In med tandvården i sjukvårdens högkostnadsskydd

Dålig tandhälsa minskar livskvaliteten avsevärt och kan leda till följdsjukdomar. Tack vare tidigare investeringar och den fria barn- och ungdomstandvården har allt fler i vårt land en god tandhälsa jämfört med tidigare generationer. Men tandvården har blivit adlelses för dyrt. Tyvärr avstår fler vuxna tandvård av ekonomiska skäl. Så kan vi inte ha det. För att säkra en god tandhälsa i befolkningen och förhindra nya klasskillnader i tandhälsa måste vi ändra det där. Det är nödvändigt att gå regelbundet och jobba med förebyggande tandvård. Det måste finnas ett bra skydd mot riktigt höga kostnader.

2008 infördes det nya statliga tandvårdsstödet. Tanken var att komma till rätta med svenskarnas tandhälsa. Men det fungerar inte.

Patientkostnaderna i tandvården borde omfattas av ett högkostnadsskydd av samma modell som gäller inom hälso- och sjukvården. Det är en modell som gör det möjligt att börja bygga en tandvårdsförsäkring där man successivt kan genomföra förbättringar för att nå målet.

Dags att komma till rätta med tandvärken


Kommentarer
Postat av: Jonny Disenfeldt

Absolut.

Det är en skam att tänder specialbehandlas.



Nu är det ju som så att det är alliansen som infört ett första steg, hur röstade ni S i riksdagen då ?

Varför har inte S infört något under alla sina år som regeringsinnehavare.

Du säger bara "det fungerar inte" ... men de facto är det ju ett bra första steg.



Än en gång är det en fråga om trovärdighet, vem kan man lita på att göra något i frågan ...

2010-02-11 @ 12:22:13
URL: http://disenfeldt.blogspot.com/
Postat av: Tedeel

Det finns en risk att det faktiskt blir sämre då. Det fattas alltid pengar i sjukvården. Det vet vi. Vad händer när man måste prioritera, låt oss säga fler rotfyllningar eller korta köerna till höftledsoperationer. Syggare framtänder eller bättre cancervård. Tandvården är en samhällstjänst som fungerar rätt bra (svenskt kvalitetsindex, ski, är skyhögt. Ska vi verkligen dra in den i sjukvårdens alla problem?

2010-02-13 @ 13:14:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0