fackliga konferensen i Sockholm

Pär Nuder gör en genomgång om varför de borgerliga partierna vann valet och vad som hänt sedan dess

Han beskriver om hur moderaterna gjorde sken av att vara ett arbetarparti under valrörelsen. Till viss del lyckades de med det. Särskilt med tanke på att vi hade en tillväxt i Sverige utan att jobben blev fler. Jobben blev inte fler förrän i slutet på 2005. Under hela 2006 strömmade jobben till, både inom privat handel och på andra ställen. Men vi lyckades inte förklara det på ett bra sätt

Direkt efter valet blev det tydligt om vilket högerparti de verkligen är. Med gigantiska skattesänkningar och stora skillnader. Visar de sitt egentliga syfte med ett klass samhälle.

Jobben har fortsatt strömma till med hjälp av den höga tillväxten. Men nu kommer oron på den ekonomiska himmelen både från USA och andra delar av världen. Nu kommer frågorna hur stark är Sveriges ekonomi? Den borgerliga regeringen står handfallen.

Vad ska vi göra inom arbetarrörelsen och socialdemokraterna? Pär menar att det är viktigt att fortsätt med frihandel, globalisering men jobba för rättvis handel. Jobba för att trappa ner jordbruksstödet i EU utan jobba för ökad rättvisa i världen och se till att vi har bistånd i resten av världen. Det andra receptet ger är att vi ska fortsätta ha ordning och reda i ekonomin. Se till så att vi inte drar på oss offentliga kostnader som inte kan betalas.

Men satsa på utbildning. Högskolorna och det livslånga lärandet är oerhört viktiga.

Pär fortsätter med ett avsnitt om hur viktig jämställdheten är för ett litet land. Att båda jobbar och tar ansvar både för samhällsekonomin och för familjen.

En annan god konkurrens fördel är att vi har strikta miljökrav och hela tiden fortsätter att flytta fram positionen. Stoppa miljöförstöring, globaluppvärmning och kancerogena artiklar. Pär avslutar med ett avsnitt om hur viktigt det är med en stark fackföreningsrörelse som också är förändringsbenägna. Det behövs sociala broar och ett bra välfärdssystem som tar hand om varan när någon råkar illa ut. Att det finns a-kassa, komvux och möjligheter är förklaringen till att vi är moderna, förändringsbenägna och framåtsyftande. Tyvärr river borgarna dessa broar, det är bedrövligt.


arbetarrörelsen i Skaraborg är i Stockholm

image426

50 personer knutna till arbetarrörelsen i Skaraborg gör studiebesök hos

LO och socialdemokraterna i Riksdagen.

De flesta av deltagarna har koppling till fackföreningsrörelsen.

De har träffat LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin,  och träffar just nu Tomas

Eneroth, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och ska strax träffa Pär Nuder

Det är ett fint tillfälle för oss skaraborgarna att träffa ledningen hos socialdemokraterna

samt LO. Det är partiets fackliga ledare Patrik Björck som organiserat konferensen och det är jätte intressanta diskussioner som pågår


LOs ordförande talar om EU-domstolens beslut i Laval-målet

DSC00816.JPG
LOs ordförande talar om EU-domstolens beslut i Laval-målet

nu börjar den fackligpolitiska konferensen i Riksdagen

DSC00811.JPG
nu börjar den fackligpolitiska konferensen i Riksdagen

Edwards avhopp väntat men lite sorgligt


Bekämpa fattigdomen, ett land är inte rikt pm man inte kan ställa upp för de svaga.

Edwards var ändå relativt radikal men har nu kastat in handduken.  När John Edwards kontaktade Barack Obama och Hillary Clinton bad dem göra fattigdomsfrågorna till sina viktigaste frågor
Både Clinton och Obama ska ha lovat att göra detta. Vem som tjänar på detta är spännande att spekulera om. Vem ska de som är med i en fackförening rösta på nu?
Edwards stöttar inte att ge någon av de två demokratiska kandidaterna inför supertisdagen men gör det

säkert länge fram.

Barack Obama vann en förväntad seger i South Carolina, men som blev större än väntat. Nu är det oerhört spännande  inför Super Tuesday den 5 februari. Obama också extra skjuts efter segern av klanen Kennedy som har stjärnstatus i USA

Men  räkna inte ut Hillery Clinton, hon har både kraft och organisation att ta hem spektaklet på tisdag

kandidat avhopp

förväntat


Iskallt seminarium om värme på Arktis


Stora ting sker i Arktis. Vad kommer att hända om isen smälter bara lite grann och vatten nivån höjs? Hur går det med urbefolkningen om de inte får avgöra sitt eget öde? Vad kan vi andra göra?

 Klimatförändringen leder till ökat intresse för exploatering av resurser som olja, gas och mineraler. Flera länder vill utöka sina territorier och områdets säkerhetspolitiska betydelse ökar. Behovet av att minska koldioxidutsläppen står högt på dagordningen liksom urbefolkningarnas rättigheter och villkor.

Vad händer just nu? Vad är hot och vad är löfte? Vilka positioner kan, och bör, de nordiska länderna inta?
 
Just nu diskuteras också frågan om forskningens betydelse för den nuvarande situationen i Arktis att diskuteras.
 
Är forskningen ett redskap för staterna i deras geopolitiska strävanden? Är den en stabiliserande kraft? Hur kan forskning under Internationella polaråret samordnas så att en långsiktigt hållbar utveckling främjas regionalt i Arktis och globalt? Har de nordiska länderna ett speciellt ansvar för att detta sker?

Nordiska rådets svenska delegation arrangerar i samarbete med Svenska kommittén för Internationella Polaråret och Norden i Fokus ett seminarium med fokus både på politiken för den nordliga regionen och på arvet efter Internationella Polaråret 2007-2008.

Det är därför vi är i första kammarsalen här i Riksdagen och diskuterar dessa oerhört viktiga frågor


SVT24 gör en folkbildningsinsats men de visar inte alltid direkt sändning



Det är jätte kul att höra så många kommentarer om vad som händer i Riksdagen. Numera sänds  många av debatterna, utfrågningarna och seminarierna i TV. Då vet fler om vad som händer i Riksdagshuset, det är jätte bra.

Idag har SVT24 sänt ett seminarie som jag deltog i förra veckan. Det har gjort att jag fått många mejl och kommentarer om mitt bloggande och om vad vi diskuterar. Det var från Riksdagens framtidsdag och det seminariet som jag deltog i handlade om Informationsteknink. Mot en digital demokrati- teknik, politik och institutionell förändring, med Joachim Åström, fil.dr, Örebro universitet. Om Det mobila livet - nästa IT-revolution, med Professor Kristina Höök, Stockholms universitet. Om En framtida virtuell statlig förvaltning - utmaningar och vägval. Olika scenarier av en virtuell förvaltning med Lennart Nordfors, vice VD Gullers-gruppen. Och om Framtidens lärande och IT med Roger Säljö, professor Göteborgs universitet.

Läs mer om det från min blogg i förra veckan

http://monicagreen.webblogg.se/riksdagens_framtidsdag.html


Reinfeldt hycklar om vården, säger en sak men gör en helt annan


I dag besökte statsminister Reinfeldt kärnsjukhuset i Skövde. Han har låtit sig imponeras av den duktiga personalen inom offentlig vård och omsorg, han talade gott om offentlig sjukvård. Han menade att kvalitén är god men att tillgänligheten är ett problem.
Men i praktiken för moderaterna en sjukvårdspolitik som riskerar att bryta sönder den allmänna och solidariskt finansierade sjukvården. Det för Sverige allt närmare ett tudelat vårdsystem.

På område efter område, så också inom sjukvården, säger man en sak och gör något helt annat. Det är grunden för regeringens djupa förtroendekris i opinionen - många är de som känner sig lurade.

I valrörelsen lovade Reinfeldt att inga universitetssjukhus skulle säljas ut till privata vårdföretag. I verkligheten har det blivit tvärtom. Det har blivit tillåtet att privatisera även universitetssjukhus.

Han lovade att i moderaternas Sverige skulle det inte bli några gräddfiler i vården där de rika skulle kunna köpa sig förbi köer. I verkligheten blev det tillåtet att låta privatbetalande patienter gå före i kön på offentligt finansierade sjukhus. Det skapar en uppdelning av patienter i ett A- och ett B-lag där de som har privata sjukvårdsförsäkringar eller en tjock plånbok får ett eget väntrum. Principen om lika rätt till vård efter behov överges.


Hon har stärkt sin roll som socialdemokratisk ledare

Hon har stärkt sin roll som socialdemokratisk ledare

Många vill fälla henne, många vill hitta hennes svaga punkter, många försöker kleta smuts på henne. Men hon är en av de modigaste ledare vi haft.

