Nu sänks skatten igen och arbetslösheten ökar än mer

Om jobbskatteavdragets förträfflighet får vi höra titt som tätt, det har gett fler jobb, påstår en del borgerliga företrädare. Det skulle ge fler jobb om folk visste om det, det når inte sitt syfte säger bland annat Riksrevisionen. De allra flesta har dock kommit framtill att det är dyrt, kan ge fler jobb på marginalen på sikt och hittills har det inte gett några nya jobb.

Den största effekten hittills är att klyftorna ökat mellan rik och fattig, mellan män och kvinnor och mellan pensionärer och de som har jobb. Arbetslösheten har ökat hela tiden sedan jobbskatteavdragen började införas (inte jobbskatteavdragets fel säger vän av ordning, men det har i alla fall inte gjort saken bättre)

Och även om man skulle anta att sysselsättningen som men följd av jobbskatteavdraget ökar med ett antal tusen som KI beräknat, så kostar det mer än det smakar eftersom skattesänkningarna är på lånade pengar.

Enligt regeringens finanspolitiska råd är det dessutom huvudsak det första steget i jobbskatteavdraget som står för ökningseffekten. Men det var under högkonjunkturen sedan dess har de två övriga sänkningarna av skatten på förvärvsinkomster på sin

höjd kan ge något nytt jobb i marginalen, och i så fall är det jobb till lägre löner.

Men hittills har det inte givit någon effekt på långtidsarbetslösheten.

De långtidsarbetslösa ser ut att komma allt längre bort mer regeringens politik.

I förhållande till sitt syfte utgör alltså de ökade avdragen bortkastade pengar, som i dagens ekonomiska kris hade kunnat ges en betydligt bättre användning genomriktade åtgärder för att hålla uppe sysselsättningen, som Ann Lindgren mycket riktigt påpekat i en rapport från arbetarrörelsens tankesmedja

Men nu fortsätter regeringen att sänka skatten på lånade pengar

dn

peterlandersson

Krassman

s-buzz.se


Kommentarer
Postat av: Johannes Karlsson

Äntligen lönar det sig att utbilda sig och arbeta hårt i Sverige! Nu kanske vi slipper se företagsflykten från Sverige fortsätta. Du vet väl att ingen av Sveriges 50 största företag har grundats efter 1970? De flesta är över 100 år! Jämför med länder i asien eller med USA där 10 av de 50 största är grundade efter 1970.

2010-01-10 @ 13:42:55
Postat av: Emil Eklindh

Så regeringen lånar till skattesänkningarna. Men vad vill oppositionen då? Vem skall betala alla kostnader för fler kunskapslyft, höjd a-kassa, fler resurser till offentlig sektor?



Nu senast idag så kom det ett utspel från Mona Sahlin att man skall ge företag förstajobbetavdrag. Något som man visserligen gör redan nu. Men vem skall betala för det här? För inte så länge sedan så sade du Monica Green att jag som "normal" arbetare inte skulle få min skatt höjd eller få någon annan kostnad om s-v-mp vinner valet.



Är detta fortfarande ditt svar till mig eller kan du nu säga hur mycket er valvinst kostar mig?

2010-01-11 @ 10:12:56
URL: http://eklindh.blogspot.com
Postat av: Monica

Det stämmer Emil, vi ska inte höjsa skatten för affärsbiträden, undersköterskor, lokalvårdare mfl

Vi har respekt för människors privatekonomi. För även om skattesänkningarna gynnar de rika mest har även låg och medelinkomsttagare fått en liten förbättring (de med jobb vill säga)

Det går inte i ett slag att göra stora förändringar. Människor ska kunna känna sig trygga och planera sin tillvaro. Men låt mig konstatera att sjuksköterskorna och vårdbiträdena inte har sett mycket av den borgerliga regeringens skattesänkningar. De har ätits upp av högre avgift till a-kassa, till bilförsäkringen och allt högre priser. När sjuksköterskan själv blir sjuk är ersättningen lägre och det har blivit stressigare på jobbet. Skattesänkningarna tar resurser från välfärden och ges till dem som redan har det gott ställt.

Vi tycker att bördorna ska bäras rättvist. För att ha råd med våra reformer föreslår vi, utöver att vi säger nej till ytterligare sänkningar av inkomstskatten, också en förändring i det befintliga förvärvsavdraget, så att det människor med miljoninkomster inte längre ska få något förvärvsavdrag.

Dessutom föreslår vi en växling på skattesidan så att klyftan i beskattning mellan löntagare och pensionärer nästan halveras för pensionärer med låga och normala pensioner.

2010-01-11 @ 10:30:42
Postat av: Emil Eklindh

Ja men det låter ju jättebra det här Monica om det inte var för den där lilla saken i sista delen av ditt svar.



En växling på skattesidan? Betyder det att pensionärer skall få sänkt skatt eller att löntagare skall få höjd? För det är ju det som du säger. Och om det nu är att skatten för pensionärer skall sänkas så försvinner ytterligare ett antal miljon från skattekistan. Så de pengarna måste komma någonstans ifrån eller så måste de pengarna dras bort från något annat vad? Man kan inte höja kostnader och få mindre in mindre skattemedel. Så vart skall pengarna komma ifrån? För vi har inte så många i detta landet som har miljoninkomster.

2010-01-11 @ 11:47:48
URL: http://eklindh.blogspot.com
Postat av: Monica

Javisst är vår politik bra och mycket rättvisare.

Du kan vara lugn när det gäller vårt budgetförslag. Vi har ett starkare saldo än regeringen har. Vi förslår inget som vi inte kan finansiera.

Läs gärna hela motionen så ser du själv. Motion 2009/10:Fi260 Jobben först

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02Fi260

2010-01-11 @ 13:48:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0