Varför en feminist, har vi inte prövat det tillräckligt?

Kommentarerna är många om varför S-kvinnor vill ha en feminist till partiordförande. Men det är väl inte konstigt, allt annat hade varit mycket anmärkningsvärt. S-kvinnor stred hårt för att socialdemokraterna ska vara ett feministiskt parti som faktisk är historisk.

 

Att kalla sig för ett feministiskt parti förpliktar. Det betyder att vi ska till att ha en jämn fördelning av kvinnor och män bland våra förtroendevalda. På de ledande positionerna inom partiet ska det finnas både kvinnor och män, det omfattar även de tunga politiska uppdragen.

 

Vi kallar oss för feminister för att vi tror på rättvisa och demokrati. Ett parti med ojämn könsfördelning speglar inte partimedlemmarna eller folket, det är varken rättvist eller demokratiskt.

 

Vi S-kvinnor vet att jämställdhet inte kommer av sig själv. Det är inte något som följer naturligt i takt med ett samhälles utveckling, modernisering eller välstånd. Jämställdhet måste vi kämpa för att få. Jämställdhet måste varje generation återerövra.

 

Socialdemokraterna blev inte ett feministiskt parti genom ett kongressbeslut – det blir vi när kvinnor och män engagerar sig i politiken på lika villkor, och där är vi ärligt talat inte idag. Som manlig politiker tillåts man göra misstag och felbedömningar, man får en andra chans. Som kvinna får man bara en chans i politiken.

 

Det ställs allt större krav på svenska politiker, det gäller att vara ordentligt påläst, tillgänglig, mediatränad och ha social kompetens. Som politiker får man räkna med att ständigt bli granskad och värderad. Därför är det inte konstigt att allt fler politiker avsäger sig sina politiska uppdrag, arbetsvillkoren för förtroendevalda uppfattas som orimliga och för påfrestande.

 

Som kvinnlig politiker drar man sällan en skarp gräns mellan det privata och det offentliga, tvärtom har kvinnliga politiker länge kämpat för att just det privata ska bli politik. När manliga politiker säger att frågor som barnomsorg, sexualupplysning och ätstörningar är var och ens ensak protesterar vi och säger ”Tvärtom det här är politik och samhällsfrågor som berör oss alla”. Ofta bygger vi vårt politiska engagemang på personliga erfarenheter som brister inom barnomsorg och äldrevården, och vi använder oss ofta av våra berättelser inom politiken för att förklara och exemplifiera.

 

Valet av Mona Sahlin till partiledare var inte en parentes i arbetarrörelsens historia, och det är viktigt att det inte uppfattas som att socialdemokraterna inte är redo för en kvinnlig partiledare. Tvärtom är det nu viktigare än någonsin att vi håller fast vid principen om jämställdhet och visar att vi är ett parti där det är självklart att både män och kvinnor är representerade.

 

Socialdemokraterna befinner sig nu mitt i ett förnyelsearbete och processen att välja en ny partiledare, vilket måste resultera i en jämn könsfördelning av de politiska posterna. Vi S-kvinnor har en viktig uppgift framför oss i kampen för ett jämställt, feministiskt och demokratiskt parti där alla känner sig välkomna.

 Jag vill ha en kvinna 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0