Den senaste veckan har det stormat i vattenglaset. Eller hur ska man annars beteckna fenomenet att sossarna bytt ekonomisk talesperson?

Visst jag tycker också att det gick galet om allt vi fick läsa i pressen.

Men sedan har Mona Sahlin, socialdemokraternas partiledare och Sveriges nästa statsminister tagit greppet på ett ödmjukt och tydligt sätt.

På kvällens partigruppmöte ville hon verkligen förklara och berätta om vad som inträffat. Om samtal om rykten och om nya tag och se framåt.

Jag tror faktiskt inte en manlig ledare varit så angelägen om att lägga korten på bordet och öppna sig så. På gott och ont vill säga. En del gillar ju ledare som pekar med hela handen och inte tycker det behövs att "älta" så att alla är med i tankekedjan.

Men jag tycker det är bra

mona har stärkt sin ställning som ledare de här dagarna. när Östros

tar över som gruppledare i finansutskottet


min nya gruppledare Thomas Östros och jag ser fram emot att jobba ihop

image420 
Finansutskottets gruppledare Thomas Östros och jag ser fram emot att jobba ihop

Pär Nuder bjuder på semlor på finansutskottets s-grupp

image421
Pär Nuder bjuder på semlor på finansutskottets s-grupp

Miljöpanik eller klimatångest, alla kan göra något men ställ hårdare krav på yrkestrafiken.


Den viktigaste insatsen för miljön är att minska på utsläppen, låter kanske självklart. Men en del tror att det räcker med att köpa en så kallad miljöbil. Det är naturligtvis utmärkt men det finns fler sätt. Ännu viktigare är att köra mindre. Använd bilen bara när det behövs. Det sägs att hälften av alla bilresor är kortare än 5 km och antagligen går hälften av de resorna att skippa. Gå (för de med stegräknare är 5 km ett utmärkt sätt att komma över de 10 000 steg som ska tas per dag) eller cykla. Men vi som har bil, har det för att vi tycker att det är ett utmärkt fortskaffnings medel och alla resor kan inte skippas. Och då gäller det att köra så mjukt som möjligt, jag lärde mig att köra så mjukt som om jag hade ett ägg under gaspedalen. Men också att använda motorvärmare på vintern, kalla motorer drar enormt med bränsle och en motorvärmare drar mycket lite el. Att ha rätt tryck i däcken, att ha så hög växel som möjligt och att motorbromsa är andra knep som jag lärt mig och som mina körkortstagande ungdomar just nu lär sig.

vägverkets hemsida kan man ladda ner snabbkurs i sparsamkörning. Läs också om sparsamkörning i svd.

Även de tunga transporterna måste förändras till ecodriving. Det är långtradarna som sliter sönder vägarna och det är de som står för de stora utsläppen. Inblandningen av icke fossila bränslen måste bli vanligare och de längre transporterna måste göras på järnväg eller till sjöss.

Vi måste ställa krav all på yrkestrafik i hela EU. Sverige kan gå före och ställa hårdare krav.


Lika igen mellan Clinton och Obama


Efter lördagens stjärnvinst i South Carolina är det, precis som alla andra säger, oerhört jämt mellan Clinton och Obama

Före primärvalen i South Carolina ledde Hillary Clinton mätningarna i alla delstaterna som röstar på supertisdagen, utom i Obamas hemstat Illinois, vidare har hon den demokratiska partiapparaten i de olika staterna på sin sida.

Barak obama har och sin sida stöd från många olika håll så inför den så kallade super tisdagen den 4 februari då halva USA kan rösta är det dramatik utan dess like. Borta tycks John Edwards tyvärr vara, han var ändå den som slogs för fackliga rättigheter och jämlika uppväxtvillkor. Vem av Clinton eller Obama som får "vänsterns" (svårt att prata om vänster när högerpartier går till val, men ändå) röst när Edwards kastar in handduken är svårt att sia om. Båda säger sig nu vara för en allmän sjukförsäkring. Det är inte så jätte mycket som skiljer dem åt. Mer än förnyelse för Obama och erfarenhet för Clinton. Detta blir spännande


Om Monas innersta krets och borgarnas problem

 När DN beskriver hur de ser på en eventuell kommande s-regering i vad de kallar Monas gäng. Blir jag först lite full i skratt över hur viktigt många tycker det är i att spekulera i personfrågan.
Men sedan blir jag lite lättad över att det äntligen finns kvinnor med i bilden.
De senaste dagarna har jag bara sett sossegubbar som sett precis lika dana ut på små kort i TV-rutan.
Visst har person frågan betydelse, men en rättvis, modern ansvarstagande politik är ännu viktigare.

Just nu har vi en regering som är orättvis, oansvarig och omodern. I borgarnas regn lider de av suradroppar i den vikande tillväxten, av den högsta inflationen på 14 år och av den skakiga börsen. Men de är glada ändå.
Kul att få vara med så länge det varar, tänker de nog innerst inne.
Jag har tidigare sagt att Göran Hägglund är den trevligaste av de "fyras gäng" och det tycker jag fortfarande. Så visst är det lite synd att han har blivit ordförande för just det lilla partiet som lägger sig i människors kärlek, som värderar att viss kärlek är finare, bättre än annan kärlek. svd


Rika blir rikare och fattiga fattigare 400 000 kan inte betala sina räkningar

Det är på tok för många som tror att de inte klarar att betala sina räkningar de närmaste två månaderna.

Och närmare 600 000 har vid flera tillfällen inte kunnat betala alla sina räkningar på förfallodagen DN

Uppgifterna om svenskarnas skuldproblem kommer från en larmrapport som kronofogden sammanställt.

Rikskronofogden Eva Lidström Adler säger att resultatet är skrämmande och vill se ett samlat grepp på nationell nivå.

Regeringen bårde skapa en kraftfull  strategi så att vi kan komma till rätta med problemet.  Men de förstår inte att det är et problem att klyftorna ökar.

Nu säger vän av ordning att även under sossarnas tid vid makten ökade klyftorna. Ja det stämmer men vi använde politiken som ett redskap för att överbrygga skillnader och hålla ihop samhället. Menas den borgerliga regeringen gör tvärt om, de använder politiken till att sänka skatterna för de rika och slår undan benen på de som har det sämst. De tror nämligen på att om arbetslösa blir fattiga så hittar de ett jobb och om de sjuka får det sämre så blir de friska. Det är deras ideologi, att det ska vara större skillnader. Det är tragiskt. Som tur är ställer inte Svenska folket upp på det utan tänker rösta bort dem nästa val. Men det är långt till valet, allt för långt.....


Oron bland andra ledamöter ledde till spekulationerna i pressen

Blir det ännu mer ommöblering efter det att Pär Nuder får andra uppdrag i Riksdagsgruppen? Nu när han, enligt han själv, ska jobba ihop med Bosse Ringholm och skriva interpellationer?

Jag tror inte det. Jag tror att efter gårdagens turbulens så sitter många stilla i båten ett bra tag fram över. Kanske en del andas ut eftersom många var oroliga om vad som skulle hända med dem i eventuella rockader.

Men det är klart att det kan hända andra saker framöver för många. Erbjudanden, andra uppdrag eller insikten om att livet inte bara består av politik kan göra att folk hopar av.

Men jag tror inte att Mona Sahlin gör några större ommöbleringar än i finansutskottet och i näringsutskottet.

Jag såg Mona och Maritas presskonferens och kan konstatera " business as usual.  Dessutom är ju Pär kvar i VU:t. Det är mycket bra eftersom han har så stor erfarenhet och enligt vad Mona sa idag hennes fulla förtroende.


Jag kan konstatera att det blev många nyheter i aftonbladet och i alla annan media i alla fall och det kan säker gå några varv till.


Vi som sitter i Finansutskottet har haft kontakt med varann om när vi ska nominera efterträdaren. Men vi har ju några dagar på oss att fundera.


Socialdemokraterna får 46,8 procent den högsta noteringen sedan september 1994.


Detta bevisar mer än någonsin hur trötta Svenskarna är på den orättvisa politik som den borgerliga regeringen bedriver. De gör det dessutom med skygglappar, de är inte ens medvetna om att hur illa det slår. Ta exemplet med den klassbevarande utbildningspolitiken. Att hindra människor att läsa på komvux genom stora neddragningar.  Att ta bort den s.k. 25:4an som ska hindra vuxna att läsa på högskolan, bara för att endast de med "rätt" förutsättningar ska ha en bra utbildning.

