Ingen uranbrytning

Ingen uranbrytning

Sedan moderatledaren Fredrik Reinfeldt öppnade upp för svensk uranbrytning har det funnits ett starkt hot mot Västgötabergen och andra uranrika berg i Sverige. Erfarenheterna från tidigare uranbrytning på Billingen i Ranstad är mycket negativa. Den Socialdemokratiska jobbkongressen beslutade idag att "aldrig medverka till uranbrytning i Sverige".

Konsekvenserna av uranbrytning är allt för stora både för miljön och de människor som arbetar med brytningen och anrikningen. Därför är det utmärkt att en Socialdemokratisk valseger också räddar västgötabergen från uranbrytning och därmed också grundvattnet i dess närhet.

Beslutet är en del av den omställning av energisystemet som kongressen beslutade om. Sverige ska ha en överproduktion av el för att basindustrin ska ha goda konkurrensförutsättningar. Den nya produktionen och omställningen ska ske med förnyelsebara energislag.

Vi måste istället främja de förnyelsebara energikällorna och medverkar vi till att svensk industri får ett försprång inom miljöteknikområdet.

 #jobb09


Kommentarer
Postat av: Carl Norberg

Utan förbränning av fossila bränslen räcker sol energin, som i sig skapar rörelseenergin i elementen, till att hålla ungefär 500 miljoner människor levande på vikingatidsnivå i levnadsstandard.



Så frågan är helt enkelt varifrån den övriga energin skall komma.

2009-10-31 @ 13:08:59
Postat av: Emil Eklindh

Så vi skall absolut inte bryta Uran i Sverige? Men vi skall använda oss av uran i våra kärnkraftverk. Vad hade ni sossar tänkt göra tills vi får upp alla dessa miljövänliga enerigkällor? Skall vi endast köpa in kol, olja och uran från andra länder?



Är det verkligen solidaritet att göra så? Visst är brytningen smutsig och inte speciellt miljövänlig. Men vi kan säkerligen bryta den på ett mer miljösäkert sätt här i Sverige än vad man kan göra i andra länder. Men det är klart det kanske är viktigare att rädda vår när miljö än att rädda den globala miljön?

2009-11-01 @ 08:32:14
URL: http://eklindh.blogspot.com
Postat av: Monica

Nej Emil, vi ska inte ha kärnkraft i Sverige. Dagens kärnkraftsverk är en parantes i Svenska historien. De ska fasas ut i takt med att vi får fram aleternativa, förnyelsebara energikällor.

Tyvärr, har den borgeliga regeringen (inlklusive centern) öppnat för att fortsätta med kärnkraft och uranbrytning

2009-11-01 @ 10:57:38
Postat av: Ingvar Svensson

Kärnkraften svarar bara för ett par procent av världens energiförsörjning. Uran är en ändlig resurs och kan inte öka sin andel på sikt. Men lobbyister med enorma ekonomiska intressen bakom sig förtiger fakta.



Vi måste se lösningar som håller efter 2050.

Och kärnkraften är ingen sådan lösning som vi skall chansa på.

2009-11-01 @ 19:54:27
Postat av: Emil Eklindh

Men återigen Monica tills vi har tillräckliga med förnybara energikällor så måste vi i dagsläget ha kvar kärnkraft, kol eller olja. Är det då inte rimligt att vi försöker att bryta denna uran i Sverige på ett så miljösäkert sätt som möjligt. Visst är brytningen inte någon miljövänlig sak men som jag tidigare sa. Vi borde klara av att göra den renare än vad man kan göra i andra länder.



Så egentligen är en rak fråga skall vi betala andra länder att bryta uran på ett miljöfarligt och farligt sätt för människor som arbetar med detta eller skall vi tillåta brytning av uran i Sverige på ett så miljösäkert och människosäkert sätt som möjligt?

2009-11-02 @ 09:51:42
URL: http://eklindh.blogspot.com
Postat av: Facit

Socialdemokraterna påstår att de värnar om jobben. Hur kan ni undvika att den minskande industrin inte helt flyttas till Kina där de bygger ut kärnkraften för fullt? Hur kan det vara politiskt/moraliskt korrekt att använda kärnkraft och importera bränslet från u-länder där miljökonsekvensbeskrivning är ett okänt ord? Detta är hyckleri och dubbel moral. Om man är emot uranbrytning så borde man även vara emot annan gruvbrytning. Det finns även uran i järnmalm.

2009-11-15 @ 19:37:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0