Gör din lön orange


Årets första lön ska räcka till mycket och det sägs att just januarilönen är den mest efterlängtade.

 Allt för många kvinnor i världen får ingen lön alls eller kanske bara några mynt trots hårt slit. Kvinnor drabbas fortfarande av fattigdom, diskriminering och exploatering. (null)


På grund av könsdiskriminering har kvinnor ofta osäkra låglönejobb och hindras till ekonomiska tillgångar som mark och lån. Dessutom utför de merparten av hemarbetet. 


UN Womens program för ökad ekonomisk egenmakt når de kvinnor som har störst behov, ofta genom att engagera gräsrots- och civilsamhällesorganisationer. På så sätt nås kvinnor på landsbygden, hushållsarbetare, vissa migranter och lågutbildade kvinnor på många håll i världen. UN Womens mål är högre inkomster, bättre tillgång till, egenmakt över sina liv och större säkerhet, inklusive skydd mot våld.


Den 25:e är det inte bara den dag många får en välförtjänt lön, det är också Orange Day. Gör din lön orange genom att den 25:e varje månad bidra till UN Womens arbete för kvinnors och flickors rättigheter. Ett enkelt sätt att bekänna färg och gå från ord till handling. https://www.unwomen.se/25den25/


Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Våldet innebär fysiska, psykiska och sexuella konsekvenser. Våldet leder till med att kvinnor och flickor mister sina liv.  

FN har startat UNiTE To End Violence Against Women  och utnämnt den 25:e varje månad till Orange Day. En dag förregeringar, företag, organisationer, media, civilsamhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor.

Det handlar om att öka vetskapen om vidden av problemet  samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor. 

Så bär något orange idag!




Fadime Sahindal

Det är arton år sedan Fadime Sahindal dödades av sin far för att hon valde sin egen väg till kärleken. Hon kämpade inte bara för sin frihet utan också för "invandrartjejers lika rättigheter" som hon brukade säga. Med ett enastående mod utmanade hon både sina anhöriga och de politiker som svek "invandrartjejerna". Mordet på henne skakade om hela Sverige och sedan dess har det satsats stora resurser för att hjälpa de utsatta ungdomarna vilkas frihetslängtan krockar med hederskulturers stränga patriarkala och religiösa normer.


Vi är många som är förtvivlade och förbannade att dessa fruktansvärda brott som fortfarande pågår och att det tystas ner.  

Flera olika arrangemang anordnades idag på årsdagen av mordet på Fadime. Jag befann mig i Riksdagen och har lyssnade på två livsöden. 

Lina berättade om fruktansvärda förtrycket som hennes far utsatt henne för. Bland annat berättade hon om att pappan frågade om hennes mens varje dag. Han väntade på att hon skulle bli könsmogen för att han skulle kunna gifta bort henne, (Lina uttryckte till och med att pappan skulle sälja henne), dessutom höll han henne i koppel utomhus och hon fick inte ens gå ut med soporna eftersom hon då skulle kunna träffa någon kille. Shams berättade om sina egna erfarenheter av hedersrelaterat förtryck och våld. Hon kontrollerades av persiks läkare för att veta att hennes "mödomshinna" fanns kvar. Hon tvingades leva dubbelliv för att överhuvudtaget kunna klara av skolan och ha en någorlunda fritid.



Trots stora insatser som pågår mot hedersförtrycket mot kvinnor och flickor pågår detta stora samhällsproblem fortfarande. Fadimes önskan om att integrera föräldrar har inte tagits på allvar. Fadime önskade dessutom att etniska organisationer skulle ta ansvar för att stoppa hedersförtrycket och våldet som pågår mot kvinnor och flickor. 


Vi måste jobba tillsammans och hårdare för att få ett samhälle utan hedersförtryck, moralpoliser, oskuldskontroller, tvångsäktenskap försvunna barn till uppfostringsresor och tvångsäktenskap.


Efter de två tjejernas vittnesmål vändes frågan till en panel av:

Åsa Lindhagen, Jämställdhetsmyndighetsmininistern (MP), Annika Stenshäll (S),

Juno Blom (L), Ulf Kristersson, Moderatledare och  Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordf. Vhek  Samtalsledare var Lars Åberg, författare och journalist  (null)



Utmärkt att FNs barnkonvention är lag nu.

(null)

Det är fantastiskt att Sverige äntligen inkorporerat FNs barnkonvention till lag. Det tryggar barnens uppväxt och förpliktigar att både följa och informera om de rättigheter det innebär. Den slår fast att barn är alla människor under 18 år. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
Jag tänker givetvis på både pojkar och flickor men som ordförande för UN Women i Sverige känner jag ändå extra mycket för alla de flickor som utnyttjas. Jag ser barnkonventionen som ett sätt att värna de mest utsatta.

 Det finns flickor som könstympas i mycket unga år, vilket kan leda till livslångt lidande. Det finns flickor som blir bortgifta som 12-13 åringar  och blir våldtagna inom äktenskapet, blir mammor trots att de själva är barn och trots att flickkroppen inte är utvecklad.

Det finns flickor som säljs som sexslavar och det finns flickor som utsätts för våld och övergrepp. 

Dessutom finns alla subtila kränkningar, trakasserier och krav som innebär att flickor definitivt inte har samma möjligheter som pojkarna. 

Varför är det så?

Vi lever i ett patriarkat där mannen är norm vilket innebär att både män och kvinnor upplever män som mer trovärdiga. Jag borde inte behöva lägga till att det naturligtvis inte gäller alla män. De allra flesta män är schyssta men vi är alla låsta i de roller/strukturer som sitter så stenhårt i samhällsnormen. Allra helst hade jag sett att FNs kvinnokonvention blir lika känd, uppmärksammad och efterlevt. Men fram tills dess ser jag Barnkonventionen som ett sätt att bryta de stereotypa könsrollerna, hindra våld och övergrepp.

I artikel 19 slås det fast att: "Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp"


Därför välkomnar jag att barnkonventionen är lag från årskiftet.



RSS 2.0