Andra exempel är sänkningar av a-kassan för att kunna öppna för en låglönemarknad i nästa lågkonjunktur. Det är därför som de borgerliga partierna tappar mark. Men de ser så förvånade ut när vi ställer frågor den oansvariga, omoderna och orättvisa politiken.

socialdemokraternas popularitet ligger både i att Mona Sahlin är ny partiledare och att vi lovat återställa rättvisan. Men nu gäller det att vårda detta på ett bra sätt. Låta rådslagsarbetet fortsätta och visa vad vi ska gå till val på 2010

Även om vi byter folk lite då och då så är en rättvis socialdemokratisk politik det som de allra flesta vill ha.


Turbulens i media om socialdemokraternas talespersoner


Pär Nuder har idag rullats i tjära det är ovärdigt. Han borde inte behöva utstå sådana trista ryktesspridningar. Han har varit ordförande för SSU i Stockholms län. Är utbildad jurist och har haft uppdrag som sakkunnig i justitiedepartementet. Han valdes till riksdagsledamot 1994  och jobbade för Ingvar Carlsson. Sedan har han varit samordningsminister och finansminister. Han har jobbat med skärgårdsfrågor och mycket engagerad i Mellan Östern, EU och resten av världen. Vore konstigt om inte hans kompetens tog tillvara.


Vad som gått snett i processen har jag ingen aning om men tråkigt är det. Men jag har full förståelse för om Mona vill ha sitt eget lag och att hon ska göra sina egna bedömningar.


Resten av olika ryktesspridningar och spekulationer har lagt sig för närvarande

Men som sagt livet är fullt av överraskningar.....


Lite sur på att tåget är vrååål mycket försenat


Det har gått riktigt bra i flera månader. Men nu är det kört igen. Det var signalfel i Järna en HEL TIMME. Signalfel, går det då att skylla på att det inte finns spår tillräckligt?

Eller är det så att det finns för få anställda?

 Men sedan fortsätter förseningarna först med att vi åker bakom ett långsamt tåg och sedan med att vårt eget tåg tröttnar så lokföraren måste starta om loket flera gånger. Vi är fortfarande på väg till Skövde men över 80 minuter sena...............


Framtiden är här

Egentligen ett roligt utryck för framtiden är ju här hela tiden. Nu och nu och nu. Men uttrycket beskriver naturligtvis att IT, facebook, bloggar, mobila terminaler är redan verklighet.

Efter de intressanta inledningarna hade vi en spännande diskussion om säkerhet på nätet, om tilliten, tråkigheter som mobbing och kränkningar. Men också om möjligheterna. Digitala klyftan är ingen klyfta utan en trappa som vi alla kan ta steg för steg på. Utbildningsmöjligheter och sociala mönster som kan beivra olagligheter på nätet.

Sedan hade vi en jätte kul debatt alla andra intresserade om hur vi skulle vilja forma framtiden tillsammans. Vi kom in på en stock konservativ musikbransch fick vi höra av Kristina Höök, hon menade att om branschen gjort det lättare att betala låtar och filmsnuttar så hade inte fildelningen blivit så infekterad

Vi pratar också om det finns ett behovet av IT vision eller inte.

Självfallet är det ungdomarna som också var med på seminariet som är de mest intressanta eftersom de tar till sig nya moderna möjligheter mycket snabbare än vad vi andra gör


Roger Säljö från Göteborg talar om framtidens lärande och digital teknik


Han sätter IT utvecklingen i sitt sammanhang och tittar tillbaks lite i tiden på hur människor alltid försökt att uttrycka sig. Han jämför Informationstekniken som lika omvälvande som när vi fick skriftspråket och texter att förhålla oss till.

Vi kan idag inte tänka oss et liv utan böcker och tidningar. I framtiden kan vi inte tänka oss ett liv utan mobilinformation. Förändringstakten är hög och det slår tvärs igenom samhället enligt Roger. Det blir nya sätt att tänka, nya sätt att avgöra vad som är sant, nya sätt att minnas och dokumentera. Vi får ett ökat behöv av det livslånga lärandet.

Framtiden är redan här, det behövs en fortsatt satsning på integration av digitala resurser redan från förskolan. Lärarutbildning och digitalkompetens och utvärdera det som sker kontinuerligt.


Lennart Nordfors från Gullersgruppen


Talar om en framtida e-förvaltning. Det finns både tvärsäkra svar men också trevande frågeställningar om hur avancerad den virtuella förvaltningar blir.

Vill vi samarbeta mellan myndigheterna. Var hör de olika frågorna hemma? Det är ett landskap om samarbeta och också om konkurrens.

Enkelheten för medborgaren står i motsatts till information i överflöd och svårt at hitta i IT-djungeln. Finns det objudna gäster där vi inte vill ha dem? Hur ser den digitala klyftan ut, är det en generationsklyfta eller är klyftan mellan utbildade och icke utbildade?

Ett annat scenario som Lennart beskriver är reträtten. Med säkerhetsproblem, bristande förtroende och upprättelse för den fysiska mötesplatsen  


Professor Kristina Höök visar exempel på det mobila IT-livet


Hon visar roliga GPS samtidigt som det är ett spel, där barn kan leka i baksätet och där det mobila livet kopplas ihop med den fysiska världen.

Nästa exemplet är sms som kan visa känslor genom fysisk aktivitet och rörelser.

Därefter ser vi roliga exempel på hur musikfiler delas mellan personer i närheten (......)

Hur mycket svettas vi är nästa exempel på vad som kan vara spännande i vårt stressade liv, eller i motionsaktiviteter m.m.

Helt enkelt en mobil IT-revolution


Joachim Åström lyfter oss sedan in i den digitala demokratin med hjälp av IT.


Han talar om hur relationen politiker och medborgare kan fördjupas. Hur diskussionerna kan vidgas och hur fler kan bli delaktiga.

Han menar att ju mer man använder tekniken desto mer ökar delaktigheten. Men det hänger på oss folkvalda om hur tillgängliga och lyhörda vi är.

Än så länge har de stora flertalet bland politikerna står utanför den digitala demokratin.

Han menar att det finns tre frågor som bör diskuteras mera

  1. det behövs en större debatt om hur e-demokratin kan bli bättre i Sverige
  2. Hur finner vi vägar att förena medborgarna och de folkvalda
  3. Hur styrs e-demokratin? Idag är det mest lokala försök och det råder brist på nationell styrning (och behövs det en nationell styrning) Nu finns stora olikheter över landet.

Han avslutade med att säga att vi har alla möjligheter att styra framtiden gemensamt


Berit Andnor startar vår del av framtidsdagen

I Riksdagens första kammarsal diskuterar vi de många omvälvande utmaningarna som informationstekninken innebär

panelhönor på riksdagens framtidsdag

DSC00804.JPG
panelhönor på riksdagens framtidsdag

Hur ska det gå med den skakiga ekonomin?


Anders Borg är ganska nöjd eftersom han menar att det (sedan sossarnas tid vid makten) är ordning och reda i ekonomin och en "trygghetskudde".

Men hur länge kan han leva på våra ansträngningar?

Dagens prognos av konjunktur institutet visar oro även om de tror på fortsatt tillväxt. Men orderingången minskar, inflationen har inte varit så här hög på 14 år och bristen på åtgärder mot arbetskraftbrist i vissa yrken gör inte saken bättre.

Konjunkturinstitutet skriver ned tillväxten samtidigt som man skriver upp inflationen.

Hushållens pessimism över svensk ekonomi ökar kraftigt. Sysselsättningsplanerna i näringslivet justeras ned. Sammantaget är detta ett underbetyg för regeringens ekonomiska politik

Per Nuder varnade i september för att den amerikanska bolånekrisen skulle få allvarliga effekter för Sverige. Det finns riskerna för avtagande tillväxttakt och stigande inflation.

Men Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tar lätt på riskerna, de tror till och med att reformutrymmet kan öka ytterligare. Vad menar de med det? Är det ytterligare skattesänkningar för de bäst ställda på G?


skakig börs


Ett helt annat klimat i USAs presidentvalskampanj


Jag ska villigt erkänna att jag har lite svårt för att se när människor från samma parti angriper varann. Det var lika svårt för mig att se, när Frankrike skulle vaska fram sina kandidater för öppen ridå. Jag är fullt medveten om att det finns många Svenskar som gillar att kandidaterna tar heder och ära av varann och ska sedan samarbeta för att vinna valet tillsammans.

När det gäller Clinton och Obama, ( även John Edwards var med i TV-debatten men syntes tyvärr inte så mycket), så ska de båda försöka ta mitten väljarna och ska därför gilla vissa saker som republikanerna genomfört samtidigt som de ska ta avstånd eftersom de ska visa att demokraterna är till för alla. Båda är ju jätte bra men visst är Clinton ett strå vassare?


svd


Paggan o Gynter

DSC00801.JPG
Paggan o Gynter

Sverige etta


Günter Verheugen avslutar sitt inlägg med att berömma Sverige. Att vi har kvantitativa ambitiösa mål för sysselsättningsökningen för Sverige. Och han berättar en nyhet som ännu inte är publicerad.

