftersom det är precis så vi har det vi tågresenärer.

 

Vi hade bjudit in Jan Pettersson, som talade om verksamhetsområde underhållet Jan Forsberg, som talade om hur SJ agerat.Mikael Stöhr, talade om Green cargos godstransport lösningar.
Peder Wadman, verkställande direktör och Lars Yngström, som talade om vad  Tågoperatörerna gör.  

 

Jan-Erik Nilsson, från VTI talade om bristen på statistik på isnällda och försenade tåg. Carina R Nilsson, från Logistikforum talade om vikten av fungerade logistiklösningar.  Madeleine Raukas, från SL talade om hur tunnelbanan och bussarna försenast och vad de gjort för att motverka det. Dessutom var Per-Ola Fällman från SEKO med och talade om bristen på underhåll och beskrev dem hårda verkligheten för de anställda.

 

Operatörerna lovade bot och bättring vi får hoppas att det hjälper

Det blev mycket tydligt att det behövs investeras mer i bättre tåglösningar för framtiden och till underhåll.


Städa inte bort städarna

img_2263 (MMS)

Städa inte bort städarna


Det kunde ha varit värre

 

Efter den här turbulenta hösten hade jag inte väntat mig något annat, eller kanske hade jag förväntat mig ännu lägre siffror. Opinionsmätningen är gjord under en period som har varit mycket tuff och vi inte har haft möjlighet att tala politik. Självklart påverkar det väljarnas syn. Man brukar säga det är bara bryta ihop och gå vidare, nu är det inte ens någon ide att bryta ihop, det är bara att gå vidare.Vi får diskutera rättvisepolitik för hela landet, så att vi kan få tillbaks förtroendet.

 

Carin Jämtin säger klokt att - Vi måste göra bättre ifrån oss, och vi tar väljarnas signaler på allvar. Socialdemokraterna ska vara det partiet som förstår människors vardagsproblem. I grunden vill många väljare se ett Sverige som håller ihop och bygger på socialdemokratiska värderingar. Men vår uppgift är att få människors förtroende för att bygga Sverige ännu bättre.

 

Jobb, service, trygghet, frihet och jämlikhet är politiska områden vi måste debattera och kommunicera med väljarna. Det ser jag fram emot.

Apropå kommunikation så välkomnar jag att Håkan Juholt tycker det är självklart att det ska gå och ringa överallt. Det har jag tyckt länge


SVD DN 2 AB Expr GP svt


E20 Sveriges farligaste väg, vad gör ministern?

 

Idag ska jag ha en interpellationsdebatt med Catarina Elmsäter Svärd om Sveriges farligaste väg.  När olycksstatistik, trafikmängd och vägstandard sammanställs visar det sig att E20 är Sveriges farligaste väg. E20 från Alingsås till Närkegränsen är den mest olycksdrabbade i Sverige. Under de senaste sex åren har 14 personer dödats och ca 50 har skadats svårt på vägsträckan. Och sedan jag skickade in IPn har det inträffat ytterligare dödsolyckor på E20. Denna vetskap borde innebära omedelbara åtgärder för att snabba på den nödvändiga breddningen till minst fyrfältsväg hela vägen mellan Göteborg och Stockholm.

E20 i Sverige förbinder storstäderna Göteborg och Stockholm men är också nödvändig för transport av gods från Bergslagen till Norra Europas största hamn i Göteborg.  E20 är av avgörande betydelse för nationella och internationella transporter av personer och gods. E

Men E20 är en kraftigt olycksbelastad väg med relativt högt trafikflöde och stor andel tung trafik. Det påbörjade arbetet med motorvägsstandard genom Skaraborg har tyvärr stannat av sedan sträckan Lundsbrunn–Holmestad stod klar. Jag föreslår ministern att alltid se till att åtgärda den farligaste vägen.

 

 

GP


Infra Lussefika

img_5041 (MMS)

Infra Lussefika


Låna inte till julklappar

 

 

Nu fortsätter vi kampen mot barnfattigdom hos S-kvinnorna i Skövde. Vart tionde barn växer upp under knappa ekonomiska förhållanden, och stängs ute från upplevelser och samhällsgemenskap. Barn vars föräldrar är arbetslösa eller sjuka riskerar att inte ha råd med att gå i musikskolan, vara med i en idrottsförening eller stängas ut från någon annan fritidsaktivitet som kostar pengar. Barn som växer upp med knappa ekonomisk resurser kan dessutom hamna efter i skolan.

