Den borgerliga regeringen diskriminerar unga arbetslösa, det ska vi ändra på

 

En rödgrön regering kommer vid sitt första regeringssammanträde att avskaffa aktivitetsförbudet för ungdomar som den borgliga regeringen ålagt Arbetsförmedlingen. I tisdags försvarade Sven-Otto Littorin diskrimineringen av de unga i en interpellationsdebatt. Han påstod att de unga inte klarar att söka jobb om de får hjälp med aktiviteter. Jag tror att det är tvärtom. Aktiviteter föder mer aktiviteter. Passivitet leder till mer passivitet och till ohälsa bland de unga.

 

Den nya rödgröna regeingen kommer också att besluta att arbetslösa ungdomar – inte bara långtidsarbetslösa – som har en bra affärsidé o behöver stöd för att förverkliga den ska kunna prövas för Arbetsförmedlingens stöd till eget företagande.

 

Förslagen ingår i den rivstart för unga möjligheter som ingår i de rödgrönas strategi för att minska den skyhöga ungdomsarbetslösheten bland unga. I rivstarten kommer en rödgrön regering bl.a:

Sänka skatten för företag som anställer unga arbetslösa. 
Investera ytterligare i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning för att råda bot på den arbetskraftsbrist som paradoxalt nog råder i massarbetslöshetens Sverige. 
Investera i fler platser på Komvux, högskola o universitet.


läs om låg a-kassa också


Kommentarer
Postat av: mikael

Hej Monica!



Det du skriver är helt rätt. Jag håller med helt och hållet. Vi behöver verkligen en satsning på de unga och på de arbetslösa. Det är ju idag tyvärr hög ungdomsarbetslöshet, men även relativt hög arbetslöshet (9%).



Hur man redovisar arbetslöshet och hur man bryter ner det hela och tittar på olika grupper av individer spelar stor roll.



Använder man fackets statistik, tex statistik från Jusek och andra akademikerfack så blir situationen ännu mer alarmerande. Jusek som är ett stort akademikerfack visar på siffror på en arbetslöshet bland deras medlemmar på 50% och uppåt. Men, det beror på att många av deras medlemmar är vad vi kallar för "samhällsvetare". Det är välkänt att de har en hög arbetslöshet jämfört med resten av Sverige. Detta blir ännu tydligare när man läser Saco rapporten "unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem".



Så, varje enskild arbetslös måste synliggöras och har behov av att bli betrodd och inte misstänkliggjord som nu sker av alliansen.



Sedan handlar det om att förvandla den nu ICKE fungerande arbetsförmedlingen till en kompetensförmedling, vilket ju socialdemokraterna vill. Det behövs att man får in en del nya kompetenser inom arbetsförmedlingen som klarar av att jobba med unga arbetslösa akademiker. Idag fungerar det inte alls och många känner en enorm vanmakt och hopplöshet efter att ha haft med arbetsförmedlingen att göra. De känner sig illa behandlade och att de inte får någon som helst respekt.



Sedan måste vi givetvis göra precis det som du skriver nämligen att investera i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning för att fler unga skall bli anställningsbara.



Men, lika viktigt är att få fart på arbetet med samverkan mellan akademi och verklighet, som idag har enormt stora brister på sina håll. Vissa gör inget alls, medan andra verkligen försöker genom att ha kreativa lösningar, tex att man ser till att praktik antingen byggs in i utbildningsprogrammen eller att man som en del universitet och högskolor gör lägger det som en valbar fristående kurs för de som är i slutet av sin utbildning och som behöver få hjälp med kopplingen till arbetsmarknaden, då de själv har försökt genom att faktiskt aktivt söka jobb men inte fått några jobb.



Jag vet tex att Örebro Universitet kommit rätt så långt , men även Södertörns Högskola har kommit en bra bit på väg vad gäller kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad.



Andra ställen så händer ingenting, tex så har man vid Malmö Högskola struntat i det här med praktik därför att man anser att det är för dyrt för högskolan att erbjuda denna möjlighet. Detta gör att deras studenter står dåligt rustade vid examen och många hamnar i arbetslöshet och utanförskap.



Andra universitet och högskolor har valt att jobba med innovation och entreprenörskap, vilket är mycket positivt, tex både Lunds Universitet och Karlstads Universitet satsar på det här och det växer faktiskt fram en hel del idéer som omvandlas till affärsidéer och företag.



Så det är mycket att jobba med efter att det förhoppningsvis blir en ny regering efter valet i september 2010.



Mvh



Mikael

2010-04-25 @ 23:36:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0