I målet om Tillväxt och sysselsättning ligger Sverige nr 1.  Det är ju en fantastiks placering.

Som socialdemokrat sträcker jag förståss på mig extra mycket eftersom den mätningen gjordes under sossarnas tid i regeringställning.


Günter Verheugen. om Lissabonstrategin


Han börjar med att berätta att kommissionen i morgon skulle hantera klimatförändringarna.

Sedan kom han in på 6,5 miljoner arbetstillfällen sedan 2005 och ytterligare 5 miljoner de kommande två åren.

Arbetslösheten minskat drastiskt i takt med EUs sysselsättningsmål.

Vi är inne i en mycket god konjunkturcykel som Europa dragit nytta av det har även Sverige gjort säger.

Ny finns en förnyad Lissabonstrategi som hela EU ska jobba vidare med. Det gäller konkurrens, forskning och utveckling m.m.

Men det finns brister också menar Günter Verheugen. Vissa regioner har hög arbetslöshet och vissa delar av EU finns det brist på rätt utbildad arbetskraft. Därför behövs utbildning på hög nivå i alla länder.

Sedan kommer återigen in på miljöfrågorna vilket betyder långtgående förändringar för att få ner utsläpp, hushålla med energin och göra hållbara lösningar.

Günter Verheugen fortsätter med att berätta om EUs femte fria mål nämligen utbildning. De fyra tydigare har varit fri rörlighet på varor, tjänster, arbete och kapital.

Efter det handlar föredraget om små och medelstora företag och vikten av att hjälpa de små företagen

Och att det finns 10 ambitiösa mål för den förnyade Lissabonstrategin


Kommissionären Günter Verheugen talar i riksdagen

EU-Kommissionär Günter Verheugen besöker riksdagen för att tala om Lissabonstrategin.

Han är vice ordförande i kommissionen och ansvarig för näringsliv och industri. Jag är påväg till första kammarsalen för att lyssna på hans anförande och ta del av diskussionen.
image415


fantastisk rolig introduktion för nya medlemmar på Karstorp i Skövde

DSC00799.JPG
Sigge och jag hade fantastisk roligt på introduktionen för nya medlemmar på Karstorp i Skövde.
De nya medlemmarna var väldigt intresserade av att få göra en insats i partiet och ville vara med och forma framtidenspolitik som vi ska gå till val på 2010

Håkan på Lantägg och Anette från facket visade oss runt

DSC00797.JPG
Håkan och Anette från facket visade oss runt på vårt besök på Svenska Lantägg i Skara.

Svenska Lantägg är ett ganska ungt företag från 1982. Då startades Svenska Lantägg AB på Hassle Säby gård utanför Mariestad i Västergötland. Gårdens äggproduktion kompletterades med ett äggpackeri. Från början packades endast gårdens egna ägg, men snart ville också kringliggande producenter leverera ägg till packeriet.

Den 7 februari 1982 levererades det första partiet ägg och utveckade sedan förädlade produkter så som äggsmet, äggvita och äggula, torra äggprodukter m.m.

Och är numera en livsmedelsindustri med drygt 60 anställda i Skara och har övertagit  ett äggpackeri med tillhörande äggprodukttillverkning i Hässleholm.

Äggpackeriet i Skara har en toppmodern maskinpark med den nyaste teknik för hygienbehandling av ägg, automatisk utsortering av skalskadade ägg och ägg med fläckar i äggsubstansen.

De anställda är medlemmar i fackförbundet Handels och Anette Skallberg gör sitt bästa för medlemmarna och för att alla ska vara med i facket.


intressant arbetsplatsbesök på Svenska Lantägg i Skara

 image412
många ägg blir det som passerar Svenska Lantägg i Skara varje dag

De står för högkvalitativa konsumentvaror, storhushållsprodukter och flytande äggprodukter. Jag får uppfattningen att de jobbat hårt för att få en bra arbetsmiljö. Anette beskriver också hur de själva går på jympa, träning och erbjuds massage till en överkomlig kostad.

http://www.svenskalantagg.se/


arbetsplatsbesök på Svenska Lantägg i Skara

Svenska Lantägg är ett familjeföretag som drivs av grundaren Håkan Andersson med familj. Håkan är en mycket trevlig och påläst chef. Han hyllar de stränga regler som Sverige haft i många år och om gjort att vi varit förskonade från salomella i det här landet

http://www.svenskalantagg.se/




image413
arbetsplatsbesök på Svenska Lantägg i Skara

Nej jag tillhör inte den halva av svenska folket som vill bygga ut kärnkraft


Anledningen är att vi inte har någon säker slutförvaringsplats för avfallet, att det är omodernt och farligt.

Kärnkraften ska fasas ut i den takt kärnkraftselen ersätts med el från förnybara källor samt energieffektivisering. Sverige är tyvärr ett av världens mest kärnkraftberoende länder och det kommer att ta tid att ändra det.

Många är för lata för att vilja göra dessa förändringar. Många tror att det är en bekväm smitväg att bygga ut kärnkraften och fortsätta som vanligt.  Under tiden som kärnkraften finns kvar ska den användas på ett säkert och effektivt sätt. Det är omöjligt att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle på ändliga energikällor som olja, kol och kärnkraft. Därför ska vi enligt min uppfattning INTE bygga ut kärnkraften.




Vi socialdemokrater har föreslagit ett åtgärdsprogram i vår energi- och klimatmotion. Bland annat måste samägandet och samregleringen av kärn- och vattenkraftsproduktion, mellan framförallt de tre största elproducenterna, begränsas. Elbörsen ska effektiviseras genom en uppdelning i två marknader. Tillsyn och övervakning av elmarknaden ska stärkas genom en bättre samverkan mellan EMI, Konkurrensverket och Finansinspektionen. Samarbetet på nordisk nivå mellan elmarknadens övervakningsmyndigheter ska fördjupas. En elmobudsman ska inrättas för att kunna företräda kunderna med råd och vid tvister behövs. Elbolagens möjligheter att teckna dyra tillsvidareavtal ska begränsas. Fakturorna ska förenklas och elkunderna ges ett ökat inflytande över sin egen konsumtion och elkostnader. M.M

Satsa modernt satsa på hållbara förnyelsebara energikällor och lär oss alla att spara och hushålla.


forsmark



varannan svensk


vill ha kärnkraft i svd


Ingen bra vecka för Reinfeldt, (och när var det senast?)


PÅ partiledardebatten i onsdags spårande Reinfeldt in på Hillary Clinton. Mig veterligt har ganska många moderater tidigare varit anhängare av republikaner, men nu lät han mer pro Clinton. Vet inte riktigt varför han ägnade sitt inledningsanförande om amerikanska presidentvalet istället för att prata om Sverige. Kanske ville ha fly undan debatten, eller också hade han inget att säga. Han har rätt i att det som sker i USA påverkas oss i allra högsta grad, och visst är det intressant. Men det är konstigt att han sedan drar slutsatsen att svensk ekonomi står sig starkt oavsett skakig ekonomi utomlands. På Mona Sahlin direkta fråga modifierade han sig visserligen något. Men ändå, han verkar ta det ganska lättvinigt.

Nästa dag utnämnde Gunilla Carlsson sin gamla MUF-kompis som chef för Folke Bernadotte institutet. Detta trots att den borgerliga regeringen skulle utlysa alla tjänster i förväg. Jag frågade Jan Björklund i Riksdagens frågestund  om det inträffade, men han tyckte inte att det var något problem.

Idag kan vi ta del av katastrofsiffror för de borgerliga partierna i de senaste opinionsmätningarna och fortsatta framgångar för oppositionen.

Ingen bra vecka för Reinfeldt, den här veckan heller alltså


Mer om :

Socialdemokraterna Moderaterna Utnämningspolitik Henrik landerholm

  

dnblogg

presidentval


Se något aktuellt, färgsprakande och underhållande, se "La Cage aux Folles" i Skövde

image407



Pjäsen handlar om ett homosexuellt par på ett starkt och positivt sätt. Musikalens mest kända låt Vår bästa tid är nu har blivit något av en signaturmelodi för Malmsjö som Jan Malmsjö gjorde succé med i Malmöuppsättningen. Stor succé blev det även på Östgötateatern i Norrköping-Linköping.

Men nu finns uppsättningen i Skövde, en jätte bra föreställning. Jag kan nämna Robin Carlsson, Bo Frid och Peter Thorvall som gjorde fantastiska insatser men alla i aktörer är jätte bra. Färgerna, kläderna och musiken lyfter La Cage aux Folles till ännu högre höjder.