 

Föräldrarna till dessa barn riskerar dessutom att hamna i en lånefälla särskilt nu i juletid när önskelistorna blir långa. Kommersialismen och aggressiv marknadsföring gör att det kan kännas tryggt att ta ett extra lån inför julklappsinköpen för att barnen ska tindra med ögonen när tomten kommer på julafton.

 

Inför kvällens möte har S-kvinnor i Skövde bjudit in årets Anna Lindh stipendiat Lena Carlsson, hon ska få berätta om hur hon arbetar inom Unga Örnar för att stödja de utsatta barnen. Dessutom har flera S-kvinnor samlat på sig fakta som vi ska redovisa inför varandra och på så sätt få en problembeskrivning. Utifrån det ska vi formulera en åtgärdsplan.

 

Vårt första råd är låna inte till julklapparna!

Barnfattigdom AB 2  3 Rädda Barnen Majblomman  Expressen


Ny vecka nya tag

Efter en fantastik helg är det nu dags att knyta ihop säcken för kommande vecka. Måndag morgon startar med S i Västs styrelse i Vänersborg och det blir nog en hel del eftersnack efter förtroenderådet som efter många intressanta inlägg avlutades på söndagen. 

Förtroenderådet beslutade att två nya mål för den ekonomiska politiken ska utarbetas. Målen syftar till att ytterligare utveckla och befästa den politik som slogs fast i Socialdemokraternas budgetmotion 2011; "På väg mot den kunskapsbaserade ekonomin".

Målen lyder:
- statsbudgeten kompletteras med ett sysselsättningspolitiskt ramverk till exempel innehållande mål om antalet arbetade timmar, arbetslöshet och sysselsättningsgrad.

- att vid sidan av befintligt mål för offentligfinansiellt sparande se över möjligheten att utarbeta ett mål för de statliga investeringarna i reala tillgångar.

Förutom att jag rekommenderar alla att ta dela va Håkan Juholts tal och hela förtroenderådets beslutsdokument är det värt att läsa Leif Pagrotskys tal om ni är nyfikna på kommande skatteöversynen.

 

Om att uthållig tillväxt kräver trygghet, rättvisa och ett jämlikt samhälle där alla människor kan växa och utvecklas. Det är dessutom en sådan självklar utgångspunkt för all socialdemokratisk politik att byggstenen som handlar om fördelning och rättvisa är helt central.

Leif säger bl.a.

- Av rättvise- och legitimitetsskäl vill vi ha en stark fördelningspolitisk profil på skattesystemet. Den borgerliga politiken har tydligt minskat skattesystemets progressiva inslag, och så kan vi inte ha det. Skatt ska betalas efter bärkraft.


AB 2 expr 2 DN 2 svd röda B Högberg alliansfritt


Glöm inte bredbandet Håkan


 Äntligen diskuteras det politik. Efter en fruktansvärt tuff höst för oss måste vi komma bort från personfixeringen och tala politik och tillsammans visa vad vi vill med Sverige. För det är om framtidsidéerna och visionerna som konflikten mellan oss socialdemokrater och den borgerliga regeringen är som störst.

Vår ekonomiska politik diskusteras om hur vi ska formulera konkreta mål och förslag för att bygga Sverige till en konkurrenskraftig kunskapsbaserad ekonomi.

Håkan Juholt var tydlig i sitt tal vad som behöver göras för att få en tydlig och framåtblickande socialdemokrati.

 

Därefter följde en intressant ekonomisk diskussion om bankkris, lågkonjunktur, Euron, Europas ekonomiska kris, oansvariga utlånare och kvartalskapitalism m.m.

Vår politik måste uppfattas tydlig och klar och den måste hänga ihop, vi ska i våra förslag visa att vi vänder oss till alla medborgare och vi ska föryngra och bredda partiet.

 

Jag håller fullständigt med om att det är investeringar i utbildning, miljövänlig infrastruktur om miljövänligare bostäder som är vägen till jobben och en hållbar framtid.

 

Det jag saknar i debatten är också vikten av att investera i IT, höga hastigheter i nätet och bredband i hela landet. Det är minst lika viktigt om vi ska hålla i hop landet att vi har fungerande tillgång till Internet och telefoni utanför städerna.