Dessutom borde kristdemokratiska, konservativa och moralistiska bakåtsträvare se den så att de fick lite nya infallsvinkar på uppväxtvillkor


revymakarna

äktenskap i svd


Den Svenska modellen är inte död, trots EG-domstolen


I dag hölls en riksdagsdebatt med anledning av den uppmärksammade domen från EG-domstolen i det så kallade Lavalmålet. Domen var både förvånande och oklar. Men effekterna avgörs av vad regering, riksdag och arbetsmarknadens parter genomför för åtgärder i Sverige.

EG-domstolen slog fast att fackliga stridsåtgärder är legitima för att försvara en fastställd minimilön, men att Byggnads genom konflikten försökte att få bättre villkor än miniminivåer. De menade att stridsåtgärderna inte stod i proportion till kraven


Men nu gäller det att jobba vidare. Den Svenska modellen är inte död.

Och nästan lite rörande var det att se hur de borgerliga politikerna idag gick upp och hyllade arbetsmarknadens parter. Det är lite skrattretande när kd och c representanter plötsligt blivit fackföreningskramare. Så lät det inte för några månader sedan. Och så lät det inte när salladsbar konflikten pågick. Då påstod de att det till och med var bättre för de anställda att vara utan kollektivavtal, ja åtminstone lika bra.

Men men idag var alla positivt inställda till att facken ska få använda sig av konflikträtt, fast lite lagom förstås.....

(jag är inte helt säker på att de vet vad de pratar om, men det kanske ljusnar)
Nu är det ännu viktigare att hitta rätt väg att skydda löntagarnas villkor. Vi måste se till att de borgerliga partierna inte använder domen till att försämra för löntagare i Sverige oavsett vilket land de kommer ifrån. Vi ska inte ha A och B lag på Svensk arbetsmarknad och helt inte någon annan stans heller


Nyheten som Littorin presenterade var att regeringen ska i samarbete med fack och arbetsgivare utreda hur svensk lag ska ändras efter EG-domen. Den 28 februari träffar regeringen fack och arbetsgivare för en genomgång av parternas synpunkter.

LO i DN


En andra chans i föräldraförsäkringen, Kd har röstat ned förslaget i riksdagen men börjar vakna nu..


Förra året lade vi socialdemokrater förslaget om att tonårsföräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet. Vi har lagt förslaget i Riksdagen men blivit nedröstade av de borgerliga partierna även KD. Men nu har kd vaknat och vi får väl se om de följer oss i nästa omröstning när vi återigen lägger förslaget. Men vi ska inte sura över att syndaren vaknar sent, för bättre sent än aldrig.

Vem har inte träffat pappor som säger att de hade agerat annorlunda om de fick ta småbarnsåren i repris? Det är ofta fäder som ångrar att de inte var föräldralediga. Plötsligt står de där med barn som börjat skolan eller kanske redan är i tonåren - och då har deras föräldrapenningdagar för länge sedan brunnit inne. Vi är beredda att ge alla som inte har utnyttjat sin föräldrapenning medan barnen var små en andra chans 2009 och 2010. Det kan bidra till en förbättrad relation mellan förälder och barn att ge möjlighet till ett besök i skolan eller skapa tid och ork för föräldern att vara ute på stan på kvällarna.
    Vi socialdemokrater vill även utveckla föräldraförsäkringen för att öka barns tillgång till båda föräldrarna och för ett jämställt föräldraskap. Vi är beredda att utveckla fler förslag baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder.

Nu får vi hoppas att Kd får med sig de andra borgerliga partierna och att Kd slänger sin omoderna familjepolitik

 Mandatperioden inleddes med försämringar i föräldraförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen (de så kallade VAB-dagarna), och i strax innan jul beslöt Riksdagen om ett vårdnadsbidrag. Därtill fortsätter regeringen på den inslagna linjen med en successiv urgröpning av föräldraförsäkringen.

Vi socialdemokrater vill ha en familjepolitik grundad på barnets bästa, generell välfärd samt jämställdhet mellan män och kvinnor. Därför motsätter vi oss regeringens förslag till ny målsättning för familjepolitiken som innebär att ambitionen att jämna ut klyftorna mellan familjer med barn försvinner. Det är en oacceptabel ambitionssänkning som leder till bredare klassklyftor.

Det finns många anledningar att kritisera regeringens vårdnadsbidrag. För det första innebär det ett avsteg från arbetslinjen. För det andra riskerar vårdnadsbidraget att urholka den allmänna förskolans resurser. Särskilt eftersom staten inte kompenserar kommunerna för vårdnadsbidraget, vilket kommer att leda till minskad personaltäthet och större barngrupper - just som barngrupperna i förskolan äntligen har minskat.



kd följer s om tonårsföräldrar

även i svd

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=734284


Satsa på järnvägen det är modernt

Just nu pågår en debatt om framtidens järnväg i Riksdagen

Det behövs mer satsning på järnvägen för miljön skull. Dagens ungdomar föredrar att åka tåg och kollektivt. Ungdomar är moderna och vill mer satsning på tåg framöver. Det visar debatter både inom Unga Örnar och SSU och jag är säker på att även ungdomar som inte är politiskt intresserade men ändå är samhällsintresserade hellre vill satsa på järnväg.

Därför är det förvånande att den borgerliga regeringen påstår at det har satsats för mycket på järnväg jämfört med väg. Det är också förvånande att de säger att det saknas pengar i de nuvarande planerna. Varför tillför de inte de pengar då? Det är ju de som styr landet. Varför väljer de att göra stora gigantiska skattesänkningar till de välbeställda istället för att satsa på framtidens järnväg. Dessutom är det tragiskt att höra Statsministern och vice statsministern som i debatter uttalat att Västsverige fått för mycket infrastruktursatsningar. Senast uttalade Åsa Torstensson och Anders Borg i DN-debatt sagt att Stockholm, Skåne och Ådalsbanan ska få satsningar inte Västsverige

Dessutom dröjer det innan den borgerliga regeringen kommer med sin  Infrapropp, det tyder på att regeringen inte är överens.


Unga om politik enligt DN

partiledardebatt i svd


Mona Sahlin talar om rättvisa, trygghet bättre sjukvård i sitt inlägg på partiledardebatten.


Hon börjar med att visa hur Sverige ser ut idag efter Reinfeldts förfärliga år och om hur han avstått från att ta chansen att fördela rättvist. Att den som behöver mest borde få mest.

Den moderatstyrda alliansen bryter sönder den allmänna och solidariskt finansierade sjukvården och för Sverige allt närmare ett tudelat vårdsystem.

Socialdemokraterna vill korta köerna - för alla som behöver sjukvård. Vi accepterar inte gräddfiler i den gemensamma vården. Vi vill inte ha ett system med korta köer för försäkringspatienter och långa köer för dem utan försäkring.

När vi lever allt längre och kan bota och behandla många fler sjukdomar leder det i sin tur paradoxalt nog till nya utmaningar för hälso- och sjukvården. Därför måste vården hela tiden utvecklas och nya kunskaper komma till praktisk användning.

Detta ska socialdemokraternas vårdpolitiska grupp arbeta med. Ett mer omfattande sjukvårdspolitiskt program ska presenteras redan i höst.

svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=733326


Partiledardebatt i Riksdagen


Nu drar Reinfeldt igång partiledardebatten med att berätta om att vi inte ska vara oroliga över den Svenska ekonomin. Der är bara i USA, EU och resten av världen som det är skakigt säger vår statsminister. Det är ganska modigt (eller dumdristigt) att lova sådant, när vi samtidigt ser hur inflationen ökar och börsen faller.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=733326


Frukostmöte med barnombudsmannen


Vi har bjudit in Lena Nyberg för att få ta del och diskutera rapporten "upp till 18"

En femtedel av Sveriges befolkning är under 18 år.
Upp till 18 beskriver barns levnadsförhållanden i siffror generellt och över tid. Den är en uppslagsbok med fakta om barns och ungas liv.

Statistiken kommer från myndigheter, internationella organ och forskningsrapporter.

Först och främst kan vi slå fast att barn i Sverige har det bra. Men det finns barn som har en oerhörd utsatt situation. Det finns många föräldrar som inte klarar av sitt föräldraskap. I alla samhällsskikt från fattiga till de allra rikaste i karriären som det finns föräldrar som inte kan sätta gränser, ställer upp på sina barn och stöttar dem i vardagen.

Barnombudsmannen berättar om otryggheten bland barn, om den psykiska ohälsan, om flickor och pojkar, om tonåringars uppväxtvillkor. Det finns oerhört mycket som kan och borde göras för barnen.



barnombudsmannen


Hur ska det nu gå med försvaret i Skövde


 

En an paradgrenarna för de borgerliga partierna, åtminstone högern (ja föresten höger är de väl allihop) brukar vara försvaret. Men nu vet nog inte väljarna vad de ska tro längre. Först avgår Mikael Odenberg för att Fredrik Reinfeldt kört över honom. Det var efter sommarens tvist mellan finansministern och försvarsministern som Reinfeldt valde Borg före Odenberg. Det skulle dras ned ytterligare på försvaret. Nu får vi beskedet att Besparingsplanen försvaret  motsvarar i storleksordningen 650 miljoner kronor. Den bygger samtidigt på att regeringen låter Försvarsmakten föra över ytterligare 850 miljoner från materiel- till driftsanslaget. Annars måste ytterligare stora besparingar göras i verksamheten.

Hur ska det nu gå för Skövdes försvarsmakt





länken till inlägget i dn



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_775317.svd

Högre matpriser, högre inflation och arbetsgivarna skyller på de lågavlönade


Nu är prisökningen på 3,5 procent den största på 14 år.

Orsaken är bland annat högre matpriser och bränslepriser.

Regeringen inte har tagit ett tillräckligt stort ansvar för Sveriges ekonomi. Regeringens stora skattesänkningar har blåst på inflationen. Inflationen har inte varit så hög sedan den förra borgerliga regeringen 1991-1994. Men de fortsätter skönmåla och påstår att folk ska bli glada när de får sina bankomatkvitton. Men vad är en extra hundralapp värd om allt som ska köpas blir så mycket dyrare.

Fräckhetspriset för dagen tar ändå Svensk Näringsliv som skyller på de lågavlönade kommunalarna och handelsanställda. Det är både oförskämt och provocerande


dn

e24


Just nu är både hjärnan, hjärtat och resväskan full av minnen

Det börjar bli dags att summera intrycken från en spännande och lärorik resa. Trots att det varit fantastikt ska det bli underbart skönt att få komma hem.
indiens falgga


Fattigdommen, folk som bor ut med gatorna som tänder eldar på kvällar och nätter för att hålla värmen. Men också rikedom och framtidstro och kontrasterna där emellan är kanske det starkaste intrycket just nu.
En annan sak är avsaknanden av förnyelse inom arbetarrörelsen.

I Sverige har fackföreningsrörelsen inte motsatt sig alla fabriksnedläggningar, De har bejakat strukturomvandlingen osv.
De har istället krävt utbildning, omskolning och trygghet.

På många andra håll i världen har det varit tvärt om så också i Indien.
Industrinedläggning är inte ens tillåtet därför fastnar Indien i en gammal industristruktur.

Samtidigt växer IT-marknaden och nu jobbar 2-3 miljoner Indien inom den sektorn. De har till och med brist på kompetent personal.
Företag har svårt att följa  lagar och uppgörelser. De har istället både och. De har trygghet i anställningen för några få menas andra har tillfälliga arbeten utan några sociala rättigheter. Så den goda tanken har lett till det motsatta nämligen otrygghet. Jag vill inte ha A och B lag på arbetsmarknaden.
Men allt är givetvis inte bra i Sverige, det finns mycket vi kan lära av varann. Det kommer att hända mycket i Indien framöver.
Jag vill gärna åka dit igen men nu ska jag smälta och reflektera över allt det jag upplevt

  


möte med Indiens Riksbank

DSC00784.JPG
möte med Indiens Riksbank.
Förklarade för oss Indiens ekonomi, hur de tänker sig  framtiden och om att de skulle behöva ha mer tydliga mål från politikerna

Dharavi

DSC00754.JPG
Dharavi, ett slumområde som har relativt "hög" standard, här finns jobb, skola, affärer

utsikt över Dharavi, Indiens störta slum

DSC00742.JPG
utsikt över Dharavi indiens störta slum, den lägre delen. Men det finns också fyravåningshus med läghenheter på ett rum och kokvrå som familjer kan bo i

Dharavi indiens störta slum.

DSC00762.JPG
Dharavi indiens störta slum. ca 600 000 boende (lite svårt att räkna)på en yta stor som Gamla stan i Stockholm.
Här finns både vatten och avlopp och som ni ser på bilden en mängd glada barn.
I det här området upplevde vi inte tiggare på det sättet som vi gjort i andra delar av Indien

Nu har vi anlänt Mumbai


Mumbai har 20 miljoner invånare, det är lika många som bor i hela Australien. Sedan självständigheten har landets befolkning ökat med 250%, och befolkningen i städerna har ökat med 500%. 35% av befolkningen lever idag under den av FN angivna gränsen för fattigdom. Väldigt många, över hälften av befolkningen lever i stort sett utanför kontantekonomin, i, Mumbai är Indiens rikaste stad, här lever nästan halva befolkningen i slum.

Idag har vi besökt Indiens största slum Daharavi där bor 600 000 människor på en yta stor som Gamla stan. Daharavi ligger mitt i Mumbai. Det var en stark upplevelse och helt annorlunda än vad vi hade tänkt oss


Nu är vi på Tatamotors i Pune. De ska lansera 8 nya modeller bla världens billigaste

DSC00685.JPG
nu är vi på Tatamotors i Pune. Här jobbar ca 10 000 anställda.
Vi fick en genomgång av tillverkningen, om att de har 3 fabriker i Indien och på andra håll i världen. De har mycket stora framtidsutsikter

Satsningen på Folkets bil, som den kallas, tillverkas delvis av återvunnen plast och karossdelarna limmas ihop i stället för att svetsas samman. Tata räknar till en början med en årlig produktion på 250 000 bilar.

Tata bedömer att det finns en jättemarknad för bilen bara i Indien där de flesta antingen färdas kollektivt eller på motorcyklar och skotrar. Bilen kommer sannolikt också att säljas på export.
Tidpunkten för lanseringen av "folkbilen" passar bra nu när oljepriset har nått 100 dollar per fat. Trenden går alltmer mot kompakta och bränslesnåla miljöbilar.



Tata

Med en snabbt växande medelklass väntas marknaden nästan fördubblas till 2 miljoner fordon till 2010.

Men det finns en baksida. När alltfler indier får råd att köpa en bil ökar både utsläppen och Indiens oljeberoende. Dessutom är det jätte problem med trafiksäkerheten och trängseln på de redan överfylla gatorna


Hilleri for president.

Hilleri for president. Nu ser det ut som om Clinton tar ett stort steg mot vita huset. Hon låg ju som sagt var under i opionionen men vände det en seger som hette duga.
Grattis!

Utbildning, Utbildning utbildning kan minska klyftorna i Indien

 

Ms Mythilli Bhushnurmath på Economic Times gav oss sin syn på Indiens möjligheter, utmaningar och problem. Hon menade att visserligen är tillväxten hög men den kommer inte alla till del.

Fattigdom och hunger kan tyvärr leda till oroligheter som kan leda till våld, konflikt, upplopp och till och med krig. I Indien finns redan oroligheter

Det är Jammu-Kashmir konflikten i norr, det är Naxaliteter i östra delen där finns Nordöstrakonflikten samt en rad konflikter mellan etniska gerilla grupper.

Även i Indien finns terrorism som också kan växa sig starkare i samband med att tillväxten och välståndet ökar. När folkflertalet ser att de inte får någon standars förbättring alls.

Bostadsbrist, undervisningsbrist och svält leder inte Indien till en världsekonomi, detta måste ändras enligt Mythilli

image397


Indiens Riksrevision har väldigt mycket att göra.

 image404
Indiens Riksrevision har väldigt mycket att göra. De jobbar hårt med att få bort fel och brister i staten och delstaterna. Vilket behövs i allra högsta grad. De har över 60 000 antsällda, men så är också Indien enormt stort. och i Sverige har vi revision dels nationellt, regionalt/landstingsvis och kommunvis.

trots rikedom runt omkring så bor många i tält vid broarna...

DSC00674.JPG
trots rikedom runt omkring så bor många i tält vid broarna...

Finansutskottet i Indien

s.s

Vi började dagen med att träffa ambassaden

De gav oss en bra inblick Indiens situation, möjligheter och utmaningar

400 miljoner människor lever på under 10 kr per dag.

Det finns naturligtvis oroligheter i detta stora land med 1, 1 miljard invånare där många är fattiga. Det finns stora spänningar i många delstater. Men också en framtidstro med en enorm tillväxt på 9 %.  Världens ledande IT-tjänster sysselsätter ca 2-3 miljoner människor. De har Världens mest snabbaste växande marknad för mobiltelefoner med närmare 250 miljoner abonnemang

  

Tatamotors är det största företaget som tillverkar det mesta och de lanserar nu en bil för ca 20 000 kr.  En bil som medelklassen ska ha råd att köpa. Det är bra men hur ska det då gå med redan överfulla gatorna?

  

Svenska företag har funnits i 100 år i Sverige. Handeln har fördubblats på 5 år.