Det går inte att förlita sig till enbart marknaden på det området. Det måste till efterfrågan på IT-tjänster inom välfärden och investeringar även i bredband. tillgång till internet måste vara lika självklart som el och vatten till varje bostad


ab 2 svd  gp exp svt DN


















Det räcker nu

Nu får det räcka, sa medlemmarna i Skövdes Socialdemokrater när jag var på medlemsmötet i går. Det har varit en tuff och turbulent höst på många olika sätt för oss socialdemokrater.

 Politiken har helt kommit i skymundan mellan alla turer, misstag, utspel av olika personer, läckor och ryktes spriding i media. Så när jag mötte partikamraterna i Skövde så sa de helt enkelt att ”nu får ni ta och skärpa er där uppe i Stockholm”.

Medlemmarna utryckte sin oro och ilska över hur skattepengar som ska gå till vården sticker utomlands, hur orättvisorna ökar, hur resultaten i skolan minskar utan att detta granskas vare sig av oss i oppositionen eller av media. Allt handlar om vem som sagt vad inom socialdemokraterna. 

De  fortsatte med att de också blivit osäkra på Juholt efter allt som stått i tidningarna men att nu har droppen runnit över. Nu inser de att det som sprids i media är så motsägelsefullt at det inte går att hålla reda på. Därför bestämde sig medlemmarna helt sonika på att lita på vad de sett själva och efter att ha sett och hört Håkan Juholt blev de övertygade över att han kommer att kunna ta oss ända fram till en valseger om 3 år.


Jag själv blev glad över att Håkans resa genom landet uppenbarligen har gett resultat, att han tog rätt strategi. Det är klart att oerhört mycket återstår. Men om medlemmarna känner sig trygga så går det så mycket lättare.


ab 2 expr 2

interpellation om kvalité i äldrevården

Jag ska debattera kvalité i äldrevården med Maria Larsson. Det behövs i allra högsta grad med tanke på vad som uppdagats de senaste veckorna. Sveriges medvetna satsningar på en välfärd för alla har varit mycket framgångsrikt. Vår politik är att äldre ska få bestämma själva över sitt liv och sin vardag, oavsett om det handlar om deltagande i arbetslivet eller vilken typ av omsorg man väljer. Det ska vara lättare att välja om man vill bo kvar i eget boende eller flytta till en annan form av boende när man blir gammal. Äldre par ska inte behöva flytta isär när någon av dem behöver särskilt boende. Den socialdemokratiska politiken för äldreomsorgen handlar om kvalitet. Kvalitet inom äldreomsorgen får vi genom att nyttja våra gemensamma resurser på ett effektivt sätt där den enskildes trygghet och välbefinnande står i fokus. Tyvärr har vi sett och hört om allt för många exempel där privata bolag som utför tjänster inom äldreomsorgen brustit i sitt ansvar. Bonussystem, personalnedskärningar, bristande tillgång till hjälp och service för äldre är problem som vi allt oftare får höra om. Detta menar vi är oacceptabelt. Det visar att vinstmaximering som främsta drivkraft inte hör hemma inom äldreomsorgen. Slöseriet med våra gemensamma skattepengar måste upphöra. Pengar som ska gå till att utveckla skolor, äldreomsorg och sjukvård får inte hamna i skatteparadis som det gör i dag. Fokus måste vara en äldreomsorg som efter var och ens behov håller så hög kvalitet som möjligt och som uppfyller kravet på en god omsorg och vård. Vi vill se att vinster i största utsträckning återinvesteras i verksamheten. Vinstmaximering genom att sänka kvaliteten kan inte accepteras. 2008 uppmärksammade vi socialdemokrater problemet med att riskkapitalbolag inom äldreomsorgen skatteplanerade och förde ut enorma summor pengar till skatteparadis. Det har dröjt över tre år för Anders Borg att göra något åt problemet. Då när vi undrade vad Anders Borg skulle göra åt problemet såg han inget akut behov av någon ny lagstiftning. Regeringens hantering av frågan kring vår äldreomsorg präglas tyvärr för mycket av ideologiska skygglappar. De skattefinansierade välfärdstjänsterna är till för medborgarna och betalas gemensamt via skatter. Då måste vi vara ansvarsfulla och se till att resurserna går till att utveckla välfärden och inte till skatteparadis.

Världsaidsdagen

img_9181 (MMS)

Världsaidsdagen


RSS 2.0