Ca 100 svenska företag finns i Indien exempelvis Volvo, eriksson, Handelsbanken, SKF, Sandvik, Skanska osv. Mest handlar det om verkstadsprodukter och Telecombranschen,  många mindre Svenska företag etablerar sig nu,  även  Ikea förväntas etablera sig inom 5 år (men det är inget litet företag utan en gigant)

Ca 20 Indiska företag finns  i Sverige.

  

Efter denna fina genomgång åkte vi vidare till finansdepartementet och diskuterade budget, skatter, moms osv. Vi pratade om de viktiga infrastruktursatsningarna som borde göras och hur det skulle kunna finansieras och mycket mycket mer

  

Därefter fick vi träffa parlamentariker från finansutskottet där vi hade et runda bordsamtal om indisk ekonomi, bostäder till fler, om den växande mobilmarknaden, om bredbandsutbyggnad, om mikrolån och huruvida deras arbetsmarknad var stel eller inte


Mona Sahlin är i Indien för att kolla in företag och träffa kongress

DSC00666.JPG
Mona Sahlin är i Indien för att kolla in företag och träffa kongresspartiet

Taj Mahall byggdes av 20000 arbetare

DSC00656.JPG
Taj Mahall byggdes av 20000 arbetare på 1600-talet det tog 22år, uppdraget gavs av Shahjahan

marmor tillverkning

DSC00660.JPG
marmor tillverkning

Elefanten vid Taj Maj Mahal

 elefanten

Fruktmarknad i Indien

frukt
  Var sjätte människa på jorden är en Indier.
Av dem kan ca 60% läsa och skriva. Tyvärr ges inte flickor på landsbygden chansen att gå i skola.
Många Indier är Sysselsatta inom jordbruk ca 60 procent, inom tjänster 23 procent och inom industri ca 17 procent.
Men ändå finns både forskning och utveckling i det här landet.
Kontrasterna är med andra ord mycket stora och det ger väldigt  starka intryck

14 miljoner invånare i Delhi, många av dem är mycket fattiga

image383

På bilden ser ni dels alla kablar i luften och dels tiggande barn....

Det var med blandade känslor vi åkte runt för att se berömda platser och byggnader i Dehli . Det är grönt och vackert på många ställen men också mycket mycket fattigt med barn som tvingades förnedra sig till tiggeri och gav sig på oss väldigt intensivt. image382


En av de roliga episoderna som inträffade var när jag besökte gymmet på morgon
en. Då gyminstruktören sa att jag var den starkaste kvinnan i världen. Trots att jag förstod at han överdrev (lite) och att han (kanske) sa det för att han ville ha dricks så blev jag både pigg och stark av berömmet. Där ser man vad positiv feedback kan ge styrka...


största och första Moskén i Indien

image380
största och första Moskén i Indien

this is India, som en film

image381
this is India, som en film

Har just anlänt till Delhi (New Delhi) och har läst på en del på planet.


 35% av befolkningen lever idag under den av FN angivna gränsen för fattigdom. De har inte möjlighet att köpa bil, sjukvård, TV o.dyl.. Ändå får vi veta att ca 200 miljoner dvs en 5 del av befolkningen har det mycket got sällt. I landets rikaste stad, Mumbai, lever nästan halva befolkningen i slum.

Indien har en hög tillväxt på ca 7- 10%. Först var det de rika som för 10-15 år sedan såg en starkt förbättrad ekonomi. Sedan följde medelklassen och nu även stora delar av de lägre skikten. Indien planerar att skicka egna rymdraketer till Månen och Mars och har redan skickat upp egentillverkade satelliter. De som definieras som fattiga enligt indisk statistik har sett en förbättring den sista tiden.  Indiens ekonomi går fram med stormsteg. Idag kan man knappt köpa en villa i New Delhi för under motsvarande 6 miljoner kronor och en lång rad områden i Indien har idag priset långt över de svenska och ett par områden tillhör världens dyraste. Indien är BÅDE rikt och fattigt. Ungefär som USA med andra ord....

Nu återstår att se om det jag läst stämmer med verkligheten


resan har startat mot Indien

DSC00542.JPG
resan har startat mot Indien

På väg till Indien

Halva finansutskottet åker till Indien. Det ska bli mycket intressant att se hur den enormt höga tillväxten hanteras. Vi ska se parlamentet i Delhi, prata ekonomi och finansfrågor. Se hur arbetsmarknaden fungerar. Åka till Pune och Mombay. Se slum, träffa svenska företag. Kanske inte prata Hindi eller något av de andra 300 språken. Många pratar ju mycket bra engelska. Men klyftorna är stora. Indien är en förbundsrepublik i Sydasien med runt 1 miljard invånare. Landet är världens näst folkrikaste och brukar ibland kallas världens största demokrati. Ska försöka mig på att blogga lite då och då om mina upplevelser. Det börjar med flyg från Landvetter till Frankfurt.


Demokrater i Iowa vill ha Barack Obama, republikanerna vill ha baptistpastorn Mike Huckabee.

Två män som blev vinnare i Iwoa, inte så förvånande. För de som vill ha en kvinnlig president är inte loppet kört på länge. Det blir spännande att följa denna politiska turné (ska fundera på om jag tycker att det är en demokratisk turné eller propaganda cirkus) Att det pratas politik, skola och sjukvård för alla är förståss positivt. Jag har lite svårare att attraheras över moralisterna som är mot abort men för dödstaff och uttrycken att en bra karl reder sig själv. Det väldigt lätt för de som glidit fram på en räkmacka genom livet att säga att det är bara att ta tag i sig själv och börja jobba. Men alla de som inte ens fått chansen till en bra skola då, de som redan från barnsben blivit hånade, förtryckta eller hatade för sin hudfärg, sitt kön sin sexuella läggning eller rent för att de vuxit upp i fel stadsdel. Hur lätt är det för dem.

svd


- Varför har du KU-anmält Göran Hägglund, han som ser så trevlig ut?


Jag pratar med en mängd män och kvinnor i telefonen. Det är ett sätt att finnas tillhands, sköta sitt uppdrag och få synpunkter och förslag. Många har kommenterat alla turer om den utförsäljning av statliga ägor som varit ett kaos utan like det senaste året.

Många är mycket upprörda, inte bara av taffligheten och alla misstag som borgarna gjort, utan också själva företeelsen att bara sälja av ideologiska skäl, för några andra skäl finns ju inte. Det ger inkomst en gång och så aldrig mer till staten. Som att sälja kon för att ha råd att köpa mjölk. Ja ni vet allt det där...

Men idag har jag talat med en äldre man i 75års åldern som jag känner sedan tidigare. Han tyckte att det var onödigt att KU-anmäla Göran Hägglund för hans eventuella ministerstyre och formlösa styrning av Apoteket.

-         Han ser ju så trevlig ut, sa mannen.

Jag håller med honom om det. Dessutom ser han inte bara ut han är trevlig också. Den trevligaste av de fyra borgerliga partiledarna, tycker jag. Men jag vet att det går att skilja på personligheten och politiken. Det finns många trevliga borgare men deras politik går enligt min uppfattning i fel riktning. Jag tror nog att även Göran Hägglund kan skilja på sak och person.


Borgarna vill krossa facket men bara några av dem säger det högt


Att höja avgiften och sänka ersättningarna till a-kassan är ett sätt att dels öka klyftorna och dels att få människor lämna facket.

Dessutom försöker borgarna till och med ta äran åt sig över att arbetsmarknadens parter dvs. fack och arbetsgivare kommit överens om välförtjänta lönelyft. Men det är så magstarkt att det går inte folk på.

     Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen har gjort mycket för att Sverige och övriga nordiska länder blivit förändringsbenägna välfärdsstater. Sverige har mött global konkurrens med strukturomvandling, forskning och utveckling samt genom ständig kvalificering av arbetskraften. I den gemensamma sektorn och olika socialförsäkringssystem har det funnits en trygghet i förändringen. En trygghet som gjort att vi blivit ett modernt land. Men nu är set slut på det. Nu ska låglönejobben och uppassarsamhället tillbaks. Skoputsare, hembiträden, poolpojkar ska bli framtidens jobb enligt borgarna Istället för högkvalificerade jobb...




dn


När jag var i Iowa tyckte jag att det var likt Sverige på många sätt


Men det var kanske för att jag träffade många som var en fjärdedels Svensk som de själva uttryckte det. Dessutom påminde landsbygden i Iowa om den Svenska. Men nu är det närmare 30 grader kallt där, så kallt har jag det inte i Skövde. Men den politiska debatten är mycket het kanske hetare än den Svenska. Demokratin påminner dock inte om den Svenska.  

Alla i Iowa vet att de påverkar resten av USA nu när de ska rösta på sin presidentkandidat. Olika opinionsmätningarna visar hur jämt det är mellan Hillary Clinton, Barack Obama och John Edwards. Primärvalen är oförutsägbar kampanjpolitik som saknar motsvarighet i Europa.

Hillary Clinton är mest politisk erfaren. Hon kan bli en handlingskraftig president och genom att visa avsky för republikanernas maktapparat. Hon har sjukförsäkring för alla högst på dagordningen om hon vinner valet. Men vill medelamerikanen ha det, är de så pass solidariska med de 20% som står utanför samhället? Och vill medelamerikanen ha en kvinna? Jag hoppas det men det är lång ifrån säkert. Samma fråga går att ställa om den ganska höger orienterade demokraten Barack Obama.  Är amerikanarna mogna för en färgad ledare? Jag hoppas det men det är långt ifrån säkert. Dessutom är han inte alls så tydlig i sina angrepp på republikanerna och prioriterar inte sjukförsäkring åt alla

Mest radikal är John Edwards.  Visst vore det tufft med en amerikansk president som har facket som sin kandidat Han är lätt att ta till sig och att lyssna på och kan elda massorna i sina klasskampsord : "De rika ger inte ifrån sig makten frivilligt. Vi måste ta den."

Den spännande striden börjar idag och vill det sig illa blir det inte någon av de tre demokratiska kandidaterna utan en konservativ republikan som slutligen väljs i november.


svd

DN


Nu blir det krångligare momssatser för företag och toppen är tyvärr nådd


Superkonjunkturen för Sveriges småföretag har passerat toppen. Den samlade konjunkturindikatorn faller tillbaka något sedan i våras och företagen räknar med att nedgången fortsätter under det kommande året. Det är främst företag inom tillverknings- och byggindustrin som räknar med att tillväxten avtar, det menar småföretagarna.

Nu blir det tyvärr krångligare från årsskiftet med olika momssatser inom samma branch

För att stärka kommersialiseringen av forskningsresultat vill vi socialdemokrater genomföra en nysatsning på holdingbolag och inkubatorer vid landets högskolor och universitet. Vi vill också underlätta innovativa småföretagares och uppfinnares möjligheter att få finansiering till nya produkter eller för att expandera sin verksamhet genom ett nytt innovationslån med högre risk.

Men det har de borgerliga Riksdagsledamöterna röstat ner.


Potentialen för ytterligare export av svenska varor och tjänster är stor, inte minst bland små och medelstora företag. Därför ska småföretagens steg ut på den internationella marknaden förenklas genom fler regionala exportrådgivare och kostnadsfri exportrådgivning. Närvaron på viktiga framtidsmarknader ska stärkas. Exportsäljare ska utbildas. Vi vill också genomföra en särskild satsning på exportfrämjande inom tjänstesektorn.

Men det har de borgerliga Riksdagsledamöterna röstat ner.


Vi vill fördjupa samarbetet mellan staten, näringslivet och de fackliga organisationerna. Nya avtal ska slutas för viktiga framtidsbranscher för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Besöksnäringen ska vara först ut i tjänstesektorn med ett eget utvecklingsprogram. Det ska bland annat innehålla ett betydande resurstillskott för marknadsföringen av Sverige som turistland. Vi vill också se ett handslag mot klimatförändringarna tillsammans med svensk fordonsindustri och genomföra ett strategiprogram för den svenska vindkraftindustrin. Vi vill möjliggöra fler investeringar och nya produkter i miljötekniksektorn. 6:e AP-fonden ska därför starta en ny riskkapitalfond för klimatsektorn och vi vill även gå vidare med möjligheten att låta Vattenfall avsätta vinstmedel i en särskild energiomställningsfond.

Men det har de borgerliga Riksdagsledamöterna röstat ner.



Regeringen ersätter istället offensiva satsningar på kunskap med skattefinansierade låglönejobb och sämre omställningstrygghet. De försämrar exportstödet till småföretagen och låter de allra minsta företagen betala för förmögenhetsskattens avskaffande och för subventionerna till de stora restaurangföretagen. Det är en orättvis, omodern och oansvarig politik som allvarligt skadar Sveriges konkurrenskraft.

  

småföretagarnas barometer


Öka jämställdheten stoppa mäns våld mot kvinnor


Trots att Sverige är ett föregångsland när det gäller jämställdhet, så är vi inget jämställtland. En del i svensk jämställdhetspolitisk är att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Ett delmål av svensk jämställdhetspolitik är att "mäns våld mot kvinnor ska upphöra".

Det våld som kvinnor utsätts för är den yttersta konsekvensen av denna könsmaktordning. Genom våldet förhindras kvinnor och flickor fullt åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Våldet är samtidigt ett hinder för den fortsatta utvecklingen för jämställdhet mellan kvinnor och män. Under ett antal år har riksdagen beslutat om viktiga reformer i syfte att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Både före Kvinnofridsbeslutet 1998 och därefter har flera viktiga beslut tagits för att förbättra skyddet och stödet för våldsutsatta kvinnor och barn. Samhället har genom en rad beslut och åtgärder markerat hur allvarligt samhället ser på mäns våld mot kvinnor.

Trots det finns det fortfarande mycket kvar att göra för att förbättra stödet till den som drabbats av våld i nära relation.

Antalet anmälningar om misshandel ökar år för år. Samma sak gäller anmälningarna avseende grov kvinnofridskränkning och våldtäkt. Särskilt utsatta är kvinnor som misshandlas av en man som de har nära relation med. Detta våld är också svårast att komma åt. Mörkertalet är stort. Många lider i det tysta och vågar eller anser sig inte kunna anmäla förövaren.

Nästan värre är när en kvinna tar steget att bryta ett sådant förhållande och möts av ett samhälle som inte tar ansvar för att hjälpa henne. Sveket blir då dubbelt. Flykten från fångenskap, förtryck och våld möts inte sällan av bristande kunskap och bristande engagemang hos de myndigheter som har till uppgift att garantera den enskilda människan skydd och stöd.

Ett särskilt problem utgör det så kallade hedersvåldet. Det handlar om kontroll genom bla våld och hot om våld inom tätt slutna grupper, ofta släkter, för att tvinga människor att följa vissa mönster och traditioner. Detta drabbar flickor och kvinnor, men även pojkar och män . Också här behöver kunskapen öka hos de myndigheter som arbetar och kommer i kontakt med hedersrelaterat våld och tvång.


svd

nyhet


Min KU-anmälan av Göran Hägglund


De statliga företagen lyder under aktiebolagslagens bestämmelser för hur styrning ska ske. Det finns ett antal formella sätt för ägare att styra bolag på, oavsett om de är statligt ägda eller inte. Tillsättandet av en styrelse med förtroende och mandat är det viktigaste. Styrelsens främsta uppgift är sedan att se till att det finns en kompetent företagsledning som förmår att operativt driva bolaget i enlighet med lagar och förordningar mot de mål som satts upp. Till detta kommer att ägarna på bolagsstämman fattar beslut om bolagsordning och ägardirektiv.


Den borgerliga regeringen vill att privata aktörer att sälja läkemedel. Det påverkar det statligt helägda bolaget Apoteket AB:s verksamhet.

Men på bolagsstämman 2007 tog ägaren inte några initiativ till förändringar av bolagsordning eller ägardirektiv. Men den 9 oktober sa socialminister Göran Hägglund till TT:

"Jag har påmint om vår utgångspunkt, och vad vi förväntar oss av bolaget för att vi ska nå det mål vi har, och att de inte ska använda tiden på ett sådant sätt att det försvårar en omreglering av marknaden."


Frågan är vilket mål Hägglund talar om och vilka förväntningar som regeringen har på bolaget. De finns i alla fall inte tillgängliga i några av de officiella styrdokument som Apoteket har att följa. Bolaget och dess ledning hamnar självklart i en mycket besvärlig situation när den förväntas följa mål som inte är anhängigjorda bolaget i korrekt ordning. I värsta fall riskerar ledningen att bryta mot aktiebolagslagen.

Till Dagens Nyheter säger Göran Hägglund, också den 9 oktober: "Vi har från departementets sida haft kontakt med Apotekets styrelseordförande och då förstått att styrelsen inte har för avsikt att fatta beslut i detta ärende på styrelsemötet."


I ljuset av hur Apoteket hanterat ärendet så långt är det svårt att tolka Hägglunds uttalande på annat sätt än att departementet sagt åt bolaget att lyfta bort ärendet från dagordningen.

Därför vill jag att KU prövar om Göran Hägglund sätt att styra Apoteket AB i ärendet gällande bolagets samarbetsplaner med Medco är i enlighet med gällande lagar och styrdokument.


dn om min KU-anmälan


RSS 2.0